Author Topic: С велосипед в МГТ  (Read 49385 times)

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Re: С велосипед в МГТ
« Reply #40 on: 08.04.2014, 21:25:01 »
По-скоро ти разбираш погрешно ситуацията или я разглеждаш само от своята камбанария.
Нямам камбанария човек. Господ две хубавини на куп не дава. На мен лично велосипедисти никога не са ми пречели, возил съм ги години наред до Плана, а най запалените чакаха автобуса-70 още в 4.40 часа на Дървеница, с единствената цел да не пречат на никой.
и не с всеки велосипед е възможно да се качиш в разумно време, че и да имаш някаква сила за спускането.
Дойдохме си на думата- пишман велосипедист. Возех една банда колоездачи за с. Плана, които от Плана се прибираха, един път през Кокаляне, един път през Сапарева баня, как мислиш дали са имали сили.
Спрете си просташките мнения !

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #41 on: 08.04.2014, 21:40:04 »
Дойдохме си на думата- пишман велосипедист.
Пишман, ама надолу стигат 20 пъти по-бързо от автобуса. Мисля, че рекорда от Бай Кръстьо до Драгалевци беше под 4 минути. Такъв е спорта, такива са и велосипедите. Не са предназначени за каране нагоре, освен ако си мазохист.
Няма значение дали това е хубаво или лошо, важното е, че всеки ден 20-30-40 души, които искат да го правят няма с какво да стигнат до целта си. Пък те така или иначе нямат мераци да пътуват с велосипедите в 204 или в трамвая, като пича от новините.

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #42 on: 08.04.2014, 21:48:34 »
С лифта се стига...............И не ми обяснявай че не може с планински велосипед да се качиш до горе...............От над 50 год. карам колело, тренирал съм колоездене през далечната 1969-70 год.

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #43 on: 08.04.2014, 21:56:11 »
То че може да се качиш, може, но после няма да имаш грам сила за спускането. Да, спускането по пътеки и черни пътища често може да е по-натоварващо и от качването. Тези, които карат МТБ, знаят какво е.
Въпросът тук е принципен. Ясно е че велосипедите в МГТ създават неудобства. Въпроса е да не е категорично забранен превозът им! Защото има моменти, в които искаш - не искаш, трябва да се качиш с колелото на автобус, трамвай, тролей и ще е неприятно да те свалят, не защото си създал неудобства на някой, а просто защото някой началник си е наумил, че не трябва да се качват велосипеди в МГТ.
За линиите от типа на 66, 93, 69 и т.н. може да се измисли някакво решение от типа на ремарке за велосипеди или някаква стойка отзад на автобуса. Разбира се това удоволствие ще се заплаща.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #44 on: 08.04.2014, 22:03:54 »
И не ми обяснявай че не може с планински велосипед да се качиш до горе...
Зависи от планинския велосипед. Можеш естествено, но не това е целта на упражнението. Има такива, които тежат 10 кила и не се усещат нагоре, но единици са тези, които могат да ги карат надолу с прилична скорост без да ги счупят и това да им харесва. А някои тренират за състезания, трябват им 2-3-4-5 спускания за един ден, не същия брой изкачвания. Подходящите за целта велосипеди тежат 16-20 кг и изобщо нямат леки предавки за нагоре, защото са правени само за надолу. Единици могат да ги карат и нагоре без да хвърлят водата по средата на пътя и да им харесва, че и да могат да се спуснат после. А екипировката, която да те опази при търкаляне по камъните с 50-60 км/ч тежи още няколко килограма.

И аз мога да отида пеша от Младост до Люлин и съм го правил, ама ако го правя редовно с 10-килограмова раница, ще ползвам транспорт като нормалните хора.
« Last Edit: 08.04.2014, 22:07:42 by bdz43r »

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #45 on: 08.04.2014, 22:10:15 »
Прав си ноооо, няма началник който да разсъждава толкова на дълбоко. Пък е вярно че със специализираните велосипеди са и единици.
Въобще скоро развитие по въпроса аз не очаквам, като си знам управата...............

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #46 on: 08.04.2014, 22:56:51 »
С лифта се стига...............

Лифтовете поне до 24.05 няма да работят заради годишната профилактика след зимния сезон.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #47 on: 09.04.2014, 01:04:27 »
Лифтовете са скъпи, има опашки, не е оферта. Според мен е нужно да се разреши, случва се велосипедът да се повреди, или да се пребиеш с колелото, или пък да изпиеш малко повече бира, да не си подготвен за нощно колоездене и т.н.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #48 on: 09.04.2014, 08:46:29 »
Закономерно това се отнася до излетните линии като едно от възможните решения , които ми идват на ум на прима виста е да се изработят стойки за велосипеди ,които да се подарят на Автотранспорт . Същите трябва да са измислени да се захващат бързо , лесно и не на последно място надеждно за превозните средства . Хубаво е преди това заинтересовано сдружение на велосипедисти да подготви почвата в СО , а най-добре е директно с кмета за да не могат от ЦГМ и Автото да шикалкавят и да се измъкват ! Добре е в наредбата да се вмъкнат изключения при , които е възможно да се превозват велосипеди и в останалия МГТ . Да речем сутрин от Х до Х часа и вечер същото преди и след съответните пикове . На мен ми се е случвало да бутам строшения си велосипед от Руски паметник почти до НБУ и не съм си и помислял да го качвам в превозно средство на градския транспорт.
Е,това преди да го откраднат... :rev:

Offline pavel75

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #49 on: 09.04.2014, 09:14:38 »
Според мен трябва да се закупи един специализиран автобус само за велосипеди или ремарке и да има определени курсове, които са предварително известни.
Иначе в навалицата велосипед със сигурност ще пречи. Отделно, че той от черните пътища може да е кален и няма да ми е приятно да се опира в мен.
На казуса като се развали велосипеда трябва да го качиш в рейса, ами то тогава може и мотопеда да ми се развали. Все пак тези автобуси са за превоз на хора. Няма лошо велосипедите да се качват, но на предвидени за тях платформи или площадки.
Моето мнение, че усилията трябва да са насочени към закупуване на подходящ за целта подвижен състав, а не наличния да го нагаждаме.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #50 on: 09.04.2014, 11:01:23 »
Без колелета в градския транспорт - интервю с представител на Велоеволюция и соцлелка от ЦГМ. Та според лелката, никога не е било разрешено превозването на велосипеди в ГТ, а по А66 се допускало, понеже била излетна линия и за там не била важала наредбата на ЦГМ. Та разговорът тръгна в тази посока, че в ЕС никъде не било разрешено превозването на велосипеди в ГТ. Аз пък да попитам, всичко ли трябва да копираме, както е в ЕС?  :/

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #51 on: 09.04.2014, 11:04:20 »
В ЕС не било разрешено? Може би в евразийския съюз да, но в ЕС не само, че е разрешено навсякъде, но е и напълно безплатно!

Offline T_4

• View Profile
« Reply #52 on: 09.04.2014, 11:22:27 »
Да, разрешено е. Дори в Лондон може да "носиш" колело в метрото, стига то да е сгънато (има едни специални колела). В А66 нали уж не се допускат правостоящи. Какъв е проблемът в пространството срещу втора врата да се редят колелета? Ако се взима по 1лв за всяко, това си е чиста печалба за СА.

P.S. Не карам колело, но велосипедистите не ми пречат, когато се налага да пътуват с МГТ.
« Last Edit: 09.04.2014, 12:19:57 by T_4 »
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #53 on: 09.04.2014, 12:14:44 »
И до тук ли трябва да се пътува с МГТ:

http://www.sunshine.bg/baik-za-chepyn-2014

Отделно по морето дали може и лодки да се возят ?
Карайте си колелата и не се занимавайте с неща които няма да станат в скоро време, поради куп причини.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #54 on: 09.04.2014, 13:47:33 »
И до тук ли трябва да се пътува с МГТ:
До там има влак, в който срещу 2 лв можеш да си возиш колелото ако щеш до Варна. Миналата година специално за мероприятието беше осигурен влак с багажно помещение за велосипедите.
Та разговорът тръгна в тази посока, че в ЕС никъде не било разрешено превозването на велосипеди в ГТ. Аз пък да попитам, всичко ли трябва да копираме, както е в ЕС?  :/
Лелката надали е обиколила цял ЕС или дори се е интересувала някога от това, ама най-лесно е да си съчини "навсякъде е така", понеже хич не и харесва да и образуват мисловни напъни с разни щуротии. А че никъде не е разрешено в ЕС е абсолютна лъжа.
« Last Edit: 09.04.2014, 13:49:13 by bdz43r »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #55 on: 09.04.2014, 14:11:40 »
В ЕС не било разрешено? Може би в евразийския съюз да, но в ЕС не само, че е разрешено навсякъде, но е и напълно безплатно!
Е, не точно:
Ето правилата за Мюнхен - до 12.5 цола сгънати може навсякъде, по-нататък - само в S и U-бана в извънпиковите часове (горе долу както при нас): http://www.mvg-mobil.de/tarife/fahrradmitnahme.html

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #56 on: 09.04.2014, 14:13:22 »
И при нас в Хамбург има леки рестрикции - в пиковите часове между 6 и 9 и 16 до 18 също не може. Въпреки това не се спазва толкова стриктно, но не се и санкционира.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #57 on: 09.04.2014, 14:21:15 »
Когато е гладно бебето реве иначе никой няма да му обърне внимание !
В случая заинтересованите трябва да поискат регламентиране на превозите на велосипеди в МГТ. По горе предложих същите да предоставят на Автотранспорт устройства за превоз на велосипеди , защото чака ли се на СО по-скоро ще настъпи второ пришествие !
Да се мрънка във форума е безсмислено !
Проблема за спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се !  ;)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #58 on: 09.04.2014, 15:16:05 »
Редно е да се разрешава превозване на велосипеди на площадките за обемисти багажи, колички и т.н. в сгънато състояние или изправени. Съответно да се таксуват като обемист багаж с билет, все пак заемат много място.  За крайградските линии с единични автобуси може да се ползват и ремаркета към автобусите или външни багажници. За натоварени градски линии ремаркета или външни багажници са неприложими особено за съчленените автобуси.  :)

Offline abs111

• View Profile
« Reply #59 on: 09.04.2014, 15:18:40 »
Представям си как 0302T,катери баира от Драгалевския манастир нагоре с ремарке  :D.
П.П Едно време в 11М3 по А61,в багажника ми се събираше колелото,а не беше BMX.
« Last Edit: 09.04.2014, 15:20:26 by abs111 »