Author Topic: График на движение на метрото  (Read 291679 times)

Offline iashu

• Маниак
    • View Profile
Re: График на движение на метрото
« Reply #520 on: 20.09.2012, 18:39:37 »
леле в какви филми се вкарахте...
ще икономисваме от отсечката сливница- ломско шосе

Да, наистина не е най- натоварената
Вероятно процентите натовареност при равен интервал от да кажем 4 минути по цялото трасе в час пик биха били нещо от сорта на(предполагаеми от мен стойности):
цариградско- младост 1: 20%
младост 1- г.м. димитров 60%
г.м. димитров- университета 90%
университета- вардар 130%
вардар- сливница 90%
сливница- ломско 50%
ломско- мария луиза 65%
гарата- ндк 80%
ндк- баучер 50%

И сегашното обслужване на линията според мен е доста оптимално при подобни натоварвания (естествено, нека интервала да се намали, когато има възможност за това).

Идеята обаче да се покрие надежда- баучер със същата вместимост като люлин- младост ще доведе до значително неефективно използване на капацитета на влаковете.

Ако все пак се вземе решение да се предложи толкова добро покритие по мд2 за сметка на мд1, то правилните места за пестене са краищата на трасето: младост 1- цариградско и евентуално ндк- баучер (ако имаше там стрелка).

Отслабване на трасето точно в неговата среда носи сложнота и неефективност.

болеро, в няколко твои поста подмяташ и идеята, че построеното и действащо трасе сливница- ломско шосе трябва изобщо да не се обслужва редовно, което е абсурдна идея! Има ги хората които пътуват по маршрут надежда-люлин, че и сливница- гарата, че и ломско шосе- вардар... Чудесно е, че всички те имат по- бърз и директен и ненатоварващ центъра пряк път и би било абсурдно това да им се отнеме сега или в бъдеще.
« Last Edit: 20.09.2012, 18:45:19 by iashu »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #521 on: 20.09.2012, 19:40:36 »
Отслабване на трасето точно в неговата среда носи сложнота и неефективност.

болеро, в няколко твои поста подмяташ и идеята, че построеното и действащо трасе сливница- ломско шосе трябва изобщо да не се обслужва редовно, което е абсурдна идея! Има ги хората които пътуват по маршрут надежда-люлин, че и сливница- гарата, че и ломско шосе- вардар... Чудесно е, че всички те имат по- бърз и директен и ненатоварващ центъра пряк път и би било абсурдно това да им се отнеме сега или в бъдеще.
Мисля, че след пускането на новите метростанции се внидя, че идеята за прерязване на "примката" не е удачна. Преходът между Сердиките се задъхва още отсега, затова примката е средство за известно разтоварване на възловата станция: От Люлин и Сливница към Линия 2 и от Ломско шосе, Бели Дунав и Надежда към Линия 1 е по-добре да се избиколи през Обеля без прекачване, отколкото да се трамбова между Сердиките.

Но при все това преходът през Обеля е най-разтовареното място и при недостиг на ресурси (в случая - подвижни състави) е редно най-напред там да се търсям резерви.
Между НДК и ЕС не може да има S-ка, тъй като коловозите са разделени: можедо е да се изпълни през 80-те, но все едно - вече е късно. Не ми се струва възможно да се направи подобно съоръжение и в отсечките на преход от близки към разделени коловози - т.е. северно от НДК и южно от ЕС.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #522 on: 21.09.2012, 08:19:11 »
По технически причини е по-разумно да има по-малки линии. Затова, моето очакване е, че когато дойдат още малко мотриси и се наемат още малко машинисти, ще бъде избрана частта Бели Дунав-Лозенец като за отделен подмаршрут, подобно на този от Младост 1 до Сливница.
Въпреки лекия дискомфорт с обръщането, откъм почивки на машинистите и откъм проблеми със закъсненията или други технически проблеми, това би бил по-удачния вариант. Единствено откъм изготвяне на разписанието е по-леко да се пусне по цялата дължина.
До края на годината ще видим какво ще се случи. Има всички предпоставки за добавяне на нови влакове, нищо, че в Надежда е по-разумен вариант на около 5-6 минути в пик.

Offline T_4

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #523 on: 21.09.2012, 09:43:18 »
За момента в час пик е възмножно положението да остане така, а в извънпиков момент част от съставите, които се движат Младост 1-Сливница, да се включват по дългата линия, която да минава на 6-7 мин. От наблюденията ми по МД2 от Джеймс Баучер към центъра има прилично натоварване, но интервал от 4 мин би бил разхищение (поне засега).
Добре ще е да се направят замервания вечерно време и да се оптимизира графикът при необходимост -в момента след 21:30-22:00 влакчетата са доста празни и интервалът съвсем спокойно може да е 10мин.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #524 on: 21.09.2012, 09:44:55 »
T_4, нали не смяташ, че от Лозенец ще се претовари метрото? Надежда е кварталът, който има потенциал да го направи.

