Author Topic: Пушенето от страна на водачите в ГТ!  (Read 48483 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Айде, и ти се изказа... Стига вече! Ако някой в салона запали цигара, което се случва изключително рядко, или нямк други пътници в автобуса, или му се прави забележка на минутата. Аз лично го приемам за върха га наглостта и не съм единствен. То бива да се защитават шофьорите, ама айде стига вече. Скоро ще кажете, че пътниците и нафта точпт.
Повози се малко по циганските линии и виж ако някой си запали цигара в салона дали ще му направят забележка. И ако случайно някой направи какво ще последва от това.
Е, и? Какво следва от това? Темата е за пушенето на ВОДАЧИТЕ и всякакви асоциации със закононарушения на ДРУГИ лица не оправдават техните нарушения! И тъй като са оффтопик, оттук нататък те ще бъдат НАКАЗВАНИ!
Има хора, които уринират на работното си място, хайде тогава и великите, свещени и незаменими шофьори да го правят!
« Last Edit: 07.09.2014, 17:52:11 by blagun »

Offline зетко

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Включвам се с риск да отнеса някое наказание ама.......
В офиса, в който работя, не се пуши. Шефът (който определя правилата) е пушач, но пуши навън. И всички колеги правят така, няма оплаквания и отворени прозорци.
От темата дотук стана ясно, че в превозните средства има забрана за пушене, която важи и за водачите. Има такива които я спазват и такива които не я спазват. И сега въпросът: Дали да похвалим водача, който пуши до рейса на последната спирка или да се оплачем от този който пуши в автобуса "на отворен прозорец"?

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
Вие знаете ли, че има разписания, направени така че за цяла смяна не можеш да ползваш няколкото минути за тоалетна, пушене, хранене. Причината - задръствания, в които се закъснява, оттам повече чакащи, по-бавно слизащи и зареждащи до задушаване превозното средство. Накрая застига следващата кола, но малцина се сещат да пътуват в задната кола, нищо че в нея има свободно място. Накрая почивката идва в един много "подходящ" момент - на предпоследния курс. Ако има повече почивки по натоварените линии на транспорта, ще намалее пушенето в движение. Обаче това се постига с по-голям брой автобуси, тролеи и по-висока скорост на каране, а се правят икономии от това. Откакто въведоха +0 минути за потегляне от начална спирка, по натоварените линии, закъсненията са гарантирани; да не забравяме и превозни средства, които не могат да "вървят".
------------------------

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
Повечето хора, пишещи тук не са сядали зад волана на превозно средство от градския транспорт дори и за една минута . А зад кабината - всичко е много лесно . Аз не съм пушач , не толерирам пушенето , но в крайна сметка - шофьорът има право да изпуши една цигара , да отиде до тоалетната и да слезе да си вземе нещо за ядене например.
На Централна гара и Надежда 5 се дават 0 минути . В 9.42 пристига , в 9.42 тръгва.
Изволите - 20% за оффтопик.

Online Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
Малките почивки или закъсненията не са неща, заради които трябва да се нарушават правила или забрани, касаещи здравето и сигурността на другите. Ако има дадени Х минути почивка, то водачът трябва да почива тези Х минути, независимо от това дали закъснява или не. Най-добре е да се направи например водачите да имат почивка 2*Х минути, от които Х задължителни, а другите да могат да се използват за избиване на закъснение. Ако в момента практиката е да се избиват закъснения с нормалнта почивка, то е редно синдикатите, на които до колкто знам даже се превеждат суми от всеки служител, да издействат истински почивки, защото предвид отговорността и напрежението в тази работа, липсата на почивки си е опасна.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Напълно подкрепям последното мнение!
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Почивките по крайните спирки често са много малки, особено при трамваите и се чудя как никой не се е заел да изиска почивки поне по 5 мин. на всеки курс на всяка крайна спирка, без там, където е невъзможно като Журналист и Съд. палата.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline 2828

• 506
    • View Profile
    • Email
На мен пък изобщо не ми пречи това, че пушат.

Offline dimi

• Наистина съм луд
  • сбогом 2622
    • View Profile
Не съм пушач и никой от роднините ми не е, но пушачите не ме дразнят. Да, пушенето в общественото превозно средство е нарушение и всеки може да вдигне телефона и да наклевети шофьора.  Аз никога не бих го направил, защото за мен това е издребняване и е нещо което няма да влоши безопасността на пътуване. Дори напротив, шофьорите и ватманите са подложени на силен стрес всеки курс и трябва този стрес по някакъв начин да се избие. Чувал съм от заклети пушачи, че цигарите успокояват. Ако е така, то аз съм съгласен шофьорът/ватмана през целия път да не изпусне цигарата, но да бъде в кондиция, концентриран и в стабилно психическо състояние :). А на който не му е приятно, тютюневия дим се усеща само на първите седалки.
R.I.P  Ikarus 280

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
Не съм пушач и никой от роднините ми не е, но пушачите не ме дразнят. Да, пушенето в общественото превозно средство е нарушение и всеки може да вдигне телефона и да наклевети шофьора.  Аз никога не бих го направил, защото за мен това е издребняване и е нещо което няма да влоши безопасността на пътуване. Дори напротив, шофьорите и ватманите са подложени на силен стрес всеки курс и трябва този стрес по някакъв начин да се избие. Чувал съм от заклети пушачи, че цигарите успокояват. Ако е така, то аз съм съгласен шофьорът/ватмана през целия път да не изпусне цигарата, но да бъде в кондиция, концентриран и в стабилно психическо състояние :). А на който не му е приятно, тютюневия дим се усеща само на първите седалки.

Аз съм чувал такова нещо и за наркотиците ..., чувал съм, че други ги "отпуска" някакъв спорт - например бокс, тичане ... секса също има благотворно влияние.
От собствен опит знам, че алкохола също намалява стреса - едно питие след работа отпуска напрежението и подобрява настроението.

Тогава нека за успокоение на последната спирка (а може и някъде между спирките) да дръпнат една магистралка (или една трева), да пийнат "едно малко" или пък да понатупат някой пътник ... и да са спокойни.

Като има толкова поддръжници на пушенето навсякъде защо не се предизвика референдум и да се реши въпроса. С референдума може и да се въведе задължение за пушене, щом успокоява ... няма да се изтрепваме като може да пушим по цигара. Дори непушенето може да се инкриминира ...
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Online Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
Тютюневият дим е доказано вреден за здравето и точно както е редно в случая е забранено, за да не се застрашава здравето на пътниците. Както каза Емо, много хора се успокояват с алкохол например и тогава следва да работят като боклукчии например, а не като шофьори. Щом не можеш да си спокоен без да пушиш, тогава си намираш друга работа и не тровиш пътниците.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Извинявам се, че се намесвам вече в тази доста оспамена тема, но цигарите успокояват единствено на база внушение. Е така - някой си внушава, че като изпуши една цигара ще се успокои. Това е и елементарното обяснение на много пушачи защо го правят. Аз примерно се успокоявам като си гриза ноктите, ама не го препоръчвам или натяквам на когото и да е.
Все пак има закони, наредби - дали са добри или лоши, правилни или не - те са за да се спазват. И вече казах, как може да се реши проблемът - с по-дълги почивки по последните спирки.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Проблема се решава с гарантирани почивки на крайна спирка ,както вече беше предложено в темата по нагоре !
Щом е забранено пушенето в превозните средства това се отнася и за водачите ! Все едно да отидете на ресторант и бармана да си пуши спокойно ,щото е далеч от масите или ще се усеща дима само на близките такива !

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Ето в кабината на един..........

Велика мисъл от тъпанар................
Спрете си просташките мнения !

Offline T_4

• View Profile
Днес видях няколко водачи на нови превозни средства да пушат по време на движение. В автобусите МАН дори и при отворен прозорец се усеща цигарен дим, поради липсата на преграда. В този ред на мисли - възможно ли е чрез синдикатите да се издейства промяна на разписанията - 10 минути почивка на всеки курс на едната крайна станция и 3-4 на другата. Съответно ще може да се пуши спокойно извън превозното средство. Просто ме е яд, че нови возила се омирисват на цигари.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
Може да се увеличи почивката , но работодателя не иска , защото така се намаляват километрите пробег и се увеличава работното време .Работодателят трябва да плати повече и да получи по-малко от СО .

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Разбирам водачите да искат да им увеличат почивката, за да имат малко повече време да отморят, да се подкрепят с нещо за ядене и/или пиение и т.н. За това бих ги подкрепил!  ;)

Но да искат да имат по-големи почивки за да имат време да пушат..........  :neznam:

И според мен, е много важно изрично да се забрани да се пуши на територията на превозното средства независимо дали е в движение или по време на почивката в обръщателното колело! Дори и да има напълно отделена кабина.

Който иска да пуши - отвън! ;)

И аз смятам, че возилата не трябва да се омирисват на цигарен дим. Сега доста водачи си позволяват да пушат вътре в превозното средство по време на почивките. :/
vasko - оригиналът! :)

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
Проблема се решава с гарантирани почивки на крайна спирка ,както вече беше предложено в темата по нагоре !
Щом е забранено пушенето в превозните средства това се отнася и за водачите ! Все едно да отидете на ресторант и бармана да си пуши спокойно ,щото е далеч от масите или ще се усеща дима само на близките такива !

Миналата година от ЦГМ ми обясниха, че водачите са длъжни по закон да почиват поне по 3 минути на крайна спирка, без значение дали са в график или закъснели. Решението да не използват почивка е лично на водача и е нарушение на закон. Не знам кой точно е закона и в случая при евентуална проверка глобата за водача, за ЦГМ или и за двете страни е.

Offline TIGER64

• Запален по ГТ
    • View Profile
Според мен е честно да може да се пуши 3-4 спирки около последната спирка.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Според мен е честно да може да се пуши 3-4 спирки около последната спирка.
Абсолютно недопустимо!!! :qdosan: :qdosan: :qdosan:

Пътниците, които пътуват около последните спирки да не са друга класа, че да трябва да търпят цигарен дим?!? :angry:

Аз дори смятам, че трябва да е абсолютно забранено да се пуши ВЪВ возилата, дори и по време на почивките!!! Който иска да пуши - да слиза и да пуши отстрани до возилото си. ;) Пътниците, които ще се качат от първа спирка не са длъжни да дишат остатъците от цигарен дим!
vasko - оригиналът! :)