Author Topic: Да подкрепим съществуването на spirka.org  (Read 227567 times)

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Тъй като отдавна не е ъпдейтвана, някой може ли да ми каже къде да търся снимки на превозни средства от градовете Варна, Бургас, Търново и Стара Загора? В Гугъл не мога да ги намеря, а тук във форума само 1-2 човека качват рядко.
Отиваш в най-долната част на сайта(на която и да е страница) и вдясно има едно меню "разглеждан град".

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
Тъй като отдавна не е ъпдейтвана, някой може ли да ми каже къде да търся снимки на превозни средства от градовете Варна, Бургас, Търново и Стара Загора? В Гугъл не мога да ги намеря, а тук във форума само 1-2 човека качват рядко.
Снимки от градовете Варна, Бургас, Велико Търново и Стара Загора, в spirka.org са  много стари, поради простия факт, че малцина хора от въпросните градове имат права да качват снимки и още по - малко правят това. По - актуални снимки от големите градовете , можеш да намериш в busphoto.ru и phototrans.eu .

Offline TheBulgarianRail

• Наистина съм луд
  • 👍👍👍
    • View Profile
    • Email
Напоследък сайтът е неактивен. Като се опитвам да вляза изписва, че достъпът до този сайт е временно ограничен. Някой да има предсатава защо се получава така? Дано проблемът бъде отстранен, защото Спирката съдържа много богат архив с ценна информация и снимки и няма да е хубаво да изчезне.
Sa6o babeka
YouTube канал:
https://www.youtube.com/c/TheBulgarianRail

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Така като гледам съобщението, което излиза - вероятно хостингът не е платен.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Ето тук има копие на сайта. Търсачката не работи и снимките не се зареждат в уголемен вид, но останалата информация се зарежда. Снимките в уголемен вариант ги има тук.

Offline xЗm

• Наистина съм луд
  • www.spirka.org
    • View Profile
    • spirka.org
    • Email
Хостингът е изтекъл. Поднових го временно за период от 48 часа.
Обръщам се към съфорумците, които са обичайните му ползватели, с молба за финансова подкрепа за издръжка на сайта. В последните години не разполагам със свободно време за поддържането му. Сайтът беше създаден през 2006 година и до момента, с известни изключения, съм поемал лично финансовите му разходи.

Повече информация как може да помогнете има в тази тема.

Offline xЗm

• Наистина съм луд
  • www.spirka.org
    • View Profile
    • spirka.org
    • Email
  Здравейте,

Минаха години откакто не съм отварял нова тема. Любопитно е да открия как форумът се е развил в последно време.
Радостен съм да разбера, че spirka.org, който създадох през далечната 2006 г. с помощта на безбройни приятели от GTSofia и колективно знание събирано в продължение на десетилетия, е все още популярна дестинация за някои от съфорумците.

За съжаление в последните години не мога да поддържам spirka.org актуална. Днес стана ясно, че предплатените хостинг и домейн трябва да се подновят отново, за да продължи сайтът да съществува. Поднових домейнът, а хостингът ще е активен още 48 часа. До сега, с известни изключения (както през 2013-2016 г, благодарение на NULL), съм посрещал сам финансовите нужди на сайта. Годишно сайтът "струва" приблизително 260 лв.

С тази тема се обръщам с молба към всички заинтересовани да помогнат за оцеляването на сайта. Моля, ако сте ползвали активно сайтът през годините и искате той да е достъпен и занапред, дарете за покриването на неговите задължителни разходи.

За плащания с PayPal: https://www.paypal.com/pools/c/8k2n9r8PKU

За плащания с Revolut: Пратете ми лично съобщение, моля.

Алтернативно може да подкрепите без пари spirka.org, като си откриете безплатна Curve сметка. За всяка нова успешна регистрация и вие, и spirka.org ще получат по £5. Когато се регистрирате използвайте код IBT44: https://curve.page.link/6E35U

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
Револют използваш ли? Да не храним пейпал.

Иии относно сайта, може ли да се пообнови базата данни или е безмислено при сегашната платформа?
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Чисто информативно да попитам, не е ли по изгодно да се вземе един мини компютър (като този) и от него да се хоства? Ако интернета ти е на виваком би трябвало да има включен статичен ip адрес(може да звъннеш на 123 или 087 123 за други оператори). Евентуално може да изникне някой UPS за рутера и сървъра и всичко ще е подсигурено.

Offline xЗm

• Наистина съм луд
  • www.spirka.org
    • View Profile
    • spirka.org
    • Email

Револют използваш ли? Да не храним пейпал.

Да, може да ми изпратиш лично съобщение с номера си и сума. Ще създам покана за плащане специално за целта.

Иии относно сайта, може ли да се пообнови базата данни или е безмислено при сегашната платформа?

Възможно е. Имаш ли опит с бази данни и PHP? Ще са нужни известни програмистки познания - платформата е много стара и има редица дефекти и проблеми с кода ѝ.

Offline xЗm

• Наистина съм луд
  • www.spirka.org
    • View Profile
    • spirka.org
    • Email
Чисто информативно да попитам, не е ли по изгодно да се вземе един мини компютър (като този) и от него да се хоства? Ако интернета ти е на виваком би трябвало да има включен статичен ip адрес(може да звъннеш на 123 или 087 123 за други оператори). Евентуално може да изникне някой UPS за рутера и сървъра и всичко ще е подсигурено.

Не съм сигурен дали някога ще по-изгодно, когато се вземат по внимание разходи за ток, конфигуриране и обновление на сървърни лицензи, бекъп решение, интернет, DNS.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
Колко GB е снимковият материал? Базата, предполагам я имаш и не е много голяма като физически размер?
С PHP-то също се оправям, ама да видим, дали изобщо ще мога да помогна.

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email

Не съм сигурен дали някога ще по-изгодно, когато се вземат по внимание разходи за ток, конфигуриране и обновление на сървърни лицензи, бекъп решение, интернет, DNS.

Би ли обяснил какви са тези разходи за DNS, сървърни лицензи и бекъп? DNS е напълно безплатен, лицензи не ти трябват(освен ако не ползваш windows боза), а за бекъпа може да се ползва обикновен външен хард диск или флашка. Няма да коментирам факта че можеш да си ползваш домашния интернет(ако е с оптичен кабел) за тази работа и не ти е необходим допълнителен.

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
Стига де. Няма да се връщаме години назад, когато спирката беше на домашен сървър и ту я имаше и нямаше.
Толкова много снимки има, нужен е голям сторидж и съответно резервно копие. Няма смисъл.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Има ли някакъв напредък? Писах и в другата тема.

Offline xЗm

• Наистина съм луд
  • www.spirka.org
    • View Profile
    • spirka.org
    • Email
@mlk
Като цяло до момента никой не се отзовал.

Колко GB е снимковият материал? Базата, предполагам я имаш и не е много голяма като физически размер?
Приблизително 63 GB.

PHP версията е 5.6, доста стар код с много template-rendering и заявки към базата данни във файловете. Открито се срамувам, че някога съм писал толкова нискокачествен код.

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Ако искаш може да качиш кода в github(с премахнати данни за вход в БД) и може да измислим нещо заедно.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
@mlk
Като цяло до момента никой не се отзовал.

Приблизително 63 GB.

PHP версията е 5.6, доста стар код с много template-rendering и заявки към базата данни във файловете. Открито се срамувам, че някога съм писал толкова нискокачествен код.

Имам един хостинг, където се води, че имам още над 90 гб свободно място и общо 5 тб трафик месечно. Поддържа и PHP 5.6, така че има някаква възможност. Имаш ли статистика за трафика, който има(ше) спирката месечно?

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
Обръщам се към съфорумците, които са обичайните му ползватели, с молба за финансова подкрепа за издръжка на сайта. В последните години не разполагам със свободно време за поддържането му. Сайтът беше създаден през 2006 година и до момента, с известни изключения, съм поемал лично финансовите му разходи.

И форумът е на същия план и със spirka.org са набори (май беше perforator.com в началото и го хостваше на някакъв компютър при Мишо) :) Отдавна не съм посещавал спирката и не помня беше ли сложил реклами, но имай предвид, че този форум се издържа точно от Google AdSense и приходите стигат горе-долу колкото да покрият разходите по хостинга и домейна и може да пробваш.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline xЗm

• Наистина съм луд
  • www.spirka.org
    • View Profile
    • spirka.org
    • Email

И форумът е на същия план и със spirka.org са набори (май беше perforator.com в началото и го хостваше на някакъв компютър при Мишо) :) Отдавна не съм посещавал спирката и не помня беше ли сложил реклами, но имай предвид, че този форум се издържа точно от Google AdSense и приходите стигат горе-долу колкото да покрият разходите по хостинга и домейна и може да пробваш.

Спирката има много ниска посещаемост - около 15-20 уникални посещения дневно. Форумът е далеч по-популярен и при него това е добър работещ модел.