Author Topic: Излетните автобусни линии  (Read 366499 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Излетните автобусни линии
« Reply #1700 on: 27.08.2024, 15:23:17 »
Каквото станало, станало...мисля, че не е лошо, че и двата автобуса ще се качват до Златните

Някой знае ли колко пари горе-долу отиват за една такава промяна на линия? Нови табели да се произведат и окачат, разписания да се направят, часове работно време на служители да се планират новите разписания и да се вкарат по системите, всичко това струва пари?

Има ли информация за интервалите след промените? Някъде из Фейсбук видях интервал от 60 минути за А63, което ми се вижда по-скоро отбиване на номера, а нещо сериозно.

Това е което е минало през комисията. 60 минути, толкоз им се е откъснало от сърцето. Да видим какво ще се гласува в крайна сметка.

Offline T_4

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #1701 on: 27.08.2024, 23:15:26 »
Не мисля, че е имало заседание на ПК по транспорт и туризъм, по-скоро това е проекторешение. Освен това се съмнявам А61 да се използва между спирките в града, но от друга страна в празник е по-редовен от А76, А604 и вероятно А204, така че нищо не се знае.

Не знам дали има смисъл линията да се удължи до Аптека за по-добра връзка с МД3 и тролейбусните линии, след което да продължава по бул. "Витоша" и по бул. "България" по маршрута си като след спирката при ул. "Тодор Каблешков" да спира чак на Бялата вода. Разбирам идеята на Иво да има минимален брой спирки, но в случая се правят връзки с редица автобуси и се спестява разкарването на хората, живущи около бул. "България", до "главна" спирка.

Относно използването на А66 до Драгалевци, вероятно Благун е имал предвид горната част на квартала, която преди се обслужваше от А93.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1702 on: 28.08.2024, 00:33:44 »
 Имах предвид точно центъра на Драгалевци с козичката. Просто 66 имаше нещастието да дойде преди 64 на Хладилника.
А това, че се ходело от метрото до спирката на НДК са глезотии. Тръгваш за пешеходен туризъм на Витоша,  а те мързи да минеш 300 метра през градината на НДК. Маршрутът не може да е кръгов,  за да се натоварят велосипедите.
Също на А63 трябва да се нарочи първа спирка за велосипедите.
« Last Edit: 28.08.2024, 00:41:21 by blagun »

Offline ivaylostoenchev

• View Profile
« Reply #1703 on: 28.08.2024, 23:19:36 »
Не мисля, че е имало заседание на ПК по транспорт и туризъм, по-скоро това е проекторешение.
ПК по транспорт и туризъм имаше заседание на 26.08.2024 г. и докладът беше разгледан. Вероятно ще влезе за гласуване на първата сесия на СОС след почивката.

Offline T_4

• View Profile
« Reply #1704 on: 28.08.2024, 23:41:40 »
Тръгваш за пешеходен туризъм на Витоша,  а те мързи да минеш 300 метра през градината на НДК. Маршрутът не може да е кръгов,  за да се натоварят велосипедите.
Също на А63 трябва да се нарочи първа спирка за велосипедите.
От Аптека до сегашната спирка на А61 са 750 метра според Гугъл и идеята е по-скоро да е максимално удобно прехвърлянето, а не толкова да няма ходене. Постът ти обаче ме накара да измеря разстоянието от северния изход на МС Европейски Съюз и съм съгласен, че от там са 300 метра, т.е. ползващите МД2 могат да слязат там, а тези МД3 направо на МС Бул. "България".  Следователно съм склонен да се съглася, че може би не е необходимо удължаване.

Не съм сигурен дали спускането с колела от страната на Златните мостове е разрешено и не мисля, че има автобуси с велобагажници по А61. Дори и да има, сегашните спирки на А61 и А63 са далеч от идеални за товарене на колела, но не се сещам за други удобни алтернативи.

Ивайло, благодаря за информацията относно заседанието на ПК по транспорт и туризъм. Не знам защо бях решил, че комисиите са в лятна ваканция.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1705 on: 29.08.2024, 11:38:30 »
От Аптека до сегашната спирка на А61 са 750 метра според Гугъл и идеята е по-скоро да е максимално удобно прехвърлянето, а не толкова да няма ходене.
И, отивайки към Моста на въздишките, ще изляза от изхода за Аптека??? Все едно да отивам в Дианабад, да сляза на МС Г.М.Димитров откъм Онкологията и после да цвърча, че трябва да пресичам булеварда. С това спирам да се занимавам с "аргументи", изсмукани от пръстите. Очаквам "предложения" А61 да тръгва от Бусманци или от Негован. Идеята за начална спирка на линията е да е на място, от което ще има минимален като време пробег в града. Избраното е точно такова - оттам е по-близо и бързо до Беловодски път, отколкото от Хладилника, Руски паметник, а комуникационно превъзхожда някогашната база - Овча купел.
Все пак в схемата има място за съвместна експлоатация на 61 и 63, като може би е по-добре началните спирки да се раздалечат - 63 да върти на Руски паметник, като спира по ЦБ3 само на Красно село (евентуално Гешов).

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1706 on: 29.08.2024, 11:51:02 »
Ааа, това с Негован си е моя идея. 61 да се обедини с 28.  :rolleyes:

Иначе да се върне 63 до Руски паметник не е лоша идея, но ще трябва да се помисли за спирка там, защото обиколката през Прага е голяма. По-добре е да прави кръгче около самия паметник.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1707 on: 29.08.2024, 12:03:23 »
По-добре е да прави кръгче около самия паметник.
Точно така. В локалната дъга на кръговото откъм хотел Родина е идеално място за начална спирка. То и бездруго, кога легално, кога нелегално се ползва от маршрутките към пернишко (примерно Драгичево-Рударци-Кладница), а и от маршрутката, която дълги години беше единствената връзка със Златните мостове.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1708 on: 29.08.2024, 13:39:31 »
Очаквам "предложения" А61 да тръгва от Бусманци или от Негован.

И такива гениални идеи имаше, едно такова беше да тръгва от летището  :laugh:

Все пак в схемата има място за съвместна експлоатация на 61 и 63, като може би е по-добре началните спирки да се раздалечат - 63 да върти на Руски паметник, като спира по ЦБ3 само на Красно село (евентуално Гешов).

Ще трябва някак да се обособи спирка на Руски паметник в кръга тогава, сложна задача. :neznam:

Не съм сигурен дали спускането с колела от страната на Златните мостове е разрешено и не мисля, че има автобуси с велобагажници по А61. Дори и да има, сегашните спирки на А61 и А63 са далеч от идеални за товарене на колела, но не се сещам за други удобни алтернативи.

Това са официалните веломашрути на Витоша, официално на други места е забранено за велосипеди, но контрол няма.  :neznam: По принцип велолиния или велобагажници има смисъл да са до Копитото, а не до Златните мостове защото там започва маршрут номер 5.

« Last Edit: 29.08.2024, 13:49:55 by fafan »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1709 on: 29.08.2024, 14:03:38 »
Аз все си мисля, че вместо 2 линии до Златните мостове, по добре 61 да е до Златните, а пък 63 да е до Копитото с Конекто ЛФ например и да спира на всякъде. Копитото стана доста популярно да ходят да зяпат София отвисоко и вечер по залез е пълно с автомобили и народ. За да се отговори на търсенето, вместо всички да се качват с автомобили. Даже мисля че последните курсове след 22.00 ще станат доста популярни за тая цел. А пък оттам започва и много пирятна почти равна пътека до Момина скала също любимо място на софиянци.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1710 on: 29.08.2024, 14:25:06 »
Пътят към Копитото е с остри завои и не е подходящ за автобуси с голям брой правостоящи. Нормално е да има градска линия 63 до Бялата чешма с двупосочен курс приблизително 72 минути с почивката на водача и 4 коли делник, 3 празник и предпразник и 2 нощни, с интервали съответно 18-19, 24-25 и 36-37 минути заедно с отделна излетна линия с Интуро с минимум междинни спирки пред Бялата вода.  :rolleyes: Излетната линия следва да е редовна празник и предпразник при прогноза за хубаво време, Бояна и вилните зони ще се обслужват адекватно от градския 63

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1711 on: 29.08.2024, 16:14:16 »
Нищо не им пречи на правостоящите. Същото като до Бистрица, Железница, Плана, Пасарел ( айде там решиха частично проблема с двуетажните)

63 до Копитото ще се ползва много повече отколкото до Бялата вода.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1712 on: 29.08.2024, 16:31:03 »
Ще се ползва празник и предпразник при хубаво време, при това туристите и живущите в Бояна и вилните зони все едно ще се смесват. При силен дъжд, мъгла, буря и т.н. няма да има пътници до Копитото и автобусите ще се разкарват безмислено. Излетната линия може да е с 1-2 коли при такива условия.  :rolleyes:

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1713 on: 29.08.2024, 21:13:46 »
Това са официалните веломашрути на Витоша, официално на други места е забранено за велосипеди, но контрол няма.
Контрол няма, защото няма и забрана.
Наличието на няколко маркирани маршрута не ограничава карането на велосипеди по останалите пътища и пътеки.

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1714 on: 29.08.2024, 22:28:10 »
То идеята за линия до Копитото не е лоша - защо не пуснат коли до там в почивни дни с хубаво време и вечерни. То и без друго е популярно като нощна дестинация. Особено ако ограничат достъпа с коли, че пътя нагоре е царството на неможачите с бмв-та

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1715 on: 31.08.2024, 20:04:18 »
Вярно ли е че днес не са се движели половината коли по А61?

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1716 on: 31.08.2024, 22:11:32 »
Да заради протест пред сараите на Доган

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1717 on: 01.09.2024, 14:48:56 »

Недоумявам за какво са полиция и жандармерия? Няма ли кой да обработи тълпата с водни оръдия за да се освободи коридор за градския транспорт  :neznam:

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1718 on: 01.09.2024, 15:47:55 »
С удължаването отново на 63 до Златните мостове възрастните и майките с деца ще се наложи пак да се борят с туристите за ползването на автобуса ! Вероятно пак ще се обслужва от високоподови автобуси...

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1719 on: 01.09.2024, 20:16:45 »

Недоумявам за какво са полиция и жандармерия? Няма ли кой да обработи тълпата с водни оръдия за да се освободи коридор за градския транспорт  :neznam:
Явно няма