Author Topic: Пешеходни зони  (Read 224644 times)

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Пешеходни зони
« Reply #540 on: 13.09.2013, 00:17:35 »
Не знам колко реализуемо е вече това с трамвая на спирката на Солунска, т.к. загражденията стигат до Денкоглу исе готвя да измъкнат релсите в най-скора време :/

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #541 on: 20.09.2013, 09:24:33 »
Как така се оказва, че всички българи разбираме от футбол, педагогика, а видно - от архитектура и естетика?! Може да се каже нещо за чешмата, само ако се разглежда в общия контекст на булеварда. Примерно една ретро-чешма в стил "рококо" не стои на ултрамодерна улица със стъкло и инокс. В това отношение за непостроените части е рано за естетически оценки. Специално изпълнената част като естетика е приятна и семпла. Това, разбира се, си е лично мнение.

Виж, качеството е друга работа и за него си има обективни критерии. Ако нещо се руши, пука, обезцветява в гаранционния срок, нещата са ясни - трябва да се отремонтира за сметка на изпълнителя. А никой уважаващ себе си възложител не би трябвало да приеме обекта с накриво поставени плочки, както не би приел това в собствената си баня.

То стари новини, ама не мога да се сдържа да не споделя

За съжаление вече не работя на Витошка и не мога да се наслаждавам всекидневно
Мисълта ми е, че не мисля, че е необходимо особено разбиране от архитектура, нито особено високи естетически критерии, за да ненавиждаш този погром над центъра на София

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #543 on: 14.10.2013, 19:54:31 »
От днес загражденията вече стигат до Алабин...

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #544 on: 20.02.2015, 14:27:48 »
Пак циркове в статията. Ако не знаете трамваите са собственост на „Столичния автотранспорт".  :D
Ето и статията:
Витошка грейва до началото на лятото
Цялата пешеходна зона на емблематичния булевард „Витоша" в София ще придобие еднакво архитектурно оформление до юни. През март, веднага щом времето позволи, започва обновлението на последната не-ремонтирана част на булеварда - от „Солунска" до „Алабин".
Това съобщи за „Преса" зам.-кметът Любомир Христов. Плановете на общината бяха реконструкцията да започне още през есента, но втора поредна жалба от участник в конкурса за избор на изпълнител спъна ремонта.
Вече има избран строител на обекта - „Трейс Груп холд", който подписа преди седмица договор с общината за изпълнение на поръчката. Стойността е 1,5 млн. лв., а финансирането е от бюджета на кметството. Срокът за изпълнение е два месеца.
Любителите на ретро усещанията ще могат да наблюдават кипящия денонощно живот по булеварда от прозорците на атракциона „Стария трамвай". За целта ще бъде специално реставрирана стара мотриса на „Столичния автотранспорт". Тя ще бъде паркирана пред ритуалната зала „Триадица", предвижда проектът. В нея ще бъде разположен културно-информационен център. До ретро трамвая общината ще рискува отново да разположи фонтан на „Витошка", само че този път след провеждане на конкурс за изпълнител.
Съдбата на първия шадраван - в отсечката от „Неофит Рилски" до „Солунска", все още е неясна. Анкета в интернет през миналата пролет показа, че много от хората не го искат. Тогава главният архитект Петър Диков каза, че е склонен да се съобрази с желанията на столичани, но не уточни срок за премахването му.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #545 on: 20.02.2015, 17:31:20 »
Е, поне спряха да пишат че трамвая ще бъде кафене. А под "специално реставриран" трябва да се чете "въпреки СО и благодарение на Сдружение ГТИ ще бъде реставриран".
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #546 on: 20.02.2015, 21:54:34 »
От гореспоменатата статия:

"......Съдбата на първия шадраван - в отсечката от „Неофит Рилски" до „Солунска", все още е неясна. Анкета в интернет през миналата пролет показа, че много от хората не го искат. Тогава главният архитект Петър Диков каза, че е склонен да се съобрази с желанията на столичани, но не уточни срок за премахването му......."

Въпросният абсурден шадраван някакъв пълен малоумник го заби баш на средата на Парчевич, при което живеещите на Парчевич вече не можеха да стигнат до домовете си с кола. Следващото още по-голямо малоумие бе да обърнат движението на посоките на Неофит Рилски и Хан Апсарух. Той Диков можеше да се съобрази един път с желанията на хората ПРЕДИ да прави глупости и после да харчи пари за премахването им.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #547 on: 20.02.2015, 23:23:45 »
Хммм, какво му е на шадравана, става според мен, освежава някак си лятото обстановката а пък и децата много му се радваха като минават оттам беше пълно с деца около него.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #548 on: 20.02.2015, 23:29:42 »
Хммм, какво му е на шадравана, става според мен, освежава някак си лятото обстановката а пък и децата много му се радваха като минават оттам беше пълно с деца около него.

Проблемът не е в самия шадраван, а в мястото му. Объркаха движението на половината махала заради него.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #549 on: 20.02.2015, 23:33:08 »
Следващото още по-голямо малоумие бе да обърнат движението на посоките на Неофит Рилски и Хан Апсарух. Той Диков можеше да се съобрази един път с желанията на хората ПРЕДИ да прави глупости и после да харчи пари за премахването им.
Намаляването на автомобилните пресечки на пешеходната Витоша между Патриарх Евтимий и Солунска от 4 на 2 е съвсем удачно решение. Не може една улица да се нарича пешеходна, ако през 100 метра се пресича от автомобилни улици. След затварянето на Аспарух и Парчевич се получаваха 5 улици в посока изток-запад: Патриарх Евтимий, Н.Рилски, Гладстон, Денкоглу и Алабин срещу само една в посока запад-изток - Солунска. Затова беше и сямната на посоките. За мен е необяснимо, защо не смениха посоките си и парчетата от Н.Рилски и Аспарух между Раковска и 6 септември.

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #550 on: 21.02.2015, 00:10:23 »
Следващото още по-голямо малоумие бе да обърнат движението на посоките на Неофит Рилски и Хан Апсарух. Той Диков можеше да се съобрази един път с желанията на хората ПРЕДИ да прави глупости и после да харчи пари за премахването им.
Намаляването на автомобилните пресечки на пешеходната Витоша между Патриарх Евтимий и Солунска от 4 на 2 е съвсем удачно решение. Не може една улица да се нарича пешеходна, ако през 100 метра се пресича от автомобилни улици. След затварянето на Аспарух и Парчевич се получаваха 5 улици в посока изток-запад: Патриарх Евтимий, Н.Рилски, Гладстон, Денкоглу и Алабин срещу само една в посока запад-изток - Солунска. Затова беше и сямната на посоките. За мен е необяснимо, защо не смениха посоките си и парчетата от Н.Рилски и Аспарух между Раковска и 6 септември.

Те затварят едни улици, и правят лудница на съседните улици, които освен своя трафик, поемат и целия трафик от затворените улици. Като затварят улици, трябва да намалят и броя на колите в София. Ама не, по-важно е да направят Витошка с кафенета, да се перчат там комплексарите да ги зяпат.

Както и да е. Я кажете по-добре коя трамвайна мотриса ще стационират там на показ?

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #551 on: 06.03.2015, 15:07:51 »
Още не е завършил ремонта, но:

Общината ще поправя ремонтирания бул. "Витоша"

Quote from: София.бг
Още преди да е изцяло завършен ремонтът на бул. "Витоша", ще се наложи да се ремонтират и вече направените два етапа, които обхващат участъка от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Солунска". Това каза пред "Сега" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Причината е, че на места плочките липсват, а на други са счупени или се движат. "Изпълнителят на последния етап е същият като втория - "Трейс", затова според условията на гаранцията те ще възстановят това, което не е наред", обясни Христов. Това обаче ще е само за втория етап от ремонта - от ул. "Неофит Рилски" до "Солунска". Първият етап беше завършен със спестени пари от метрото. Затова от общината са изпратили писмо до директора на столичния "Метрополитен" да се свърже с изпълнителите, които в рамките на гаранционния срок да отстранят всички проблеми.
   Ако времето позволява, последният етап от ремонта - от "Солунска" до "Алабин", ще започне в края на март и ще завърши за три месеца. Визията му ще е огледална на вече ремонтираните участъци.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #552 on: 06.03.2015, 18:25:56 »
"Строежът е в ремонт", както гласи един от любимите ми соц-лафове...
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #553 on: 06.03.2015, 19:02:08 »
Дано наминат и край другите завършени проекти, по бул. България, в Южния парк, по бул. Черни връх и къде ли още не....

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #554 on: 22.04.2015, 12:41:45 »
Най-тежко е положението с "преасфалтираните" улици от времето, когато пожарникарят беше кмет... На места има вече кратери, а напуквания и нагънат асфалт навсякъде...  :help:

Offline radley

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #555 on: 22.04.2015, 13:12:27 »
На мен ми е интересно друго - как в една европейска столица сградите в центъра и то едни от най-хубавите в района около Витоша и Мария Луиза са като цяло запуснати, а пък една малка Битоля в бедната Македония може да изглежда като град в Западна Европа:
http://emagazin.mk/Images/fa477134-4d35-4d6f-974c-a3d1bc791bd3-interfest-1-.jpg
Как в София не може да се убедят собствениците да реставрират, а у тях може? Може да са всякакви, но май повече си тачат историята, пък била тя е преиначена. ;)

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #556 on: 22.04.2015, 13:34:32 »
Ами македонците с всичките си минуси обичат да им е хубаво - който както иска да го разбира. Ние не само обичаме да ни е гадно, но се гордеем с това и намираме от девет кладенеца вода да обясним на по-простите от нас защо е нормално да ни е гадно и защо няма да спре да ни е гадно, и как всъщност нашето гадно е по-хубаво от хубавото на останалите. Центърът на София - с изключение на неголям брой качествено реставрирани сгради и появилите се през последните години красиви цветя, прилича на безвкусна сбирщина от всякакви архитектурни стилове, в която красивите сгради обикновено се рушат, а на преден план изпъкват модерни безвкусици, които по никакъв начин не кореспондират с класическата атмосфера. Накратко - провинциален неосъветски кич с европейски претенции - но на много хора, включително в този форум, това явно им харесва и го намират за модерно, урбанистично, красиво и т.н. На мен лично като второ поколение софиянец ми е неприятно, тъжно и дори обидно родният ми град в момента да изглежда по този начин, но... разни хора, разни идеали. :neznam:
« Last Edit: 22.04.2015, 13:40:13 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #557 on: 22.04.2015, 14:12:02 »
Похвално е, че в София има истински паметници на културата от които падат тухли и мазилка, като някои от тях са застрашени от самосрутване. Сградите в Битоля нямат вид на истински архитектурни паметници.  :)

Offline radley

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #558 on: 22.04.2015, 17:47:23 »
Въпреки многото кусури според мен сегашния вид на ремонтираната Витошка е по-добър от колкото преди и хубавото е, че доста сгради се постегнаха. Трамваят с това направление липсва обаче и жалко че няма как да се прокарат еднопосочни трасета по малките улички наоколо като Христо Белчев заради липсата на габарит или препятствия по пътя. Разбира се като не ги бива да избират скулптури, фонтани и паметници по-добре да не правят никакви. Това което ми допада е, че запазиха дърветата, дори след масовата сеч на дървета из центъра пак сме една от столиците с най-много зеленина в Европа. Тук в Холандия дори и в малките градчета сякаш дърветата по улиците са по-малко, обикновено са само по парковете и частните дворове.

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #559 on: 22.04.2015, 18:54:48 »
А пък според мен, не трябваше да се премахват трамвайните релси по бул. "Витоша". Това лиши южните квартали от бърз транспорт до идеалния център, но "късно е, либе, за китка".