Author Topic: Ретро снимки  (Read 1083504 times)

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Re: Ретро снимки
« Reply #3860 on: 20.03.2023, 10:53:49 »
И въпреки всичко си беше забутана улица. Дори не беше широка.

Централна улица. Широка толкова че два автомобила се разминават с наличие на ред паркирани.
Странни критерии имаш.
Спрете си просташките мнения !

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3861 on: 20.03.2023, 12:34:30 »
Като тръгва от километър 0, не значи, че е кой знае колко значима. Не си спомням забележителни сгради там - може би старият цирк в началото. А по онова време не беше толкова лесно и евтино да си цъкаш безцелно - купуваш филмче с 36 пози,  цъкаш, промиваш,  проявяваш,  копираш на фотохартия.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #3862 on: 22.03.2023, 17:25:46 »
Не бих казал че Найчо Цанов е незначителна улица. Целия ми живот е свързан с кварталите около Света Троица, добре познанвам района и мога да кажа че всички знаеха за тази улица. И тази улица си имаше забележителност, баня Разсадника, ликвидирана заради трасето на метрото.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #3863 on: 22.03.2023, 21:06:15 »
Аз го отдавам на непознаване на района в годините в които аз го познавам, защото това ми е махалата в която живеех.
Значи църквата св. Спас, където аз съм кръщаван,съборена през 1970/1971 година заради грозната сграда на Булбанк е незначителна. За стария цирк вече знаем, магазина "Млад техник", който беше единствения в София където се продаваха липови дъски използвани в часовете по трудово обучение, сглобяеми пластмасови самолети, кораби, стъклени тръбички от различни размери за опити по физика, сглобяеми радиоапарати, спомням си за полската марка "Яцек", електрически влакчета,- още си пазя едно немско, и още сума ти полезни неща. На кръстовището с ул. Цар Самуил имаше магазин "Битова химия", където продаваха всички пластмасови изделия, дунапрен, маркучи, мушами и още много артикули. По надолу основното училище- тогава 76-то Любчо Баръмов, където учих три години. До него Арменския дом на културата. Отсреща по диагонал е 33 основно-тогава училище с име "Ернст Телман", закрито през 1967 година, и остана сегашното 32 СОУ "Климент Охридски". По надолу на кръстовището с ул. Опълченска на гърба на механотехникума, казвал се някога Сталин, а по мое време Атанас Романов беше мисля химически факултет.
Та всички тези неща хич не са маловажни. В сравнение с многото Софийски улици със същите габарити, Найчо Цанов изпъква.
« Last Edit: 22.03.2023, 22:35:20 by я л т а »
Спрете си просташките мнения !

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #3864 on: 24.03.2023, 14:07:48 »
Това би трябвало да е част от Найчо Цанов нали така? Снимката е свалена от друга тема във форума.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3865 on: 04.04.2023, 21:10:44 »
Така е изглеждала София през март 1957г.
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3866 on: 05.04.2023, 08:43:31 »
Говедата в коритото на Владайска река са много колоритни. А долната снимка много ме измъчи докато разбера къде е правена. Сводестият мост ме подлъга много

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #3867 on: 05.04.2023, 09:04:56 »
Това не е ли козирката на стадион? Повече ми прилича на Славия, но заради разположението спрямо планината, по-скоро да е Армията!?

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3868 on: 05.04.2023, 12:26:20 »
Националният е, но в пространството пред него откъм Гурко не е бетонирано, ами има сводест мост.

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #3869 on: 05.04.2023, 15:31:59 »
И аз това се чудя. На снимката се вижда нещо като мост с 3 арки малко в дясно от средата. Ако това е градинката срещу стадиона, то там нали беше старата зоологическа градина?

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #3870 on: 05.04.2023, 18:08:53 »
Сега се вгледах в това, което коментирате. Прилича ми не на мост, а на три туи или други растения. Може и да е постройка към зоопарка. Стадионът не е настоящият, но би трябвало да са на едно и също място строени. Реката е съвсем близо до Стадиона, а този хипотетичен мост е много по-навътре в градината…

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3871 on: 05.04.2023, 19:39:18 »
Стадионът е настоящия. В първия брой на сп. София от 1953 г. има интересна статия за него, построен е тогава и на 1 май 1953 г. за пръв път отваря врати. За първообраз е използван стадион Киров в (тогава) Ленинград. През годините има няколко разширения.  Иначе в статията намерих и отговора на чуденето си - "Не след дълго време тук ще бъде едно от най-красивите места на Столицата. Реката пред стадиона ще се бетонира и пред него тогава ще се простира обширен, красив булевард".
Реката която се коментира и се вижда на снимката не е само Перловска, а и левия неин приток, който минава през настоящия пл. Славейков, върви горе-долу по Гурко и около стадиона се влива в Перловеца (макар че може и да се влива малко по-североизточно, някъде между стадиона и Орлов мост).

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #3872 on: 05.04.2023, 21:41:49 »
Чакайте сега малко. Каква е тая река през пл. Славейков и Гурко? Такова нещо за пръв път чувам. Кога я е имало и къде е отишла сега? И как е минавала през тия места без да се вижда?

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3873 on: 05.04.2023, 22:50:32 »
В момента ми е малко трудно да дам повече конкретика, било е по-скоро вада, която е създавала големи проблеми при пълноводие, нямала е корито и е течала по пътя на най-малкото съпротивление. В книгите за София от периода около Освобождението има описание какво точно е представлявала, даже май Драган Тенев пише за нея най-подробно. След регулацията на града по времето на Свирчо (Димитър Петков) я вкарват в някакво корито и на по-късен етап даже става подземна. Ако се поразходиш в коритото на Перловската река между Орлов мост и Стадиона мисля, че се вижда и сегашното и място на отток към Перловеца.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3874 on: 06.04.2023, 00:10:03 »
Развитието на Боянската и Перловската река, които сега се вливат при България/Петко Каравелов може да се проследи на картите на Груев :   https://pbase.com/ngruev/mapsofsofia

Перловската река през годините е с неголеми корекции: Драгалевци - Кръстова вада - Южен парк.
Боянската река между Красно село и Орлов мост е претърпяла няколко сериозни корекции. През 1887 минава през кв. Крива река - Витошка - Солунска и после между Царя и Аксаков до вливането в Перловец по Евлоги Георгиев.  В началото на 20ти век след НДК е отклонена по Гечкенли до Перловец. Вече през 1919 минава през центъра по сегашния начин, а между пл. Ручей и НДК е вкарана подземно при строежа на НДК.
« Last Edit: 06.04.2023, 11:13:45 by blagun »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3875 on: 06.04.2023, 01:35:20 »
Говедата в коритото на Владайска река са много колоритни

Коне са, имат чулове някои.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #3876 on: 06.04.2023, 15:18:13 »
Стадионът е настоящия. В първия брой на сп. София от 1953 г. има интересна статия за него, построен е тогава и на 1 май 1953 г. за пръв път отваря врати. За първообраз е използван стадион Киров в (тогава) Ленинград. През годините има няколко разширения. 

Линк към статията: https://serdica.libsofia.bg/bg/lister.php?iid=DO-090001297&page=104

През 1966 г. е преустройството на Стадион Васил Левски. Бр.5 на сп.София от 1966 г.:
https://serdica.libsofia.bg/bg/lister.php?iid=DO-090001297&page=3597

Можем да сравним снимките с горната за да сме сигурни.
« Last Edit: 06.04.2023, 15:25:13 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3877 on: 06.04.2023, 21:32:20 »
Чакайте сега малко. Каква е тая река през пл. Славейков и Гурко? Такова нещо за пръв път чувам. Кога я е имало и къде е отишла сега? И как е минавала през тия места без да се вижда?
"Реката" се е наричала "Градска вада". Може да се проследи откъде е минавала на първия регулационен план от 1879 и на картната основа от една руска карта от 1880 г.

Offline Dimitar Dragnev

• Маниак
    • View Profile
    • Форумът за класически езици
    • Email
« Reply #3878 on: 06.04.2023, 22:35:45 »
Това ли е вливането?

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile