Author Topic: Въпроси & Отговори  (Read 521102 times)

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Re: Въпроси & Отговори
« Reply #2020 on: 04.10.2019, 14:39:11 »
Пушекът е от турбото, май. В интернет има много клипчета на такива локомотиви, на които турбото им се е повредило и минало в разнос. Резултат - бълва огън под налягане комина като вулкан. Доста ефектно, но с огромни последствия за двигателя ако не бъде прекратено веднага.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2021 on: 04.10.2019, 14:51:25 »
Подобен дим може да се дължи на горене на масло и/или неизправност на горивната помпа. :rolleyes:

Offline KRAKOMOBILA

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2022 on: 04.10.2019, 16:26:46 »
Нито е от турбото, нито е повреда на двигателя. 10Д100 е двутактов дизелов двигател и си работи по този начин. Дизеловите локомотиви в бившите съветски републики от сериите 2ТЭ10/3ТЭ10/4ТЭ10 са снабдени с такива мотори и това им е нормалната експлоатационна обстановка.
Такива клипове има стотици в ютуб
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline Стререомонокъл

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2023 on: 16.01.2020, 20:22:11 »
Някогашния експрес "Шипка" през Горна или през Дъбово е минавал?
Нация от лошо гледащи директори

Offline Saruman

• Запален по ГТ
    • Yahoo Instant Messenger - saruman_1989
    • View Profile
    • Железниците Днес
« Reply #2024 on: 16.01.2020, 21:15:45 »
София - Подуяне - Карлово - Тулово - Дъбово - Царева ливада - Габрово.

Offline Стререомонокъл

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2025 on: 17.01.2020, 12:07:28 »
И аз така си помислих, гледайки разположението на линията. Защото ако идва от ГО, трябва да сменя посоката и локомотива да се мести в другия край на влака. Поне такъв спомен имам за отклонението  де. Никъде в мрежата не можах да намеря повече информация за този влак. Знаеш ли за колко време е стигал от София до Габрово? А имало ли е и бърз влак от София, както и от по-близки градове? Предполагам, че сега "пътника" Царева ливада - Габрово се ползва от малко хора, имайки предвид и това как се обезлюди района.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2026 on: 17.01.2020, 12:21:33 »
Доколкото знам влака е бил с дизелова мотриса и се е пътувало около 5 часа, като май се е спирало само на Карлово и Казанлък. Някъде имаше из нета качени разписания на влаковете от близките 50 години до днес, там може да се потърси. Сега до Габрово връзката се ползва по-малко, защото за да стигнеш до София трябва да се прекачиш 2 пъти. Няма да е лошо като се отремонтират част от дизел Сименсите да се пробват директни маршрути до Свищов, Габрово, Кърджали, Бобов Дол, Берковица и подобни с минимален брой спирания. Мисля че ще имат успех и все една такава малка мотриса с капацитет колкото съчленен автобус ще пътува пълна. И посоката на движение се сменя много бързо, и дизел сименсите са леки и могат да се движат с по-висока скорост в някои проблемни участъци.

Само за пример, в момента има директен автобус София-Бобов дол само 3 пъти в седмицата и пътува около 2 часа. С Дизел сименс със спиране в Дупница и Перник само разстоянието би се взело за същото време, но при много по-висок комфорт сигурност и удобни връзки. Смятайте дали няма да има желаещи.
« Last Edit: 17.01.2020, 12:23:37 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2027 on: 17.01.2020, 12:56:25 »
София - Бобовдол с влак под 3 часа няма как да стане. А ако имаше желаещи да пътуват и за 2 часа, автобусите нямаше да са 3 пъти в седмицата.

Друга тема е дали трябва да има желаещи, за да има обществен транспорт... липсата му автоматично води и до липсата на желаещи.

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2028 on: 17.01.2020, 13:29:02 »
Доколкото знам влака е бил с дизелова мотриса и се е пътувало около 5 часа, като май се е спирало само на Карлово и Казанлък. Някъде имаше из нета качени разписания на влаковете от близките 50 години до днес, там може да се потърси. Сега до Габрово връзката се ползва по-малко, защото за да стигнеш до София трябва да се прекачиш 2 пъти. Няма да е лошо като се отремонтират част от дизел Сименсите да се пробват директни маршрути до Свищов, Габрово, Кърджали, Бобов Дол, Берковица и подобни с минимален брой спирания. Мисля че ще имат успех и все една такава малка мотриса с капацитет колкото съчленен автобус ще пътува пълна. И посоката на движение се сменя много бързо, и дизел сименсите са леки и могат да се движат с по-висока скорост в някои проблемни участъци.

Само за пример, в момента има директен автобус София-Бобов дол само 3 пъти в седмицата и пътува около 2 часа. С Дизел сименс със спиране в Дупница и Перник само разстоянието би се взело за същото време, но при много по-висок комфорт сигурност и удобни връзки. Смятайте дали няма да има желаещи.

