Author Topic: Излетните автобусни линии  (Read 366492 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Излетните автобусни линии
« Reply #1680 on: 23.08.2024, 00:44:00 »
Похвално е, че има динамично диспечиране. Даже може да се регламентира като линия А161 или 163: Бялата вода - Златните мостове,  която се движи по допълнително разпореждане. Скоро ще свърши ваканцията, ще се влоши времето и автобусите ще возят въздух нагоре-надолу.

На 11.08. и аз бях на Витоша. Качих си с А66, който към 11 ч. беше претъпкан. На СОП и Драгалевци останаха хора с раници по спирките. Планирах връщане с А61, но едната ми обувка сдаде багажа и от Ушите се върнах на Алеко с походка на маршируващ гръцки гвардеец. Маршрутът в Драгалевци е в безобразно състояние и е добре Софийска вода да асфалтира с приоритет улиците по маршрута най-вече в горната част на Драгалевци.
« Last Edit: 23.08.2024, 00:55:26 by blagun »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1681 on: 23.08.2024, 13:28:58 »
Повече за хаоса по излетните линии. Репортажът е от преди две седмици, споменава се отново твърдението че возенето на велосипеди в салона е "забранено", което не е вярно, а експертът теоретизира че велосипедът пречел на евакуация (не става дума изобщо за замърсяване). Как детските колички, гриловете, кучетата не пречат, а два велосипеда пречат не става ясно. Следващата порция Интуро щяло да е добре да са вече с велобагажници, което обаче било в процес на доуточняване, дали ще се случи не е ясно. Нито дума не обелва за багажниците отдолу, все едно не съществуват, вместо това е готов да пожертва цял автобус и да го преоборудва само за возене на велосипеди. Ефективността на такова преустройство и колко ще са разходите за подобно нещо не се обсъждат. Темата за 61 и 63 също се засяга накрая:

https://bnr.bg/post/102029311/ot-mosta-na-vlubenite-do-zlatnite-mostove
« Last Edit: 23.08.2024, 13:44:36 by fafan »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1682 on: 23.08.2024, 13:49:10 »
Абе все си милсля, че щом не могат да менажират линия само със седящи места и предварително купени билети по интернет за да си правят сметката, след като така или иначе 61 има доста междинни спирки и се ползва и като чисто градска линия подобно на 63 , най-добре да пуснат градски електрически автобуси по 61 и 63 както във Враца до Леденика. Така и качването на детски колички ще е много по-удобно, слизането и разминаването също.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1683 on: 23.08.2024, 15:21:03 »
...най-добре да пуснат градски електрически автобуси по 61 и 63 както във Враца до Леденика...

За целта трябва да се купят такива автобуси първо. Поръчките обаче ги пишат целенасочено за да пристигат високоподови Интуро втора ръка с багажници които после не се използват.  :neznam:

...все си мисля, че щом не могат да менажират линия само със седящи места и предварително купени билети по интернет за да...

Само по този начин може да се гарантира че няма да се случват ето такива неща:

.. беше претъпкан. На СОП и Драгалевци останаха хора с раници по спирките...
« Last Edit: 23.08.2024, 15:23:51 by fafan »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1684 on: 23.08.2024, 15:51:22 »
А който няма достъп до Интернет или не знае как да си купи по този начин, по примера на пкп "да ходи пеш", или..?
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1685 on: 23.08.2024, 16:37:21 »
Е разбира се трябва да има вариант и за закупуване в автобуса ако са останали свободни, никой не е длъжен да ползва интернет или да носи постоянно смартфон в себе си.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline 2828

• Защо пиша толкова много?
  • 506
    • View Profile
    • Email
« Reply #1686 on: 23.08.2024, 17:34:47 »
Което пак ще доведе до оставащи пътници по спирките. Адекватното решение на проблема е оперативен резерв на начална спирка, който да се включва при необходимост.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1687 on: 23.08.2024, 17:47:48 »
Което пак ще доведе до оставащи пътници по спирките.

Или да няма такива междинни спирки.

Е разбира се трябва да има вариант и за закупуване в автобуса ако са останали свободни, никой не е длъжен да ползва интернет или да носи постоянно смартфон в себе си.

Трябва да се купуват от едно място или между местата за продажба да има връзка в реално време както е при резервиране на място във влака. Едно време за 66 се продаваха от будка на началната спирка, тогава интернет нямаше. Но будката беше точно до будката на диспечера и касиерката можеше веднага да се провикне през прозорчето и да съобщи колко билета от кочана е продала. Информацията се предаваше с телеграфна скорост, а резервите стояха в непосредствена близост до двете будки.
« Last Edit: 23.08.2024, 18:38:39 by fafan »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1688 on: 26.08.2024, 18:05:14 »
Групировката Спаси София най-накрая признаха провала си с половин уста и връщат част от курсовете на А63 до Златните мостове. Беше необходимо доста усилие от страна на пътниците и гражданите на София, щом даже се наложи да се организират протести под прозорците им в общината. За загубените нерви през последните седмици няма и дума покаяние или поне извинение разбира се.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
« Reply #1689 on: 26.08.2024, 19:42:04 »
Друго си е ГЕРБ - нито се извиняваха, нито оправяха проблема. Само лъжеха, че ще го оправят и обещаваха светло бъдеще, докато се забрави.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1690 on: 26.08.2024, 22:08:20 »
Групировката Спаси София най-накрая признаха провала си с половин уста и връщат част от курсовете на А63 до Златните мостове. Беше необходимо доста усилие от страна на пътниците и гражданите на София, щом даже се наложи да се организират протести под прозорците им в общината. За загубените нерви през последните седмици няма и дума покаяние или поне извинение разбира се.
Нека да боравим с факти - промените са с Решение на СОС (в този доклад е описан целият процес и е цитирано въпросното решение - може да се изведе и конкретно то като съдържание), в което нито СС, нито коалицията ПП-ДБ-СС са мнозинство - напротив, даже са малцинство и масово предложенията им се бламират! Така че предложението е преценено като удачно от мнозинството гласували в СОС, не става въпрос за еднолични действия на СС, както по някаква неясна причина се опитваш са внушиш!
« Last Edit: 26.08.2024, 22:09:53 by difian »

