Author Topic: Кораби на подводни криле  (Read 31178 times)

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Кораби на подводни криле
« on: 05.02.2008, 21:56:21 »
Отдавна се каня да повдигна въпроса за тези интересни за мен превозни средства. Става въпрос за руски пътнически бързоходни кораби, които са изпълнявали редовни рейсове по Дунав и по Черноморието в периода 60-те - края на 80-те години. Лично аз никога не съм се возил в тях, но съм ги виждал на кея в придунавския парк в Русе. През 90-те години бяха изнесени поне три Метеора на сушата. Два при извитата пасарелка в парка и един при изхода за болницата (той беше превърнат в ресторант). Помня, че единият беше "Метеор 6". Можеше дори да се завъртят витлата долу. Ракети съм виждал само по картички - те са по-стар модел.
Доколкото знам по Дунав са се извършвали превози между големите градове - Видин, Свищов, Русе, Силистра. По Черноморието съм виждал такива кораби също по картички, но не знам какви линии е имало. Преди две-три години даваха филм за тях, в който казаха, че експлоатацията им струвала колкото тази на самолет и затова в началото на 90-те били спрени.
Ето какво намерих като информация в руски сайт - за Ракета http://www.riverfleet.ru/ships/pass/raketa/index.shtm и за Метеор http://www.riverfleet.ru/ships/pass/meteor/index.shtm . Има и схеми на корабите. Явно България е била сред първите поръчали Метеор, след като този екземпляр, който съм видял е бил "Метеор 6". В списъка в линка е пропуснат този номер.
В първия кадър на този клип се вижда такъв Метеор при Видин от 1970-1 г.: http://www.youtube.com/watch?v=l_x97bRcSxE  

Някой може ли да разкаже нещо повече за тези кораби, возили ли сте се в тях и какви впечатления имате?

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Кораби на подводни криле
« Reply #1 on: 05.02.2008, 22:05:41 »
По Черноморието също имаше - наричаха се "Комети" и извършваха курсове Варна-Несебър-Бургас-Приморско. Ако си спомняш филма "Комбина" с Иван Иванов и Ваня Цветкова - той я изпрати с кометата, докато се "разбере" с бандюгите. През сезона Кометите бяха пълни, независимо от това, че цената на билета беше с 50% над автобусната.
По Дунава - Метеорите пътуваха по линията Русе-Свищов-Видин, по-малките им сестричета - Ракетите - Русе-Силистра. Като се има предвид недобрата шосейна и липсващата жп мрежа покрай реката, те си бяха добър транспорт. Номерацията си беше само за България, така че това, което си видял, е 6-ти метеор само за България, а не изобщо.
Твърди се, че лапат гориво като змейове и явно това е решило съдбата им.

Но само на 300 км от София те се движат - между Кавала и о.Тасос. Изобщо в Гърция се използват на много места под името Flying dolphin - летящ делфин. Ето един от тях:
« Last Edit: 05.02.2008, 22:08:04 by blagun »

Offline Balkanton

• View Profile
« Reply #2 on: 05.02.2008, 22:14:23 »
Мерси за сведенията. Били са си атракция, не само транспорт май...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 05.02.2008, 22:16:17 »
На тези съм се возил, движеха се поне до 1997-ма, возъл съм се от Несебър до Варна, няколко пъти.
Значи най-отпред беше нещо като 1-ва класа, славнително малко отделение с панорамна гледка напред и настрани, следваше голямо помещение 2-ра класа с около 100-тина места, а най-отзад имаше тераса. На горният етаж караше капитана. Помня че много се кефех на много силният шум на дизеловите двигатели, особено като отидеш по отзад. Тия дни ще ви дам и техн.данни.

Обаче населеността беше твърде малка-когато съм се возил, не съм виждал да пътуват повече от 10 човека в целия кораб.

« Last Edit: 05.02.2008, 22:17:24 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline borosport

• Нямам спирка
  • Hate users!!!
    • ICQ Messenger - 304771719
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 05.02.2008, 22:22:09 »
Возил съм се в Ракетата от Видин до Русе, даже в мостика и машинното съм влизал с баща ми, но на 4 годишна възраст и си спомням смътно нещата.
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 05.02.2008, 22:24:31 »
Помня още, че клозетите бяха с клекало.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #6 on: 05.02.2008, 22:26:30 »
Quote from: Ivo
е тая подробност можеше и да си я спестиш

Offline Balkanton

• View Profile
« Reply #7 on: 05.02.2008, 22:27:03 »
Quote from: Ivo
 . А добре, като набере скорост корабът, накланя ли се като самолет назад? Би било опасно да се ползва клекалото в такъв случай...

Offline borosport

• Нямам спирка
  • Hate users!!!
    • ICQ Messenger - 304771719
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 05.02.2008, 22:31:12 »
Quote from: Repcho
е тая подробност можеше и да си я спестиш

Да и в кенефите беше шумно колкото в машинното
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 05.02.2008, 22:34:12 »
Да, помня че като се засили отпред се повдигаше на крилете, а отзад си оставаше във водата.
За шума в клозетите също помня, че беше невероятен. Всъщност и на терасата отзад беше нечовешки шум.
« Last Edit: 05.02.2008, 22:35:11 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 06.02.2008, 01:11:00 »
Az като малък си спомням че съм се возил на Комета-та. Наистина беше беше пълно и адски шумно.
В стари карти на България го има обозначен маршрута.

Иначе точното име на нещото е хидрофойл. Преди време се бях заинтересувал по темата и се оказа че са били 13 броя в началото на 80-те, от които някой са пътували Ахтопол-Царево-Приморско-Созопол-Бургас-Поморие-Несебър-Обзор-Варна-Албена-Каварна-Балчик, а две от Бургас до Варна "експресно", без спирки за по-малко от два часа. В момента има останала само една Комета.
А Иво не знам как си пътувал през 1997, като последно се е движила през лятото на 1994.
Миналата година някаква фирма се беше пробвала с Несебър-Истанбул срещу 130 евро двупосочно, но са се отказали - вероятно поради липса на желаещи.

В момента освен, че няма хидрофойл няма и никакво каботажно (крайбрежно) пътуване по Черно Море. Изключението е една гемия която пътува от Варна до Несебър веднъж седмично. Миналото лято за малко ми се размина едно такова пътуване.
« Last Edit: 06.02.2008, 03:25:47 by etnies »

Offline Marceto

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #11 on: 16.03.2008, 03:23:16 »
Преди доста години (през 90-те) съм ходил доста пъти на лагери в Обзор и на плажа имаше изкаран такъв кораб, който беше преправен на дискотека или някакво заведение и който вече беше изоставен и разграбен дотогава. Някой знае ли дали е бил Комета, Метеор или Ракета или дали има снимки на същата?
« Last Edit: 16.03.2008, 03:24:18 by Marceto »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 16.03.2008, 11:39:30 »
Quote from: Marceto
Преди доста години (през 90-те) съм ходил доста пъти на лагери в Обзор и на плажа имаше изкаран такъв кораб, който беше преправен на дискотека или някакво заведение и който вече беше изоставен и разграбен дотогава. Някой знае ли дали е бил Комета, Метеор или Ракета или дали има снимки на същата?
Щом е в Обзор, значи е "Комета".

На картинките се виждат разликите межзу Комета и Метеор. Кометата е предназначена за море, затова има по-голямо газене, по висок борд и мачта. Метеорът няма мачта, която би му пречила при преминаване под речни мостове.
Въпреки това, Кометите не пътуваха при вълнение над 3 бала.
« Last Edit: 16.03.2008, 11:41:15 by blagun »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 16.03.2008, 21:35:35 »
Quote from: etnies
А Иво не знам как си пътувал през 1997, като последно се е движила през лятото на 1994.
Хмм, беше след 94-та. Ще потърся едни снимки да ви покажа, ама са от лентов фотоапарат, трябва да ги сканирам някъде.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Balkanton

• View Profile
« Reply #14 on: 24.01.2010, 15:09:40 »
???Метеори и ракети тръгват пак по Дунав??? :
Бързите корабчета от 70-те години, познати като "Метеор" и "Ракета", отново ще порят Дунав. Това съобщи зам. транспортният министър Иво Маринов. По думите му, ведомството разработва проект за развитие на туризма по реката, като част от него е възстановяване на корабоплаването.

С метеорите от Видин до Силистра ще се пътува за 4 часа. 4,4 млн. лв. са предвидени в бюджета за реклама на туризма. За същото ще има отпуснати пари и по програма "Регионално развитие", като до 2013 г. сумата за туризма е близо 70 млн. лв. Маринов добави, че ще бъде обявена и обществената поръчка за реклама на бранша в европейски телевизионни и радиоканали, билбордове и печатни издания, за което също са предвидени около 6 млн. лева.
http://news.ruse24.bg/122129.html

Offline abs111

• View Profile
« Reply #15 on: 24.01.2010, 17:40:17 »
Ето това е "метеор" според руснаците.Пътува между С.Петербург и Петерхоф в открито море

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 25.01.2010, 20:22:09 »
Много ще се радвам да възтановят метеорите по Дунав. А това 4 часа ми се вижда много фантастично за Видин-Силистра. Ами междинните спирки?
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #17 on: 25.01.2010, 20:31:09 »
И кой ще пътува от Видин до Силистра пък ми е чудно на мен, освен да кажем някакъв минимален брой хора с туристическа цел, но те надали ще изплатят инвестицията

Offline Balkanton

• View Profile
« Reply #18 on: 25.01.2010, 23:02:53 »
Предполагам, че трябва да се купят нови кораби, защото старите, май отдавна са бракувани...

Offline Balkanton

• View Profile
« Reply #19 on: 24.05.2011, 19:11:02 »
20 години по-късно: "Комети" пак ще плават в Черно море:
http://www.btv.bg/news/liubopitno/story/2079993731-20_godini_pokasno_Kometi_pak_shte_plavat_v_Cherno_more.html