Author Topic: Имена на метростанциите от Втори метродиаметър  (Read 97006 times)

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
Онова място си е Хемус и това е - вижте например мола - колко го знаят като Сити център София ? 99% го знаят като мола на Хемус и това е.

Offline Северен мраз

• Запален по ГТ
    • View Profile
Онова място си е Хемус и това е - вижте например мола - колко го знаят като Сити център София ? 99% го знаят като мола на Хемус и това е.
Защо да се приначават нещата - забелязал съм, че има доста по-млади младежи от мен, за които "Хемус" е асоциацията с кръстовището (площада), а не с хотела? Аз даже преди да влезна из предишната тема не знаех, че площадът има друго име. Мой пропуск, но явно има защо. А относно хориентацията - несериозен довод - в метрото има карти (би трябвало), при това достатъчно подобни.

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
Ми всъщност аз не съм чувал да се урежда среща на Хемус, виж "Аре в пет на Ситито" или "Аре в пет на Сити центъра" го чувам непрекъснато. Хемус би било подходящо име, ако площада се казваше така, а не някакъв частен хотел, който всеки един момент може да си смени името и собственика ;)

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Така е - Ситито(у) стана нарицателно за мястото, за съжаление. Все още хемус се знае и мног о се използва, но и аз съм на мнение, че не е подходящо. Най-добре е да имаме станция, кръстена на Музея, отколкото станция Св. Наум...

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
Ако някой ми каже 'В 5 на Ситито' ще отида на Т.Александров  :D Може би си прав за хотела, но той и Плиска са емблематични и дори да си сменят името ще трябва да минат 1-2 поколения за да се забрави като име на цялата околност.

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
Ако някой ми каже 'В 5 на Ситито' ще отида на Т.Александров  :D Може би си прав за хотела, но той и Плиска са емблематични и дори да си сменят името ще трябва да минат 1-2 поколения за да се забрави като име на цялата околност.

Хахахха, баш ситито е там :lol: :lol:  ИНаче, както и да го погледнем, по-малко вероятно е да преместят музея, отколкото някой да купи хотела и да го прекръсти.
« Last Edit: 26.08.2009, 23:42:28 by Repcho »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
А знаете ли "Коневръз-а" и "Пистата" къде са били, цял семестър ни занимаваха с това?  :angry:
Та, нарицателните наистина се променят, има още доста пример, Кравай и т.н.

Offline Северен мраз

• Запален по ГТ
    • View Profile
Хахахха, баш ситито е там :lol: :lol:  Иначе, както и да го погледнем, по-малко вероятно е да преместят музея, отколкото някой да купи хотела и да го прекръсти.

Музей "Земята и Хората" също е подходящо име, заедно с "Хемус". А не съм навътре със случея, но ако има аналогия с НАО Рожен - доста трудно ще е да се изтъргува музея,  минават доста институции + може би Народното.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Музия е регистриран като част от световното богатство, заради постоянната си ескпонация - това е най-богата минерална експозиция в Европа - няма по-подробен, богат и прекрасен музей, посветен на световното минерално богатство. Мина това не е достатъчен аргумент за името на станцията?

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Според мен този музей не е достатъчно внушителен и известен сред обществеността, за да се кръсти станцията на негово име. По-добре е да се кръсти на името на хотела. Друг вариант е да се кръсти на името на никому неизвестния площад, или пък на бул. Арсеналски.

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Поне сред хората около мен, всеки казва 'Хайде среща пред Сити Центъра'. Няма Хемус, няма 'Земята и хората' - само Сити центъра. Това междудругото нали :D
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
Поне сред хората около мен, всеки казва 'Хайде среща пред Сити Центъра'. Няма Хемус, няма 'Земята и хората' - само Сити центъра. Това междудругото нали :D
Може би така казват по-младите, но да се върнем на името на станцията. Да, музеят е уникален, но някак си името е странно за име на станция.
Музей "Земята и хората" и ще дойде една смешна абревиатура МЗХ, и после среща на МЗХ-то....
Ако музеят имаше име, например ако го кръстят Музей "Земята и хората" - Хемус. Постепенно всички ще свикнат, че музеят се казва също Хемус. Какво пречи точно земята и хората да се свържат с планината Хемус.
Друг вариант е, след като ви се струва Лозенец обширно понятие, да се преименува площадът на "Хемус". Тогава станцията спокойно ще може да се нарече Хемус.