Offline T_4

• View Profile
« Reply #1691 on: 27.08.2024, 00:07:08 »
Не знам дали предложението не е гласувано в полза на нещо друго. Първоначално и докладът за още двуетажни плюс автобуси втора ръка не мина, пък после изведнъж го приеха. В случая съм съгласен с fanfan - Спаси София хич не обичат да признават, когато някоя тяхна идея не сработи според очакванията. Например разделянето на А84 беше глуспост, спрямо маршрута, при който се минаваше от Терминал 2 през Терминал 1 и се почиваше на Гурко.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1692 on: 27.08.2024, 00:08:43 »
Нека да боравим с факти - промените са с Решение на СОС (в този доклад е описан целият процес и е цитирано въпросното решение - може да се изведе и конкретно то като съдържание), в което нито СС, нито коалицията ПП-ДБ-СС са мнозинство - напротив, даже са малцинство и масово предложенията им се бламират! Така че предложението е преценено като удачно от мнозинството гласували в СОС, не става въпрос за еднолични действия на СС, както по някаква неясна причина се опитваш са внушиш!

Не го твърдя аз, те сами си го казват:

"... с въвеждането на предложената от нас експресна излетна линия 61..."

Първо лице, множествено число, на самопризнание също така би седяло.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1693 on: 27.08.2024, 00:15:33 »
Едно да го предложиш, друго е да се приеме. Отговорността е на органа, който го е приел, в случая СОС, където СС не е решаващ фактор.

Offline T_4

• View Profile
« Reply #1694 on: 27.08.2024, 00:20:42 »
Каквото станало, станало...мисля, че не е лошо, че и двата автобуса ще се качват до Златните. Има ли информация за интервалите след промените? Някъде из Фейсбук видях интервал от 60 минути за А63, което ми се вижда по-скоро отбиване на номера, а нещо сериозно.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1695 on: 27.08.2024, 09:05:45 »
Каквото станало, станало...мисля, че не е лошо, че и двата автобуса ще се качват до Златните. Има ли информация за интервалите след промените? Някъде из Фейсбук видях интервал от 60 минути за А63, което ми се вижда по-скоро отбиване на номера, а нещо сериозно.

Ами няма информация защото единствената информация е на техния сайт. Нито е минало през комисия, нито е гласувана тази поредна промяна на промяната. Като нищо може да се получи така че пак да го обявяват само да си трупат дивиденти и после да не мине през гласуванията. Така че засега съобщението нищо не ни казва, само показва колко зле се справиха за пореден път вносителите на тези промени.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1696 on: 27.08.2024, 11:22:49 »
По принцип им харесвам идеите на спаси София, но със 61 много се изложиха. Някак неадекватно ми се струва да откриваш нова линия за да не се смесват две функции а новата ти линия също да спира на спирките в Бояна, за капак и на бул. България и като мине пред 204 или 604 се ползва и за чисто градска линия.

Още по неадекватно ми се вижда, защо просто не махнаха междинните спирки, като това беше основното? От НДК си се пълни точно със седящите места проблемите започват на междинните спирки. Една част от пътникопотока е от тях, и изобщо не е до планината. Голяма излагация да не се сетиш за това.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1697 on: 27.08.2024, 11:38:57 »
...със 61 много се изложиха. Някак неадекватно ми се струва да откриваш нова линия за да не се смесват две функции а новата ти линия също да спира на спирките в Бояна, за капак и на бул. България и като мине пред 204 или 604 се ползва и за чисто градска линия.

Още по неадекватно ми се вижда, защо просто не махнаха междинните спирки, като това беше основното? От НДК си се пълни точно ... Голяма излагация...

Между другото по другия голям проблем - товаренето на велосипеди - не обелват отново нито дума въпреки че има множество питания от пътници в коментарите под съобщението.  :neznam:

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1698 on: 27.08.2024, 14:36:45 »
При паралелна работа може допълнително да премине пробег от едната на другата линия, да се намали или увеличи обслужването на едната или другата.

Не мисля, че А61 събира значим паразитен пътникопоток от 64, 204 и 304, с които върви паралелно. Не е добра идея да се качиш на пълен ненископодов автобус. По-скоро има хора, които ползват А66 до Драгалевци. При еднакви превозни документи това е неминуемо.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1699 on: 27.08.2024, 15:06:34 »
Надали много хора ползват 66 до Драгалевци - 64 е прилично редовен през деня.   :rolleyes: