Author Topic: Молове, хипермаркети и други магазини  (Read 581868 times)

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Каква изложбена зала? Не си разбрал. Искаш да кажеш че в предишния си вид (преди 2020 г.) Халите са били едва ли не за мега скъпи луксозни стоки.

Ти май не си разбрал, под преди имах предвид времето на Наум Торбов, когато е проектирал и строил Халите.  Пошлият ремонт на Софиянски който ги съсипа не го давай за пример, направи полуетаж, сложи кафене по средата и ги направи да приличат на средностатистически люлински мол. Сортиментът на Халите е второстепенен въпрос, важното е че всички архитектурни изстъпления на ремонтите от 90-те бяха заличени и беше върнат оригиналният замисъл въпреки опитите с живите вериги да се саботират процесите и да бъде оплют инвеститора. В крайна сметка само фирма от ранга на Кауфланд може да си позволи да намали търговските площи в перфектния център за сметка на запазване на облика на магазина, всеки друг щеше да дострои полуетажа на Софиянски и да наблъска още повече сергии и кафенета за да си максимизира печалбата.
« Last Edit: 28.05.2024, 17:41:20 by fafan »

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Ти май не си разбрал, под преди имах предвид времето на Наум Торбов, когато е проектирал и строил Халите.  Пошлият ремонт на Софиянски който ги съсипа не го давай за пример, направи полуетаж, сложи кафене по средата и ги направи да приличат на средностатистически люлински мол. Сортиментът на Халите е второстепенен въпрос, важното е че всички архитектурни изстъпления на ремонтите от 90-те бяха заличени и беше върнат оригиналният замисъл въпреки опитите с живите вериги да се саботират процесите и да бъде оплют инвеститора. В крайна сметка само фирма от ранга на Кауфланд може да си позволи да намали търговските площи в перфектния център за сметка на запазване на облика на магазина, всеки друг щеше да дострои полуетажа на Софиянски и да наблъска още повече сергии и кафенета за да си максимизира печалбата.

От времето на проектирането са минали повече от сто години, много неща са се променили оттогава. Но дори да приемем тезата ти, в оригиналния замисъл на Наум Торбов имало ли е каси с касиерки на изхода като в супермаркет? Само този факт вече доказва, че на Халите изобщо не им е върнат първоначалния вид.
Софиянски не ги съсипва, а спасява от разрушаване. Сега щяхме да гледаме Халите само на старите снимки, а на мястото им пореден стъклен бизнес център или платен паркинг. В онези години на кметове не им е било никак лесно, трябваше да избягват конфронтация с групировките, да лавират някакси. И за Халите беше направено най-доброто за онези години.
Сравнението с мол е неуместно. И защо точно люлински? Ти май не си стъпвал в Мега Мол. Всъщност, сега на етаж 2 има Пица Лаб, кафене, сладкарница Неделя, досущ като в "люлинския мол". Егати оригиналния замисъл.
Асортиментът на Халите няма как да е второстепенен въпрос, защото преди всичко е търговски център. За реставрацията можем да не спорим че е на ниво, но пак казвам - това е търговски център, а не музей. И какво, ще влизаш редовно само за да се любуваш? Така няколко пъти и накрая ще ти омръзне. Ако живееш в Овча купел, Студентски град, или Надежда, или в който и да било друг квартал където има Кауфланд, какво може да те накара да пазаруваш в Кауфланд-Халите? Да не говорим, че за разлика от кварталните Кауфланди, в Халите се предлагат основно по-скъпите артикули. Да не говорим че няма нито дрехи нито домакински и кухненски съдове. След като Кауфланд Халите е много по-беден от кварталните и предлага само по-скъпите стоки от асортимента на Кауфланд, кажи ми ми поне една причина да пазарувам там? А на Халите отпреди 2020 г. бях редовен.
« Last Edit: 29.05.2024, 17:26:32 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Днес откриват кино „Арена“ в „Мега мол“. Очевидно напълно са се отказали от комплексите в „Младост“ и на „Тодор Александров“. Остава въпроса какво ще стане със сградите.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Очевидно напълно са се отказали от комплексите в „Младост“ и на „Тодор Александров“. Остава въпроса какво ще стане със сградите.

Преди няколко години имаше търг на съдебен изпълнител за тях, искаха им 2,5 и 3,6 милиона начална цена, но какво се случи след това и дали се намери купувач не съм следил.
« Last Edit: 07.06.2024, 10:19:27 by fafan »

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Ще се усвоят терените бързо за ново строителство. В Младост е СМФ, а бизнес паркът така или иначе искат да го застроят за жилищно… на Тодор Александров теренът е за обществено-обслужване, така че долу пак ще направят офисно-търговски и нагоре ще си избият инвестицията отново с жилищно…

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
На сградата на Мега Мол светят само първите 3 букви - АРЕ :laugh: Това ме накара да измисля нов слоган за Кино Арена - Аре на кино :fan:
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Паркингът на Халите е безплатен за 1 час, само ако си купиш нещо от някой от магазините. Не е допустима хипотезата при която си търсиш нещо конкретно - влизаш в магазина - не го намираш - излизаш без да си купил нещо. Или е допустима срещу 6 лева на час - това е тарифата, ако паркираш без да пазаруваш.

По принцип съм голям привърженик но това хората да ползват повече градски транспорт и по-малко коли. и по принцип се радвам, когато има затруднения за автомобилистите. Но тук ме дразни капиталистическата логика.

И един съвет - в този магазин не си купувайте нищо от отворените витрини за риба, месо, колбаси, сирена и пекарната. Загледайте се и ще видите как тези витрини са точно под мястото, на което много хора се застояват на горния етаж да зяпат супермаркета. Някой стои на парапета на втория етаж и си говори с друг - и двамата отделят миниатюрни частици слюнка, които падат директно върху откритите продукти долу - риба, сирена и т.н. Да не говорим какво става, ако някой кихне или се изкашля...

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
И един съвет - в този магазин не си купувайте нищо от отворените витрини за риба, месо, колбаси, сирена и пекарната. Загледайте се и ще видите как тези витрини са точно под мястото, на което много хора се застояват на горния етаж да зяпат супермаркета. Някой стои на парапета на втория етаж и си говори с друг - и двамата отделят миниатюрни частици слюнка, които падат директно върху откритите продукти долу - риба, сирена и т.н. Да не говорим какво става, ако някой кихне или се изкашля...

Представям си да си купиш от отворените витрини салам с вкус на рол Филаделфия, заради слюнката от суши бара на втория етаж :laugh:
Всъщност, твърдението не е безоснователно. Аз обаче, едва ли ще си купя нещо от там, люлинския Кауфланд ми е по-близо и има по-богат избор. Който живее близо до Халите, да си пазарува там.

Всичките 5 букви на Арената в Мега Мола вече светят. Онзи ден ги оправяха с автокран. Каква ли е съдбата на двете Арени в София - в Света Троица и в Младост?

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Още дълго време аз не бих купувал нищо от веригата магазини, чийто склад се беше подпалил покрай аварията на склада с фойерверки до Елин Пелин. Може само да си представим какви температури са се развили дори в помещенията, докато е траел пожара. което означава, че температурният режим за съхранение на продуктите (дори за тези, за които е допустима стайна температура) не е бил спазен.

До изгорелите складове за фойерверки има складова база на още една верига супермаркети. Тя не е засегната от пожар, но пък електрозахранването в района е било прекъснато над едно денонощие. Убеден съм, че базата е имала резервни агрегати, но те едва ли са имали достатъчно гориво за едно денонощие. Поради това аз дълго време не бих пазарувал нищо и от тяхната верига. 

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Би трябвало агрегатите за аварийно захранване да са разчетени. Отделно фризерите не се размразяват толкова бързо. Ако имаш притеснения се обърни към РЗИ София град

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
По принцип БАБХ е по-точната агенция за тези въпроси.
Но той има известно право! Газ не е имало, ток не е имало. Не са ги пускали да влизат със сигурност като гледах камионите на Фантастико на какво бяха станали от летящи китайски огньове.
Имай предвид, че дори резервоарите на агрегатите да имат литрите гориво , това не означава, че то е било налято или ако е направено, че някой не го е източвал.
Сигурен съм, че те имат застраховки. Ама това не значи, че няма да пробутват и ще го пишат тотал щета.
Има и друг момент - имаше снимки от басейни как оставят по тръбите розово. Пакетите примерно с ориз, гриз и др. са подишали всякакви замърсители.
Украйна, победа!

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Агрегатите преминават редовна профилактика и зареждане с различни флуиди. Няма начин да не са заредени. Особено за склад с такива размери. Освен всичко друго храната е застрахована, тоест на веригата е по-евтино да я бракува, ако има за какво разбира се. Всеки е свободен да купува или не.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Още дълго време аз не бих купувал нищо от веригата магазини, чийто склад се беше подпалил покрай аварията на склада с фойерверки до Елин Пелин.

А пък аз ако бях на мястото да въпросната хранителна верига бих те влачил по всички съдилища и бих те съдрал от неустойки за разпространяване на лъжливи и манипулирани твърдения с които уронваш престижа и се опитваш да и разваляш имиджа и търговските резултати. И това е съвсем възможно да се случи, писането на глупости в интернет не е еднопосочен билет, може да се върне като бумеранг до драскащия.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Е те не го знаят кой е, както и ние.
Впрочем тя веригата не беше ли на Нора Ананиева, която е от неговото там идейно разбиране за света.
Аз в личен план имам неприятно впечатление от тяхната администрация, но в съвсем друга светлина.
Подавал съм преди време CV за работа. Защо? Защото управлението им е наблизо и перспективата да стигаш за 10 минути пеш до работното място не е лоша!
Дълго време ни вест, ни кост от тях.
Един ден влизам от вън и чувам телефона да ми звъни. Докато стигна до него и вдигна чух отдалечаващ се глас както на човек, който затваря слушалка на стационарен телефон и казва нещо на някого.
Звъннах и вдигна мъж. Казах, че някой от този номер ме търсеше преди малко. Той каза, че това е централа и незнае кой ме е търсил ама ще се обади пак
Благодарих и казвам - все пак можете ли да ми кажете, с кой съм се свързал.
Мъжът казва - с Фантастико. Казах мерси!
И повече някой не пробва да звъни от там, но пуснаха обявата си за работа отново след дни.
Така се зачудих не е ли несериозно, да звъниш от центъра като ти е известно, че не могат да те намерят. Явно е и масова и вдига човек, който се изнервя и се държи леко нервно без да има вина. После се зачудих така ли си намират хора изобщо?!
Затова имам неприятно впечатление от тях
Отделно се чудя що за акъл имат да имат толкова голямо управление, но в него да няма магазин. За сметка на това пред него да се намира ай-тъпата Била в България.
Впрочем доскоро в управлението си имаха клон на УниКредит и банкомат. Клона го закриха и махнаха банкомата. Остана само банкомат в Билла, който от началото на май не работи в 80% от времето. Даже аз съм се обаждал на ОББ.
От Билла са ми казвали, че идват - оправят го и след часове или малко дни пак се поврежда и дава "Out of service".
В крайна сметка един цял лвартал на София остава без банкомат месеца наред и е по-зле от село Панчарево!
Та както обожавах да ходя по такива магазини сега гледам да се изнижа максимално бързо.
Украйна, победа!

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
По принцип БАБХ е по-точната агенция за тези въпроси.
Аз имам съмнения доколко тази институция защитава гражданския интерес.

Справка - Столичен инспекторат и защитаването на гражданския интерес да няма замърсявания със строителни отпадъци на територията на Столична община (има информация в първата тема на форума).

А пък аз ако бях на мястото да въпросната хранителна верига бих те влачил по всички съдилища и бих те съдрал от неустойки за разпространяване на лъжливи и манипулирани твърдения с които уронваш престижа и се опитваш да и разваляш имиджа и търговските резултати. И това е съвсем възможно да се случи, писането на глупости в интернет не е еднопосочен билет, може да се върне като бумеранг до драскащия.
Много ми харесва, че написа това мнение, защото е много показателно за някои неща.

Първо - аз съм си изразил собствено мнение и съм споделил какво аз правя. Никъде не съм призовал други хора да правят същото. Освен това - използвам тактиката на журналистите - не споменавам имена. Казвам - търговска верига.

Второ и много по-важно: нали уж има свобода на словото? Или тя не е валидна, ако засяга капиталистически интереси?

От Билла са ми казвали, че идват - оправят го и след часове или малко дни пак се поврежда и дава "Out of service".
В крайна сметка един цял лвартал на София остава без банкомат месеца наред и е по-зле от село Панчарево!
Е, нали вече навсякъде може да си платиш директно с банковата карта? Целта е да карат хората да плащат все повече и повече с карта, вместо с пари в брой. Затова и броят на банкоматите намалява.

Аз, обаче, изобщо не харесвам идеята да се плаща с карта. не искам да ме следят в кой магазин и какво съм си купил. затова си тегля всичките пари наведнъж, един път месечно, и после си пазарувам само в брой.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Фантастико е на другарката Нора Ананиева, да. "Хепи" е на Красимир Премянов. Иначе и на търговците много не им уйдисва да им плащате с карти - банката им удържа комисионна на всяко плащане. Но пък инкасо бронираните коли с охрана с пушкала за прибиране на оборота също са скъпи...
По рейс и по жена не се тича!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Трябват ми пари в брой за кварталния магазин.
Той се намира в къщата където си живеят и си работят собствениците. Едва ли биха си сложили ПОС терминал.
А там има неща, които ги няма в Билла примерно - кисело мляко Железница. Харесвам това от 4%. Има някой път и по+вкусни плодове и зеленчуци.
Има я кварталния и украинска марка аладоледи. Освен, че са на добра цена са и по-вкус и от българските аналози.
Общи взето през 90те години докато завода във Варна се казваше Делта пеавеха вкусен сладолед. Лека-полека го осраха вкл. през  Нестле периода.
Пък и си личи, когато използваш по-вкусно мляко. Навярно и по-истинско.
« Last Edit: 07.08.2024, 07:08:26 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Делта бяха гръцки сладоледи. В началото ги внасяха директно от Гърция, но много скоро взеха да ги правят във Варна. Въпреки това нямаше разлика с оригинала. Но гръцката компания фалира, беше купена от Нестле, които ги съсипаха тотално. Същото се случи и в Сърбия/Македония с направо страхотния двуцветен течен шоколат Еурокрем/Агрокрем. Купиха ги Нестле и му е*аха м******.
« Last Edit: 07.08.2024, 07:39:23 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Второ и много по-важно: нали уж има свобода на словото? Или тя не е валидна, ако засяга капиталистически интереси?

Нали се разбрахме че няма свобода на словото ?!? Хайде реши се един път завинаги има ли, няма ли, защото всяко второ мнение си сменяш теорията. Един път имало свобода като пишеш ти глупостите си, а после някой черен инфлуенсър си каже мнението искаш веднага специализирания отряд за борба с тероризма да го закопчае и да го изгони от България. Решавай че се объркахме тотално.  :help:
Делта бяха гръцки сладоледи. В началото ги внасяха директно от Гърция, но много скоро взеха да ги правят във Варна. Въпреки това нямаше разлика с оригинала. Но гръцката компания фалира, беше купена от Нестле, които ги съсипаха тотално. Същото се случи и в Сърбия/Македония с направо страхотния двуцветен течен шоколат Еурокрем/Агрокрем. Купиха ги Нестле и му е*аха м******.

Или ще е Нестле, или Монделийз, и в двата случая диабета ти е гарантиран...
« Last Edit: 07.08.2024, 10:24:11 by fafan »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Още на времето към 2009-2010 г. чисто като начин на работа Нестле Акскрийм ми направиха лошо впечатление.
Почваха да бачкат накъде през декември и спираха някъде през май юни. През другото време пустош. Имаха някакви позиции за работа, на които бяха кандитатствали познати и едната година се направиха на луди сякаш не съществуват и не можеш да ги откриеш по телефона, другата май се бяха обадили, но се беше оказало, че имат някакви доста затворени представи за работниците. Не си спомням какво не беше съвсем наред, но си спомням, че имаха много различно държане спрямо голямото Нестле в София. В София бяха лесни за намиране, отворени, разговорливи - докато във Варна беше обратното.
След всяка година сладоледа ставаше по-гаден и скъп на фона на това.
Напоследък го подкараха на реклама със сексуален подтекст . Иначе вече не го ям и незнам какъв е.
Във всеки случай мисля, че не се забелязваше да изкупуват мляко с цистерни. Сигурно всичко е със сухо мляко. Тогава ходих преди отварянето на производството и трябваше да пръщи от цистерни с мляко. Изпитвам подозрения към производство без оживление около него.
А иначе като каза fafan Монделийз - в Своге не харесват нещо фабриката за шоколади хората. Казват, че всяка година става все по-мизерно да си работник там. Заплати, отношение и такива неща.
Украйна, победа!