Author Topic: Нощен транспорт  (Read 440643 times)

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Re: Нощен транспорт
« Reply #640 on: 07.02.2014, 17:40:06 »
Може би е добре да подадеш жалба. В крайна сметка, тези пари си ги слага в джоба директно...
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #641 on: 07.02.2014, 17:46:12 »
Това е като с касовите бележки. Те са длъжни да ти ги дадат, но и ти си наказуем, ако ги нямаш. Щом си решил да черпиш шофьора и да нямаш застраховка, това си е твой избор. Аз лично в такъв случай ще си искам билета и след това и ще се оплача от водача. Като не искаш да му се молиш, после да не се оплакваш, че са много малко автобусите по линията. Все пак почти никой не се е возил официално в автобуса. Заради "възпитанието" на българина да си мълчи и да не се бори за нищо и да чака друг да свърши всичко сме на тоя хал. В една социална общност всеки трявба да се опитва да помга на другите и да подобрява средата, а не да казва "не съм длъжен" или "не е моя работа".
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline comet

• Наистина съм луд
  • MAN Lion's City
    • View Profile
« Reply #642 on: 31.05.2014, 22:06:14 »
Линиите обхващат цяла София и според мен съм ги нагласил.

автобуси
1- след 23 на 1 час
7тм- след 23 на 20 мин
11- след 23 на 20 мин
213- след 23 на 30 мин
85- след 23 на 30 мин
94- след 23 на 20 мин
83- след 23 на 30 мин
84- след 23 на 30 мин
120- след 23 на 20 мин
72- след 23 на 30 мин
78- след 23 на 30 мин
98- след 23 на 40 мин
310- след 23 на 30 мин

тролеи
1- след 23 на 30 мин
5- след 23 на 20 мин
11- след 23 на 20 мин

трамваи
1- след 23 на 30 мин
5- след 23 на 20 мин
6- след 23 на 20 мин
10- след 23 на 30 мин
11- след 23 на 20 мин
22- след 23 на 20 мин
23- след 23 на 20 мин

метро
на 20 мин
« Last Edit: 03.06.2014, 10:30:30 by comet »

Offline 701

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #643 on: 31.05.2014, 22:31:40 »
Трамвай 23, ако стане на 20 мин, ще бъде по-редовен от през деня :D
lo chupen todos a los que no les guste 701

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #644 on: 01.06.2014, 00:44:26 »
То, така изложени, повечето линии ще са по-редовни от вечер след 20ч. :D

При тролеите 1 и 2 няма смисъл да се движат и двата. Само 1 стига - всички части на Хаджи Митко са пешеходно достижими от Вазов.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #645 on: 01.06.2014, 15:01:18 »
Ако също няма смисъл да се движи на 20 мин. Той сега върви полупразен към Лозенец на този интервал. В другата посока е по-добро натоварването.
С въвеждането на летните разписания няма е лошо да има (единични) коли, които да работят между 18:00 и 2:00 по натоварени и основни линии като А76, А280, ТБ4 (ул. "Кракра" - Дружба 2), ТБ7 (до Одеон), ТБ9+2 (Бъкстон - Ст. гара), ТМ6+7 (Обеля-Борово) и тн. Мисля, че интервал от 30-40 мин след 23:00ч ще е напълно оправдан и ще трябват 20-на превозни средства за изброените линии.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline pavel75

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #646 on: 02.06.2014, 10:29:13 »
Линиите обхващат цяла София и според мен съм ги нагласил.

автобуси
1- след 23 на 1 час
7тм- след 23 на 20 мин
11- след 23 на 20 мин
213- след 23 на 30 мин
85- след 23 на 30 мин
94- след 23 на 20 мин
83- след 23 на 30 мин
84- след 23 на 30 мин
120- след 23 на 20 мин
72- след 23 на 30 мин
78- след 23 на 30 мин
98- след 23 на 40 мин

тролеи
1- след 23 на 30 мин
2- след 23 на 20 мин
5- след 23 на 20 мин
11- след 23 на 20 мин

трамваи
1- след 23 на 30 мин
5- след 23 на 20 мин
6- след 23 на 20 мин
10- след 23 на 30 мин
11- след 23 на 20 мин
22- след 23 на 20 мин
23- след 23 на 20 мин

метро
на 20 мин

Защо няма нито една надземна люлинска линия?
« Last Edit: 02.06.2014, 13:31:34 by pavel75 »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #647 on: 02.06.2014, 11:09:29 »
Не е смислено да вървят едновременно 1, 2, 5 и 11 като нощни линии - дублират се в значителна степен и голяма част от София остава непокрита. По-добре би било да има кръгов нощен тролейбусен маршрут 6Н с интервал около 20 минути в Люлин вместо 2  примерно  от Петър Дертлиев по Владимир Динчев, Търново, Александър Станишев, Добринова Скала, Захари Стоянов, Джевахарлал Неру, Луи Пастьор и от Владимир Динчев по сегашния общ маршрут на 6 и 7 до Сточна Гара. Обединеният тролей би  могъл да минава и по Джевахарлал Неру и Петър Дертлиев като се възстановят нужните стрелки. Почивката да е на Сточна Гара. 5 има сериозен дублаж с 1 и 11 и също не е много смислен като нощен. Също 310 е удачно да има нощни курсове към Люлин. За трамваите - 6 няма смисъл като нощен заедно с 1 и автобус 85.  :)

