Author Topic: Градски и жп транспорт в Румъния  (Read 183897 times)

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
Re: Градски и жп транспорт в Румъния
« Reply #180 on: 26.08.2011, 13:16:54 »
Салонът ми харесва определено, доста прилича на Siemens Combino. Като външност не ми допада особено, но това също е въпрос на вкус. Ако техниката е дело на Siemens, вероятно машината си я бива. Едно е сигурно - очевидно румънците също са доста "напред с материала" спрямо Трамкар, чиито постижения към момента май се изчерпват с пребоядисване на T8М-700 плюс смяна на седалки...
« Last Edit: 26.08.2011, 13:24:04 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #181 on: 26.08.2011, 14:11:38 »
То и отвън прилича на Комбино. В тази комбинация от секции не изглежда много модулен.

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #182 on: 26.08.2011, 18:12:30 »
Не му виждам, обаче камерите за задно виждане.Явно е недовършен.Интересното е,че е с подвижни талиги,щом има и при трите секции.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #183 on: 26.08.2011, 18:33:47 »
Не му виждам, обаче камерите за задно виждане.Явно е недовършен.Интересното е,че е с подвижни талиги,щом има и при трите секции.
Не са подвижни, виж как страничните панели покриват талигите. Няма как да се въртят по различна ос от самата секция.

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #184 on: 26.08.2011, 18:34:19 »
Тук можем да добавим че това е модел за междурелсие 1000мм, каквото е в Арад! Междудругото съседния Орадя експлоатира от 2-3 години Сименс ама не беше Комбино.

ПП: Румънците обичат темата "Най-...", но вероятно се има впредвид общите експлоатационни разходи (подобно на Дачиите), вместо само консумацията на ток. Едва ли Сименс ще са толкова глупави ако имат нова по-икономична разработка за двигател да я пуснат за производство там!
« Last Edit: 26.08.2011, 18:39:26 by LG_ »
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #185 on: 26.08.2011, 20:02:44 »
Не са подвижни, виж как страничните панели покриват талигите. Няма как да се въртят по различна ос от самата секция.

Така е,но ако не са въртят,а има талига и при трите секции ще е невъзможно да завива.Може би страничните панели са захванати за корпуса,но не за талигата? GT6N имат подобна конструкция,но от тези снимки не става съвсем ясно.

Едит:

http://clagi-coplass.com/component/k2/item/152-tram-imperio-av

Еми....това не може да завива в никакъв случай така,както е на снимките....
« Last Edit: 26.08.2011, 20:10:20 by Beer »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #186 on: 26.08.2011, 21:05:08 »
Защо да не може?? Просто един от недостатъците на всички съвременни трамвай с фиксирани талиги е по-голямото триене между релса и колелата. Ето ти най-дългият трамвай в света, вгледай се как няма висящи секции:

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #187 on: 26.08.2011, 21:29:35 »
Да,но това Combino завива по този начин:

Докато при румънския не се вижда този тип съчленение(като средната на картинката) и поне от снимките се вижда, че или талигите са фиксирани или дори и да не са всички са захранвани и чесно казано невиждам да има място за въртене.Разбира се,възможно е и съчленението да се изнася на страни,но от снимките меха ми се струва доста къс за да е такъв тип.Ще е интересно да се види точно как са го направили.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #188 on: 10.05.2012, 12:33:17 »
Ето малко съвсем пресни снимки от вчерашната форумна екскурзия до град Букурещ. Возихме се на трамваи и на метро, на автобусите не сме.
Парво малко трамваи, имат тяхно производство двойносъчленени, подобни на нашите Т8М 900, също и доста Т4-ки, които работят по 2 по СМЕ.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #189 on: 10.05.2012, 12:42:15 »
Ето и тролейбусите и автобусите. От автобусите мисля че на 100% всичко са само Ситарота, от няколко модификации, някои без климатици, някои със. Тролейбуси видях Икарус и Ирисбус. От метрото само девойката се престраши да снима и направи читава снимка, моите не станаха, ако прати ще кача. Ако на някой му се занимава нека също качи снимките, от мен са тези.

ЕДИТ: забравих да спомена и малко друга информация, табели по спирките трудно се намират а информацията по тях е оскъдна, ще ви кача и една снимка по-късно. Трудно е за ориентация, карти или схеми никъде не видях, освен ако не си купиш, табели, указващи кое накъде е също, разписания, ел.табла и тн. пък въобще, освен в метрото.

В темата за ж.п.транспорта ще кача и на влакове по-късно.

« Last Edit: 10.05.2012, 12:48:00 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #190 on: 10.05.2012, 12:50:06 »
Ето малко съвсем пресни снимки от вчерашната форумна екскурзия до град Букурещ. Возихме се на трамваи и на метро, на автобусите не сме.

Къде е била обявена тази екскурзия???

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #191 on: 10.05.2012, 12:54:47 »
Сформира се по телефона един ден предварително съвсем инцидентно. Аз преди ги обявявах но нямаше желаещи.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #192 on: 10.05.2012, 13:00:47 »
Ето една от метрото  ;).
П.П Снимката е само с информативен характер,лошо качество е  :/.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #193 on: 10.05.2012, 23:04:50 »
Ето и снимките от метрото, колежката ми ги прати и каза, че може да ги кача във форума, само при нея са се получили читави.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #194 on: 10.05.2012, 23:13:40 »
Ето и тролейбусите и автобусите. От автобусите мисля че на 100% всичко са само Ситарота, от няколко модификации, някои без климатици, някои със. Тролейбуси видях Икарус и Ирисбус. От метрото само девойката се престраши да снима и направи читава снимка, моите не станаха, ако прати ще кача. Ако на някой му се занимава нека също качи снимките, от мен са тези.
Както знаем, Ситаротата са общо 1000, 500 от преди фейслифта и 500 след- те са и с климатици. Имат и други автобуси, поне това съм гледал по техните сайтове, май не са изчистили всичко за сметка на Мерцедесите... ;)

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #195 on: 04.06.2012, 21:09:18 »
Eто и от мене малък репортаж от града в който временно съм се установил - Крайова. Това е шестия по големина румънски град но градския транспорт и мрежата му са по-скоро хаотични. Линиите са около 20 но номерацията не следва никаква логика имаме - 1,1б,1р,101,24,Е1 и т.н и е доста убъркващо. Също така е неприятно че маликите спирки са необозначени и ако не знаеш че там спира автобус няма как да се ориентираш сам.

Ето една карта на маршрутната мрежа:

В града са развити три типа транспорт - автобусен,миркобусен и трамваен като трамвайните линии са три - 100,101 и 102 но се движат по едно и също трасе като обхващат различни части от него.Трамвайната линия пресича града надлъжно от най-западната до най-източната му точка и няма разклонения. За мое съжаление в момента тече реконструкция на един от мостовете в центъра по който минават трамваите и се осъществява само частично движение - в източната част на линията като трамваите са направени във състави със задните им части така че в едната посока едната мотриса е водеща и само тя се ползва в другата посока другата поема щафетата. Състоянието на релсите е много лошо - като това за Орландовци в София а мотрисите са два типа - едните като нашите които сега внесохме за 11ката а другите са Т4Д.

От този тип са трамваи с инвентарни номера 201-212:

А 100-112 са такива:

Ето няколко снимки на релсовия път:

A това е импровизираното обръщателно колело заради ремонта:

За автобусите ще пиша в отделно мнение че много дълго стана това и нямам време в момента.
« Last Edit: 07.11.2012, 22:02:56 by freepigeon »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #196 on: 04.06.2012, 23:53:48 »
Снимките не се отварят, но румънските трамваи поразително приличат на нашите карданни Т6М и Т8М, даже возията и звука са им почти същите. За спирките не се и съмнявнам, то даже в Букурещ информацията по спирките е оскъдна.

Как се разбираш с тез хора :D аз там почти с никой не мога да се разбера, нито на английски нито на руски, а навсякъде пише само на румънски.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #197 on: 05.06.2012, 21:02:49 »
Първо извинявам се за недоразумението със снимките от вчера - както казват "бързата работа срам за майстора"  :rolleyes: 

Относно возията - поради окаяния релсов път возията е много неприятна има огромни клатушкания във всички страни и нагоре-надолу но когато е по-равничко са относително безшумни и е приятно. Не знам може така да е и у нас но на мене да не ми е правило впечатление в България - пътуването със градски транспорт в Крайова е крайно неприятно преживяване - румънското общество е по-силно социално разслоено ми се струва и градския транспорт е за най-долната класа с всички аромати и секрети прилежащи ѝ + факта че до момента за двете седмици откакто съм тука празен автобус не съм видял - в повечето случаи ситуацията е тяло в тяло.... :rev:

За сметка на това (или може би заради това) превозните средства ежедневно се дезинфекцират поне ако се вярва на стикерите които са залепени зад водача.

Относно разбирането - действително не говорят никакви езици - аз лично нямам проблем с разбирането на езика им стига да не говорят бързо защото говоря френски а речниковия фонд е общ на романските езици. Което не е от латинския речник е от славянския - думи като bogat,cântar,corap,ieftin,grijă,greşit изобилстват. Проблема е при изразяването ми - не мога да говоря което в много случаи е кофти тръпка ама малко по малко се отключвам и скоро всичко ще е ок :P

Започвам с качването на автобусните снимки след малко ще ги ъпна тука :)

« Last Edit: 05.06.2012, 21:09:38 by freepigeon »

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #198 on: 05.06.2012, 21:07:14 »
Снимките са супер!!! Браво, продължавай в същия дух!  :fan:

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #199 on: 05.06.2012, 21:32:40 »
Както всяко нещо в Румъния и при автобусите се наблюдава тенденцията която съм забелязал - от улици,сгради,инфраструктура,транспорт в окаяно състояние румънците (не без помощта на фондовете от ЕС) правят рязък скок и достигат минималните европейски стандарти. В транспорта това е още по-видно защото наред с новите рейсове се движат все още (и все по-малко) и старите като сравнението е очебийно!

И преди да започна със автобусите ето две снимки от централния площад на Крайова за да го илюстрирам:

А сега нека се върна на автобусите. Като цяло парка е разнообразен и всяка марка автобуси обслужва по две три линии. Най-много са най-новите автобуси - хубави МАНове които са купени чисто нови и им личи (и 100% не са турски защото нямат нищо общо със рейсовете по 280 нито с белите изчукляци на Малашевци) които се движат по най-натоварените линии и винаги са пълни. Ето няколко снимки:

Втори вид са някакви холандски автобуси чиято марка е изписана отпред но е толкова дълга че аз така и не можах да запомня :rolleyes: . Те си личи че са докарани втора ръка от някъде и отвън са леко злогледи но отвътре предлагат сравнително голям комфорт и добра возия.

Ето една снимка която едновременно с автобуса показва и една добре маркирана спирка  :D  :

« Last Edit: 05.06.2012, 22:00:04 by freepigeon »