Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 1294460 times)

Offline T_4

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6220 on: 07.09.2020, 22:36:58 »
Всички сме били в учебни коли - никой не се е родил научен. Не знам дали имаш книжка и дали си карал курс, но аз най-много научих от инструктор, който не държеше да кормуваме в определен район, а ме разкарваше из цяла София.

Професионалните водачи неслучайно са професионални и е редно да се по-толерантни към останалите участници в движението, когато те не правят нищо нередно. Разписанието не може да е по-важно от човешкия живот. Ако толкова бързаше, едва ли щеше да има време да се разправя с инструктора. Всъщност, ако беше карал с 15 км/ч зад учебния и го беше изпреварил в подходящи условия, нямаше да загуби повече време от това да спре да се разправя.
« Last Edit: 07.09.2020, 23:41:22 by T_4 »
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #6221 on: 07.09.2020, 22:38:35 »
Никой не се е родил научен.
Колкото и да тренират на полигон, повечето хора в един момент трябва да излязат на улицата и да карат в трафика и да свикват. Ако колата кара бавно, има си ред и начин тролеят да я изпревари без да създава стресова ситуация. Очевидно е, че това не е правилния начин, а да има претенции водачът на тролея след това е съвсем абсурдна ситуация.
« Last Edit: 07.09.2020, 22:40:54 by bdz43r »

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #6222 on: 07.09.2020, 23:29:51 »
От моя скромен опит като водач на какво ли не за последните 25 години, смея да твърдя, че учебните коли са най безрисковите движещи се превозни средства на пътя, а нетърпеливите комплексари около тях - най-рисковите.

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #6223 on: 07.09.2020, 23:40:23 »
Впечатляващо е колко спокоен беше автоинструкторът, браво. А водачът на тролейбуса като не може да изпревари, не виждам за какво се напиня...
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6224 on: 08.09.2020, 00:12:24 »
Най-много мразя водачи на каквото и да е, които изпреварват и след това спират - на светофар, спирка, за отбивка и пр. Това е олш върховна наглост или неможене да се прецени ситуацията.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #6225 on: 08.09.2020, 10:49:16 »
Ако някой може на 100% да прецени ситуациите на пътя, няма да работи като шофьор, а ще е тото-милионер  :D

Несъзнателното, а понякога напълно съзнателно, поставяне на другите участници в движението в странна ситуация, е или лична тъпота или ненаказуема наглост.
Търпение и толерантност, ОК, ама този, който кара от вкъщи до офиса и обратно, среща не половината, ами 1/10 от това, което срещат тия дето са на пътя по цял ден.

Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #6226 on: 08.09.2020, 11:52:37 »
Ако някой може на 100% да прецени ситуациите на пътя, няма да работи като шофьор, а ще е тото-милионер  :D

Несъзнателното, а понякога напълно съзнателно, поставяне на другите участници в движението в странна ситуация, е или лична тъпота или ненаказуема наглост.
Търпение и толерантност, ОК, ама този, който кара от вкъщи до офиса и обратно, среща не половината, ами 1/10 от това, което срещат тия дето са на пътя по цял ден.
То щото ситуацията от клипа е много странна, нали.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #6227 on: 08.09.2020, 12:11:52 »
Ежедневие. Както казах; наглост.

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #6228 on: 08.09.2020, 15:32:34 »
Евтин провокатор. Влачи се с 15 км/ч, тролеят го изпреварва, защото вози пътници и има разписание, ама после го бил засякъл...
Единствената грешка е, че не даде мигач, но то е логично, че като има спирка ще спре.
« Last Edit: 08.09.2020, 18:28:05 by emo »
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #6229 on: 08.09.2020, 15:51:57 »
Евтин провокатор. Влачи се с 15 км/ч, тролеят го изпреварва, защото вози пътници и има разписание, ама после го бил засякъл...
Ако се влачи с 15 км/ч, тролеят защо не може да го изпревари? Не разбирам защо ръсиш глупости, като ситуацията е очевидна. Пак ли искаш да провокираш спорове и кавги?

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #6230 on: 08.09.2020, 16:51:07 »
Явно го е изпреварил ... и май т'ва е проблема. Айде, да се разберем кой е недобросъвестия водач в случая.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6231 on: 08.09.2020, 17:06:46 »
Не го изпревари, а го засече. Това е правилната дума.

Иначе аз изобщо не смятам, че учебната кола е забавила тролея до степен, налагаща тази маневра. Като прибавим факта, че това не е BUS лента, каквито и да било аргументи в полза на водача на тролея стават абсолютно несъстоятелни.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #6232 on: 08.09.2020, 17:19:23 »
Повечето учебни коли се влачат - на каращото лице може това да са му първите часове зад волан. Естествено, че няма да кара с 80. На мен ми се набиваха спирачки като без да искам вдигна над 30-40 и определено имаше защо - грам не можеш да преценяваш ситуациите преди да натрупаш значителен опит в градското каране.

Водачът на тролея вероятно е бил изнервен от други джигити по пътя и просто му е кипнало, само че това със сигурност е некоректно. Соларисите ускоряват доста бързо за размерите си и ако с такъв тролей не можеш да задминеш дадено ППС, значи просто не е трябвало да го задминаваш.

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #6233 on: 08.09.2020, 17:28:02 »
Каква е скоростта?

Инфо?

Засякъл?!

"Маневрата" е абсолютно необходима, с цел предпазване пътниците в тролея от други случайни или не толкова,
 действия на водача на л.а.
Инструктора, да си изтрие клипчето, че става смешен.
« Last Edit: 08.09.2020, 17:47:11 by madbatt »

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6234 on: 08.09.2020, 17:41:09 »
Каква е скоростта? Инфо?

E каква да е при тръгване от светофар?

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #6235 on: 08.09.2020, 18:09:15 »
Каква е скоростта?

Инфо?

Засякъл?!

"Маневрата" е абсолютно необходима, с цел предпазване пътниците в тролея от други случайни или не толкова,
Чукча писател. Скоростта си я пише в клипа. Но дори и да не я пишеше: ако беше твърде ниска, ми що не го изпревари като хората? Ако беше висока – защо е тръгнал изобщо да изпреварва? Да го беше натиснал тоя соларис малко, а не да избутва, щото е голям. Имаше достатъчно много място пред колата, че да си ускори и да си спре после в спирката. Само че Ганьо е видял учебна кола, казал си е „гледай го тоя какъв е балък“ и е решил да се престрои в средната лента и да я изпревари мине пред нея след светофара.

Ти имаш ли шофьорска книжка?

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6236 on: 08.09.2020, 18:28:04 »
Каза човекът, който такова развитие е претърпял последните години... чакай, ти си всезнаещия и всеможещия, съжалявам, о, велики.

Със злоба и завист развитие няма ! И дереджето и на Държавата го потвърждава. Много се радвам на таквиз несретници.
Един от основните проблеми на българското общество е манталитетът, който е резулат от различни исторически, политически и икономически фактори, през които българите сме преминали през времето. :/

Една част от представителите на нашето общество имат нуждата да имат усещането, че са над системата, че успяват да излъжат чорбаджията. Това може да се изразява от открадването на една химикалка и телчета за телбод от офиса до отклоняването на суми пари. Също така съществена част от манталитета е вършенето на работата колкото да има нещо, защото от много труд няма смисъл. И накрая - мислейки, че другите също правят така, повечето хора си правят грешния извод, че те са много компетентни, а това ги прави арогантни.  :help:

И когато някой изкаже критика към друг, вторият си мисли, че това е завист, защото си мисли, че първият му завижда за тарикатлъка. И за съжаление това наистина е вярно в повечото случай. Част от българите критикуват, защото се чувстват ощетени, защото те не успяват толкова много да са тарикати.

Но не всички критикуват, защото завиждат. Може би има хора, които критикуват, защото искат да живеят в по-добро общество, но не предпочитат лесния "shortcut" през Терминал 2. :/

Промяната започва от всеки един човек. Първо човек трябва да дисциплинира себе си. И после да изисква от всички останали членове на обществото да се придържат към нормите.  ;)

Пример от протестите - блокират кръстовище като форма на протест срещу корупцията, но в същото време пропускат автомобил с познат, "наш човек", за да не обикаля. Ей това е чиста форма на корупция! С подобно мислене никога няма да се оправим.  :neznam: :neznam: :neznam:

Аз съм съгласен с тази идея, но имам няколко въпроса:

Аз също имам няколко въпроса -
Ти изряден ли си на твоето работно място?
... Аа , да , ти все още не работиш .
Нямам повече въпроси...
Досега имал три работни места: две на пълен работен ден и едно - почасово. Винаги съм се старал да  си върша задълженията по най-добрия начин. Разбира се, че не винаги съм се справял - допускал съм грешки, за които обаче съм си носел отговорността. Но никога не съм тарикатствал на работа! И никога не съм създавал или участвал в интриги на работното място (друго любимо занимание на много хора)!

И да се върнем по същество в темата.

Вчера, късния следобед пътувах с 1306 по А63 от Златните мостове до Красно село. Млад шофьор, който 100% заслужава да бъде споменат в тази тема.

Потегли с 9 минути закъснение :eek: от начална спирка като през цялото време стоеше до автобуса и си говореше с приятел. При направена забележка и въпрос защо не тръгва, той отговори, че ще прави каквото си иска и не било работа на пътниците да му се месят. :blink: Нали щял да ни закара долу. :blink: И без да се притеснява, обясни на своя приятел, че GPS системата не лови в планината. :eek: И затова може да може да тръгне когато поиска. А освен това, си имало и "начини", за да не те лови системата и долу в града.  :hammer: :hammer: :hammer:

Този шофьор управляваше изключително бързо и рисково надолу към София. :fear: Над 10 пъти други автомобили, с които се разминавахме, натискаха клаксона поради много близо преминаване на автобуса и избутване на другия автомобил към ръба на пътя. :help: Този човек успя да достигне обръщалото "Бялата чешма" 1 минута преди време по разписание :blink:, което показва колко бързо караше. :help: Притеснявах се дали коланът ще ме спаси... :fear:

Първите 2 реда (или 8 седалки) бяха с ограничен достъп поради COVID-19, но шофьорът пусна свои приятели  (общо трима души) да седнат там. Те бяха без маски или друго средство, което да покрива носа и устата. Автобусът не беше пълен и имаше празни двойки седалки назад.  :neznam:

През цялото време шофьорът и неговите приятели водеха огорчителни разговори на тема пътници и колеги на шофьора. Пътниците бяха оприличени като най-глупавите същества и най-голямата напаст за водачите в градския транспорт. Пример - защо стоят в навеса на спирката? Така като си караш с нормална скорост и трябва да набиеш спирачки, като го видиш в последия момент (уточнение - за този шофьор "нормална" скорост е това, което за повечето хора би било превишена или несъобразена). :help:

Премина на "мръсно червено" на светофара на Околовръстен път и бул. "Братя Бъкстон" и на "оранжево" на светофара на бул. "Братя Бъкстон" и бул. "Цар Борис ІІІ". :help:

Следващите неща може би се бели кахъри на фона на горното:
- спиране на някои спирки по такъв начин, че спиркознакът се падаше на нивото на вратата, която се отваря (втората врата);
- ел. табелата показваше "Златните мостове" и когато тръгнахме отгоре и като слязох на Красно село, т.е. през цялото време е било така.
vasko - оригиналът! :)

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #6237 on: 08.09.2020, 19:03:00 »
Двама потребители, които никога не са сядали зад волана на автомобил, но за сметка на това прекарали немалко часове, слушайки шофьорски фолклор, достатъчни да им промият мозъците, и им се хващате на думите? Сериозно??

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #6238 on: 08.09.2020, 19:30:51 »
Каква е скоростта?

Инфо?

Засякъл?!

Чукча писател. Скоростта си я пише в клипа. Но дори и да не я пишеше: ако беше твърде ниска, ми що не го изпревари като хората? Ако беше висока – защо е тръгнал изобщо да изпреварва? Да го беше натиснал тоя соларис малко, а не да избутва, щото е голям. Имаше достатъчно много място пред колата, че да си ускори и да си спре после в спирката. Само че Ганьо е видял учебна кола, казал си е „гледай го тоя какъв е балък“ и е решил да се престрои в средната лента и да я изпревари мине пред нея след светофара.

Ти имаш ли шофьорска книжка?

Според Закона, в повечето случаи скоростта не е нито висока, нито ниска, а "несъобразена". Друг термин е "по преценка на водача".

Дали имам книжка ...
« Last Edit: 09.09.2020, 08:05:18 by madbatt »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6239 on: 08.09.2020, 20:08:17 »
Каза човекът, който такова развитие е претърпял последните години... чакай, ти си всезнаещия и всеможещия, съжалявам, о, велики.

Със злоба и завист развитие няма ! И дереджето и на Държавата го потвърждава. Много се радвам на таквиз несретници.
Един от основните проблеми на българското общество е манталитетът, който е резулат от различни исторически, политически и икономически фактори, през които българите сме преминали през времето. :/

Една част от представителите на нашето общество имат нуждата да имат усещането, че са над системата, че успяват да излъжат чорбаджията. Това може да се изразява от открадването на една химикалка и телчета за телбод от офиса до отклоняването на суми пари. Също така съществена част от манталитета е вършенето на работата колкото да има нещо, защото от много труд няма смисъл. И накрая - мислейки, че другите също правят така, повечето хора си правят грешния извод, че те са много компетентни, а това ги прави арогантни.  :help:

И когато някой изкаже критика към друг, вторият си мисли, че това е завист, защото си мисли, че първият му завижда за тарикатлъка. И за съжаление това наистина е вярно в повечото случай. Част от българите критикуват, защото се чувстват ощетени, защото те не успяват толкова много да са тарикати.

Но не всички критикуват, защото завиждат. Може би има хора, които критикуват, защото искат да живеят в по-добро общество, но не предпочитат лесния "shortcut" през Терминал 2. :/

Промяната започва от всеки един човек. Първо човек трябва да дисциплинира себе си. И после да изисква от всички останали членове на обществото да се придържат към нормите.  ;)

Пример от протестите - блокират кръстовище като форма на протест срещу корупцията, но в същото време пропускат автомобил с познат, "наш човек", за да не обикаля. Ей това е чиста форма на корупция! С подобно мислене никога няма да се оправим.  :neznam: :neznam: :neznam:

Аз съм съгласен с тази идея, но имам няколко въпроса:

Аз също имам няколко въпроса -
Ти изряден ли си на твоето работно място?
... Аа , да , ти все още не работиш .
Нямам повече въпроси...
Досега имал три работни места: две на пълен работен ден и едно - почасово. Винаги съм се старал да  си върша задълженията по най-добрия начин. Разбира се, че не винаги съм се справял - допускал съм грешки, за които обаче съм си носел отговорността. Но никога не съм тарикатствал на работа! И никога не съм създавал или участвал в интриги на работното място (друго любимо занимание на много хора)!

И да се върнем по същество в темата.

Вчера, късния следобед пътувах с 1306 по А63 от Златните мостове до Красно село. Млад шофьор, който 100% заслужава да бъде споменат в тази тема.

Потегли с 9 минути закъснение :eek: от начална спирка като през цялото време стоеше до автобуса и си говореше с приятел. При направена забележка и въпрос защо не тръгва, той отговори, че ще прави каквото си иска и не било работа на пътниците да му се месят. :blink: Нали щял да ни закара долу. :blink: И без да се притеснява, обясни на своя приятел, че GPS системата не лови в планината. :eek: И затова може да може да тръгне когато поиска. А освен това, си имало и "начини", за да не те лови системата и долу в града.  :hammer: :hammer: :hammer:

Този шофьор управляваше изключително бързо и рисково надолу към София. :fear: Над 10 пъти други автомобили, с които се разминавахме, натискаха клаксона поради много близо преминаване на автобуса и избутване на другия автомобил към ръба на пътя. :help: Този човек успя да достигне обръщалото "Бялата чешма" 1 минута преди време по разписание :blink:, което показва колко бързо караше. :help: Притеснявах се дали коланът ще ме спаси... :fear:

Първите 2 реда (или 8 седалки) бяха с ограничен достъп поради COVID-19, но шофьорът пусна свои приятели  (общо трима души) да седнат там. Те бяха без маски или друго средство, което да покрива носа и устата. Автобусът не беше пълен и имаше празни двойки седалки назад.  :neznam:

През цялото време шофьорът и неговите приятели водеха огорчителни разговори на тема пътници и колеги на шофьора. Пътниците бяха оприличени като най-глупавите същества и най-голямата напаст за водачите в градския транспорт. Пример - защо стоят в навеса на спирката? Така като си караш с нормална скорост и трябва да набиеш спирачки, като го видиш в последия момент (уточнение - за този шофьор "нормална" скорост е това, което за повечето хора би било превишена или несъобразена). :help:

Премина на "мръсно червено" на светофара на Околовръстен път и бул. "Братя Бъкстон" и на "оранжево" на светофара на бул. "Братя Бъкстон" и бул. "Цар Борис ІІІ". :help:

Следващите неща може би се бели кахъри на фона на горното:
- спиране на някои спирки по такъв начин, че спиркознакът се падаше на нивото на вратата, която се отваря (втората врата);
- ел. табелата показваше "Златните мостове" и когато тръгнахме отгоре и като слязох на Красно село, т.е. през цялото време е било така.

Не съм ходил от доста време на Златните мостове но още като бяха 302-ките си спомням

-ако тръгнеш навреме както е по разписание трябва да се влачиш с 15 км/час буквално като правиш огромна колона зад теб която няма къде да пропуснеш, почват да изпреварват рисково и правят бели. Още тогава ми бяха казали че "и 10 минути по-късно да се тръгне с нормално каране на бялата вода ще си навреме без да правиш километрична колона" Е явно наистина е така. Случвало ми се е да пристигнем с 6-7 минути по-рано на бялата вода и да седим там на пътя за да стане време. Това е автобус и е нормално да превозва пътници бързо от точка А до точка В, а не да се влачи с 15 и да прави огромни колони.

-вярно е това за пътниците с голямо извинение за съвестните и готини хора. Напълно прав е човека. Днеска гледам в един нов МАН меха нарязан с нож и при завой се вижда навън. Достатъчно говори това за пасмината, така де пътниците. Всеки който работи с клиенти ще каже същото. За най-голямо съжаление се наблюдава пасминизация на обществото последните години. Малцина остават тези които могат да комуникират, мислят и извършват адекватни действия. Може би откакто навлезнаха масово социалните мрежи стана така.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР