Author Topic: Трафикът  (Read 679107 times)

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Re: Трафикът
« Reply #1620 on: 29.11.2010, 10:22:59 »
@freepigeo Колега,не сме слепи. Покрай нашата цветуща образователна ситема имам съвсем преки наблюдения в/у така наречените от теб "млади хора търсещи образование". Преди всичко те са съвсем малка част на фона на огромната маса търсеща-
1) работа ,като "образованието" им осигурява евтини общежития,евтина храна и градски транспорт.
2) нощен живот-списъкът ми с колеги които са по често е Котън клуб от колкото на лекция е безкраен
3) богат приятел-знам че ще ме репликираш,но този рефрен е вечен. Модата му не отминава
4) базова станция за емиграция в западна Европа и щатите.
Като цяло мнението ми за "младите интелигенти хора от провинцията" е крайно негативно.
Да,наистина има и такива които си гледат обучението и се стремят да постигнат нещо в личен план,но те са малцинство!
Смея да твърдя,че горния пост е в резултат на продължителни и преки впечатления,както служебно(в колегиални отношения) така и в личен план(познати,приятели,връзки)
По отношение на ксенофобията- колега,моето лично убеждение е,че историята се движи спираловидно,или ако сега ксенофобията не е на мода,то повярвай ми след 20 години ще бъде. Примери от историята има маса. Нищо в този живот не се е доказало като вечно и непреходно. Аз очаквам,точно децата на днешните провинциалисти,да бъдат най-големите ксенофоби.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1621 on: 29.11.2010, 11:05:42 »
Всеки има право на по-добър живот, за себе си и децата си, така че да упрекваме някого в това е меко казано лицемерно или както каза колегата @rch "идиотско".
Темата много се измести от "Трафикът", хайде вече по същество, дори по-добре да коментираме "платен център", отколкото да правим социален анализ на обществото.
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #1622 on: 29.11.2010, 13:08:15 »
За платен център можем да говорим едва когато има разумна алтернатива за преминаване, говоря за пробиви, рингове, кръстовища на 2 нива, "зелена вълна" и т.н. Дотогава можем само да мечтаем...
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #1623 on: 29.11.2010, 13:32:50 »
За платен център можем да говорим едва когато има разумна алтернатива за преминаване, говоря за пробиви, рингове, кръстовища на 2 нива, "зелена вълна" и т.н. Дотогава можем само да мечтаем...

Аз пък съм на друго мнение. Първо да се въведе платен център и после да видим дали има нужда от съответните рингове.
П.С. Околовръстното шосе вече е разширено на доста места.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #1624 on: 29.11.2010, 14:15:36 »
Така е, но е разширено "на парче". Дефакто няма скоростна връзка между кои да е два транспортни коридора влизащи в София. А за нуждата от рингове няма да коментирам - изписано е достаъчно и не само в този форум.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #1625 on: 29.11.2010, 16:03:50 »
Само искам да кажа на колегата freepigeon, че хал хабер си няма от регионална политика. Пренаселването на София е проблем от национално значение, а не само на града като такъв.
Целта на регионалната политика е да създаде еднакви условия за живот по цялата територия на страната. Това се постига главно по две направления - инфраструктурна обезпеченост и работна обезпеченост. Грешката на комунизма в България беше, че се наблягаше основно на работната и почти не върху инфраструктурната. Има някакво просветление от страна на това правителство, че трябва да се построи инфраструктурата, за да дойдат и работодателите.
Като пример мога да дам Чехия и Полша. Чехия е създала традиции във вторичния сектор още от 20-те и 30-те години на 20-ти век. По време на комунизма се наблегна основно на инфраструктурата, както и на подмяната на някои мощности на индустрията. В резултат на това на нейната територия се създадоха няколко регионални центъра с подобно население, предлагащи добра реализация, като същевременно не лишават човека от удобства. Такива градове са Бърно, Острава, Пилзен, Оломоуц, Либерец, Ческе Будьовице и др. Всички те имат население от 100 до 360 хил. д. Прага, от своя страна е 1,44 млн. д., но се намира сравнително централно в територията на Чехия. Всеки от тези градове се е специализирал в няколко традиционни отрасъла, като същевременно се опитват да развиват широка гама от други отрасли - главно от обслужващата сфера. Обаче всички градове са развили достатъчно добре прилежащата инфраструктура - притежават бърза жп връзка и главен път с висококачествена настилка за връзка със столицата и помежду си. В Полша нещата са подобни, но там се наблюдава диспропорция между воеводствата на запад от Висла и тези на Изток от нея (а не между град и останалата част на страната както е у нас).
Най-голямата грешка у нас е факта, че традиционните отрасли бяха загърбени след 1944 г. Бяха развити нетипични отрасли за страната със спорна ефективност. Апогеят на комунистическата простотия беше заводът за тежко машиностроене в Радомир, кото така и не заработи. Въпреки това бяха развити и редица индустрии с доказано ефективни характеристики, които обаче бяха разтурени след 1989 г. Такъв пример е Заводът за ПДЧ (талашит) във Велинград, в който работеха около 5000 души от града. Идеално разположен - близко ти е суровината, а и имаш евтина връзка с потребителските центрове - теснолинейката.
Бъдещето на страната ни е в бързото развитие на инфраструктурата и в развитието на ефективни отрасли, НЕ САМО в обслужващата сфера. Под инфраструктура разбирай всички възможни услуги, които потребяваш в София да са ти достъпни и в село Поляна Смолянско, например. Тогава ще ти е еднакво добре да живееш и в града, и в селото и няма да ти е необходимо да пътуваш до столицата всеки ден, а най-много да ти се наложи само до регионалния център....
И за да не е съвсем оффтопик аз защитавам идеята, че с пускането на втория лъч трябва да се въведе червена зона за паркиране в центъра, която да е скъпа за да не може всеки да паркира, като същевременно с това трябва да се подсигури алтернатива за останалите райони, все още необхванати от метрото - повече тролеи и трамваи. За транзит да се оставят две артерии "запад - изток" и една - "север - юг".
« Last Edit: 29.11.2010, 16:05:56 by viktorlc »
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #1626 on: 29.11.2010, 20:08:46 »
@Stahlgewitter-никак не твърдя че образованието в София е на ниво,нещо повече аз самия попадам в първата категория която си написал.Това което имам предвид е че колкото и да е лошо образованието в София,то пак е по-добро от това в Габрово или Шумен да речем където има универстиети също.Имаш право на мнение за младите хора както и явно си го формирал под някакви фактори.Но така или иначе - тръгваме оттам откъдето почнахме.Отказвам се повече да се опитвам да променям мнението на софиянци които смятат че след 20 години ксенофобията ще е на мода с каквито и да било аргументи.Както казах на Емо - беснейте си,обвинявайте ни,пукнете се от яд,това е положението - хора от провинцията са идвали,идват и ще продължават да идват.Нищо не можете да направите срещу това.

@victorlc-Aбсолютно вярно е че хал хабер си нямам от регионална политика,не претендирам за това-нито съм икономист нито правист.Просто с тези дълги обяснения си повторил това че така или иначе в България преселването на хората в София е един съвсем нормален процес,тъй като не е последван чешкия или полския пример да речем което и аз исках да кажа.

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1627 on: 29.11.2010, 20:36:14 »
Отговорих ти за образователната система,преди всичко защото,тя се използва за набавяне на привилегии,за които плаща цялото общество.Което по моето скромно мнение е изначално погрешно и освен всичко друго сваля нивото.А не е тайна за никого,че сме ударили дъното.Нещо повече,продължаваме да дълбаем на долу. Както правилно отбелязваш,с изключение на няколко оазиса в София,които до някаква степен поддържат все пак някакво ниво,то положението в множеството вузове е трагично и проблема съвсем не опира само до финанси.Но това е съвсем друга и необятна тема...
В крайна сметка,мисля че  giorev съвсем правилно отбеляза-проблемът не е в количеството,а в качеството на хората.Кадърните хора в България са на изчезване.Мнозинството от тях емигрираха още в зората на промените. Не ни очаква нищо хубаво...Каквато и регионална политика да се води,фактът е ,че сме с ниска производителност на труда и ниска образованост.
« Last Edit: 29.11.2010, 20:40:58 by Stahlgewitter »

