Poll

За коя технология сте при електобусите

ЗА тази която се презареждат бързо на линия без спиране и прибиране в гаража
117 (82.4%)
ЗА тази при която за да се зареди трябва да спре и се прибере за няколко часа в гараж
25 (17.6%)

Total Members Voted: 142

Author Topic: Електроавтобуси  (Read 444691 times)

Offline T_4

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Re: Електроавтобуси
« Reply #1780 on: 12.09.2020, 22:23:11 »
Емо, сега отворих делничните разписания на ТБ5 и А84. От УБАЛ Св.Анна до Площад на авиацията на ТБ5 се дават три минути, а на А84 - четири, така че вероятно понякога се зареждат електробусите, както Пешо 1991 е написал. Под стремглаво надолу имах предвид не само последните курсове, но и липсата на равномерно обслужване на спирките на летището. Повече за единственото ми пътуване след разделянето съм описал в темата за транспорта до летището - мнението ми може да прочетете тукhttps://forum.gtsofia.info/index.php?topic=140.msg100181541#msg100181541 .

fanfan, не винаги съм съгласен с мненията ти, но в случая си напълно прав относно виновниците за създалата се ситуация. Не ме ядосва това, че оплескаха работата, а това, че нямат доблестта да излязат и да кажат "Сгрешихме, това ни предложение не беше добро".
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline pesho

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1781 on: 19.09.2020, 13:56:58 »
Да попитам с двете поръчки за електрически на СА и СЕ какво става? Подписаха ли се договори вече или има обжалвания?
При СА с протокол от вчера цялата поръчка е отменена. Вероятно ще се пуска отново.
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1782 on: 20.09.2020, 12:45:36 »
Снимки така закачени от фейсбук не се зареждат.  :rolleyes:

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1783 on: 20.09.2020, 13:04:35 »
И сега има ли някакъв шанс да преработят тази обществена поръчка - за по-малко на брой, но нормални 12-метрови електробуси, които поне ще вършат работа?

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1784 on: 04.12.2020, 17:41:39 »
Подадени са офертите за новите електрически автобуси и допълнителното оборудване към тях.

1. „ДОСТАВКА НА 30 БРОЯ НОВИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ С ДЪЛЖИНА ОТ 5.5-7.5 М. И ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБОРУДВАНЕ КЪМ ТЯХ“ - два участника

-БУЛБУС ТРЕЙД ООД (Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş.)
-ЕКСЕЛОР ХОЛДИНГ ГРУП ЕООД (Jiangsu Alfa Bus Co.” Ltd.)

2. „ДОСТАВКА НА 22 БРОЯ НОВИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ С ДЪЛЖИНА ОТ 7.6-9.6 М. И ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБОРУДВАНЕ КЪМ ТЯХ“ - пет участника

- ОБЕДИНЕНИЕ "СМАРТБУС" (Zonson Smart Auto Corporation)
- БУЛБУС ТРЕЙД ООД (Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş.)
- БЪЛГАРСКА АВТОМОБИЛНА ИНДУСТРИЯ ЕАД (Zhengzhou Yutong Group Co., Ltd)
- ЧЕРИЪТ МОТОРС АД (Higer Bus Company Limited)
- ЕКСЕЛОР ХОЛДИНГ ГРУП ЕООД (Jiangsu Alfa Bus Co.” Ltd.)

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1785 on: 04.12.2020, 17:55:36 »
Ужас, китайците се увеличават.  :help:

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1786 on: 04.12.2020, 20:03:37 »
Не е нужно, може да се радваме на висококачествени турски продукти. Кой знае.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1787 on: 04.12.2020, 20:57:05 »

В подобни конкурси няма как да са други, освен китайци. Нито един от реномираните производители няма масово производство на електробуси все още, освен Соларис.

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1788 on: 04.12.2020, 21:31:36 »
В подобни конкурси няма как да са други, освен китайци. Нито един от реномираните производители няма масово производство на електробуси все още, освен Соларис.
По скоро визирах новият участник в търга - Zonson smart auto corporation.
Колкото до "реномираните производители" и масовото производство, определено не са само Solaris. Mercedes, VDL, Volvo, Irizar, Man, Iveco също произвеждат и доставят електробуси. Просто при нас представителите на тези производители не участват в търговете, защото знаят, че всичко е предварително нагласено и раздадено или пък не искат да бутат една камара рушвети.
Ще бъде интересно да видим дали пак ще останат само Карсан и търгът ще бъде прекратен за трети път. Или по някакъв начин да спечелят, въпреки че условията по търга не са променяни.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #1789 on: 04.12.2020, 21:48:55 »
Залагам на Yutong или Higer за победители, едно пиленце ми сподели, че към момента имат най-много червени точки там, където трябва. Но да видим - така и така нищо хубаво няма да последва от тази поредна поръчка без мисъл за реалните нужди на реалните хора...
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #1790 on: 04.12.2020, 22:03:04 »
Вече има много компании със значително производство на електробуси - Волво, Хюлиез, Ебуско, Иризар. И най-вече VDL, които се конкурират със Соларис за първо място в Европа. Но нито един от тези производители не изглежда заинтересован от източноевропейските пазари.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1791 on: 04.12.2020, 22:54:59 »
Това последното също играе значителна роля.