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #648 on: 03.06.2014, 03:04:21 »
Кой е спонсорът, който ще захрани тези линии?
------------------------

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #649 on: 03.06.2014, 14:53:56 »
Кой е спонсорът, който ще захрани тези линии?
Странно, че за цяла страница разсъждения никой не се е сетил да зададе този въпрос. След като за 3 линии не се намериха пътници, да се предлагат 30 е, меко казано, нелогично или да си го кажем направо - (не)научна фантастика. Да не говорим, че по-предни нощни експерименти доказаха необходимостта и от охрана на возилата, така че загубите на ЦГМ ще са потресаващи.
Нека припомня за пореден път: експериментът с трите линии беше обречен на провал най-вече заради практически нулевото оповестяване и на второ място - заради големия интервал.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #650 on: 30.03.2015, 00:57:44 »
За да не навлизаме в off-topic, ще продължа мнението си тук.

Забрави за нощно метро! Нощната пауза се използва за инспекция на железния път и автоматиката, за почистване и т.н. Това, че не влизат пътници, не значи, че всичко долу е тихо и мирно.
Знам, че в метрото се извършва профилактика през нощта.  :)

Като цяло смятам, че може би няма нужда от нощен транспорт в София.

Според мен, това от което има нужда е по-късното обслужване на някой линии + метрото. Мисля, че до към 1-1:30 часа ще има доста пътници за основните наземни линии и метрото. Има хора, които приключват работа по-късно; хората се прибират от гостуването си на близки и познати около полунощ; прибиране от късни курсове на междуградски автобуси, влакове, самолети и т.н.

Според мен, в интервалът от 1-1:30 до към 5 часа няма достатъчно придвижвания в София, за да мотивират обществен транспорт в този диапазон.
vasko - оригиналът! :)

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #651 on: 30.03.2015, 01:33:54 »
По-рентабилно е да има автобусни линии, които да покриват маршрутите на метрото, отколкото да има денонощно метро. Има нужда от нощни линии, почти всеки по-голям европейски град има такива. Задължително една от тях трябва да свързва Студентски град с центъра. Може първоначално да се движат в петък, събота и неделя, а по-натам - всекидневно.
В момента повечето наземни линии след 21ч. са празни, защото хората не са осведомени и не им се рискува да чакат автобус или трамвай на голям интервал, който я дойде, я - не. Ако ви е направило впечатление, бакшишите се възползват брутално от ситуацията, като паркират точно на спирките, с което "подсказват" на невинния пътник, че на градския транспорт не трябва да се разчита. Всяка вечер след 21-22ч. докъм 5-6ч. на бул. Васил Левски от Оборище до Шипка застават таксита плътно в десните ленти двупосочно.
Иначе, освен купонясващи до късно хора, има и доста, които започват или приключват работа в малките часове. Те в момента разчитат или на лични МПС-та, или на бакшишите. Много фирми  (сред тях е и Летище София) имат сключени договори с такси компании за извозване на служителите си. Тези пътници би могло да се привлекат да ползват градски транспорт. По-рентабилно е нощните коли да са къси и на по-чест интервал, отколкото съчленени и на 30+ минути.

А за да не са на загуба нощните линии, трябва всички пътници да се качват от първа врата и да си купуват билет от шофьора, който е на по-висока от стандартната цена (но много по-изгоден от ползването на такси!). Отстъпки би могло да има за пътниците с месечни или годишни карти. Трябва да има и добра разяснителна и информационна кампания от страна на ЦГМ (а не както преди 6 години, когато трябваше човек да хвърля боб, за да разбере дали ще му дойде нощният автобус); указания на всички спирки, интервал на движение и т.н.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #652 on: 30.03.2015, 11:01:20 »
Хубаво е да има поне няколко нощни линии като имаше преди. Не бяха толкова празни междудругото, имаха си пътници, особено тази която беше Люлин-Младост през Студентски град според мен си беше сравнително силна линия.

Проблем е обаче и че е много тежко да редуваш дневни-нощни смени. В моята работа понякога ми се налага когато няма кой аз да взема няколко нощни смени и после през деня нито можеш да спиш като хората като е светло, нито да си свършиш някаква работа нормално защото ти е успало цял ден. За това нощните смени трябва да са с доста добра добавка към заплатата още повече за такава професия и например да се редуват 2 нощни работа, 2 почивка 2 на 2 смени за да може да си добре отпочинал за следващите нощни.

Чувал съм че в някои страни ако работиш предимно нощни смени се пенсионираш само след 20 години работа, защото се счита че ти се обърква организма ако продължиш много, пък не знам дали е така.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bigblondewolf

• Маниак
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 55310178
    • View Profile
« Reply #653 on: 20.05.2015, 10:57:20 »
Тези дни навсякъде гръмнаха с това предложение: http://spasisofia.org/%D0%BD%D0%BE%D1%89%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82-%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F.html

Изчисления правили, маршрути оптимизирали  :neznam: Факт е, че получиха гластност.
Семейният скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #654 on: 20.05.2015, 12:54:37 »
Маршрутите ги има разработени с разписания и пробези. Може от сега да ти кажат от мястото където ще се качиш, до мястото където ще слезеш - времетраене и в колко часа ще се качиш и ще слезеш. Изчислен е и годишния разход. Цената се дискутира само. Дали да е 1,5 лева или 2 лева.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #655 on: 20.05.2015, 16:09:58 »
Идеята е много добра. Предполагам, че изчакване на пл.Св.Неделя се подразбира, въпросът е къде там ще се денат 12 автобуса - по един от двете посоки на всяка линия? Вероятно от съображения за сигурност няма да направят спирки за тротоарите пред триъгълника на властта.  Според мен по-подходящ "хъб" е площад "Св.Ал.Невски".
Южните парчета на Н2, Н4 и Н5 могат малко да се променят: излишно е ходенето от Хладилника до Зоопарка. Може Н2 да поеме кварталите вдясно от бул. България - Хиподрума, Белите брези и Борово (линия ТБ9), Н4 - вляво: Вазов, Стрелбище, Г.Делчев (линия ТБ8), а Н5 да върви по Черни връх-Вапцаров и нататък по Драган Цанков до Студентски град.

Другото, което е задължително, е изписване на електронните табла на спирките, където ги има, съответно - стикер на спиркознаците без електронни табла.
« Last Edit: 20.05.2015, 16:13:01 by blagun »

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #656 on: 20.05.2015, 16:49:05 »
Н6 според мен пък не трябва да е по Бъкстон, а по Пушкин, така че да осигурява транспорт до някъде за Княжево и старата част на Овча купел, докато Н4 е достатъчно близко за Бъкстон.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline bigblondewolf

• Маниак
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 55310178
    • View Profile
« Reply #657 on: 20.05.2015, 22:33:31 »
Очаквах, че от "Спаси София" се познават с хора от форума, понеже явно обсъждаме подобни неща и се изненадах, че никой не е видял предложението, а то се върти из Интернет от няколко дни.

Интересно ми е как са направили разчетите за маршрути и интервали. Реално ако решиш, че щом в някоя европейска столица нощният транспорт е на час, следователно и тук трябва да е на час - можеш да кажеш "проучванията ми сочат, че един час е опимален интервал", но е несериозно. А като знам от ЦГМ как си пазят търговските тайни, надали са се добрали до адекватна информация за потенциален пътникопоток и анкетни проучвания за потенциални клиенти.
Семейният скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #658 on: 20.05.2015, 23:17:38 »
Защо си мислиш, че ЦГМ анализира някакъв потенциален нощен пътникопоток? По политически съображения (съветници от НДСВ) въведоха нощни линии, но така и не осведомиха потенциалния нощен пътникопоток за разписанията на автобусите. А ЦГМ си умиха ръцете, че са опитали и опитът е неуспешен.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #659 on: 22.05.2015, 10:15:29 »
Идеята е много добра. Предполагам, че изчакване на пл.Св.Неделя се подразбира, въпросът е къде там ще се денат 12 автобуса - по един от двете посоки на всяка линия? Вероятно от съображения за сигурност няма да направят спирки за тротоарите пред триъгълника на властта.  Според мен по-подходящ "хъб" е площад "Св.Ал.Невски".
Южните парчета на Н2, Н4 и Н5 могат малко да се променят: излишно е ходенето от Хладилника до Зоопарка. Може Н2 да поеме кварталите вдясно от бул. България - Хиподрума, Белите брези и Борово (линия ТБ9), Н4 - вляво: Вазов, Стрелбище, Г.Делчев (линия ТБ8), а Н5 да върви по Черни връх-Вапцаров и нататък по Драган Цанков до Студентски град.

Другото, което е задължително, е изписване на електронните табла на спирките, където ги има, съответно - стикер на спиркознаците без електронни табла.

На Света Неделя ще бъдат ползвани и трамвайните острови като място за спиране.
Трябва да има и новоразкрити нощни спирки по Стамболийски на мястото на зоната в района на кръстовището с Мария Луиза двупосочно.
Мислехме вариант със Св. Александър Невски, но първо е по-далеч от нощния живот в центъра, после - ще минава префасониране и не е много подходящо да бъде там. Оперативно е по-добре иначе.

Н2 - Ходенето до Зоопарка е заради хлебозавода, а иначе ще трябва да има дълга почивка на Хладилника, с оглед синхрона, което е безсмислено. Н2 е копие на метролиния 2. Даже мислехме първоначално да бъде НМ2, за да се подчертае, че копира трасето на метролиния 2. Същото щеше да бъде за Н1 и Н3.
Тези маршрути сме ги разработили с цел максимална икономичност, ефективност и ефикасност. С минимален брой коли да бъдат покрити максимално голямо количество население. Вариации принципно са възможни, но те трябва да се разработят от начало.

За осведомяването - напълно съм съгласен! Разработваме и цялостна визуализационна схема.
храна за мозък - http://www.banitza.net/