Offline T_4

• View Profile
« Reply #525 on: 21.09.2012, 09:56:42 »
Да, това е така, особено след като няма връзка с линиите от автостанцията. Просто казвам, че и от Лозенец има прилично натоварване  ;)
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #526 on: 21.09.2012, 10:47:09 »
За момента в час пик е възмножно положението да остане така, а в извънпиков момент част от съставите, които се движат Младост 1-Сливница, да се включват по дългата линия, която да минава на 6-7 мин. От наблюденията ми по МД2 от Джеймс Баучер към центъра има прилично натоварване, но интервал от 4 мин би бил разхищение (поне засега).
Добре ще е да се направят замервания вечерно време и да се оптимизира графикът при необходимост -в момента след 21:30-22:00 влакчетата са доста празни и интервалът съвсем спокойно може да е 10мин.

Не съм съгласен! 3.5 мин по МД-ІІ вече са необходими в час-пик. В извън пиков час и двата диаметъра трябва да са на 5-6 мин. От 5,00 до 6,30ч и 20,30-24,00 ч на 8 мин. Дори при тези интервали метрото ще продължава да се пълни, т.к. ще привлича още пътници.

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #527 on: 21.09.2012, 11:00:42 »
Аз се чудя как може на дневен ред въобще да се обсъжда тук МД2 на 3,5 минути когато в момента дори МД1 го разредиха! Откакто го има втория диаметър не съм чакал по-малко от 7 минути  :/ Има ли още нови влакчета да идват? Защото е ясно че за момента няма нужда от интервал по МД2 по малък от 7 минути но с разреден интервал по МД1 е претоварено.

Преди дни се качих на Сливница към 14,00-14,10 ч на един влак който ни свали на Константин Величков и чакахме следващия който дойде след 7 минути и пътниците от две метра се бутахме в едно като Люлинци в пиков час   :(

Друг коментар който мога да направя по графика на движение е последния влак по МД2 - специално ме интересуваше ЕС. Последния влак в посока Надежда минава в 22:57 което е безбожно рано, особено за линия която обслужва мол,централна градска част,централна гара и автогара и два от най-големите квартали на града...
« Last Edit: 21.09.2012, 11:07:03 by freepigeon »

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #528 on: 21.09.2012, 11:06:52 »
Аз се чудя как може на дневен ред въобще да се обсъжда тук МД2 на 3,5 минути когато в момента дори МД1 го разредиха! Откакто го има втория диаметър не съм чакал по-малко от 7 минути  :/ Има ли още нови влакчета да идват? Защото е ясно че за момента няма нужда от интервал по МД2 по малък от 7 минути но с разреден интервал по МД1 е претоварено.

Преди дни се качих на Сливница към 14,00-14,10 ч на един влак който ни свали на Константин Величков и чакахме следващия който дойде след 7 минути и пътниците от две метра се бутахме е едно като Люлинци в пиков час   :(

Не са го разредили, просто влаковете закъсняват, защото не смогват да обиколят тая гигантска линия. Братоев каза, че дългите линии са тежки за експлоатация и се оказа прав...

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #529 on: 21.09.2012, 11:15:31 »
3.5 мин по МД-ІІ вече са необходими в час-пик. В извън пиков час и двата диаметъра трябва да са на 5-6 мин. От 5,00 до 6,30ч и 20,30-24,00 ч на 8 мин. Дори при тези интервали метрото ще продължава да се пълни, т.к. ще привлича още пътници.
Абсолютно съгласен. С допълнение, че интервал от 5-6 мин. трябва да бъде и за празник.

А иначе последният влак от Баучер в посока Надежа и Обеля е в 23:52, а не час по-рано.

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #530 on: 21.09.2012, 11:17:46 »
3.5 мин по МД-ІІ вече са необходими в час-пик. В извън пиков час и двата диаметъра трябва да са на 5-6 мин. От 5,00 до 6,30ч и 20,30-24,00 ч на 8 мин. Дори при тези интервали метрото ще продължава да се пълни, т.к. ще привлича още пътници.
Абсолютно съгласен. С допълнение, че интервал от 5-6 мин. трябва да бъде и за празник.

А иначе последният влак от Баучер в посока Надежа и Обеля е в 23:52, а не час по-рано.

В такъв случай информацията изнесена на таблото в метростанция ЕС не е коректна.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #531 on: 21.09.2012, 11:23:12 »
freepigeon, къде видя разреждане на МД1? Няма такова нещо. Още си е на 3,5 минути. Е, ако се качваш от Обеля, тогава - да. Но Обеля и без друго е от МД2, така че ...

