Author Topic: Метро в Бургас?  (Read 21536 times)

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Метро в Бургас?
« Reply #20 on: 07.05.2009, 20:50:46 »
Преди 10-тина години Варна беше по-напред от Бургас в инфраструктурата.
Сега всички основни градове са горе-долу на един хал.Каквото можеш да намериш във Варна го има и в Бургас и Пловдив и София.Терминът "морска столица" го има само в мозъка на някой слабоумен журналя,аз не знам какво значи.
« Last Edit: 08.05.2009, 18:53:28 by west_1 »

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #21 on: 25.07.2009, 11:29:50 »
Коментирайте само аргументи има или няма нужда от метро в Бургас !!!

Offline suavcho

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #22 on: 30.11.2009, 03:24:39 »
Жалко е как установена инфраструктура в Бургас не се използва. Със сигурност ще има пътници, ако се възстановят железопътните релси по линията Гара Владимир Павлов - ж.к. Славейков - ж.к. Сарафово - Поморие. Задръстванията със сигурност ще са по-малко, или поне по-малко хора ще се ядосват в тях.

А за метро в Бургас, представяте ли си станциите?

Метродиаметър 1
кв. Банево - кв. Ветрен - Университет Асен Златаров - ж.к. Изгрев - Възраждане - кв. Победа - кв. Акациите - кв. Крайморие

Метродиаметър 2
ж.к. Меден Рудник - кв. Горно Езерово - Бургаски Свободен Университет - ж.к. Лазур - ж.к. Изгрев - кв. Сарафово

S-Bahn 1:
Поморие - Сарафово - МБАЛ Бургас - Владимир Павлов - Централна ЖП Гара

S-Bahn 2:
Централна ЖП гара - Владимир Павлов - ж.к. Славейков - кв. Долно Езерово - кв. Лозово - ...

Разбира се, могат да се дадат и по-реалистични и по-удачни идеи ;)

Offline glavi4ka

• Маниак
    • View Profile
    • GTBurgas.eu
« Reply #23 on: 04.12.2009, 17:30:00 »
След 200 години може и да има метро .
Бързият Боинг 767 от М.рудник за Изгрев излита на всеки 15 мин.,а А320 от Комлука до Славейков на 20!

Offline Blago84

• Маниак
    • View Profile
« Reply #24 on: 04.12.2009, 18:13:19 »
Аз пък мисля, че е реално да се мисли за някаква лека система в обозримо бъдеще.
UPP@UIC

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 04.12.2009, 18:52:30 »
Аз искам да попитам, откъде им идва финансирането в Испания, Франция, Италия, страни, където в момента има бум на LRT и всякакви хибридни и нехибридни трамвайни и тролейбусни линии!? Не е само национална политика, но и европейско финансиране според мен. И говорим точно за населени места с мащаба на Пловдив, Варна, Бургас и агломерации със сходно население. Иначе малоумните изказвания след 200, след 300 години не подхождат на авторите им и са глупави за форум с насоченост като нашата, където трябва да се демонстрира компетентност и някаква визия за потенциалните възможности!!!

Offline glavi4ka

• Маниак
    • View Profile
    • GTBurgas.eu
« Reply #26 on: 04.12.2009, 19:19:36 »
Бургас е до морето т.е ще има много подпочвени води, к-с Лазур е построен в/у блата за какво метро да говорим .
Бързият Боинг 767 от М.рудник за Изгрев излита на всеки 15 мин.,а А320 от Комлука до Славейков на 20!

Offline Blago84

• Маниак
    • View Profile
« Reply #27 on: 04.12.2009, 19:20:56 »
Разучи материята и ще разбереш :) Аз съм на мнение че Бургас има отлични топографски данни и перспективи за развитие в тази област.
UPP@UIC

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #28 on: 04.12.2009, 19:37:11 »
Аз искам да попитам, откъде им идва финансирането в Испания, Франция, Италия, страни, където в момента има бум на LRT и всякакви хибридни и нехибридни трамвайни и тролейбусни линии!? Не е само национална политика, но и европейско финансиране според мен. И говорим точно за населени места с мащаба на Пловдив, Варна, Бургас и агломерации със сходно население. Иначе малоумните изказвания след 200, след 300 години не подхождат на авторите им и са глупави за форум с насоченост като нашата, където трябва да се демонстрира компетентност и някаква визия за потенциалните възможности!!!

Повечето държави от западна Европа се финансират сами.Специално за Англия всичко идва от държавния бюджет. Определена община прави проект и ако е наистина ефективен получава парите(най-вероятно и във Франция е така).Единственият недостатък е ,че става много бавно,но пък всичко се изпива в дълбоки детайли.
LRT система специално за Бургас-Летище-Сл. Бряг е абсолютно наложителна!
« Last Edit: 04.12.2009, 19:39:29 by Beer »

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 04.12.2009, 19:52:43 »
Tочно в Англия не им ли е целият транспорт приватизиран в края на осемдесетте, включително железниците!? Но определено може да се търси финансиране и по линия на ЕС, както с метрото в София.

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #30 on: 04.12.2009, 20:14:04 »
Tочно в Англия не им ли е целият транспорт приватизиран в края на осемдесетте, включително железниците!? Но определено може да се търси финансиране и по линия на ЕС, както с метрото в София.

Приватизиран е,но фирмите са само оператори.Каквото каже общината/държавата,това е.Специално за новите проекти-изграждат се с държавни пари и се отдават на концесия.
Кои части от проекта ще се платят от държавата и кои от частника зависи какво точно се прави.
За финансиране от ЕС няма кой знае какъв смисъл,защото практически Англия,Франция и Германия са основните донори на средства и е все едно да взимат сами от себе си.Ако те нямат пари за специфичен проект и ЕС няма да има.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #31 on: 04.12.2009, 20:30:36 »
То затова трябва да гледат и да си върнат част от парите! Май почнахме да се отклоняваме.  :)

Offline Blago84

• Маниак
    • View Profile
« Reply #32 on: 27.12.2009, 10:33:29 »
Говорим за различни системи и както сам отбеляза - различни мащаби. "Метро" в класическото разбиране на този термин определено звучи несериозно, но доста градове в Европа с население 300 - 500 к имат LRV базирани Rapid transit системи.  Бургаската управа ясно е афиширала амбиции за 500 к... И не виждам защо трябва да се чака градът да стане едно голямо задръстване (каквото е и в момента) за да се сетят, че трябва да се поработи върху система за обществен транспорт с по-висок капацитет.
.
« Last Edit: 27.12.2009, 11:16:44 by Blago84 »
UPP@UIC

Offline bus_fenburgas

• Писател
  • **
    • View Profile
    • www.dinita.net
    • Email
« Reply #33 on: 12.03.2010, 22:50:45 »
В Бургас не могат за моста за Меден Рудник да се разберат, вие за метро говорите.
« Last Edit: 12.03.2010, 23:10:32 by west_1 »

Offline Blago84

• Маниак
    • View Profile
« Reply #34 on: 12.03.2010, 23:06:32 »
Това, че някой не може да направи нещо, поради една или друга причина, чието място не е в този форум, не значи, че не можем и не трябва да обсъждаме какво и как би могло да бъде направено.
« Last Edit: 11.02.2011, 18:24:46 by west_1 »
UPP@UIC

Offline bus_fenburgas

• Писател
  • **
    • View Profile
    • www.dinita.net
    • Email
« Reply #35 on: 13.03.2010, 15:10:44 »
Нали някой трябва да го плати каквото и да е то, дали изграждане на мост, или строеж на метро.
« Last Edit: 13.03.2010, 18:07:07 by west_1 »

Offline Blago84

• Маниак
    • View Profile
« Reply #36 on: 13.03.2010, 16:05:16 »
Най-добре никой за нищо да не плаща и да си живеем по дърветата, нали?
UPP@UIC

Offline suavcho

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #37 on: 14.03.2010, 23:59:22 »
С един анализ разходи-ползи е повече от ясно, че в Бургас гратисчийството в ГТ е сведена до минимум.

Дори има случай на автобусна линия, в която ВОДАЧЪТ продава билети и ВСИЧКИ си купуват!

И в Бургас почти не останаха кофти автобуси - е, кофти тролеи има, но това е по лично мое недоказано мнение ОТ ИНТЕРЕС.

За голямо съжаление не всички постъпления отиват по предназначение, иначе нямаше да ни трябват никакви Джаспърс или поне не за целите суми, които ще отпуснат.

Аз съм може би от малкото, които са съгласни с Благо, че на Бургас му трябва метрополитен. Въпросът не е да се класифицират градовете по големина, по площ и не знам си какво още. Въпросът е умението на управляващите да докажат значимостта на града (а иначе... "град като град").

Може би сега не е обозримо, но когато цяла София се натъпка до максимума си, ще се търси друг вариант за живеене. А навсякъде, където безработицата е маалко по-ниска, то сякаш лошите пътища и задръстванията са в абсолютния си пик.

За Бургас, каквито и простотии да мислят тип "бързи автобуси", "буферни паркинги" и не знам си какви още %№$€№@%@€@, пак няма да мръднем и със сантиметър в буквалния смисъл.

Още оффтопик: забелязвам строящата се метростанция при МИЦ. По-голяма свинщина няма - калчища, тесни тунели, през които минават стотици души на ден (работещи, купувачи в Метро-1, в другите офис сгради), попикани подлези с осветление единствено от ОФИСИТЕ... Е, кажете ми, в обозримо бъдеще, кой ще иска да живее в такъв район ?!?! Ама нека има метростанция, защото иначе разстоянието между станциите ще бъде прекалено голямо :D :D Или просто някои смятат, че като пляснат една метростанция и не оправят околната инфраструктура и всеки ще се откаже от колата си.

Offline filipkarolev

• Напредващ
  • Ω∆Ψ – ЗНАНИЕТО ПРОМЕНЯ СЪЗНАНИЕТО!
    • View Profile
« Reply #38 on: 11.02.2011, 18:05:56 »
Aз също съм ЗА метрото в Бургас, но предлагам да не е на радиуси, а да го направят кръгово, както е "Кольцевая линия" в Москва, реално ограничен от морето и трите езера около града, Бургас ще се развива в направления към кв. Ветрен, към кв. Долно Езерово и към Меден рудник, другаде няма на къде да се строи, но има още много време докато се застроят указаните направления.
За начало една кръгова линия, която да свързва кварталите и да минава през централна градска част и комплексите ще успеем да я натоварим така, че да докараме някаква рентабилност.
Що се отнася до морето и подпочвените води, то мога да кажа, че Москва има много повече водоеми - езера, реки и канали всякакви, също така има блатни зони и торфени зони, но все пак метро има.
Техниката напредна, може да се копае в места, които по-рано се смятаха за непригодни.
« Last Edit: 11.02.2011, 18:26:20 by west_1 »

Offline dendi

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #39 on: 29.03.2011, 09:04:02 »
Защо да няма метро или трамвай в Бургас, градът е достатъчно голям за развитие дори на двата вида транспорт за пример в Унгария много по-малки градове имат трамвай, така че освен проблем в намирането на средства друг проблем няма :)