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Всеки си има някакво име-фаворит.
Днес обаче най-популярните имена сред хората, маркиращи мястото, са Сити Центъра и Хемус (не планината, не хотела, а просто Хемус).
От тук насетне трябва да се избере, кое от тях е по-популярно или ако има нови предложения, обектите обозначени с тях, дали са по-значими от въпросните две имена и да се вземе решение за името.
Определено 'Св. Наум' не отива. То е толкова обосновано, колкото и 'Арсеналски'. Като звучене 'Земята и хората' куца малко. Друго щеше да е, ако тук беше архиологическия музей, на който много хора казват простото Археологията. Но ситуацията тук куца...
Затова мисля, че е най-подходящо станцията да се казва 'Лозенец', защото хем няма такава по трасето, хем е границата между Долен и Горен Лозенец, един вид центъра на емблематичния за София квартал. Защото Хемус си е просто един хотел без никаква архитектурна или историческа стойност, а Сити Центърът е един от многото молове.
Та така...  8)
« Last Edit: 27.08.2009, 16:59:41 by KRUPA »
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
По принцип не пречи станцията д се казва Лозенец и пак да се промотира Музея, който е в непосредствена близост, но защо да отказваме място на културата и историята в метрото?
Музиакнти и композитори, художници и изпълнители са изнасяяли концерти, спектакли и изложби в този музей и той е всепризнат образец от световна величина!
Защо да му се отказва популярност?
Утре в Лозенец ще се роди и ще умре някоя личност и някой ще реши да се прекръсти квартала на нея, та с него - и станцията. Нима Музея, носещ славата на София заслужава подобна чест по-малко от квартала, известен с най-скъпите си наеми, най-тесни улици и най-бомбастични имена от мутренското съсловие, които си държат там "градските резиденции"???????

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Името на музея куца за станция, не че трябва да се срине.
А Лозенец е емблематичен квартал още от едно време - мястото където са живеели уж по-важните клечки за времето си и е нарицателно за лукс, както и Витошка. Не нещо друго.
А и фактите изнесени за музея не знам колко хора ги знаят, извън общото изреждане, валидно сигурни и за други музеи и галерии. Какво го отличава от другите музи този тогава, за да има по-специален статут? Работа на самия музей е да популяризира себе си, а не да го върши една метростанция. Да, може да е в допълнителна полза станцията в тази посока, ама на нея да се разчита за популяризиране, става нахално :)

Offline LG_

• Строител
  • Moderator
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
Досега много от станциите по МД1 са кръстени на улиците пресечки на трасето, което мисля че е правилно. Изключение правят централните Сердика, СУ и Стадион Васил Левски, както и Младост Мусагеница Люлин. Но за тях тези наименования са логични. Докато станцията при хотел Хемус някак си не е редно да се казва хотел Хемус или ССЦ, акамо ли Музея на земята и хората.
Моето мнение и предложение е за "Св. Наум"
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
Досега много от станциите по МД1 са кръстени на улиците пресечки на трасето, което мисля че е правилно. Изключение правят централните Сердика, СУ и Стадион Васил Левски, както и Младост Мусагеница Люлин. Но за тях тези наименования са логични. Докато станцията при хотел Хемус някак си не е редно да се казва хотел Хемус или ССЦ, акамо ли Музея на земята и хората.
Моето мнение и предложение е за "Св. Наум"
Ей така като започнете..И какво му е "камо ли" -то да се казва Музей Земята и Хората?

Offline LG_

• Строител
  • Moderator
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
Ей така като започнете..И какво му е "камо ли" -то да се казва Музей Земята и Хората?

Какво имаш впредвид че започвам?
Изказвам субективно мнение на непрофесионалист в областта на лингвистичните (или както се казват тези касаещи имената) науки.

Все пак сме форум от любители. Ако имаш предложение кажи си го. Никой няма да ти се разсърди ако го подкрепиш единствено със субективни и лични възгледи.ю
Като модератор на авторитетен форум би трябвало да си запознат донякъде с форумната етика.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А всички като софиянце трябва да сме запознати с грабданската етика и историческите аспекти при наименуването на обектите като цяло, не само на метростанциите.
Също така трябва даа сме запознати и с всички аспекти - положителни и отрицателни от ддено действие.

Искам всички сега да направим едно упражнение:
Визуализирайте станцията като "Св. Наум" и евнетуалният интериор и понеже гражданската етика го изисква, имайте предвид, че тя тряябва да е неутрална като интериор (демек от типа на Константин Величков) заради нехристияните, които ползваме метрото и поради принципната позиция, че религията не бива да се натрапва...
Щом си я представите я запамнете.
Сега се опитайте да визуализирате станцията като "Земята и хората" и всичката реклама, която туристическият обект може да си направи и колко пари ще се излеят в него само от рекламата в тази станция.

Сега пресметнете всички плюсове и минуси и споделете личните и субективни мненияя след това упражнение...

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
За мен звученето името на музея е неподходящо за име на станция.
А не, защото просто е име на музей: 
"Внимание, вратите се затварят. Следваща станция: 'Земята и хората'."
Ами извинявам се, ама ми звучи смешно.