Author Topic: Разписания  (Read 1226382 times)

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
Re: Разписания
« Reply #5060 on: 12.06.2020, 15:17:47 »
Трамвайния транспорт все още изпълнява отвеждаща и довеждаща функция до автостанциите. Това взето ли е предвид при изготвянето на новите разписания? Имам предвид връзката, която прави трамвай 12 с автобус 29 от АС Илиянци. Има няколко курса, при които за една или две минути се изпуска връзката.

12 пристига в:  29 заминава в:                29 пристига в:  12 заминава в:
    13:22                    13:23                                    6:38                   6:35
    19:52                    19:54                                    16:33                  16:34                             

За да се направи връзка са необходими поне 3-4 минути, защото често се случва трамвай да закъснее или автобус да тръгне по-рано. Ако не искате да разваляте синхрона на трамваите, може да се промени разписанието на 29, като се запази доколкото е възможно синхрона и с А26.
В интерес на истината, това е дългогодишен проблем и ЦГМ досега са разчитали на случайността, да се уцелят връзките. Като пътник, който редовно ползва тези линии, на мои сигнали са отговаряли така: "Няма как да се синхронизират трамвайния и автобусния транспорт".
Сега явно има желание нещо да се направи, но да се направи в пълнота. Хубаво е, инициаторите на промените да запознаят г-н Кръстев и с тези детайли.
Правилното решение в случая е крайградските линии да се навържат правилно към градските, а не обратното. Причините са ясни - градските се много по-оплетени и те са основата на синхронизацията. Крайградските са по-гъвкави и те трябва да се напаснат.

Offline snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
« Reply #5061 on: 12.06.2020, 22:01:27 »
Тм 6 в момента е доста разреден, особено празник. Смятам, че има нужда от поне 2 допълнителни коли, за да има някакъв приемлив интервал уикендите - около 15 минути, защото е ползвана линия. Тези 2 коли могат спокойно да се вземат от Тм 1, който да се закрие. От там насетне може да се прави синхрон с ТМ 7.

Offline CNN

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #5062 on: 12.06.2020, 22:12:50 »
Промените много ми харесват, но се надявам намаляването на колите по тм 10 и запазване на интервала, да не коства почивките на водачите. Защото 1 кола по-малко не покрива 10 мин. от курса, явно е взето и от времето за обръщане, или е увеличен интервалът. Колите би трябвало да си останат 7.
3 мин. на Западен парк и 4 на Хладилника за въртене.

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #5063 on: 12.06.2020, 23:24:41 »
Преди малко четох на страницата на ЦГМ във фейсбук че разписанията са синхронизирани чрез "партньорството" между ЦГМ и Спаси София

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5064 on: 12.06.2020, 23:44:46 »
Преди малко четох на страницата на ЦГМ във фейсбук че разписанията са синхронизирани чрез "партньорството" между ЦГМ и Спаси София

ЦГМ са пълен срам и позор!
ЦГМ са тези които трябва да бъдат инициатори на тези оптимизации.
Те трябва да мислят за пътнците и как да им се подобри пътуването.
Те трябва сами да си правят разписанията и да не се хвалят с нещо направено от други хора.
Това дори не е за похвала, защото това им е работата... Все едно да ги хвалим за всеки път когато има автобус навреме.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5065 on: 13.06.2020, 01:03:36 »
Ей да им се не види, защо я държат тая единица с два трамвая, които минават на високосна година и никой не разчита на нея, вместо да я спрат и да подсилят шестицата....Или още по-хубаво да направят седмицата Борово - Обеля, а шестицата - Вазов - Хан Кубрат. Oтделно с тези тъпизми да не се стига на крайната спирка преди време, Георги непрекъснато отнася псуваници, понеже тъкмо спира на Илиянци, а 29 отпрашва, следващият знаете след колко минути е...Ово е стандарт!
« Last Edit: 13.06.2020, 01:08:31 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5066 on: 13.06.2020, 06:46:37 »
Няма смисъл от толкова редовен обиколен трамвай до Обеля - обиколката по Жеков и Рожен води до прекалено голямо времепътуване до Централна Гара и центъра и съответно пътникопотокът от Обеля не е особено голям. От друга страна към Борово пътникопотокът е далеч по-голям и е нужен редовен трамвай.  :rolleyes:

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5067 on: 13.06.2020, 13:44:16 »
Ти пусни трамвая на 5-7 минути и гледай дали няма да има хора в Надежда и Обеля.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5068 on: 13.06.2020, 13:57:54 »

ЦГМ са пълен срам и позор!
ЦГМ са тези които трябва да бъдат инициатори на тези оптимизации.
Те трябва да мислят за пътнците и как да им се подобри пътуването.
Те трябва сами да си правят разписанията и да не се хвалят с нещо направено от други хора.
Това дори не е за похвала, защото това им е работата... Все едно да ги хвалим за всеки път когато има автобус навреме.

Къде видя срам и позор за ЦГМ? Едно измислено НПО отново се опитва да трупа дивиденти на гърба на работата на другите за да печели политически рейтинг за лицето, което уж работил за софиянци, а накрая се оказа че само бърза да влезе на топла служба в общината. Така прикрива че за тази година нито едно смилено предложение не можа да внесе в Общинския съвет, та сега се занимава с разписанията.

Offline ivaylostoenchev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #5069 on: 13.06.2020, 15:39:45 »
Тъй като всички знаем, че 85/285 реално се води една линия, направих си труда да разгледам 3те разписания за делник, които има за тези линии.
(нещо не ми се получава да вмъкна изображение в по-голям размер, но същото е прикачено и като файл)
Разписание 1 - стандартен маршрут:
Синхронът е отличен и двете линии са на общ интервал от 10 минути (нощни курсове на 20).
Разписание 2 - променен маршрут, разписание, валидно само за тази седмица:
В повечето случаи синхрона никакъв го няма, като най-фрапиращи са курсовете в 11:** часа, където 2те линии минават през 2 минути и след това следва 20-25 минути чакане.
20:00 - 20:22 - 20:26 - 20:48 също е интересен пример.
И явно след като някой е осъзнал тази грешка, си е направил труда да направи Разписание 3, което е валидно от понеделник - 15.06.2020 г.
Разлики от 2 минути между 2те линии тук липсват, но в час пик прави впечатление, че 285 минава 5 минути след 85 и след това интервалът е 15 минути. Нещо , което би следвало да може да се направи като интервал 10 минути, подобно на стандартните разписания.
При нощните курсове интервалът варира между 20 и 30 минути - нещо, което също би трябвало да е възможно да се сведе до строго 20.
Съгласен съм, че правенето на разписания и съобразяването на много неща не е лесно и си е цяла наука. Но за такава дълга промяна разписанията трябва да бъдат много добре обмислени и прегледани, за да не се нарушава комфорта на пътниците.
Надявам се, че ще има и 3ти опит и той ще е успешен.
« Last Edit: 13.06.2020, 15:46:40 by ivaylostoenchev »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5070 on: 13.06.2020, 16:11:51 »
Пътниците от Обеля няма да са много дори при интервал 5 минути - времепътуването от Обеля до Централна Гара е 31-32 минути срещу 11-12 с метрото и няма как да падне под 25 дори при качествен основен ремонт на трасето по Рожен и максимално затягане на разписанието, до НДК е 43-45 минути и няма как да падне под 36-38 срещу 17-18 с метрото. Потокът между Обеля и Надежда не е чак толкова голям за трамвай на 5 минути, на далечни разстояния времепътуването е прекалено дълго. :rolleyes:

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5071 on: 13.06.2020, 16:49:35 »
Те да пуснат трамвая, пък после ще си говорим. Кой се вози от начална до крайна спирка (изключвам селските и излетните линии)? И за 7 до Месарницата се говореше същото, пък си има доволно количество хора.

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #5072 on: 13.06.2020, 16:53:04 »
Той Пейчев е като бившият министър на транспорта И.Московски. И той си мислеше, че като няма достатъчно пътници от София до Варна, бързият влак София-Варна е нерентабилен...
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5073 on: 13.06.2020, 17:49:38 »
Живият пример е 3-та . След като станаха 6 коли трамваите са пълни . Един ден преброих 12 правостоящи на Цар Симеон , Посока Захарна фабрика.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5074 on: 14.06.2020, 07:15:42 »
Пътникопотокът между Обеля, Връбница и Надежда не е чак толкова голям за трамвай на 5 минути. :rolleyes: Достатъчен е такъв на около 10 в пик и 15 извън пик и празник. Сегашното обръщало на ТМ7 е добро,  ТМ6 трябва да се сгъсти извън пик и празник и евентуално да се добавят 1-2 допълнителни коли пик. :rolleyes:  Също линия Обеля - Борово е прекалено дълга приблизително като ТМ11. :rolleyes:
« Last Edit: 14.06.2020, 07:20:41 by V.Peichev »

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #5075 on: 14.06.2020, 10:47:07 »
Ако правилно разбирам първите отзиви на ватманите, най-голямото предимство на новата схема е, че не им се пречкат други трамваи (пред и зад тях) и съответно е удобно да се кара.
От пътници все още не съм чул отзиви.

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
« Reply #5076 on: 14.06.2020, 12:54:30 »
Ако правилно разбирам първите отзиви на ватманите, най-голямото предимство на новата схема е, че не им се пречкат други трамваи (пред и зад тях) и съответно е удобно да се кара.

Вчера движението беше доста ускорено. Лично на мен ми беше доста приятно да се возя и да не чакам на всеки светофар. Сигурен съм, че и за другите пътници е било така.

Иначе, работата по тези разписания беше съвместна на няколко човека и съм много щастлив, че се случи.  :fan:

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5077 on: 14.06.2020, 13:53:19 »
Пътникопотокът между Обеля, Връбница и Надежда не е чак толкова голям за трамвай на 5 минути. :rolleyes: Достатъчен е такъв на около 10 в пик и 15 извън пик и празник. Сегашното обръщало на ТМ7 е добро,  ТМ6 трябва да се сгъсти извън пик и празник и евентуално да се добавят 1-2 допълнителни коли пик. :rolleyes:  Също линия Обеля - Борово е прекалено дълга приблизително като ТМ11. :rolleyes:
Пенчев, смени плочата.

Offline Pepino1990

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #5078 on: 15.06.2020, 07:16:00 »
Хубаво е, че трамвайните линии по Графа не се засичат. Поздрави на Спаси София

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #5079 on: 15.06.2020, 11:36:30 »

Ами не. Точно от ватманите има много критики, които ме опасяват да не доведат до промяна на всичко. Визирам ватмани от 10, на които не им стига времето главно от Семинарията до Хладилника.  Освен това са им малки почивките. Дори чух реплика "Значи за същото време аз трябва да изминавам повече километри, което не води до повишаване на заплатата ми". Предполагам ще има недоволни и от осмицата, защото са им махнати две минути от МС Вардар до Люлин, а всъщия момент имат 4 мин почивка на Люлин. Аз им казах, че ще свикнат и най-голямото им предимство е, че дори и да са на +2, няма как да ги пресече трамвай от друга линия.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/