Author Topic: Туристически автобуси  (Read 598764 times)

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Re: Туристически автобуси
« Reply #1680 on: 25.07.2022, 21:54:00 »
При камионите и автобусите няма да видите на 6 години смяна на модела. Каросерията и концепцията се мислят за 15-20  години. Разработването и сертифицирането им е вече много трудоемко и затова се залага на фейслифтове.
The Grand Tour

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1681 on: 30.07.2022, 19:09:54 »
Да, но все пак не произведжат чак такива внушителни автобуси като Неоплан Джъмбокруизер. Още преди 50 години, няколко зонов климатик, барче, тоалетна, автоматик това е било нещо невероятно. Съчленени туристически също вече май не се правят, двуетажни с барче, и подобни.

Интересно за него има тук. Струвал е половин милион марки преди 50 години. Гледайте само каква изработка.

https://www.omnibusspiegel.de/uploads/tx_news/Busportraet_Neoplan_Junmbocruiser_OS_16-7-8_01.pdf
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline BulgariaBuses

• Запален по ГТ
  • Транспортът във Видин
    • View Profile
    • AntonioM-transportphotography
« Reply #1682 on: 31.07.2022, 15:36:59 »
От доста време не бях пускал публикация тук.  :)
Снимки на туристически автобуси по пътищата на България.
Скоро ще пусна и снимки на туристически автобуси, които снимах в Китен.
Бяхме на екскурзия от училище по морето, Китен, Бургас, Созопол и Приморско. Пътувахме с автобуси на "Вип Транс" от Плевен. На мен ми се падна да пътувам в ("Ман-чето"  :D). От слуховете, които се носят за туристическите автобуси Ман, очаквах да не е удобен, но наистина останах впечатлен от този автобус. Беше удобен, красив на външен вид, седалките бяха марка "Kiel" и даже се издърпваха и настрани към пътеката, имаше голямо разстояние на пътеката между седалките. Удобен беше, само единствено имаше тракане горе където са капаците над шофьора и над екскурзоводското място, наистина тракаше доста през дупките, но като цяло дупките по пътя бяха само от Видин след Монтана до към Враца.  :) Казаха ми, че този Ман са го купили във "Вип Транс" през 2016-та година, бил е на фирма "Eлит 94" от София.

:arrow: All around in Bulgaria by Antonio  #3, on Flickr
 :arrow: И последните снимки са от Видин.  :)
All around in Bulgaria by Antonio  #3, on Flickr

Транспортът във Видин

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #1683 on: 01.08.2022, 01:14:26 »
Някой знае ли дали в България е честа гледка да се види Mercedes Vario? Мисля,че така се казваше модела. Интересно е,че този модел май има две врати и събира повече пътници - някъде около 20 или 30.

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1684 on: 01.08.2022, 03:20:34 »
Не мисля, че е от най-масовите модели, но се среща тук-там. Обикновено има една врата отпред - може да бъде врата, която се отваря ръчно по подобие на шофьорската (т.е. фабрична дясна врата), може да бъде пак фабрична такава врата, но отваряща се автоматично с копче (т.е. преработена) или по-масовия вариант, който се среща повече и най-вече в Полша и изобщо в западните държави - двукрила врата на мястото на фабричната, отваряща се навън, но заемаща повече място (една седалка по-малко след фабричната дясна врата заради двукрилата врата).

Ако говорим за един и същи бус, Vario е известен още и като 612D. Беше много популярен преди повече от 10 години, не особено успешен като модел, по спомен всички са с двойна гума на задния мост, повечето имат и въздушни възглавници на задния мост.

Вероятно са били някакъв междинен и неуспешен модел между 209 и Sprinter  :fan:
« Last Edit: 01.08.2022, 03:22:28 by Sixkiller »
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1685 on: 01.08.2022, 07:44:54 »
Даймлер - Бенц никога не са произвеждали автобуси на шаси Варио. Всички такива са на външни производители на каросерии, оттам и различните варианти.
По рейс и по жена не се тича!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1686 on: 02.08.2022, 19:18:06 »
Не мисля, че е от най-масовите модели, но се среща тук-там. Обикновено има една врата отпред - може да бъде врата, която се отваря ръчно по подобие на шофьорската (т.е. фабрична дясна врата), може да бъде пак фабрична такава врата, но отваряща се автоматично с копче (т.е. преработена) или по-масовия вариант, който се среща повече и най-вече в Полша и изобщо в западните държави - двукрила врата на мястото на фабричната, отваряща се навън, но заемаща повече място (една седалка по-малко след фабричната дясна врата заради двукрилата врата).

Ако говорим за един и същи бус, Vario е известен още и като 612D. Беше много популярен преди повече от 10 години, не особено успешен като модел, по спомен всички са с двойна гума на задния мост, повечето имат и въздушни възглавници на задния мост.

Доста успешен модел си беше Вариото. То си е по-скоро камион, не микробус като Спринтера.

Offline BulgariaBuses

• Запален по ГТ
  • Транспортът във Видин
    • View Profile
« Reply #1687 on: 02.08.2022, 22:18:53 »

Доста успешен модел си беше Вариото. То си е по-скоро камион, не микробус като Спринтера.

