А Г-н Васко и компания
Крайно некоректно!
Не е правилно да се слагат различни хора "в един кюп".
Аз няколко пъти изясних, че не съм самоцелно против "Спаси София"! Не знам за колегите, които пишат критики против тях, те може да са против самата организация като цяло (Но, може и да не са, разбира се. Не твърдя нищо!), но аз не съм. Аз съм критикувал конкретни неща, свързани със "Спаси София". Ще припомня няколко примера, за които критикувам организацията:
Тяхното поведение крещи - "Ние сме супер, мега, гига специалисти в тази област и нашето мнение е единственото. Правим се, че търсим мнението на другите, на на практика не е така. Ние сме обиколили света, а всички вие сте прости неандерталци, които не разбирате от нищо и за това трябва да ни слушате!" и т.н. А понякога го изказват и с директни думи.
Искат да наложат нови практики, взаимствани от други места по света, без да се замислят за културните различия на народите.
Правят се на гражданска организация, а истинската им цел да влязат в политиката, което е висша форма на лицемерие. Една истинска гражданска организация ще стои винаги отстрани на политиката, за може да въздейства от тази позиция.
Това са ми общите критики към "Спаси София". А конкретната такава по темата с табелите е тяхното детинско поведение - хем искат тяхното име да е споменато, хем не искат да поемат отговорност за негативите. Има два варианта:
- Официално името на "Спаси София" се отбелязва в проекта за новите табели в метрото, но когато има някакви проблеми, свързани с тези табели, те са готови да ги чуят и да поемат отговорност за тях (независимо от обстоятелствата). В този случай, може да отбележат този проект в портфолиото си и да твърдят, че са участвали в него, че са негови автори и т.н..
- Метрополитен носи цялата отговорност за табелите, а "Спаси София" остават неспоменат дарител. В този случай, от "Спаси София" нямат право да записват този проект в порфолиото си и да твърдят, че са участвали в него.
Или едно, или другото! Не може само хубавите страни от всяко.
Иначе, като цяло подкрепям идеята за подобни граждански организации (които винаги си остават такива, а нямат политически интереси), които се стремят да решават проблеми на обществото. Има неща, за които подкрепям и поздравям "Спаси София" - борбата за запазването на
ТМ6 в ж.к. Лозенец; репортажа за асфалтирани дървета по бул. "Владимир Вазов"; критиката към отдаването на градски автобусни линии на консеция на фирма МТК Груп.
Предлагам модераторите да заключат темата.
Мисля, че това не е редно, тъй като обекта на тази тема е много важен компонент на всяка една метросистема. Още повече, че в софийското метро нещата са в плачевно състояние...