Author Topic: Трафикът  (Read 678929 times)

Offline rch

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Re: Трафикът
« Reply #1600 on: 26.11.2010, 13:53:18 »
Това, че бил стар транспортът не е аргумент, да те се возиш в него и най егоистично да влошаваш задръстванията със собствената си кола, возейки се самичък в нея! Просто това е несериозно, не е аргумент! Да, вярно, че няма климатици и, че трамваите са на 50% трошляци, но постепенно ще се подменят, не става изведнъж. И ако някои селски манталитети си мислят, че транспортът е стар само в София се лъжат много жестоко! В Мюнхен има метровагони от 70-те години, но хората се возят на тях и не се оплакват, нито правят задръствания с личните си коли - не че имат по-малко пари от Ганьовеца. В цял Европа има все още движещи се Т4 трамваи, но хората ги поддържат и не мрънкат, само и само да си намерят псевдоаргументи, за да не слязат от личния си автомобил. Българинът обаче е егоист по душа - иска да му е удобно на него лично, а с другите потоп да стане, не му пука. И въобще не мисли, че с егоистичното си мислене сам си прави мръсно, щото създава по-големи и по-големи задръствания.
А, че метрото в час пик е с недостатъчна гъстота/дължина на влаковете спрямо пътникопотока е вярно. Че официалните празници са празници на София също - щото ги няма егостичните мушмороци, дето цял ден се возят по 1 в СЕМЕЙНИ, ОФФРОУД и ДР. 4 или повече местни автомобили!
Но трябва да се помисли и, че ако повече хора се качат на ГТ, ще има по-малко задръствания, повече пътници в него и съответно той ще бъде по-редовен, ще се осъзнае нуждата да бъде обезпечен с повече подвижни единици и всички ще бъдат по-доволни.
« Last Edit: 26.11.2010, 14:14:35 by rch »

Offline GTUser

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1601 on: 26.11.2010, 14:32:39 »
Това просто е задължително. Или паркингът да е безплатен, но по-скоро за първото се говореше за МС при Цариградско шосе.
Eвропейската практика е за платен паркинг - безплатен почасови градски транспорт. И идеята е не само да важи за метрото, а за целия ГТ за определен период от време.

rch, ако твърдиш, че всички местни жители, заселили се преди 20+ години ползват градски транспорт, а всички останали - личните си автомобили, мисля, че си в огромна грешка. Познавам достатъчно столичани, които са жители на града още от соц време и които си карат колите сами и не ползват градски транспорт. Причините са различни, но една от най-често срещаните е неудобния ГТ.

Делението на нови-стари, кореняци-пришълци, местни-други ако мислиш, че работи - грешиш. Какво поведение има даденият индивид се определя не от това откъде е дошъл, а доколко и как използва най-важният мускул в тялото си. Всичко останало са изкуствени разделения, които всеки прави според собствените си разбирания. Още повече за такъв не особено голям град на такава малка държава като България.

И накрая:
Според социологическото изследване 45% от софиянци ползват всеки ден градския транспорт, което е съизмеримо с използването на градски транспорт във Виена.
« Last Edit: 26.11.2010, 16:24:46 by GTUser »

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1602 on: 26.11.2010, 16:28:49 »
Ето извадка от изследването на Мот Макдоналд:

Използвано превозно средство (градскитранспортивелосипед/пеша, автомобил/мотор)
a. Градски транспорт и велосипед/пеша 64% (Виена-66%)
b. Автомобил/мотор 33% (Виена-34%)
По този показател, който разделя начините на пътуване на екологичноустойчиви и неустойчиви

хайде сега ми обяснявайте как във Виена всички се возят на ГТ и затова няма задръствания.
При това ето и удовлетвореността на виенчани спрямо софиянци:

Удовлетворени ли сте от МГТ:
a. Не 15%
b. По-скоро не 28%
c. По-скоро да 34% (Виена-37%)
d. Да 9% (Виена–53%)
Отрицателните отговори за качеството на градския транспорт са 43% и са равни на положителните. По този показател София заема 71-во място, като след нея са само три италиански града. Виена е на второ място с 90% положителни отговори.

ИСТИНАТА Е, че в София ИНФРАСТРУКТУРАТА СЕ РАЗВИВА ОТЧАЙВАЩО БАВНО! След като съм решил, че ще се возя в кола, НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА МИ НАРЕЖДА ДА СЛИЗАМ ОТ НЕЯ! ПЛАЩАМ СИ ДАНЪЦИ, БЕНЗИН&АКЦИЗ, ВИНЕТКИ И ПР., откъде накъде някой ЩЕ МЕ УПРЕКВА, ЧЕ ИСКАМ ДА СЕ ЧУВСТВАМ ПО-КОМФОРТНО и САМОСТОЯТЕЛЕН?
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #1603 on: 26.11.2010, 18:00:24 »
Във Виена транспортът е на светлинни години пред нашия. Говорим и за пътища и за ГТ и за всичко. Губене на време е да се сравняваме с тях.

Offline Svetoslav

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1604 on: 26.11.2010, 19:43:22 »
ИСТИНАТА Е, че в София ИНФРАСТРУКТУРАТА СЕ РАЗВИВА ОТЧАЙВАЩО БАВНО! След като съм решил, че ще се возя в кола, НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА МИ НАРЕЖДА ДА СЛИЗАМ ОТ НЕЯ! ПЛАЩАМ СИ ДАНЪЦИ, БЕНЗИН&АКЦИЗ, ВИНЕТКИ И ПР., откъде накъде някой ЩЕ МЕ УПРЕКВА, ЧЕ ИСКАМ ДА СЕ ЧУВСТВАМ ПО-КОМФОРТНО и САМОСТОЯТЕЛЕН?[/b]
Нека да дам и аз мнението си. Това, че се развива доста бавно инфраструктурата в София е неоспорим факт, но и това, че възможностите за нейното разширение са в някакви граници(не са безкрайни) също е такъв. Давам пример с някои от най - проблемните места като Евлоги Георгиев - ами там няма на къде да се разширяват пътните платна, Данаил Николаев - също, да не говорим за Сливница и Ботев. Единственото, което може да се направи е подобрение на пропускателната способност на кръстовищата, независимо по какъв начин(дали с кръгови или такива на две нива), но с темповете, с които върви пренаселването на София и това няма да е достатъчно един ден. Лично за мен главният проблем идва от държавата, която фактически с действията си насочва все повече и повече българина към столицата, защото е нормално всеки да иска да печели повече и съответно да живее по - добре. Докато не се съсредоточат поне малко усилията към стимулиране и развитие на поне още 5-6 големи града в страната ситуацията само ще се влошава. По въпроса за личния избор с градски транспорт или кола, да наистина никой никого не може да свали на сила от колата, но е хубаво и да се правят компромиси понякога. Има хора, за които колата наистина е изключително нужна(най-вече заради професиите им), но има и такива, за които наистина е под достойнството им да се качат в превозно средство от градския транспорт. Най-много ме е яд, че сами се тровим, ако на някого му се е случвало сутринта да влиза в София, идвайки от някоя по-висока точка ще ме разбере за какво говоря. Смогът е ежедневен и изключително гъст и това се дължи единствено и само на големият брой превозни средства с ДВГ. И нека сега не скача някой да ми обяснява, че това било заради остарелите двигатели на превозните средства за масов градски транспорт, защото колкото и някои от тях да отделят вредни емисии, просто съотношението на броя им спрямо този на личните превозни средства(масово дизелови, макар и уж покриващи високи еко норми(да ама когато са били нови)) е много малко. Убеден съм, че замърсяването главно е в следствие на огромния брой лични автомобили и в осезаемо по - малка степен от тези за масов градски транспорт(и това се вижда по големите семейни празници, когато София е празна, тогава смог не съм забелязвал).

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1605 on: 27.11.2010, 00:00:52 »
Евлоги Георгиев и Сливница от 15 години "ги разширяват" (на думи) върху прилежащите им канали. Данаил Николаев?!?, за кое точно говориш, за грандиозните 100 метра или това, което е по проект и също чукна поне 10-ина години голословие. Хр.Ботев мисля, че няма нужда от разширение и да няма на къде, трябва да се "работи" по Опълченска, но кметовете и кандидат такива предпочитат само да говорят около изборите.
С останалото съм съгласен, ще допълня, че дял в смога имат и "модерните" камини по новите кооперации и еднофамилни къщи. Голяма част от леките автомобили карат на пропан-бутан или метан. Надявам се, че до 10-ина години електроавтомобилите в нашия град няма да са екзотика.
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1606 on: 27.11.2010, 00:16:07 »
Във Виена транспортът е на светлинни години пред нашия. Говорим и за пътища и за ГТ и за всичко. Губене на време е да се сравняваме с тях.
По-рано в темата някои колеги обясняваха как "на запад" нямало задръствания, защото хората не били прости като нас и видиш ли пътували само с ГТ, а ние простите задръстваме всичко и си пречим сами. А какво се оказва, предоволните (90%) от градския си транспорт виенчани използват точно толкова личните си автомобили, колкото недоволните софиянци. От тук достигам до извода, че ако "умните" австрийци имат привилегията да се запознаят с качеството на услугите на софийския градски транспорт, то 100% от тях щяха да се самопревозват.

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #1607 on: 27.11.2010, 13:28:48 »
Точно заради хора като Гьорев искам да се въведе платен център и да се повишат таксите за синята зона, както и обхватът й. Интересно ако трябва да дава по още 100 лв. на месец дали ще ползва личната си кола навсякъде.

За какво разширение на Евл. Георгиев говорите? да се унищожи зелената площ, за сметка на колите ли? Колко зелени площи вече са унищожени от самите шофьори на леки коли?
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1608 on: 27.11.2010, 14:37:52 »
Емо, за момента въвеждането на платен център е крайно неприложимо. Къде ще си оставиш колата като няма паркинги? Да приемем, че даден човек живее в Герман и иска да отиде в центъра. Взима А6, после се прехвърля на Цариградско, след това евентуално на още едно превозно средство. Това вижда ли ти се удобно в празничен ден с интервал на движение около 12-15 мин? Въпросният човек ще си изгуби поне 40 минути само в чакане на ГТ. И това е само в едната посока.

Когато се осигури  удобен транспорт, нещата ще се променят. Примерно МС Цариградско шосе е готова и има голям паркинг, тогава нашият човек от Герман ще може да си остави колата и за около 20-25 мин да стигне до Сердика. Ситуацията в момента е съвсем различна обаче!

Все пак, ако се въведе платен център остава следната (не)възможност – аз живея близо до последната спирка на ТМ 9 в кв. „Хладилника”, искам да отида на гости при леля ми, която живее до гарата, като трябва да й занеса тежък/обемен багаж. Какво правя, след като няма ТМ 9? Хващам 9ТМ и после ТМ 6 – толкова удобно, че няма накъде просто. Съответно решавам да ползвам колата, обаче заради платения център трябва примерно да дам 5 лв за преминаване. Според мен и двата варианта са абсурдни просто.
« Last Edit: 27.11.2010, 14:45:59 by T_4 »
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline Северен мраз

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1609 on: 27.11.2010, 14:38:11 »
Губене на време е да се сравняваме с тях.
Абсолютно прав си за състоянието на транспорта, но това е неправилно - за да успееш или гледаш тези, които са успяли, или правиш чудеса. С това как са в пущиняците при шкиптърите или из затънтена Африка нема особено да прогресираш.
За това и питам емо и компания (ясно ми е, че е малко като да питам радиото) - какво по-добро могат да предложат (без дори и да считам безпринципната им позиция срещу метрото)?

Offline rch

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #1610 on: 27.11.2010, 15:47:53 »
GTuser, да твърдя го, понеже 80% от познатите ми от провинцията масово си карат колите в София и не им пука, че правят живота тук пълен хаос и кошмар. В същото време имам маса познати кореняци софиянци, които изпитват погнуса и страх да карат в тоя хаос от коли на "софиянци" с местна регистрация.
giorev, като си караш колата из София някой друг ли трябва да ти плаща горивото, че ми го изтъкваш като аргумент, че като си плащаш горивото, никой не може да те свали от колата?! Това, че управленците ни са едни подлоги, дето ги е страх на радикални, но ефективни решения не значи, че ако ти сложат една хубава солена такса за каране в града, не могат да те свалят от колата.
В София инфраструктурата може да се развива бавно, но и няма смисъл да се развива със скоростта на ГМО картоф - просто тя си е перфектна като град за 700хил. души и няма смисъл да я правят принудително град за половин България! Тая идея на некой болни мозъци е изродска!
« Last Edit: 27.11.2010, 15:50:59 by rch »

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1611 on: 27.11.2010, 17:39:42 »
GTuser, да твърдя го, понеже 80% от познатите ми от провинцията масово си карат колите в София и не им пука, че правят живота тук пълен хаос и кошмар. В същото време имам маса познати кореняци софиянци, които изпитват погнуса и страх да карат в тоя хаос от коли на "софиянци" с местна регистрация.
giorev, като си караш колата из София някой друг ли трябва да ти плаща горивото, че ми го изтъкваш като аргумент, че като си плащаш горивото, никой не може да те свали от колата?! Това, че управленците ни са едни подлоги, дето ги е страх на радикални, но ефективни решения не значи, че ако ти сложат една хубава солена такса за каране в града, не могат да те свалят от колата.
В София инфраструктурата може да се развива бавно, но и няма смисъл да се развива със скоростта на ГМО картоф - просто тя си е перфектна като град за 700хил. души и няма смисъл да я правят принудително град за половин България! Тая идея на некой болни мозъци е изродска!

Отказвам се от дискусията с Емо, то е все едно да спориш с болшевик, а тях обикновено ги пращам в Куба или Северна Корея. То като се замисля, Емо там хората в поне 90% се возят в градския, няма никакви задръствания, е тъпканиците са такива, че без да разбереш можеш я да забременееш, я далак да ти се спука, но иначе си е "рай".

В отговора на @rch, написал съм бензин&акциз, не ми изопачавай думите. Истината е, че в момента около половината от цената на литър гориво се прибира от държавата (акциз - 60-70 ст./л. в зависимост от горивото + 35-40 ст./л. за 20% ДДС), искам да кажа, че това, което държавата прибира от хората, които си карат автомобили е напълно достатъчно и би стигнало за ремонти и нови пътища, ако тези средства не се преразпределяха в други сектори и райони. За какви "радикални мерки" пишеш, живеем в свободна държава и такива решения се взимат само ако има съответната обществена подкрепа, а такава липсва! Освен това не виждам нищо лошо в това София да се разширява и това не се случва изкуствено, а са сложни икономически и социални процеси, които се развиват не по правилници, наредби и закони. Хубаво е, че се случва именно в родния ни град, защото иначе едва ли щеше да има метро, ниска безработица, добро заплащане и дори най-проблемните сектори в държавата - здравеопазване, образование и култура в София са на най-високо равнище в цяла България.
« Last Edit: 27.11.2010, 17:55:30 by giorev »

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #1612 on: 27.11.2010, 23:55:30 »

И какво?Тука ще живеят 2 милиона обаче ние кютуците,напук няма да правим нищо и ще пазим инфраструктурата за не повече от половин милион защото не е необходимо да я развиваме със "скоростта на ГМО картоф".На това викам аз "изродска идея на болни мозъци".rch,мисля че схващанията ти са невероятно съдържателни и те моля да доразвиеш тези си идеи в последващи мнения за да може ние "болните мозъци с изродски идеи" да се просветлим и да спрем с еретическите си постове.Чакам с нетърпение твоя следващ пост.

Offline Svetoslav

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1613 on: 28.11.2010, 12:58:41 »
Евлоги Георгиев и Сливница от 15 години "ги разширяват" (на думи) върху прилежащите им канали. Данаил Николаев?!?, за кое точно говориш, за грандиозните 100 метра или това, което е по проект и също чукна поне 10-ина години голословие.
За Данаил Николаев - да говоря и за двете, но предимно за "грандиозните 100 метра" макар, че често стават и 200. За мен вариантът с разширяването на Евлоги Георгиев и Сливница върху прилежащите им канали е погрешен. Аргументът ми е, че ще се унищожи и без това малкото растителност в района. Ако ще го караме така да изсичаме всичко що е растение, само и само да увеличим пропускателната способност на наличната инфраструктура не виждам на къде сме тръгнали... по тази логика да вземем да прекараме булеварди и през парковете... За мен единственото, което може да се направи е оптимизация на кръстовищата(дали кръгови, дали на две нива, дали детелини, каквото позволява съответното място). Аз се разграничавам от мнението на Емо(все пак признавам, че до преди 2-3 години и аз остро негодувах като него, особено когато висях по задръстванията и закъснявах). Да наистина всеки има право на личен избор, но е хубаво и да се правят компромиси, но понеже с времето се е доказало, че на това не може да се разчита ни остава единствено да се надяваме строителството на метрото да върви възможно най - бързо.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1614 on: 28.11.2010, 16:07:37 »
Това за разширението на Евл.Георгиев и Сливница го споменах, защото периодично някой политик нагло се изцепва, че ще го направи, което обаче не значи булеварди с 2х8 платна задължително. Напротив, Евл.Георгиев може да се изнесе точно над реката във формат 2х4, от двете му страни ще останат по 20-25 метра за тротоар, велоалея и зелен пояс, който ще бъде значително по-полезен между жилищните сгради и булеварда, защото така ще има и шумоизолиращи функции. Същото е вариант и за Сливница, там къде видяхте растителност, че не се сещам, освен плевелите (разб. тополи).

Offline rch

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #1615 on: 28.11.2010, 19:15:15 »
Да, изродско е да се прави всичко в София, а провинцията буквално да тъне в забвение и съкровена мечта на всеки провинциален тийнейджър да бъде веднъж да дойде в София и повече да не се върне там, където се е родил. Изродско е и тъжно е, като се влезе през границата и се видят пустеещите села и изостаналите градове из страната, които ги няма дори при румънците вече, дойде в София и види... 1/3 от населението, ненормалните задръствания, засраните с грозни и безобразно нацвъкани блокове жк-та и т.н. и т.н. А още по-жалкото е, че тука има индивиди, които явно не съзнават всичко това, че дори явно им харесва да живеят в такъв град и с всичките гореописани от мен явления около него.
И какво - като дойдат тука да живеят 3млн. сигурно на някои повече ще им харесва, като в цялата страна ще живеят има няма 4млн.
А колкото до това кое е хубаво и коне не - нима е хубаво София да е остров в пустиня, тука да нямало безработица, а в цялата страна да има?! Тука ли да се пренесе цялата провинция, щото нямало безработица и заплатите били "високи"?! Смешки на търкалета! Тука ли трябва да се съсредоточи всичко, че чак циганите от провинцията да идват тук, щото боклуците били с по-интересно съдържание?! Изродски идеи!
Конкретните радикални мерки ги споменах, но понеже управляващите ни са страхливци без стратегия, никой не е въвел такса за шофиране в центъра и задръстванията ще стават все по-нетърпими!
« Last Edit: 28.11.2010, 19:27:14 by rch »

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1616 on: 28.11.2010, 20:44:54 »
Да, изродско е да се прави всичко в София, а провинцията буквално да тъне в забвение и съкровена мечта на всеки провинциален тийнейджър да бъде веднъж да дойде в София и повече да не се върне там, където се е родил. Изродско е и тъжно е, като се влезе през границата и се видят пустеещите села и изостаналите градове из страната, които ги няма дори при румънците вече, дойде в София и види... 1/3 от населението, ненормалните задръствания, засраните с грозни и безобразно нацвъкани блокове жк-та и т.н. и т.н. А още по-жалкото е, че тука има индивиди, които явно не съзнават всичко това, че дори явно им харесва да живеят в такъв град и с всичките гореописани от мен явления около него.
И какво - като дойдат тука да живеят 3млн. сигурно на някои повече ще им харесва, като в цялата страна ще живеят има няма 4млн.
А колкото до това кое е хубаво и коне не - нима е хубаво София да е остров в пустиня, тука да нямало безработица, а в цялата страна да има?! Тука ли да се пренесе цялата провинция, щото нямало безработица и заплатите били "високи"?! Смешки на търкалета! Тука ли трябва да се съсредоточи всичко, че чак циганите от провинцията да идват тук, щото боклуците били с по-интересно съдържание?! Изродски идеи!
Конкретните радикални мерки ги споменах, но понеже управляващите ни са страхливци без стратегия, никой не е въвел такса за шофиране в центъра и задръстванията ще стават все по-нетърпими!
Борбата с миграцията е борба с вятърни мелници. Има механизми за влияние, но никъде по света не са се преборили с нея. А и миграцията към София е в много малки размери в сравнение с големите градове в богатите държави. Преди десети ноември имаше жителство хванете статистиката и вижте че тя не е спряла и тогава бързото увеличение на София. В една пазарна икономика пък държавата още по малко се намесва, така че не вярвайте в глупости че миграцията може да бъде спряна. Всички които искат да спре миграцията към София да развият бизнес в Долно нанагорнище и народа ще мигрира там.А за ограниченията за движение в Центъра, тогава просто ще има задръствания в крайните квартали и лош транспортен достъп за Центъра. Иска се много взаимосвързани решения, а не да извадиш ножа и да колиш и бесиш.
« Last Edit: 28.11.2010, 20:47:05 by elbi »

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1617 on: 28.11.2010, 21:17:48 »
Хахаххаха! Ужас! Мъка! Таксата за центъра ли ще спре миграцията?!? Проблемът на София изобщо не е в количеството хора, а в качеството им, но явно изпитваш ужас към промените и развитието. Всъщност, щом си толкова загрижен за малките населени места, можеш да започнеш бизнес в Оряхово (например), открии 1000 високоплатени работни места, тъкмо ще "разтовариш" малко от София, а и там задръстванията няма да те дразнят. Това в кръга на шегата!
Ако почетеш поне малко специализирана литература ще разбереш не само защо София се разраства, но и интересни факти, като например, че колкото е по-голям един мегаполис, толкова по-малко енергия се изразходва за съществуването на един човек. Разбира се и земеделските райони трябва да се развиват, обаче при сегашните технологии стопанство от 3-4 души може да обработва стотици декари (за зърнени култури). Колкото повече хора обработват едно и също количество земя, толкова по неефикасни са, следователно по-бедни.
Приключвам с безмислените спорове, все пак темата е за трафика.

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #1618 on: 29.11.2010, 00:04:52 »
Да, изродско е да се прави всичко в София, а провинцията буквално да тъне в забвение и съкровена мечта на всеки провинциален тийнейджър да бъде веднъж да дойде в София и повече да не се върне там, където се е родил.

Уверявам те че на никой провинциален тинейджър не му е съкровена мечта да дойде в обетованата ти София.Просто по интелигентните млади хора търсят по-добро образование което естествено се предлага от университетите в София.Ако толкова младите хора са ви трън в очите мисля че не един или два града ще се съгласят да приемат Софийския,Техническия и УНСС да се успокоите.

Изродско е и тъжно е, като се влезе през границата и се видят пустеещите села и изостаналите градове из страната, които ги няма дори при румънците вече, дойде в София и види... 1/3 от населението, ненормалните задръствания, засраните с грозни и безобразно нацвъкани блокове жк-та и т.н. и т.н.