И в момента са си успешни.  :)
В България има още такива, които се използват и за туризъм и за междуградски транспорт.
Имам наблюдения върху модел Варио, а именно 612Д, имаме във Видин един такъв, а и са хубави на дизайн. Удобни са, но имат сериозен проблем с корозията.... Или поне този при нас, но си е важно и как и къде се съхранява.  :) Лично на мен ми харесват повече Вариотата с автоматична врата, мисля че са и по практични.
Успех имат и като шасита, "Ситкар" произвеждат автобус Ситкар Белуга на шаси на Варио 815ДТ, а те са наистина разпространени.  :)
« Last Edit: 06.08.2022, 21:24:53 by BulgariaBuses »
Транспортът във Видин

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #1688 on: 02.08.2022, 23:08:00 »
Според мен са удобни, но за правостоящи не особено, а често се случва да има поне няколко човека прави, особено по натоварени линии.

Offline Ники 1515

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1689 on: 11.08.2022, 23:59:11 »
Автобус Mercedes-Benz Tourismo 16RHD-II M/3 (3283) на фирма „Алексиев” по линия София – Видин.  Поздрав за BulgariaBuses! :)
- пл. „Сточна гара” (11.06.2022),
- Централна автогара (9.08.2022)

« Last Edit: 05.09.2022, 23:18:16 by Ники 1515 »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1690 on: 12.08.2022, 09:02:45 »
Какво толкова возят, че им трябва къс триосен? Или е изпаднал отнякъде и са прежалили разходите по един допълнителен мост?
« Last Edit: 12.08.2022, 17:28:05 by difian »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1691 on: 12.08.2022, 10:08:01 »
Доколкото знам си пазаруват директно от Германия. Явно е имало такова на добра цена.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline BulgariaBuses

• Запален по ГТ
  • Транспортът във Видин
    • View Profile
« Reply #1692 on: 12.08.2022, 16:03:03 »
Автобус Mercedes-Benz Tourismo 16RHD-II M/3 (3283) на фирма „Алексиев” по линия София – Видин.  Поздрав за BulgariaBuses! :)
- пл. „Сточна гара” (11.06.2022),
- Централна автогара (9.08.2022)
Хубави снимки, Ники!  :)

Какво толкова возят, че им трябва къс триосен? Или е изпаднал отнякъде и са прежалили разходите за един допълнителен мост?
Возят си селските линии и тази до София, имат екскурзии и совалки, на добри пари са им излезли двете триоски, затова са ги купили, а и Алексиев залагат на Туризмо, лесни са за поддръжка и са евтини, тази година се очаква някой новичък да постъпи на "работа" там, дет се вика.  :)
« Last Edit: 12.08.2022, 17:32:09 by difian »
Транспортът във Видин

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Спрете си просташките мнения !

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #1694 on: 15.08.2022, 00:47:08 »
Все по-често стават инциденти, май наистина ще се окаже,че с влак пътуването е по-хубаво, въпреки че е по-бавно. Онзи ден пък един шофьор на междуградски автобус внезапно натисна спирачките, защото щеше да се блъсне в кола и много хора се ударихме.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1695 on: 15.08.2022, 00:55:58 »
Не ползвахте ли задължителните колани, или в автобуса липсваха такива!?  :eek: :neznam:

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1696 on: 15.08.2022, 03:14:23 »
Не ползвахте ли задължителните колани, или в автобуса липсваха такива!?  :eek: :neznam:

Кой изобщо ползва колани в междуградските автобуси?  ;)
За щастие, няма сериозно пострадали  :fan:
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1697 on: 15.08.2022, 09:50:36 »
Ами аз отдавна писах, че за мен не е редно да возят на такива дълги разстояния пътници в автобус, без течаща вода, тоалетна, храна да се търси тоалетна по бензиностанции, зад храсти. От Слънчев Бряг до Белград е убийствено с автобус. Толкова ли не може такива дълги пътувания да се планират с влак. Да си наемат 2 вагона, да се координират към кои влакове да ги прикачат от Белград до Бургас, и там вече с автобуси да ги водят на къси разстояния по забележителностите и до хотелите.

Все повече си мисля, и че не трябва да съществуват такива дълги автобусни линии, а да се концентрират върху повече но по-кратки довозващи, трансферни линии. Твърде голям е залога и постоянно стават тежки инциденти.

До съвсем не отдавна имаше влакове с които пътуваха цели групи туристи, ученици, възрастни от Европейски градове до нашето Черноморие, чак до към 2011-2012-та имаше. Влакове в които си имаше и спални, и ресторант, и душ и всичко както си трябва за толкова дълъг път. До последно мисля че имаше от Чехия.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1698 on: 15.08.2022, 10:15:42 »
Иво, между Цариброд и Ниш никакви влакове не вървят в момента - линията се ремонтира от китайци.
По рейс и по жена не се тича!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1699 on: 15.08.2022, 10:36:18 »
Аха ясно. Аз се чудех защо тия международни влакове са така нелогично само до Димитровград ЖС, вместо поне до Ниш, до където би имало много повече пътници, а то заради ремонта. Но все пак това не отменя въпроса за превоза на хора на големи разстояния. Надявам се като свърши ремонта да ги удължат поне до Ниш и поне по 2-3 пъти на ден да има.

Фен на автобусите ЧАВДАР