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1628 on: 30.11.2010, 02:09:25 »
трябва да се подсигури алтернатива за останалите райони, все още необхванати от метрото - повече тролеи и трамваи
Да, само няма трамвайни и тролейбусни превозни средства в повече, защото това, което се внася като ново или употребявано, замества колите, работили повече от нормалното си време за бракуване. Никой не започна да строи нови трасета за тези превозни средства. С огромни напъни тръгна 23 и понеже трамваят не можа да стигне до Цариградско, безсмислието му се прикри с дублиране на утвърдени линии. Проблемите на София с пренаселеността са дошли преди десетилетия с обявяването й за столица. Помислете само какво би било положението, ако такъв статут е бил даден не на града с най-голямо население. Никой не оспорва теорията, която ни цитирахте от учебниците. Ако органите на властта се разполагаха в централно за територията средище като Велико Търново, инфраструктурата ни щеше да е на друго ниво. И трите метродиаметъра с паркоместата към тях няма да са достатъчни да свалят достатъчно хора от колите. Безумие е да се слагат платени зони за центъра без скоростни пътни отсечки. Ако си мислиш, че ще откриеш нови линии плюс нови превозни средства с постъпленията, emo, то много се заблуждаваш. При нас, опитът, колкото повече, толкова по-добре, показва, че многото отива за тесни кръгове и така е било включително през втората половина на XX век...
Проблемите ни след десетилетия ще са с преизразходени природни ресурси, замърсена среда и суров климат, защото екологично чистите технологии не са достатъчно печеливши, за да ги въведем масово с бърз темп.
------------------------

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1629 on: 30.11.2010, 09:32:15 »
[/b]При нас, опитът, колкото повече, толкова по-добре,

Прав съм. Елементарна логика. Платен център - намалява се драстично трафикът на леки коли в центъра. Повече хора почват да използват градски транспорт. Сегашната бройка не издържа и колите на линия се увеличават.
Но дори и парите от платен център да отидат в небитието, пак съм твърдо ЗА(аналогично на тезата за увеличение на акциза на цигарите), защото ще се намали трафикът на леки коли, което е по-вредното нещо за София (по-вредно и от строежа на МД 2).
« Last Edit: 30.11.2010, 09:41:42 by emo »

Offline GTUser

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1630 on: 30.11.2010, 09:39:33 »
Аз си мислех, че приоритет са хората, а не градът като такъв.  :rolleyes:

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1631 on: 30.11.2010, 10:21:38 »
Емо, в изследването на МокМакдоналд беше сметната средната скорост на софийските трамваи и (учудващо за мен между другото) беше по-бавна от автобус. Който на свой ред е неимоверно по-бавен от кола. Да, задръстванията пречат, но има много точки от града, които не се свързват от транспорт или се свързват с няколко прекачвания и обикаляне в противоположни посоки, поради липса на пряка връзка. Някои хора БЪРЗАТ. И стават само по-изнервени и зли, когато трябва и да плащат на това отгоре, че не могат да стигнат навреме. Ако ти можеш да си пътуваш по четиридесет и нагоре минути с тия трамваи, заповядай. На мен обаче ми се налага да стигам от Надежда до Борово по-бързо от единият час, който ми осигурява(ше) трамвай 7. Ако ще да е по обособено трасе и т.н.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1632 on: 30.11.2010, 10:23:54 »
Значи аз мога, а другите не? И затова яхват колите и правят задръствания, като по този начин пречат на хиляди хора, ползващи градски транспорт.
А между другото има и таксита.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #1633 on: 30.11.2010, 12:04:12 »
Нормално е това да е средната скорост на трамваите. Първо, че средната им скорост при движение е 20км/ч и второ, че имат спирки през много малки разстояния. Преди използвах често тм5 до работа, но пътуването там ми е изключително изнервящо. Разписанията им са разтеглени и ватманите въобще не се стараят да се придвижват бързо. На 1/3 от спирките трамвая престоява по поне 1 мин на светофара, като не включвам тези, които ватманите нарочно пропускат. Ако хвана 260 обикновено стоя в 5-6 минутно задръстване и накрая стигам по-бързо. Смятай с кола за колко време бих стигнал. Ако можеше да се паркира в центъра, сигурно и аз щях да ходя с кола. Просто градския транспорт е неефективен и бавен, особено трамвайния. А не всеки може да си позволи да изгуби 1 час или повече, за да се вози с трамвая.

От МокМакдоналд трябваше да предложат на първо място да се сменят умнствено изостаналите хора, работещи в общината и градския транспорт, и да се сложат такива, които знаят как се управлява и оптимизира такава голяма транспортна система. Има толкова много малки неща, които са очевидни и ако имаш достатъчно акъл да се сетиш какво да направиш, скоростта на градския транспорт може да се вдигне с поне 50%, да се съкратят коли и излишен персонал и хората да предпочетат градския транспорт пред колата. И не само, че няма да е по-скъпо, но и ще се спестят пари в крайна сметка. А ако някой друг го предложи обикновено го отхвърлят, защото значи да признаят, че за нищо не стават.
« Last Edit: 30.11.2010, 12:07:06 by Dragon »
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1634 on: 30.11.2010, 12:17:54 »
Не ми се вярва с трамвай по 5 да е по-бавно отколкото с 260, нали по Борис все има задръствания или не е така?
Във върхов момент ли трамваите си убиват разписанието с чакане по спирките нарочно? Защото уж на тм 5 разписанието не стигало (според ватмани).

Аз вече упорито мога да твърдя, че времето за пътуване с тм 10 от Македония до Западен парк може да се намали с 2 мин. делник и с 4 мин. празник.
Обаче едва ли някой мисли по този въпрос.
« Last Edit: 30.11.2010, 15:43:54 by emo »

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1635 on: 30.11.2010, 12:41:50 »
@victorlc-Aбсолютно вярно е че хал хабер си нямам от регионална политика,не претендирам за това-нито съм икономист нито правист.Просто с тези дълги обяснения си повторил това че така или иначе в България преселването на хората в София е един съвсем нормален процес,тъй като не е последван чешкия или полския пример да речем което и аз исках да кажа.

Да, съгласен съм, но това е негативно резултативно явление, в следствие на безхаберието относно националния интерес, смея да твърдя още от 1944 г., тъй като се оставят големи територии на страната, без население, а малкото останало в тях, обикновено е лесно манипулируемо, което може да доведе до лесно проникване на чуждо влияние.
От първостепенна важност за националната сигурност е този процес на миграция към София да се прекрати. Той може да се поне забави, чрез редица преки и косвени мерки, най-вече под формата на данъчни облекчения за фирмите, развиващи дейност в тези райони.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1636 on: 30.11.2010, 12:46:30 »
Аз си мислех, че приоритет са хората, а не градът като такъв.  :rolleyes:
Приоритет е градът, тъй като той обединява, образно казано, всички хора, които живеят в него. В резултат от доброто развитие на града, следва и по-добрия живот на хората.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1637 on: 30.11.2010, 14:47:02 »
От първостепенна важност за националната сигурност е този процес на миграция към София да се прекрати.

Ами най-безболезненото решение в тази насока е всички министерства и държавни агенции да се изнесат от София . Във всеки град по-едно министерство , да речем във Варна министерство на транспорта ,във Велико Търново традиционно трябва да е Народното събрание , в Пловдив министерство на Образованието , в Перник министерство на Културата и т.н./Посоченият избор е произволен и неангажиращ !/ За град за когото не остане министерство или някаква агенцийка ще предложим ВУЗ ,това предложение го има вече в темата ! Така националната сигурност ще е гарантирана максимално и ще бъдем най-малко уязвими .
Крайно време е софиянци да си размърдат задниците и като им потрябва някакъв документ да ходят да си го извадят от ....където е съответното министерство ! Да видите тогава в София какъв трафик ще има ,мечта !
Предложението ми е напълно сериозно !

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1638 on: 30.11.2010, 14:50:04 »
Ако това предложение би върнало трафика от преди 10-15 г. съм съгласен.
« Last Edit: 30.11.2010, 15:43:41 by emo »

Offline GTUser

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1639 on: 30.11.2010, 15:41:52 »
Приоритет е градът, тъй като той обединява, образно казано, всички хора, които живеят в него. В резултат от доброто развитие на града, следва и по-добрия живот на хората.
Доброто развитие на града не трябва да става за сметка на развитието на хората. Който твърди обратното, му предлагам да дава безвъзмездно 50% от всичките си доходи на общината и те да се харчат безотчетно.  :)

П.С. И проблемът не включва временните ограничения като строителството на М2, а постоянните.
« Last Edit: 30.11.2010, 17:36:55 by GTUser »