С румънците няма какво да се сравняваме,във всяко едно отношение са по напред от нас.Пустеещите села по-добре с багери да идват и да ги премахват от картата,тази територия може да се ползва за по-полезни цели.Засраните нацвъкани блокове са населени не от други,а от софиянци така че не виждам какво имат тук проовинциалистите пръст.

А още по-жалкото е, че тука има индивиди, които явно не съзнават всичко това, че дори явно им харесва да живеят в такъв град и с всичките гореописани от мен явления около него.

А ти защо продължаваш да седиш в него въпреки гореспоменатите от тебе явлвния?

Какво точно те притеснява в това?

А колкото до това кое е хубаво и коне не - нима е хубаво София да е остров в пустиня, тука да нямало безработица, а в цялата страна да има?!

Не е хубаво но е неоспорим факт!

Тука ли да се пренесе цялата провинция, щото нямало безработица и заплатите били "високи"?! Смешки на търкалета!

Не смешки,а реалност-разгледай статистиките за възнагражденията в областните градове и ще се убедиш в това.

Тука ли трябва да се съсредоточи всичко, че чак циганите от провинцията да идват тук, щото боклуците били с по-интересно съдържание?! Изродски идеи!

Да,тука трябва да се съсредоточи,но не по причина че боклуците са с по-интересно съдържание.

Конкретните мерки споменати от теб са абсолютно неприложими в голямата политиика защото ксенофобията и дискриминацията никога няма да бъдат на мода,нещо повече те ще продължават да бъдат все по-осъждани и преследвани.Нещо повече не забравяй че колкото и да не ти се иска провинциалистите в София (или по скоро софиянците с произход от провинцията) са повече от софиянците и тоя който ги заклеймява няма да повтори мандата си втори път.Това на никой кмет не се иска.

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #1619 on: 29.11.2010, 09:40:58 »
Емо, за момента въвеждането на платен център е крайно неприложимо. Къде ще си оставиш колата като няма паркинги? Да приемем, че даден човек живее в Герман и иска да отиде в центъра. Взима А6, после се прехвърля на Цариградско, след това евентуално на още едно превозно средство. Това вижда ли ти се удобно в празничен ден с интервал на движение около 12-15 мин? Въпросният човек ще си изгуби поне 40 минути само в чакане на ГТ. И това е само в едната посока.

Когато се осигури  удобен транспорт, нещата ще се променят. Примерно МС Цариградско шосе е готова и има голям паркинг, тогава нашият човек от Герман ще може да си остави колата и за около 20-25 мин да стигне до Сердика. Ситуацията в момента е съвсем различна обаче!

Все пак, ако се въведе платен център остава следната (не)възможност – аз живея близо до последната спирка на ТМ 9 в кв. „Хладилника”, искам да отида на гости при леля ми, която живее до гарата, като трябва да й занеса тежък/обемен багаж. Какво правя, след като няма ТМ 9? Хващам 9ТМ и после ТМ 6 – толкова удобно, че няма накъде просто. Съответно решавам да ползвам колата, обаче заради платения център трябва примерно да дам 5 лв за преминаване. Според мен и двата варианта са абсурдни просто.

Намираме се в порочен кръг. Аз вече писах, че никой няма желание да осигури удобен транспорт. закриват се линии, разреждат се коли по останалите, не се прави и особено за повишаване на скоростта на градския транспорт.

По примерите ти.

именно аз имам приятел от Герман, който работи около пл. Македония. винаги пътуваше с колата си или с машрутка до орлов мост и оттам пеша. Откакто метрото работи ходи с колата си до МС Младост (защото няма автобус от Герман до Младост) и винаги намира къде да си я паркира и после с метрото.

По втория ти пример - да прецакаха една от най-важните връзки Хладилника - гарата, завидяха на един перфектен транспорт и го закриха. Обаче сега ще ползваш колата си вместо автобус+трамвай, обаче ако има платен център дали няма да се замислиш примерно 3.20 за градски транспорт или 2 лв. такса център + 2 лв. гориво е по-добре? А ако имаш карта за цяла градска мрежа, то пътуването ще ти е 50 лв. за цял месец.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/