Защо дизел до Берковица?
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2029 on: 17.01.2020, 14:14:23 »
До Габрово, Бобов дол и Берковица има контактна мрежа и е по-добре да се движи ЕМВ, ако изобщо има смисъл от директни влакове.  :rolleyes:

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2030 on: 17.01.2020, 14:23:45 »
Давам пример- по направлението Пловдив-Стрелча- Панагюрище има автобус 1 път дневно, и минава през всевъзможни селца, а влакът (ДМВ) е 3 пъти на ден, кара по най-прекия път и е винаги пълен.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2031 on: 17.01.2020, 14:33:28 »
Панагюрище е с около три пъти по-голямо население от Бобов дол и по-развита икономика съответно създава значително по-големи пътникопотоци. :rolleyes:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2032 on: 17.01.2020, 19:43:35 »
Но факт-хората си искат влаковете. Само преди броени дни бях на Лакатник и там в едно кафе на гарата като си взимах кафе веднага ми дадоха да подписвам подписки за връщане на орязани влакове, и за един бърз влак който вече не спира там и остава голяма дупка без да има транспорт. Вече имаше няколко страници с подписи разбира се и аз ги подкрепих, за повече влакове. Хората в кафето коментираха и за орязаните и по-неудобни връзки за Враца, както и за спрения неделен влак в 13.20 и се надяваха този път да ги чуят.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Стререомонокъл

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2033 on: 17.01.2020, 21:12:01 »
И аз не съм сигурен доколко има смисъл от директни влакове. А по електрифицираните участъци е редно да се движат електричски мотриси или локомотиви. Колкото до Дупница - Бобовдол, доколкото знам май си пътува празен. Има едно клипче в "тубата" на запис от кабината на машиниста отпреди 3 години и наистина така изглежда. Не знам кой стопанисва жп спирките, НКЖИ или БДЖ, ама състоянито на повечето (не само по тази линия) е потресаващо. А в крайна сметка става дума само за една бетонна платформа, един навес с пейка и една табела.
 Иначе някой знае ли дали има достатъчно пътници по линиите Левски -Троян и Левски - Свищов? По едно време до Троян бяха пуснали 55-ица с един или два вагона, но преди нова година ходих до Ловеч и видях, че пак се движи ДЕЗИРО.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2034 on: 17.01.2020, 21:32:07 »
До Свищов ходих последно през Септември на едно културно мероприятие и имаше сравнително доволно пътници. Пускат и Дезиро и локомотив и вагони, зависи какво има свободно. В едната посока мотрисата беше пълна почти на 100%, в другата имаше около 20-тина човека, като повечето се прекачват на Левски за някъде другаде. Когато почнат студентите и учениците обаче ми казаха че понякога има и правостоящи. До Ловеч съм ходил преди много време и нямам поглед сега как е, но и там прецакаха връзките от и за София.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #2035 on: 18.01.2020, 00:00:48 »

Иво, имай предвид, че нашите Сименс Дезиро са за крайградски превози. Седалките са им много твърди. Пътувал съм не веднъж, по неволя София - Пловдив с такава мотриса, инцидентно като бърз влак, основно са пътници. За 3 часа се схващаш целия. Проектирани са за времепътуване до 90 мин. Не, че на мотрисата й пречи да пътува и 5 часа, но няма комфорт вътре, затова и седалките са по-тясно разположени.
Идеята е хубава, но не и с този ПС.

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #2036 on: 31.05.2020, 11:07:26 »
Някой знае ли, дали има основателна причина директният бърз влак София - Силистра след Търново обикаля през Русе, а не цепи направо към Шумен?

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #2037 on: 31.05.2020, 11:52:11 »
Вероятно за да има нощен влак и към Русе. В крайна сметка с колко се удължава време пътуването ако вместо през Русе минава през Шумен?
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #2038 on: 31.05.2020, 12:19:21 »
Някой знае ли, дали има основателна причина директният бърз влак София - Силистра след Търново обикаля през Русе, а не цепи направо към Шумен?
Не забравяй гарата по девета главна жп линия, от която се отклоняват влаковете към Силистра - Самуил. Погледни я на картата. Не забравяй и друго нещо - че няма шорткът-тангента между втора и девета линии. Връзката между двете е чак в Каспичан, където едната се влива в другата. Така можеш да направиш съпоставка дали от Горна Оряховица е по-бързо и пряко през Каспичан, отколкото през Русе. Да допълня само, че на гара Каспичан няма друг физически начин, освен смяна на посоката на движение и съответстващото й преместване на локомотива, съпроводено с проби на спирачната система. Колегите навътре в материята могат да кажат колко време отнема да се изпълни една такава процедура по правилата от А до Я. Дори и да вземем предвид факта, че не е цял влак, ами са директни вагони - пак, да дойде другият локомотив, да ги закачи, пак да се направят спирачните проби... Да, съгласен съм, че тогава ще се спести такава процедура в гара Самуил, но става око за око. Сега си го представих - би следвало в Самуил и сега никога да няма маневри, защото те вагоните би следвало да се откачат още в Горна Оряховица.

Аз имам друг един въпрос, свързан с влаковете, пътуващи по трета главна жп линия - идвайки от правата Вълчин - Невестино, по какво точно се разбира, че трябва да намалят за острата крива преди гара Карнобат? Ако е указано в книжка-разписание, по какъв начин? Дали е "от км хикс плюс 500 метра 40 км/ч (или колкото е там)", или по друг начин? Ако не, то остава да е с постоянен знак-табелка за ограничение... Някак не си го представям да са писани ограничения в някакъв "наръчник с особени места по жп мрежата" или как да го нарека, с който всеки машинист да е запознат. :neznam: Струва ми се подобна ситуацията и в другия край - от гара Юнак при заход към гара Синдел.
« Last Edit: 31.05.2020, 12:27:17 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #2039 on: 31.05.2020, 12:42:09 »
На гара Мездра времето по разписание за обръщане на локомотива от единия край на влака на другия е 15 минути. Реално става за 12-13.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!