Аз не съм от форум потребителите, които искат да наложат своя идея и независимо от това, което им казват другите продължават да настояват глупаво и упорито на своето. Когато получа ясни и разумни доводи против моите идеи, ги приемам. Когато получа градивна и цивилизована критика - също!
Пътувам всеки ден с метрото и съм запознат с натовареността му. За съжаление съм съгласен, че сега метрото се затруднява в пиковите часове. Ако догодина нещата останат по същия или сходен начин - наистина ще е трудно вливането на още пътникопотоци в метрото.

Но, някъде (ако не се лъжа - тук, във форума) бях чел, че интервалите догодина ще бъдат 2 мин. и 30 сек./5 мин. и 30 сек. съответно в общите части и в разклоненията. Става дума за час пик. Смятам, че това е достатъчно в метрото да се влеят Дружба и Младост. Пак ще е пълно като сега, но това означава, че ще се използва максимално!

За да не ме смятате за някакъв заядлив тийнейджър, който си няма друга работа, бих искал да се обоснова защо предлагам такива идеи и защо чувствам, че има нещо непълноценно в цялата работа с метрото.

Като отявлен транспортен фен знам/съм чел/съм чувал, че:
Метрото е гръбнакът на транспорта. За мен това означава, че хората трябва да ползват основно него, а останалия транспорт трябва да има допълващи функции.
От метрото има големи екологични ползи. За мен това означава, че в районите, в които има метро трябва да са максимално редуцирани автобусните превози.
Метрото облекчава трафика. За мен това означава, че трябва да се стимулират хората да го ползват, за да облекчи трафика.
Ако тези неща не се случват, някак си лично не усещам пълноценен смисъл от метрото. Според мен тези принципи са по-важни от някои други неща като удобството на определени жители на София.
Освен това имам и една причина, която се обосновава на чувството за справедливост: Защо на някои райони на София вече им се е наложило да направят компромис, след като пускане на метрото, а Младост и Дружба да са по-привилегировани?
Ето, аз живея на 5 мин от метрото и работя на 5 минути от него, но изобщо не ми е удобно. Излиза, че трябва насила да го ползвам, само защото го има.
Ако не е проблем, може ли да попитам защо не Ви е удобно? По 5 минути от всяка страна ми звучи направо супер!
Аз живея на 10-15 минути пеша (мога да се довозвам за около 3-4 минути) от метрото и уча на 15-20 минути с отвозване. Но не се оплаквам! Сега ще кажете - нямаш друга алтернатива, защото си непълнолетен. Да, така е, но скоро ще имам правото да изкарам книжка и мога да реша да ходя с кола на училище или на университет по нататък във времето. Но няма да го направя! Чувствам се удовлетворен от факта, че с тези си действия съм полезен на обществото и на природата!
Баща ми работи на около 30 минути с отвозване от метрото (логично като мен има 10-15 минути пеша или 3-4 с трамвай до вкъщи). Би му било доста по-удобно да ползва личния автомобил и може да си го позволи. Но не го прави! Плаща си месечна карта за градски транспорт и по този начин помага на София като не натоварва трафика и използва екологичен транспорт. Той ме учи, че не трябва да сме егоисти!
Има по-важни неща от личното удобство и егоизма! И обществото и природата са от тях!!!