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #532 on: 21.09.2012, 11:24:15 »
Това е малко пресилено. 8 минути за празник си е предостатъчно.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #533 on: 21.09.2012, 12:46:07 »
Всъщност с всеки ден, пътникопотока на Баучер се увеличава. Влаковете са със заети абсолютно всички седящи места, а ако остане и на перона за няколко минути, първия и последния вагон се пълнят. На Европейски съюз, и средния вагон се пълни, а на НДК дори и няма места. Всъщност снощи за първи път станах свидетел на хора които останаха на перона, за да изчакат следващия влак. Слетобед има нормален пътникопоток и не е необходимо да се пускат още състави, но в час пик могат да вкарат поне още един влак в графика. По този начин си мисля, че ще се разтовари дори и с малко извозването на пътниците. Не казвам че е належащо, но за напред сигурно все повече хора ще използват МД2, вече трамвай 10 и от 98 се използват пълноценно, като довозващ транспорт. :)

Offline titijoji

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #534 on: 21.09.2012, 12:55:05 »
И именно за това е належащо да се направи или нов маршрут или да се търси начин за намаляване на интервалите на движение. Аз пътувам по-често по първа линия и съм свикнал на по-чести интервали и като се наложи прехвърляне на втора линия ми се вижда твърде дълго чакането- пък и както казваш все по-често влаковете почнаха да се препълват.

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #535 on: 21.09.2012, 12:55:25 »
freepigeon, къде видя разреждане на МД1? Няма такова нещо. Още си е на 3,5 минути. Е, ако се качваш от Обеля, тогава - да. Но Обеля и без друго е от МД2, така че ...

Пътувам в часовия пояс 14,00 - 14,30 от Люлин или Сливница посока центъра. През лятото интервала на движение беше 4 минути в този часови пояс а в момента е 7 та даже и 10 ми се е случвало да бъде. Никога досега не съм слизал на станцията и не ми е показвало чакане 10 минути(това е аз като слизам преди това един господ знае кога е минал влака) а напоследък това е ежедневие. В началото на септември даже веднъж ми се случи да чакам 17 минути. Това не е нормално. Влакове които са само до Константин Величков и това не е нормално. С просто око се вижда колко по-пълни отпреди са влаковете по МД1 и това не се дължи само на края на отпуските. Даже днес ще направя снимка за да не ме изкарате че глупости говоря.
« Last Edit: 21.09.2012, 12:59:35 by freepigeon »

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #536 on: 21.09.2012, 13:16:20 »

Пътувам в часовия пояс 14,00 - 14,30 от Люлин или Сливница посока центъра. През лятото интервала на движение беше 4 минути в този часови пояс а в момента е 7 та даже и 10 ми се е случвало да бъде. Никога досега не съм слизал на станцията и не ми е показвало чакане 10 минути(това е аз като слизам преди това един господ знае кога е минал влака) а напоследък това е ежедневие. В началото на септември даже веднъж ми се случи да чакам 17 минути. Това не е нормално. Влакове които са само до Константин Величков и това не е нормално. С просто око се вижда колко по-пълни отпреди са влаковете по МД1 и това не се дължи само на края на отпуските. Даже днес ще направя снимка за да не ме изкарате че глупости говоря.

Аз живях една година в Люлин и никога не съм виждал интервал 4 минути в 14:00 - 14:30. Тогава влаковете си се движат на 6-7 минути. А си попаднал на влак до Константин Величков, който явно не е успял да се изключи на Сливница.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #537 on: 21.09.2012, 13:28:49 »
4 минути интервал в 14 ч не е имало никога.
Иначе аз на 17-ти септември пътувах с МД1 и МД2 в следобедния часови пояс и при равни други условия МД-1 е двойно по-натоварен от МД-2. МД-2 единствено между Сердика и НДК беше по-натоварен и толкова. В Надежда си е направо празен в това време на деня, така че интервал по-малък от 7 минути е напълно излишен за МД-2.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline Thorn

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #538 on: 21.09.2012, 15:29:46 »
Интервалът на движение по обед винаги е бил осем минути. Сега също е така, по разписание. В действителност може да се получи по-голям интервал между два влака, ако единия е закъснял с една-две минути, а другия се движи преди време. С оглед на дължината на трасето, това е нормално.
В последно време влаковете от центъра към Сливница в час пик редовно закъсняват. В същото време след смяна посоката на движение на "Сливница" трябва да се включат между влаковете, идващи от "Баучер". По тази причина на по-закъснелите влакчета диспечерът нарежда да се движат без спиране (и без пътници, разбира се) от "Сливница" до "Вардар", за да влязат в график. Така вечер в час пик на "Люлин" и "Западен парк" може да се чака осем-девет минути.

Offline Kuonyy

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #539 on: 21.09.2012, 16:43:03 »
4 минути интервал в 14 ч не е имало никога.
Иначе аз на 17-ти септември пътувах с МД1 и МД2 в следобедния часови пояс и при равни други условия МД-1 е двойно по-натоварен от МД-2. МД-2 единствено между Сердика и НДК беше по-натоварен и толкова. В Надежда си е направо празен в това време на деня, така че интервал по-малък от 7 минути е напълно излишен за МД-2.

От "Надежда" влаковете са празни единствено в интервала 14:00-15:30. В пиков час едвам се набутвам във влак на МС "Надежда". В пиковите часове интервалът трябва да е 5 минути, а не 8!