Author Topic: Моделизъм  (Read 366420 times)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Моделизъм
« Reply #1540 on: 08.11.2022, 11:23:21 »
Малък ъпдейт по отношение на вагона Wunder или как не трябва да четете писанията на "експерти" от другия форум, че видиш ли месинговите модели били перфектни, идеални и си заслужавали цената. Та след изваждането на вагона от кутията се оказа, че едната от вратите просто я няма на мястото и - леглата на пантите бяха тотално изядени, а самата врата се мандахерцаше из кутията. Със сигурност не е станало при транспорта, понеже моделът беше перфектно опакован от търговеца, с дебели меки "легла" от дунапрен и двойна кутия. Както и да е, не ми се разправяше да връщам модела като дефектен, след три часа зор с пинсети и малка отвертка успях да монтирам вратата и да я застопоря на мястото и. Видът е перфектен, но няма да може да се отваря, ще стои постоянно затворена. Имайте предвид, че Wunder се води хай-енд фирма. Иначе моделът е перфектен откъм детайли, има ги дори надписите вътре....Просто сглобяването на такива работи от нискоквалифицирани китайци е абсолютно невъзможно. Другото, което е абсолютно недопустимо е липсата на подробно упътване за използване на модела - всичко е една листовчица само на немски, в която пише за историята и експлоатационната съдба на тези вагони (всичко това го има в книгите) и с кои копчета от мишката или централата се включват лампите в салона, багажното, кенефа и платформите. Нищо повече, нито дума как се монтират онези дребошлъци в пликчетата (кнорови ръкави, спирачни маркучи), както и дали моделът може да се движи с тях или е само за витрина. Досега най-добрите и подробни упътвания, които съм виждал, са тези на Роко.

Локомотивът се оказа, че е с FineScale колела - това значи в бъдеще ако искам стрелки, следва да купувам такива от KM-1 или от една друга скъпа "немска" фирма, на която не и запомних името. Ако взема от стандартните Мерклински, локомотивът ще изпада и дерайлира по тях.....
« Last Edit: 08.11.2022, 14:42:43 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #1541 on: 16.11.2022, 11:57:45 »
Малко авиомоделизъм. Клуб "Албатрос"

Клуб "Добротица"

Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1542 on: 27.11.2022, 15:15:39 »
Видео на цялата ръчна изработка на макет на автобус: дано Ви се отваря на всички, че връзката е от Фейсбуук…

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1543 on: 24.02.2023, 04:45:26 »
Е сега ще гледате сеир. Щеше да е смешно, ако не беше трагично. Шефът ми искрено ме помоли да си направим нещо като парти с каране на влак в единица, понеже много малко са хората в този мащаб, особено в Канада. Аз естествено се съгласих на драго сърце. Подготвихме релси и цифрова централа, захранване, сглобихме всичко на голямата маса в залата за съвещания. И когато вадехме локомотива KM-1 от кутията.....той остана без талиги, и двете талиги просто изпаднаха...Огледахме за какво става дума. Оказа се, че талигите би трябвало да са прикрепени към коша с четири миниатюрни кръстата отвертка болтчета на всяка - по две от всяка страна, като на всеки две болтчета има по една планка-обувчица. Всичко това изпопада при ваденето на локомотива от стириопора. Опитахме се да сложим талигите, като завинтим болтовете с една малка кръстата отвертка, оказа се, че в предвидените за целта дупки няма грам резба! Другата пълна дивотия са задвижващите връзки между двигателя и талигите - изцяло външни, с две подобия на кардаден вал - пластмасови пръчици с разклонения в двата края, като мотовилки под формата на буквата Н, от най-евтината и калпава пластмаса. Не мога да си представя как това ще задвижи пет кила локомотив. В крайна сметка локомотивът въобще не тръгна, аз бях в ролята на най-смешния клоун от цирка, подарих го на шефа си да си го гледа на бюрото, за себе си ще търся нещо друго. И това е локомотив за четирицифрена сума в евро, на великата немска месингова фирма. Made in China. Кьел файда сега да набивам канчетата на великите капацитети, всезнайковци и разбирачи в другия форум, които твърдяха с плам, че месинговите модели са перфектни, неповторими и си струват всяка стотинка. Иначе няма спор, че детайлността на модела е много добра, но едно е да го гледаш, а дали става за каране е отделен въпрос...Та много внимавайте за какво си давате парите, не винаги хубавото е скъпо и скъпото непременно е хубаво... Пълно е със супер скъпи боклуци навсякъде.
« Last Edit: 24.02.2023, 05:00:51 by IKAR »

Offline Progresive45

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1544 on: 11.03.2023, 00:12:36 »
Здравейте,нов съм тук представям ви моят макет тролейбус Зиу 10 Добрич
Tролейбусна линия № 131 - Депо – “Албена Стил” – Тракийски – КАТ – кв. “Строител”

https://prikachi.net/image/810Y6W
https://prikachi.net/image/810ff5
https://prikachi.net/image/810BEu

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1545 on: 03.05.2023, 01:41:56 »
Ето ви един New Look, "скорост" или тролея от Едмънтън, с климатик. Доста добре е пипнат, но имам забележки към салона - не е оцветен в различните реални цветове, няма дръжки. Но отвън е перфектен. Лимитирано издание 500 броя, 80 долара. Специално исках варианта с широката, четирикрилна задна врата хармоника, отваряща се навън. Стандартната е само с две крила, които се отварят по най-обикновения начин, като кенеф. Интересното при този автобус е, че е с двутактов дизелов двигател, има и варианти с автоматични скорости Allison, които са най-добрите в света, ZF ги копират.
« Last Edit: 03.05.2023, 02:44:09 by IKAR »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1546 on: 05.05.2023, 19:31:33 »
Забравих да ви покажа, една интересна поръчка която ми дойде преди време. Вагон серия 47 малко преди да го завърша, човека искаше сам да си налепи надписите. Мащаб 1:87 изцяло ръчна изработка, може да се тегли и движи по релсите. Прозорците съм ги мерил по истинския би трябвало да е точен.

Това е пробния по-натам ще има зелен, червен и салон от този модел.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1547 on: 22.10.2023, 23:24:53 »
Пътнически вагон 74-та серия в мащаб 1:87, в процес на изработка. Изцяло ръчна изработка от пластмаса, но има още доста работа и детаили. Мерил съм го от истинския прозорците и купетата че няма чертеж, би трябвало да е така.

« Last Edit: 22.10.2023, 23:27:28 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1548 on: 22.10.2023, 23:42:57 »
Пътнически вагон 74-та серия в мащаб 1:87, в процес на изработка. Изцяло ръчна изработка от пластмаса, но има още доста работа и детаили. Мерил съм го от истинския прозорците и купетата че няма чертеж, би трябвало да е така.

Визуално е много добре

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1549 on: 10.11.2023, 20:00:28 »
Тази вечер се сдобих с този красавец
Дайте идеи какви табели да сложа

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1550 on: 29.01.2024, 00:40:12 »
Тази вечер се сдобих с този красавец
Дайте идеи какви табели да сложа

Ехх...имам абсолютно същия, но син и все пак мислех да го брандирам с Дрита/Flixbus, а то си имало готови зелени и брандирани.
SUMC - Desordem e Regresso.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1551 on: 29.01.2024, 13:36:59 »
Това според мен не е никакъв модел, а груба детска играчка. Модела е детаилно умалено копие в мащаб на истинското превозно средство.

Аз като цяло сам си мащабирам и правя моделите на автобуси и влакове, не мога да правя обаче модели на самолети, защото моя материал не става за такива извивки. За това реших да пробвам модели за сглобяване, като се огранича до най-известните airbus A380 Boing 747 и още няколко подобни. Ето първия опит, Airbus A 380 в мащаб 1:288 на Ревел. Харесва ми как се получава и детаилността е добра.

След това мисля да си направя малко вагони 63, 44-та и 50-та серия. изцяло ръчно.

« Last Edit: 29.01.2024, 14:10:54 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1552 on: 29.01.2024, 14:53:00 »
Това според мен не е никакъв модел, а груба детска играчка. Модела е детаилно умалено копие в мащаб на истинското превозно средство.

Аз като цяло сам си мащабирам и правя моделите на автобуси и влакове, не мога да правя обаче модели на самолети, защото моя материал не става за такива извивки. За това реших да пробвам модели за сглобяване, като се огранича до най-известните airbus A380 Boing 747 и още няколко подобни. Ето първия опит, Airbus A 380 в мащаб 1:288 на Ревел. Харесва ми как се получава и детаилността е добра.

След това мисля да си направя малко вагони 63, 44-та и 50-та серия. изцяло ръчно.
How I Make a Plane out of PVC | Boeing 747-400

Offline BulgariaBuses

• Запален по ГТ
  • Транспортът във Видин
    • View Profile
    • AntonioM-transportphotography
« Reply #1553 on: 16.02.2024, 21:11:45 »
Здравейте! Имам малко по-странно запитване... Колекционирам автобуси в мащаб 1:87, предимно Rietze и Herpa, но имам и градски модели на Wiking (берлински Ман, няколко O405 и DB модел). Дали някой продава или би решил да се раздели с някой модел, разбира се срещу заплащане. Ако имате предложения ще се радвам да се свържете с мен.  :)
Транспортът във Видин

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1554 on: 19.03.2024, 16:21:37 »
Нещо надявам се интересно:

Модел на прототипирания, но така и не влязъл в производство трамвай Т8МД (1300). Това е практически трисекционната версия на Т6МД-1000, които както знаем, са произвеждани 1986-1988 г.

По мои разсъждения, идеята е била през 1989-1990 да пуснат 1435мм трамвай до Младост, като за бясно разширяващите се комплекси Дружба-2 и Младост 1А, 3 и 4 са мислели, че капацитетът на превозване на Т6МД-1000 е щял да бъде недостатъчен. Още повече, че се е готвело удължаване на трасето до бул. Кл. Охридски - Дървеница с разклонението по Драган Цанков - тунела до стадион Юнак. По същото време кандидатстваме и за провеждане на олимпийските игри през 1992, за които също са били готови идейни проекти. Едни вагони с по-голям капацитет са били безкрайно необходими за тази цел. Но...1988 година плановете се разсъхват, парите изстиват, проектите с тях - също, а Т6МД-1000 започват ядовете и вместо да произвеждат още недоносчета, се поръчват Т6Б5. После идва 1989, Демокрацията и така...

За разцветка на трамвая съм използвал оригиналната такава на 1001 (4001), инв.номер - 1300 - е художествена приумица, а табелите са за линия 23 с маршрут от гара Подуяне (все пак по това време 1435мм трасето все още е стигало до там) до Младост (4).

Мащаб 1:87.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1555 on: 20.04.2024, 21:46:19 »
На страниците на сп. "Млад конструктор" бр.5/1986г. е бил представен модел на първият трамвай в София от Илия Тодоров. Ако някой има цялото списание, би било интересно да се види що за чудо е бил този модел. Прилагам само снимка на съдържанието на списанието.
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1556 on: 21.04.2024, 13:23:46 »
  Прикачвам още скрийншотове от съдържанието на списание "Млад конструктор" от отделни броеве за 1985/1986г. Почти съм сигурен, че е имало макети и модели на возила от софийския и българският гт/ братските социалистически страни. От дистанцията на изминалото време тези сведения вече се числят към историята на моделизма у нас. Изникват много интересни въпроси покрай тази тема - дали са запазени някогашните модели на тези моделисти, занимават ли се с това и сега, и още др.

I - бр.3/1985г. - За моделистите: ВАЗ-2108 от Владимир Загоров.

II - бр.2/1986г. - модел на български торпеден катер тип "Люрсен" - Илия Тодоров.

III - бр.3/1986г. - модел на ГАЗ-3102 Волга - Владимир Загоров.

IV - бр.6/1986г. - Ракетен модел със стримерна лента S6A - Б. Бонев, Д. Байрактаров; модел на самолет Воазен-1.

V - бр.9/1986г. - Модел на часовниковата кула в гр. Трявна - Н. Нешева.
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline Константин

• Приятел на ГТ
  • Фен на тролейбусите и автобусите Икарус.
    • View Profile
    • Email
« Reply #1557 on: 19.05.2024, 17:13:45 »
Модел на Икарус 620.
Тролейбусно депо:Надежда
Любим модел тролейбус :Икарус 280.92Т инв. номер 2915
Линия:7

Offline Константин

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #1558 on: 20.05.2024, 16:22:05 »
Модел на Man Lions City CNG

Offline Константин

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #1559 on: 20.05.2024, 16:25:46 »
Модел на Man Lions City CNG .Изработен от Модели Градски
Транспорт.