Author Topic: Човешки ресурси в МГТ  (Read 451232 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Човешки ресурси в МГТ
« Reply #2200 on: Yesterday at 18:47:08 »
Бях чел, че в Германия провеждат съкратени курсове от 2 месеца за студенти, които да работят на непълен работен ден като ватмани. Въпрос на приоритети...

3 месеца и не само за студенти. 2 месеца теория плюс симулатор по цял ден, после държиш междинен изпит и ако го изкараш те пускат един месец на линия с учител. После пак държиш изпит и ако го изкараш и него получаваш свидетелство и се водиш ватман, но само за града в който си карал изпита.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2201 on: Yesterday at 18:56:21 »
Обаче правилниците трябва да се знаят. Трябва да се усвои техниката на управление на возилата. Трябва да се научат основните характеристики на возилата, елементарни знания по конструкцията на возилата и действието на отделните възли, как да се преминава в аварийни режими на движение, действия при извънредни ситуации ... такива неща.
Правилниците трябва да се знаят от по-рано, защото кандидатите имат СУМПС и трябва да са ги учили. Може да им се опреснят знанията и да научат особеностите при управление на трамвай, което не е кой знае колко. Заедно с останалото, това се събира в не повече от един месец. Елементарни знания за конструкцията са "Има колела, пантограф и двигатели и за да се движи, пантографът трябва да е вдигнат и в контактната мрежа да има напрежение". Горе-долу толкова им е потребно, а не дали двигателите са асинхронни или постояннотокови, дали напрежението в мрежата е постоянно или променливо и какво е закон на Ом. Знам, че началници и други разни от голямото доброутро искат ватманите да са минимум електроинженери и да могат поне да конструират трамвай от нулата, но нещата не работят по този начин. Затова след 6 месеца обучение се връщат срещу стрелките на Скобелев.
За такъв тип работа трябва да знаеш малко, но качествено, а не да си учил 100 неща и да си запомнил 10 от тях, които не ти вършат никаква работа.
« Last Edit: Yesterday at 19:57:03 by bdz43r »

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2202 on: Yesterday at 19:44:39 »
Според мен е редно да се махнат контрольорите, в Букурещ например пак се плаща, но няма контрольори
Моля те, спри да пишеш глупости и неверни твърдения!
Аз бях там, и не видях контрольори, а пътувах гратис!

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2203 on: Yesterday at 19:54:31 »
Браво на теб. И аз не съм попадал на контрольори в София от над месец. Това значи ли, че няма такива? Спри да пишеш пълни глупости, излагаш се!
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2204 on: Yesterday at 21:47:48 »
Преди десетина дни имаше изловен след гонка с полицията къркан водач на карсан в Земляне по 95 линия.
Узбек......ей ви евтината работна ръка .

Я кажи в Земляне колко време престоя служебно дерегистриран автобус заради хванат с алкохол водач от КАТ и то неузбек! Демек от "скъпите"....
1220 беше 6 месеца по спомен без номера. Може и да бъркам, но той беше .
Тогава беше водачът без книжка и къркан, като книжката му беше взета за алкохол.
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Online emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2205 on: Yesterday at 21:59:06 »
Обаче правилниците трябва да се знаят. Трябва да се усвои техниката на управление на возилата. Трябва да се научат основните характеристики на возилата, елементарни знания по конструкцията на возилата и действието на отделните възли, как да се преминава в аварийни режими на движение, действия при извънредни ситуации ... такива неща.
Правилниците трябва да се знаят от по-рано, защото кандидатите имат СУМПС и трябва да са ги учили. Може да им се опреснят знанията и да научат особеностите при управление на трамвай, което не е кой знае колко. Заедно с останалото, това се събира в не повече от един месец. Елементарни знания за конструкцията са "Има колела, пантограф и двигатели и за да се движи, пантографът трябва да е вдигнат и в контактната мрежа да има напрежение". Горе-долу толкова им е потребно, а не дали двигателите са асинхронни или постояннотокови, дали напрежението в мрежата е постоянно или променливо и какво е закон на Ом. Знам, че началници и други разни от голямото доброутро искат ватманите да са минимум електроинженери и да могат поне да конструират трамвай от нулата, но нещата не работят по този начин. Затова след 6 месеца обучение се връщат срещу стрелките на Скобелев.
За такъв тип работа трябва да знаеш малко, но качествено, а не да си учил 100 неща и да си запомнил 10 от тях, които не ти вършат никаква работа.
Защо даваш мнение за нещо, което не знаеш? От личен опит знам, че железничарите се имат за горната кора, но ...
Като пиша "правилници" нямам предвид ЗДвП. Имам предвид правилника да управление на трамвайни мотриси, а той не се учи никъде предварително. Прекалено много опростяваш нещата. Ако заят само това, което ти пишеш, значи нищо не знаят. Това може да го каже и ученик в отделенията като разказ по картинка.
Има изискване водачите на трамваи да имат поне средно техническо образование, но предвид положението "Нема ора!" се вземат всякакви. Те трябва да получат малко технически знания. И тук идва проблемът: повечето ватмани мислят като теб и не искат да се научат на елементарни умения. Има такива, които не могат да изключат тягова група, не могат да разхлабят задържала спирачка, да прикачат ТМ, да обяснят какво е станало и какво са правили (ако са правили нещо) до идването на аварийния екип ... и т.н., и т.н. Ако започна да ти разказвам с какви парадокси се срещаме всеки ден ... ще изпием една бутилка ракия и ще плачем заедно до зори ...
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2206 on: Yesterday at 22:21:41 »
И тук идва проблемът: повечето ватмани мислят като теб и не искат да се научат на елементарни умения. Има такива, които не могат да изключат тягова група, не могат да разхлабят задържала спирачка, да прикачат ТМ, да обяснят какво е станало и какво са правили (ако са правили нещо) до идването на аварийния екип ... и т.н., и т.н.
Именно. Тези елементарни умения са се изгубили сред хиляди други не толкова елементарни, които са създали в главите им технически мармалад, който те никога няма да разберат, защото нямат технически начин на мислене.

Системата трябва да се адаптира към наличните кандидати, защото обратното няма да стане.

Аз на колата сам си смених кормилна рейка, гърнета, гърловина на резервоара, ламбда сонда и датчик за масло, периодично си сменям маслото и филтрите и си полирам фаровете, но не очаквам и останалите шофьори по пътищата да могат всичко това и съвсем не смятам, че има полза да бъдат обучавани да го правят.
« Last Edit: Yesterday at 23:10:28 by bdz43r »

Online emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2207 on: Yesterday at 23:52:31 »
И тук идва проблемът: повечето ватмани мислят като теб и не искат да се научат на елементарни умения. Има такива, които не могат да изключат тягова група, не могат да разхлабят задържала спирачка, да прикачат ТМ, да обяснят какво е станало и какво са правили (ако са правили нещо) до идването на аварийния екип ... и т.н., и т.н.
Именно. Тези елементарни умения са се изгубили сред хиляди други не толкова елементарни, които са създали в главите им технически мармалад, който те никога няма да разберат, защото нямат технически начин на мислене.

Системата трябва да се адаптира към наличните кандидати, защото обратното няма да стане.

Аз на колата сам си смених кормилна рейка, гърнета, гърловина на резервоара, ламбда сонда и датчик за масло, периодично си сменям маслото и филтрите и си полирам фаровете, но не очаквам и останалите шофьори по пътищата да могат всичко това и съвсем не смятам, че има полза да бъдат обучавани да го правят.
Разговорът ни отива към второто шише ракия и яко мезе ...
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2208 on: Today at 00:30:12 »
С риск да паднете от смях под масата (внимавайте с ракията, ако е домашна  ;)), мислено ли е за:
1. предварително изпращане на част от материалите на кандидатите, преминали успешно събеседването, т.е. да започнат да четат вкъщи някакви неща
2. предлагането на "уикенд' позиции на ентусиасти , които са изкарали курса и имат категорията, но работят "за кеф" в събота и неделя? Надали ще са много, но аз лично се бих записал да давам по някоя смяна.

Малко по-сериозно - как точно протича обучението? Колко са практическите часове? Предполагам, че се започва с кръгчета из някое депо и после се излиза по определени маршрути.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775