Author Topic: Връзка на метрото с наземния транспорт  (Read 415719 times)

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Знам, че би било много удобно и приятно ако след пускането на метрото се запазят всички наземни линии и хората имат избор! Но тогава какъв е смисълът от метрото? Защо са вложени толкова много пари в него?
Смисълът е метрото да поеме най-натоварените направления и наземния транспорт да продължи да вози в останалите посоки, а не да качим всички на него. Ето, аз живея на 5 мин от метрото и работя на 5 минути от него, но изобщо не ми е удобно. Излиза, че трябва насила да го ползвам, само защото го има.
« Last Edit: 16.10.2014, 20:27:26 by bdz43r »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
В Младост няма да е чак такъв проблем, защото станция Младост 1 ще се използва само от хората от района и довозвани от тб 5/ А 306. Повечето хора ще го използват по разклонението на Бизнес Парка и Младост 1 ще се разтовари драстично. Но наистина проблема ще стане след Г.М. Димитров,където и сега се пълнят празните влакове, пътуващи от Младост до Сливница. Особено когато започват и свършват студентите.

Също така, да :! не забравяме :! ,че метрото в Дружба ще бъде 8 минути , а не през 4 дори в час-пик. То сега само 204, който е на 5 минути, е препълнен, остава и да стоварим всички автобуси в метрото и няколко месеца ще е голям сеир.  :help:
Доколкото ми е известно, интервалите ще се сгъстят и ще са на 6 минути в разклоненията/3 минути в общата част.
Много ми е любопитно, къде ги има празните влакове от Младост-1 до Сливница. Може би след 21:00 ч.?

Да не говорим, че влачещите се наземни возила отблъскват пътниците. Знам, че ватманско-шофьорският синдикат ще наскочи, че София е уникално задръстена в световен мащаб (пълна глупост), но в близкия до нас по географско положение и манталитет Белград автобусите и тролеите се носят с впечатляваща скорост (даже сдуханите Икарбуси), а и трамваите от сходни модели като софийските се справят много добре. Да не говорим за отблъксващата мръсотия в доста от возилата, по-стари от 5-6 години - все пак вие може да сте фенове, но повечето хора предпочитат да пристигнат чисти на работа, на гости или на купон.

Така че разбирам, че си пазите хляба, но няма начин след пускането на метроотсечки да се запази транспортната задача на наземните возила. Не е казано, че това ще са непременно ликвидиране на линии, но скъсявания на маршрути и разреждане са нормални практики.
« Last Edit: 16.10.2014, 21:39:54 by blagun »

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
Много ми е любопитно, къде ги има празните влакове от Младост-1 до Сливница. Може би след 21:00 ч.?

Имах впредвид влаковете,които тръгват от Младост 1 до Баучер/Сливница и минават само през Младост 1 и Мусагеница и след Г.М. Димитров пак са препълнени.  ;)  Пък и след 21 си е доста пълно, че даже до Г.М. Димитров няма свободни места за сядане. (посока Младост)

« Last Edit: 16.10.2014, 22:00:23 by Neronov »

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Аз не съм от форум потребителите, които искат да наложат своя идея и независимо от това, което им казват другите продължават да настояват глупаво и упорито на своето. Когато получа ясни и разумни доводи против моите идеи, ги приемам. Когато получа градивна и цивилизована критика - също!

Пътувам всеки ден с метрото и съм запознат с натовареността му. За съжаление съм съгласен, че сега метрото се затруднява в пиковите часове. Ако догодина нещата останат по същия или сходен начин - наистина ще е трудно вливането на още пътникопотоци в метрото.  :/

Но, някъде (ако не се лъжа - тук, във форума) бях чел, че интервалите догодина ще бъдат 2 мин. и 30 сек./5 мин. и 30 сек. съответно в общите части и в разклоненията. Става дума за час пик. Смятам, че това е достатъчно в метрото да се влеят Дружба и Младост. Пак ще е пълно като сега, но това означава, че ще се използва максимално!  :)

За да не ме смятате за някакъв заядлив тийнейджър, който си няма друга работа, бих искал да се обоснова защо предлагам такива идеи и защо чувствам, че има нещо непълноценно в цялата работа с метрото.
 :arrow:
Като отявлен транспортен фен знам/съм чел/съм чувал, че:

Метрото е гръбнакът на транспорта. За мен това означава, че хората трябва да ползват основно него, а останалия транспорт трябва да има допълващи функции.

От метрото има големи екологични ползи. За мен това означава, че в районите, в които има метро трябва да са максимално редуцирани автобусните превози.

Метрото облекчава трафика. За мен това означава, че трябва да се стимулират хората да го ползват, за да облекчи трафика.

Ако тези неща не се случват, някак си лично не усещам пълноценен смисъл от метрото. Според мен тези принципи са по-важни от някои други неща като удобството на определени жители на София.

Освен това имам и една причина, която се обосновава на чувството за справедливост: Защо на някои райони на София вече им се е наложило да направят компромис, след като пускане на метрото, а Младост и Дружба да са по-привилегировани?

Ето, аз живея на 5 мин от метрото и работя на 5 минути от него, но изобщо не ми е удобно. Излиза, че трябва насила да го ползвам, само защото го има.
Ако не е проблем, може ли да попитам защо не Ви е удобно? По 5 минути от всяка страна ми звучи направо супер!

Аз живея на 10-15 минути пеша (мога да се довозвам за около 3-4 минути) от метрото и уча на 15-20 минути с отвозване. Но не се оплаквам! Сега ще кажете - нямаш друга алтернатива, защото си непълнолетен. Да, така е, но скоро ще имам правото да изкарам книжка и мога да реша да ходя с кола на училище или на университет по нататък във времето. Но няма да го направя! Чувствам се удовлетворен от факта, че с тези си действия съм полезен на обществото и на природата!

Баща ми работи на около 30 минути с отвозване от метрото (логично като мен има 10-15 минути пеша или 3-4 с трамвай до вкъщи). Би му било доста по-удобно да ползва личния автомобил и може да си го позволи. Но не го прави! Плаща си месечна карта за градски транспорт и по този начин помага на София като не натоварва трафика и използва екологичен транспорт. Той ме учи, че не трябва да сме егоисти!

Има по-важни неща от личното удобство и егоизма! И обществото и природата са от тях!!!  ;)
vasko - оригиналът! :)

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
Автобусите не са основен замърсител на природата! Да, старите бракми замърсяват,но в момента се доставят 126 нови дълги МАН и ще бъдат доставени още 106 къси автобуса, всички на екологичен метан. Виж например един следобед на бул. Малинов кое замърсява повече - автобусите или колите ? (имай впредвид факта,че в най-скоро време по линия 76 ще са основно нови автобуси, по линия 113 са само нови,по линии 213 и 305 също ще са нови).

Online RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Метрото е гръбнакът на транспорта. За мен това означава, че хората трябва да ползват основно него, а останалия транспорт трябва да има допълващи функции.

От метрото има големи екологични ползи. За мен това означава, че в районите, в които има метро трябва да са максимално редуцирани автобусните превози.

Метрото облекчава трафика. За мен това означава, че трябва да се стимулират хората да го ползват, за да облекчи трафика.

Ако тези неща не се случват, някак си лично не усещам пълноценен смисъл от метрото. Според мен тези принципи са по-важни от някои други неща като удобството на определени жители на София.

Освен това имам и една причина, която се обосновава на чувството за справедливост: Защо на някои райони на София вече им се е наложило да направят компромис, след като пускане на метрото, а Младост и Дружба да са по-привилегировани?

Да, метрото е гръбнакът на една транспортна система, но не може с лека ръка да се ореже всичко друго що е превоз. Преди време бях дал пример с тм 8, да, на 90% дублира МД1 и все пак се пълни. Защо? Ами защото обслужва по-пълноценно "междинните райони" през които минава. Друг пример - ТБ 5: прави връзка с цели 5 метростанции. И пак има достатъчно пътникопоток дори за съчленени возила.
Не знам какво разбираш под "компромис", но ако това означава влошаване на транспортното облужване за да се натикат хората "на всяка цена" в метрото, аз не съм съгласен. Според мен е добре да се запазят маршрутите след пускането на двете разклонения за 6-9 месеца (без да се брои летния сезон) и след анализ на пътникопотоците да се вземе разумно решение. Метрото и сега е на добра печалба, за да го мислим, че едва ли не, не може да се изплати.

Автобусите не са основен замърсител на природата! ...

Така е. Все пак е доказано, че говедата са основен източник на парникови газове в световен мащаб.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Всичките идеи с рязането на автобусни линии ще доведедо факта мнозина да предпочитат лични автомобили или таксита. Онзи ден пътувах с такси от Македония до УНСС и обратно и останах изумен от огромните колони коли по Драган Цанков още от радиото до Г.М. Димитров. А успоредно на този булевард минава метрото. Явно не е предпочитано от тези, които бяха с колите си. Че дори и маршрутките бяха претъпкани. Хайде кажете нещо за екологията или да се помисли за винтеки за леките коли в района на широкия център на София?
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
Съгласен съм с Благун, че влаченето и мръсотията отблъскват хората от наземния транспорт. Аз бих добавил и хаоса в маршрутите на ГТ. Бяхте споменали за късите автобуси, които очакваме да се доставят. Чакаме ги с нетърпение, защото не зная дали скоро сте се возили на 305-ците, но повечето са тотално продънени и в салоните им влизат изгорели газове, както при Икарусите. Така че, освен че отиваш мръсен на работа, си и натровен от това, което дишаш. Според мен, трамвайната линия до Дървеница до някаква степен ще разтовари метрото и колкото по-бързо стане, толкова по-добре. Поне на Г.М. Димитров ще имаш избор, дали да се блъскаш в метрото или да ползваш трамвая до центъра.

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
Относно коментарите за обслужването на ж.к. "Дружба" - забравяте нещо много важно - метрото и повечето линии на ГТ се пресичат, а не се дублират. Метрото не се движи по бул. "Цветан Лазаров", само го пресича. Следователно не виждам много логика в орязване на ТБ4 и ТБ11. Те и без друго са намалени от 10 коли на 8 в последните години, няма какво повече да ги разреждаме. Четворката е на безобразно големи интервали. А204 също е редно да остане - прави връзка с бул. "Цариградско шосе", а и никой няма да ходи до Орлов мост с метрото. Няма много логика.
Предлагам следното:
Разкриване на автобусна линия/ Промяна на 384 с маршрут ж.к. "Дружба-2" -ул. "Обиколна" - бул. "Цв. Лазаров" - ул. "Кап. Д. Списаревски" - езерото "Дружба" - бул. "Искърско шосе" - разклона за летището - Терминал 1. По-този начин се получава довозване за повечето части на Дружба и се прави връзка с Терминал 1.
А604 е доста спорен. От една страна откъм Пирогов не виждам проблем, ако се съкрати, а ТБ8 да се подпомогне от 1-2 коли за връзката на Цариградско с района на болниците. В допълнение А88 може да се прекара по маршрута на А604 в Дружба, но не знам дали това е възможно. От друга, не съм убеден дали все пак А604 не разтоварва останалите линии, с които се покрива, т.е. евентуално закриване ще влоши пътуването по други маршрути.
В обобщение предлагам:
1. Запазване на ТБ4, ТБ11, А84 и А204.
2. Преразглеждане на статуса на А404. Според мен може да се пробва А84 да се удължи от Орлов мост до гарата, а А404 да се закрие, но пък е добре до гарата да се ходи без прекачване.
3. Закриване на А604 и поемането на маршрута му от А88.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ааа, не 404 не е добре да се пипа! Все пак прави връзка на Слатина и ВТУ-то с гарата, доста е натоварен в тазиси част от маршрута.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
ОК, няма проблем. Не ползвам линията, затова не смея да давам кардинални решения. Обаче ми се вижда доста нередовен А404.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Коментарите в темата за актуалните маршрутни промени ми напомни, че си мислех да дам пример с Обеля за това какво трябва да се прави при развитие на метрото. Реших сега да го направя:

В ерата преди метрото Обеля се е обслужвала от 4 основни линии - 2 автобусни и 2 трамвайни. Автобусните са били А51 и А150. Трамвайните са били ТМ1 (в самото начало ТМ15 е заемал мястото на ТМ1) и ТМ6.

А51 е свързвал квартала с голям градски булевард(бул. "Сливница") и е водел до централна част на града. Можем да сравним А51 с А204 или А604 (свързват квартал Дружба с голям градски булевард и водят до централна част на града).

А150 е свързвал квартала със съседния Надежда и е осигурявал директна връзка с Централна гара.

ТМ1 и ТМ6 са свързвали квартала със съседния Надежда и са осигурявали директна връзка с централни части на града.

Още с развитието на метрото (преди да достигне Обеля) А51 е съкратен до най-близката станция. А в момента, в който метрото достига квартала А51 изчезва напълно!

Тук искам да отбележа, че по думите на съсед от квартала, А51 се е претъпквал аналогично на А204, когато още е достигал до Сточна гара. Сега вече на никой не липсва... Предполагам, че се досещате какво намеквам за А204!

В същия този момент (откриването на метростанция Обеля) и ТМ6 се скъсява до ухото във Връбница 1(бивша Надежда 5). От две трамвайни линии остава само една.

В същия момент и автобусите, които обслужват близките села са насочени към метрото.

След разширяването до метрото с втори метродиаметър и А150 изчезва (номерът остава по други причини).

Днес, освен метрото кварталът има само една единствена наземна връзка с централните части на града и тя е електротранспортна :arrow: ТМ6.

Обеля е шампион при прилагането на принципите и целите на метрото! Не го казвам, само защото живея в квартала! И преди това си мислех, че в този квартал се получават всички ползи от метрото за града и за природата!

В началото жителите на Обеля са били доста недоволни от промените, но след всички тези години вече са свикнали и днес сигурно 90+% (от използващите градски транспорт) използват метрото.

Според мен подобен сценарий трябва да се случи в Дружба и Младост! Разбира се, според пропорциите на кварталите и някои други спечифични нужди на районите около тях. И точно в този дух са моите идеи за двата квартала!  :)

*Под "Обеля" имам предвид ж.к. Обеля 1, ж.к. Обеля 2 и кв. Обеля взети заедно.
« Last Edit: 19.10.2014, 00:27:12 by vasko »

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
Според теб можем ли да сравняваме бул. "Сливница" и района около него с НДК, Графа и Борисовата? Лично на мен първият район ми е неприятен и го избягвам. Покъртително е, особено около Лъвов мост.
Второ, като закриеш/съкратиш А204 и А604 какво ще ходи към Борово? Не мисля, че е коректно да се сравняват линия, отиваща до центъра с линия минаваща през центъра и отиваща в друг квартал. Не и при тази тарифна политика.
Трето, с тези къси станции колко души могат да влязат в метрото? Какъв точно трябва да интервала, че да се качат всички хора от автобусите в метрото?
Четвърто, как точно метрото ще е по-бързо от Кауфланд до Орлов мост?
Пето, живея в друг район на София, в близост до бъдещата МС Витоша. Ще трябва с метрото ли да ходя до Попа и това как ще става по-бързо от ТМ10 (20 мин и то с влачене)?

Емо, очаквам малко подкрепа в защита на наземения транспорт  :D

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Аз не сравнявам булевардите по качеството на околните пространства, а по това, че са със сходна големина и важност за града ни. Според мен има няколко големи и съществено важни булеварда (пътни артерии) в града и това са: бул. "Цариградско шосе", бул. "България", бул. "Цар Борис ІІІ", бул. "Сливница", бул. "Ломско шосе" и бул. "Ботевградско шосе". Поради тази причина сравнявам Сливница и Цариградско шосе. Освен това изобщо не съм сравнявал бул. "Сливница" с района на НДК или ул. "Граф Игнатиев"!

Ако прочетете моите идеи за Дружба (по-назад в темата) по-внимателно ще видите, че аз не предлагам А204 да се закрие напълно, ами да се съкрати и извади от Дружба. Разбира се, че тя е много важна в другата си част, и за сега, там няма алтернатива!

Доколкото знам интервалът ще бъде 2 мин. и 30 сек./5 мин. и 30 сек. съответно в общата част и в разклоненията на диаметър 1 в пиковите часове.

Аз не съм "за" всемирно премахване на наземния транспорт, ами "за" намаляване на наземните връзки на крайните квартали, които имат метро, с центъра, и "за" насочване на основните пътникопотоци към центъра в метрото.  ;) И за това давам пример с Обеля, където вече е направен такъв опит, и въпреки първоначалното недоволство на жителите, сега вече всички са свикнали,  всичко е наред и опитът е успешен!

Offline fgm

• Запален по ГТ
    • View Profile
Ти му говориш, че метрото е скопено откъдето и да го погледнеш и е не възможно всичко насила да се вкара вътре, той не, та не!

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
И за това давам пример с Обеля, където вече е направен такъв опит, и въпреки първоначалното недоволство на жителите, сега вече всички са свикнали,  всичко е наред и опитът е успешен!
Не са свикнали, а са принудени насила да ползват неудобен за тях транспорт. Точно това искаш и ти да стане в Дружба.
Метрото не е и не може да бъде гръбнак на транспорта. Предназначението му не е да вози всички, а да разтовари наземните линии, които да са удобни за останалите.
204 трябва да си остане именно в Дружба, защото вози до места, където (удобно) метро няма, няма и да има. И ако част от сегашните му пътници се качат на метрото, още по-добре, защото останалите ще се возят нормално. А ти предлагаш и тях да натъпчем като в консерва и да ги караме да се прекачват, да тичат по тунелите и накрая да стигнат за същото време.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Ти му говориш, че метрото е скопено откъдето и да го погледнеш и е не възможно всичко насила да се вкара вътре, той не, та не!
Малко по-нагоре се съгласих с това. Знам, че метрото си има капацитет! Но смятам, че е най-малкото нередно от страна на транспортни фенове да използват тази причина, за да приоритизират замърсяващ и затормозващ трафика транспорт (автобусният) пред екологичен, ефективен и бърз такъв (метрото).

Мисля, че е по-добре да коментираме какви са вариантите и възможностите, за да се увеличи капацитета на метрото на максимум.

Основното е интервалът. Според мен ако се намали интервалът до техническия минимум на системата, метрото може да поеме почти още толкова пътници, колкото сега. Ако в бъдеще, след тази мярка, метрото започне пак да се задъхва може да се помислят и други възможности.

Знам за проблема с няколкото по-къси станции. Според моите наблюдения ако се разкачат старите (номерни) състави и се съединят нови състави с по три средни вагона, ще се събират на всички станции. Относно новите състави ("Русич") - може да се направят промени на късите станции, така че да пасват точно съставите. Доколкото знам не достигат по няколко метра. Като тези удължения на пероните няма нужда да са много широки - 1,5 метра ще е предостатъчно, все пак ще обслужват само 1-2 врати на влаковете. Ако това излиза много скъпо, може да се направи поръчка до производителя на влаковете за 40 нови само средни секции, които да се произведат с няколко метра по-къси от сегашните. Може и по-малък брой - примерно 20 и да се удължат само половината от новите състави.

Решения винаги може да се намерят, ако човек има желание!  ;)

Не са свикнали, а са принудени насила да ползват неудобен за тях транспорт.
Според мен са свикнали! Приели са ситуацията спокойно и без проблеми! Това е важното! Вече години наред Обеля е пример, че подобен сценарий действа и трябва да се продължи да се прилага!

Точно това искаш и ти да стане в Дружба.
Да, така е!  :) И в Младост. ;)

Предназначението му не е да вози всички, а да разтовари наземните линии, които да са удобни за останалите.
Мисля, че не сме достатъчно богат град, за да си позволим да има и метро и да останат всички наземни линии от времето преди метрото!

204 трябва да си остане именно в Дружба, защото вози до места, където (удобно) метро няма, няма и да има.
Това твърдение не е много коректно да се използва в настоящата дискусия! Защото то е вярно за което и да е сравнение между две линии на градския транспорт. При замяната на една линия на МГТ с друга се губят едни директни връзки, но се печелят други. Сега А204 не задоволява всички свои пътници с директна връзка до желаните им дестинации! Дори съм убеден, че по-малко от 50% от пътниците му използват само него, а останалите се прекачват за да достигнат до местата, където желаят да отидат! С метрото нещата ще се обърнат - някой пътници ще достигат само с него директно до желаните дестинации, а други ще трябва да се прикачат на друго превозно средство. Ясно е, че нарушаваме удобството на тези, които са използвали само А204, за да достигнат директно до целта си, но все пак трябва да се правят компромиси в името на добри каузи!

Искам да направя една аналогия:
Много държави (включително и нашата) са създали политики, чиято цел е намаляването на използването на полиетиленови пликове при пазаруване. Причината е ясна - намаляване на замърсяването, защото тези пликчета са много вредни за природата! Ясно е че такава политика създава неудобства на хората, но, надявам се, че бихте се съгласили, че такава политика е добра еко кауза! Аз смятам, че по същия начин общината трябва да създава политики, които насочват хората към метрото, защото е екологичен транспорт! Разбира се, има и други предимства!  :)
« Last Edit: 19.10.2014, 13:22:43 by vasko »

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
По ред на номерата:
1. Аз сравних бул. "Сливница" и НДК/Графа не като пътни артерии. Съгласен съм, че изброените от теб булеварди са важни транспортни коридори. В поста си имах предвид нещо друго - градският транспорт обслужва определен пътникопоток и вози хора към места, които са привлекателни за тях. В този ред на мисли, ти правиш ли си срещи на Опълченска и Сливница или предпочиташ Попа, НДК, Борисовата? Вероятно е второто, т.е. хората предпочитат връзка със същинския център, а не периферията. При откриването на метрото, дори да не бяха спрели А51, той щеше да отпадне по естествени причини. Едно е 30-40 мин с рейс по задръстванията, друго е 18 мин с метро при това до същинския център.
2. А204 може да прави връзка между Дружба и центъра, но той е също толкова важен и за връзка от бул."България" до Цариградско шосе, т.е. скъсяване до Орлов мост е неудачно. Ще ти дам пример със стария маршрут на ТМ9 и ТМ10. И двата вървяха от кв."Хладилника" до пл."Македония". ТМ9 се ползваше от "директните" пътници, а ТМ10 беше удобен за Графа. По Графа слизат хората от Лозенец и се качват такива за бул. "Стамболийски" и ж.к. "Западен парк". ТМ10 върви успоредно на метрото, но въпреки това е една от най-редовните линии. Не виждам какво пречи А204 да се запази и, както беше казано по-горе, да се нормализира пътуването с него.
3. Метрото в Дружба дава по-различни връзки от наземния транспорт. Например със Сердика и Опълченска, които преди ги е нямало. Повтарям, че до Орлов мост едва ли някой ще се прекачва от рейс/тролей на метро.
4. Това с влаковете е меко казано невъзможно. В Лондон има станции, на които не се отварят първите или последните 1-3 врати, но наскоро закупиха влакове, котио са на секции, а не вагони, т.е. преходни. В София не виждам как няма да се отварят определени врати. Знам, че нямаш това предвид, но удължаване на пероните е прекалено сложно и скъпо.
5. Според мен целта на метрото е да разтовари улиците от автомобили. Ако натикаме хората от автобусите в метрото, задръстванията няма да изчезнат. Дори напротив, потенциални шофьори, които биха ползвали метрото, ще се откажат да ходят на работа с метрото, защото ще е натъпкано. Имам познат, който се оплаква от блъсканицата в Люлин и си ходи с колата, нищо че е на 10 мин от метростанцията и работата му също е до метростанция. Трябва точно тези хора, които пътуват по 1-2 в кола да се вкарат в метрото, не останалите пътници. Все пак 18 автобуса по А204 замърсяват по-малко от няколко стотин коли. 

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
По скоро спора май е да няма двоен стандарт за различните квартали.. Като се построи метрото за Люлин и Обеля бяха съкратени линии и дали това трябва да се случи за Дружба и Младост, при условие че те ще бъдат с по добра връзка с метрото и повече метростанции. Каквото и да си приказваме на метрото се качват голяма част от пъниците и наземния транспорт трябва да се редуцира. Тук веднага се задава контравъпроса ама от тая спирка до еди коя си спирка вече няма да има връзка. То тогава никоя линия не трябва да бъде закрита, защото метрото не покрива на 100% нито една наземна линия. В Люлин беше закрит А112 без той да има дори една обща спирка с метрото. Не мисля че трябва да се повтарят грешки с масово закриване на линии, но все пак разреждане, а в някои случаи и закриване на линии трябва да има. В конкретния случай за А204 е връзката на Дружба2 с Цариградско, метростанцията е в края на квартала и не виждам смисъл от закриване защото имаме доста отдалечено метро и връзка с друг удобен транспорт чак на Орлов мост, но метрото заобикаля през Младост. А приказки че щяла да се изгуби връзката с Борово са неверни. Много малко хора от тази линия я ползват от край до край. Просто от двата и края ходят до оста НДК-Орлов мост.

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
Имах предвид, че може да има хора от бул. "Гоце Делчев", които искат да отидат до Окръжна, а не в Дружба.
Най-разумно е да се изчака до края на 2015г и тогава да се реже транспорт. Така метрото ще е работило 6 нормални месеца + 2 летни и би трябвало да има достатъчно информация кои линии са натоварени и кои не.