Offline pesho

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1792 on: 04.12.2020, 23:31:48 »
Jiangsu Alfa Bus Co.” Ltd вече доставиха в Казанлък. От снимките изглеждат читави. Не са и скъпи като четох поръчката.https://www.kazanlak.com/news-32733.html
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1793 on: 05.12.2020, 00:27:31 »
Рушветите са си част от играта в цял свят, не само при нас. Не мислете, че реномираните производители не "бутват" където трябва, за да печелят търгове за доставка......Даймлер Бенц, МАН, Сименс и т.н. си имат цели фондове от стотици хиляди евра специално за тази цел. Или мислите, че Цитарото примерно е перфектно, затова така "върви". Могат да пробият и при нас, но явно не им се занимава с кокошкарски обеми. Едно е да подпишеш договор за 20 бройки, че да им осигуряваш и широка гаранционна поддръжка, друго е за 200.
« Last Edit: 05.12.2020, 00:33:35 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #1794 on: 05.12.2020, 10:47:34 »
Малките ще ги спечели Карсан, а по-големите - Ютонг.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #1795 on: 05.12.2020, 12:02:13 »
Китайските електробуси не са лоши, със сигурност не са по-добри от Соларис, разбира се и щеше да е в пъти по-добре Соларис да се бяха наложили в София, но специално Хайгерите са на едно доста подобаващо ниво и от чиста екологичност са по-екологични от Хайгерите, защото знаем при какви условия се произвеждат литиево-йонните батерии. Факторът пълноценност и полезност също не отстъпва от дневния ред. На мен ми беше крайно изненадващо, че СО реши да заложи на електробуси през 2018 г., предвид доказано неубедителните им резултати за градските линии в София. Това, което най-много ме притеснява е поръчката за минибусите. Ако трябва да си кажа личното мнение в много отношения турско ми звучи по-зле от китайско и нещо в Карсан силно ми намирисва. Другото, от което силно се опасявам е самата идея линии направени да се навират по малки улички, за да довозват до метростанциите, да се обслужват от електробуси. И за електродвигателя и за ДВГ това е възможно най-неподходящият начин на експлоатация, но еднократният ресурс на електродвигател с батерии е в пъти по-малък.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #1796 on: 05.12.2020, 12:23:26 »
Като цяло тази част от проекта по ОП "Околна среда" е пълна пародия. За 9 милиона лева ще могат да купят същия брой дизелови ЕВРО 6 автобуси със същите размери, които ще имат минимум същия експлоатационен живот, с ниски разходи за експлоатация и с гарантиран много по-голям пробег. Пробегът на такива бусове е гарантирано между 400 и 700 км на ден. 9 милиона са изцяло по силите на бюджета на СО при все, че самата поръчка може да се разпредели в 2 финансови години - просто залагаш минимален срок на доставка - 1 година - 40 % авансово плащане, 60% след доставка, коита са си стандартни условия. Това прави натоварване от 3,6 милиона за първата финансова година и 5,4 милиона за втората финансова година. С тези 27,6 милиона по ОПОС можеха да закупят още примерно 10 броя 30 метрови трамвая или 17 броя съчленени тролейбуси с алтернативно задвижване от водород или електробуси, чиито екологичен ефект ще бъде значително по-висок и ще компенсира това, че си купил малки дизелови автобуси. Просто е крещящо видно, че това е направено с цел - далавера и усвояване на средства. Дълбоко се съмнявам, че след 10 години експлоатация, тези електрически бусчета всичките ще бъдат в експлоатация или ако бъдат - то ще е с цената на много допълнителни разходи по ремонти. Неслучайно продажбите на такива малки електробуси извън България - в страни, където тези поръчки се правят с мисъл за ефективност, а не за усвояване на пари, са изключения. Не се съмнявайте, че при такива поръчки сериозни производители от среден и висок клас няма да участват - те просто не се занимават с такива джобни пари, особено като има изискване за връщане на нещо после обратно под масата.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1797 on: 05.12.2020, 13:23:47 »
Всичко относно ел. возила е само в сферата на догатките. Не се знае нито колко ще им е пробега, нито колко като себестойност ще струва, и дали ще се окаже лоша покупка. Аз лично не искам да се купуват дизелови автобуси, нито пък не искам и да се купуват маршрутки, които да обслужват Люлин и Овча купел. Такъв тип возила са подходящи за идеалния център, където зоните са препълнени и си струва да пътуваш за няколко пресечки.
Относно Соларис - нали идва един тестов, ми разликата в комфорта и визията спрямо Ютонг и Хигер е много голяма в полза на Соларис.
« Last Edit: 05.12.2020, 14:08:53 by RADOCVET »
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1798 on: 05.12.2020, 15:33:12 »
В Бургас спечелиха Иризар, така че има надежда.

Offline cyberdude

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1799 on: 25.01.2021, 10:03:03 »
Тази година остана ли нещо да чакаме като нови електробуси? Аз имам спомен, че май трябва още 15 Higher-и да дойдат. Малките не ги броя, те не е ясно и кой и къде ще возят. Но май е време да се мисли за поне 30 нови единични автобуса. Съчленените не ги коментирам тук, защото те едва ли ще са електро.