Author Topic: Нощен транспорт  (Read 440644 times)

Offline niki88z

• Наистина съм луд
  • Извън релси!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 387296800
    • View Profile
    • Email
Re: Нощен транспорт
« Reply #1280 on: 02.07.2019, 16:06:43 »
В ДарикНюз има повече подробности за предложението.

От Конфедерация на труда "Подкрепа" предлагат на Столична община (СО) да предостави услугата "нощен транспорт" на частен оператор и общината да му позволи да определи цена на билета, която да покрива разходите. Това заяви президентът на синдикалната организация Димитър Манолов на брифинг в Столичната община, след среща между ръководството на Столичната община, на общинските транспортни дружества и лидерите на двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", на която бе постигнато съгласие за приемането на тригодишна програма за увеличение на заплатите на водачите в градския транспорт.

На брифинга Димитър Манолов обяви категоричната си позиция против нощния транспорт в столицата във вида, в който съществува в момента. Той цитира данни, според които нощем един автобус вози едва по 20 човека. По думите му средните разходи, които се правят за превозване на един човек нощно време, са около 10 лева. Това е паричната страна на проблема, каза президентът на "Подкрепа".

От друга страна, обаче, тази дейност се извършва от хора, които полагат извънреден нощен труд и след това си доработват през деня. Това според Манолов изключително много приличало на историята на Мария Антоанета. "За едните няма хляб, а за другите има пасти", посочи той.

За него нощният транспорт е не просто луксозна услуга, а разхищение. Затова, по думите на Манолов, е най-добре услугата да бъде извършвана от частен оператор. Но докато тя се извършва за сметка на работещите в системата на градския транспорт, ние ще продължаваме да възразяваме срещу това, заяви лидерът на "Подкрепа". Според него сравненията с Брюксел, където има нощен транспорт, са безпочвени, защото там единичният билет за превозване струва 2,4 евро. Вероятно там могат да си позволят това разхищение на средства, но тук става за сметка основно на работещите. Става и за сметка на гражданите - защото тези, които се борят за лукса "нощен транспорт", се борят и за цената на билета. "Но това вече не е моя тема", каза Манолов.

В отговор кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че по темата за прехвърляне на дейността на частен оператор все още не е постигнато споразумение със синдикатите. По думите й, въвеждането на нощен транспорт е стъпка към подобряване на условията в града. Факт е, че разходите за този транспорт са много по-големи, отколкото за транспорта през деня. "Остава да анализираме, да обсъждаме, да мислим, защото това са тежки преговори", коментира столичният кмет.

Edit
В сайта Dir.bg са направили и нещо като анкета Частен или общински нощен градски транспорт в София
« Last Edit: 02.07.2019, 16:23:17 by niki88z »

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #1281 on: 02.07.2019, 16:14:12 »
Нещо не мога да хвана нещо какви интереси гонят тия от КНСБ. Не са тези на шофьорите, ама чии са?
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #1282 on: 02.07.2019, 16:22:12 »
Написаното от представителя на Подкрепа до голяма степен отразява истината. Аз също мисля, че трябва нощният транспорт да се даде на концесионер.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1283 on: 02.07.2019, 16:36:15 »
За нощните линии се плаща по 3,60лв/км, със сигурност ще има доста кандидати да ги вземат. Според мен проблемът е по-скоро организационен - съгласен съм, че е кофти да караш 6 часа през нощта и да те пратят сутринта да направиш още 3 курса до 8ч. Но нощните линии набират популярност и се ползват, особено петък-събота в автобусите по Н1 редовно има правостоящи. Все още обаче има хора, които не ги знаят и по тази причина не ги ползват. Лично аз съм успял поне 6-7 човека да убедя да ползват нощен транспорт. С повече реклама, леко сгъстяване на интервала (на 30 минути) и още една-две линии и услугата ще се подобри, а оттам и приходите от нея.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1284 on: 02.07.2019, 16:58:41 »
Не знам какво концесионера го интересува каква ще е цената на билета, при положение, че парите от билетите ще минават по същата линия, а на концесионера ще му се плаща на километър. Другият вариант е общината да не плаща на концесионера, а той да получава каквото успее да събере от пътниците. И щом на пътник разходите възлизали на 10 лева, то това значи 10 лева билетче за нощен транспорт. Като цяло този, който е ръсил простотиите, е някакъв... тиквеник.

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #1285 on: 02.07.2019, 22:15:53 »
Мен лично ми писна от концесионерчета и отгледни бизнесмени от държавата и общината. Ако отидат на свободният пазар един лев няма да изкарат.
The Grand Tour

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #1286 on: 02.07.2019, 22:17:50 »
Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Усещам, че скоро СО ще обявят търг за безпилотни автобуси.

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1287 on: 03.07.2019, 01:23:48 »
Да вземат, Стефане, всичките тия "бизнесмени" да дойдат в Канада, да видят как се печелят пари от нищоправене, как редовно се купуват скъпи имоти, коли, и как се ходи с любовниците по екзотични екскурзии - или ще работят някаква хамалска, нискоквалифицирана работа, за жълти стотинки, или ще станат клиенти на социалните служби.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #1288 on: 03.07.2019, 09:24:42 »
Манолов и подкрепящите му тезата тук нека да дадат един пример от Европейска столица, където нощният транспорт е концесиониран, но и пълен с пътници.
« Last Edit: 03.07.2019, 10:59:33 by blagun »
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline bigblondewolf

• Маниак
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 55310178
    • View Profile
« Reply #1289 on: 12.07.2019, 01:20:49 »
В момента чакам нощен транспорт,щеше да е добре ако в разписанието може да цъкна на номер на спирка и да ми покаже карта къде е. Добре,че сега имам време да я търся,ако трябваше да бързам нямаше да се ориентирам къде да ходя за моята линия навреме.

Sent using Tapatalk
Семейният скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1290 on: 12.07.2019, 20:20:04 »
Манолов и подкрепящите му тезата тук нека да дадат един пример от Европейска столица, където нощният транспорт е концесиониран, но и пълен с пътници.
В такъв случай нека се даде и пример, в който не само нощният, а и ЦЕЛИЯТ градски транспорт НЕ е концесиониран (пример: Цюрих)
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1291 on: 23.07.2019, 16:37:56 »
Мен изобщо не ме интересува какво е в Европа. Ние да си гледаме нас. Ако не се намерят нужното количество водачи, най-дпбре е нощният транспорт да се отдаде на концесия. Също да се направи и анализ на пътникопотока, защото в Землянската нощна линия от доста шофьори чувам, че се возят по десетина човека на вечер.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1292 on: 23.07.2019, 16:52:54 »
Преди няколко дни пътувах от Красна Поляна до Младост 1 в часовете 1-1:30 с прекачване от N3 на N1 и пътниците през цялото време бяха 7-10 души и в двата автобуса. :rolleyes:
« Last Edit: 23.07.2019, 16:54:44 by V.Peichev »

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #1293 on: 23.07.2019, 17:03:41 »
Ако не се намерят нужното количество водачи, най-дпбре е нощният транспорт да се отдаде на концесия.
Що за логика? Както частникът може да си намери водачи, така и СА би трябвало да може.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #1294 on: 23.07.2019, 19:18:45 »
Аз не виждам никаква съществена разлика в това дали частник или Автото ще пуска автобуси по някоя линия. Едно време концесиите ги вкараха, защото все "нямаше пари за нови автобуси". Шофьорите са константа, дали ще са в Автото или у частника е само въпрос на куцата политика на СО.
Абсолютно не е вярно, че са празни - колкото пъти съм се возил, е имало по около 10 човека. Към Студентски сигурно са и повече, натам не съм ходил. Демек не са 10 човека на вечер, а на курс, което е напълно ОК за нощен ГТ.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1295 on: 23.07.2019, 19:39:06 »
Те и бакшишите през седмицата обикалят празни по цяла нощ, ама никой не ги е чул да казват, че искат да работят само уикенда...

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1296 on: 24.07.2019, 01:08:39 »
Не мисля, че е реалистично да се очаква да има тъпканица по нощните линии. Интервалът в делнични дни със сигурност не трябва да се увеличава, но може да се мисли за промени в други насоки  :arrow:

- първи курсове от кварталите в 22:30, което означава излизане от гараж около 22:00. Това ще позволи леки корекции на последните курсове на някои "дневни" линии, за да се избегнат заработки от 8:30 часа. От друга страна, шофьорите няма да трябва да доработват на дневни линии или най-много да правят по един курс около 5:00 сутринта, т.е. няма да го има прибирането в гараж и изчакването за още един-два курса.

- В петък и събота вечер се въвежда интервал на движение от 20 минути до 1:30 часа и 30 минути след това
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1297 on: 24.07.2019, 10:44:21 »
В петък и събота има редовно правостоящи в Н1 за Люлин, мисля, че и за Младост е по същия начин. Има хора, които ги научиха и си ги ползват редовно, и аз съм един от тях. За линиите се плаща по 3.60 лв. на километър, така че всеки "частник" ще е заинтересован да ги вземе. За мен е по-добре да останат на Автото, просто трябва да се подобри организацията на труда, така че да не се налага шофьорите да си доработват сутрин по дневните линии. Скъсяване на интервала до 30 минути и разкриване на линия до Летището също са добри мерки.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1298 on: 24.07.2019, 11:24:21 »
Линията до Студ град има стабилен пътникопоток.
За землянската линия - да, информацията ми, че се возят по десетина човека на нощ е от преди половин година. Трябва да попитам сега как е. Точно тази линия може да се удължи от Автостанция Изток до летището.
А за шофьорите - ако има повече може работното им време да започва около 20 - 21 часа с доработки по някои линии, след което да остават на нощните линии. Така ще правят по около 8 часа смени. Но в Малашевци основно им трябват хора за дневните линии, както знаете има коли, които сутрин работят по 4 часа и им е добре дошло след нощна линия да правят такава доработка, вместо да зареждат шофьор, който да работи само тези 4 часа на 74, 82 и други линии. И като стана въпрос защо се пускат в малашевци БМЦ-та по 82, 150 - една от причините шофьори да не искат да се махат от БМЦ е именно, че с тези автобуси няма да ходят на нощни линии.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1299 on: 24.07.2019, 11:42:57 »
Трябва да попитам сега как е. Точно тази линия може да се удължи от Автостанция Изток до летището.

С колко ще се удължи курса ако линията е до летището?