Author Topic: Градският и жп транспорт в Германия  (Read 260543 times)

Offline svilata

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • http://trolei.pleven.bg/
Моля, да не се манипулират хората! Да, големите гари имат DB Lounge, но той не е достъпен за масовия пътник. Немските гари като цяло са отвратителни - огромни хангари, в които зимно време е студено и става течение. В много малко гари има отоплена чакалня за обикновените хора.

Правила за достъп

Имате право на достъп до салона на DB:

1) с билет за дълги разстояния в 1-ва класа, гъвкава тарифа;
2) като клиент на програмата за лоялни клиенти "BahnBonus" (със статус "Сребро", "Злато" или "
Платина") в комбинация с билет за пътуване на дълги разстояния (билет за ICE, IC или EC, 1-ва или 2-ра класа, вкл. спестовна тарифа, супер спестовна тарифа, абонаментна карта за дълги разстояния, награден билет BahnBonus, годишен сезонен билет, билети за работа на DB) или билет за пътуване с карта за лоялни клиенти "Bahn-Card 100" за 2-ра класа;
3) с карта за лоялни клиенти "BahnCard 100" за 1-ва класа;
4) с "BahnCard 100" 2-ра класа с лого "Bahn Comfort" (до края на 2023 г.);
5) като клиент на Railteam в комбинация с билет за дълги разстояния 1-ва или 2-ра класа за международен високоскоростен транспорт;
6) като пътник, снабден с билет за пътуване от партньорите на DB: Lufthansa Express Rail или Швейцарската железница;

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Моля, да не се манипулират хората! Да, големите гари имат DB Lounge, но той не е достъпен за масовия пътник.

с "BahnCard 100" 2-ра класа с лого "Bahn Comfort" (до края на 2023 г.);

Швейцарската железница;[/i][/color]

Ами че ние друго не сме твърдяли, кой манипулира хората? Явно yogimax който твърди че седял 2 часа на студ, а нормалните клиенти на DB с BahnCard 100 си седят на топло във VIP салона и си пият капучино. А това с билети на SB става даже с билети от 19 франка нагоре. Иначе за социалнослабите има и отворен Макдоналдс, могат да влязат там да се сгреят.
« Last Edit: 09.12.2023, 15:18:53 by fafan »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
В тая тема като цяло @yogimax плюе DB все едно не е избрал сам да работи и живее в Германия и някой насила го е накарал да пътува с техните влакове, а @fafan точно обратното - възхвалява ги, сякаш им е рекламен агент с не по-малко обсурдни доводи, че който му е студено, можел да отиде в DB Lounge, ама после се оказва, че всъщност простосмъртният пътник може да отиде само в Макдоналдс, но най-често никъде, защото и двете ги има само тук-там.

Първото е сърдито хленчене по детски, второто е "Като няма хляб, яжте пасти".

Online Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
fafan, мислиш ли, че повечето нормални хора имат Бан карта 100?!?!?!?!? ПРЕСТАНИ да изкарваш всеки, който няма тази карта, че е едва ли не социално слаб и живее на социални помощи!!! Престани да изкарваш, че тази карта, която струва 362 евро на месец,е едва ли не нормален билет за пътуващите с DB и всеки я има, освен някакви си стисльовци? На нормалния пътуващ с регионален влак 2 пъти на ден все единични билети да ползва, пак няма да му се изплати!!! С това си поведение не се отличаваш много от yogimax !

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Престани да изкарваш, че тази карта, която струва 362 евро на месец,е едва ли не нормален билет за пътуващите с DB и всеки я има, освен някакви си стисльовци?

Чакайте сега, DB си е DB, проблемът идва от това че в DB е пълно според yogimax с черни пътници и едва ли не бледоликите арийци са станали малцинство, затова почна плюенето до колкото си спомням, затова му препоръчах първа класа, там няма да има тези проблеми. Изглежда обаче за първа класа yogimax си е точно стиснат, не иска да си купи Bahncard 100 и да ползва наистина всички услуги на DB, предпочита да зъзне на перона, само и само да не спре да ги плюе, странно поведение. Ако беше студено в Lounge-а можех да разбера плюенето, ама отоплен перон вече е малко прекалено да иска от ляво-зеленото правителство. Ако иска има избор и може да влезе и в KFC, Starbucks, Burger King, за там Bahncard не му трябва.

https://www.einkaufsbahnhof.de/hamburg-hauptbahnhof/stores/

обсурдни доводи, че който му е студено, можел да отиде в DB Lounge, ама после се оказва, че всъщност простосмъртният пътник може да отиде само в Макдоналдс, но най-често никъде, защото и двете ги има само тук-там.

В Хамбург на централната гара ги има и двете, преди да му го напиша специално проверих, даже Lounge-а затваря в 22 часа, а Макдоналдс е денонощен.

« Last Edit: 09.12.2023, 19:39:38 by fafan »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
С други думи, ако не искаме да зъзнем на перона, да си купим Bahncard 100 за 362 евро на месец, за да чакаме закъснелия с 2 часа влак на топло?!
Или както казах, като няма хляб, да ядем пасти.

Мен не ме дразни въпросът с чакането и зъзненето, DB (вече) явно толкова си могат, а че го пращаш да плати кофа пари, за да чака на топло същия закъснял влак, както и намеците, че който няма Bahncard 100 е едва ли не някакъв вид обществена утайка.
нормалните клиенти на DB с BahnCard 100 си седят на топло във VIP салона и си пият капучино.
Нормални киенти и VIP салон са взаимно изключващи се понятия.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Нещо тарифите взеха да ми се струват солени - 362 Eвра за да стоиш да чакаш влака на топло. Че то за тия пари иди на хотел. Наистина комбинацията VIP и нормални пътници ми звучи малко тъпа. А това с Макдоналдс - никой няма да те търпи да стоиш без консумация.
Не им познавам условията на гарите ама от това дето чета май е скъпа фирма - кофти положение

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Добре, щом смятате че първа класа с Bahncard е твърде скъпо за изтънчения вкус на yogimax има възможност да чака и напълно безплатно в отоплените павилиони, които са на всеки коловоз, такива има на всички големи гари, но там наистина няма гаранция че няма да влезе някой ваксиниран мигрант с Deutschlandticket и да го обезпокои...

https://www.bahnhof.de/downloads/station-plans/2514.pdf
« Last Edit: 09.12.2023, 21:54:49 by fafan »

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Предвид това, че той казва, че чака на малка гара мисля че това изключва възможността. Отделно доста хора във форума казаха, че тези неща са на големите гари, а и не навсякъде

Online Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Тц. На гарата в Хамбург пише, че е чакал. Там такова има, но може би е било препълнено.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Класация за най-добри и най-лоши гари. На първо място е Цюрих. На второ Виена. Напълно заслужено, гарата във Виена е много удобна и много ми харесва. Един от показателите е редовността на влаковете.
На последните места са Бремен, Есен,
Мюнхен, Берлин. Нищо изненадващо. :laugh:
https://webcafe.bg/gradat/koya-e-nay-dobrata-zhelezopatna-gara-v-evropa.html
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Пак манипулации в стил yogimax, пише се само половината истина, не Централна гара в Берлин, а три регионални гари - Ostkreuz, Gesundbrunnen и Zoologischer Garten са в класацията. Ама като се цитира трябва да се проверяват източниците, а не да се копира безогледно само, гарата в Берлин е на трето място в класацията веднага след Цюрих и Виена:

https://www.merkur.de/wirtschaft/ranking-bahnhof-europa-passagierfreundlichkeit-deutschland-muenchen-berlin-hamburg-zr-92711988.html

И още за немските железници - за добре свършената работа през годината шефовете и ще си разделят 5 милиона евро бонуси за тази година:

https://www.tagesschau.de/investigativ/ndr-wdr/bahn-vorstand-bonus-100.html

И една новина, отново тръгва нощния влак между Берлин и Париж, времепътуване 14 часа и 6 минути, продукт на ÖBB, цена за единична кабина баня, тоалетна и закуска от 160 €

https://www.bahndampf.de/nachtzug/berlin-paris
« Last Edit: 11.12.2023, 15:29:38 by fafan »

Online Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
за добре свършената работа през годината шефовете и ще си разделят 5 милиона евро бонуси за тази година:
:help:
Един от показателите е редовността на влаковете.
https://webcafe.bg/gradat/koya-e-nay-dobrata-zhelezopatna-gara-v-evropa.html
Този източник използва редовността на влаковете като показател колко добра е една гара, браво, има логика.  :help:
« Last Edit: 12.12.2023, 19:08:36 by Chezare »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

:help:

Всичко е точно, няма поводи за недоволство. Дойче бан е частно акционерно дружество с мениджмънт и надзорен съвет, на мениджърите им се поставят цели и при преизпълнение получават проценти бонуси според преизпълнението, така им е записано в договорите. Например Рихард Луц е успял да спести 2% повече въглеродни емисии от планираното и получава по случая 440 000 €, също значително са се увеличили броя жени работещи в предприятието и според допитванията жените в Дойче бан са особено доволни от работното си място и затова на мениджъра му се полага 384 000 €. Ето повече подробности:

https://www.tagesschau.de/investigativ/ndr-wdr/bahn-vorstand-bonus-100.html
« Last Edit: 12.12.2023, 20:43:29 by fafan »

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 17.12.2023, 12:56:02 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Регионален влак в Германия си забравил задната мотриса на гара заедно с пътниците, машинистът потеглил без нея и не забелязал че е само с предната част, чак на следващата гара след обаждания на пътници през централата липсата била установена и предната мотриса се върнала да си прибере остатъка  :help:  :laugh:

https://www.berliner-zeitung.de/mensch-metropole/bei-berlin-regionalbahn-laesst-wagen-mit-fahrgaesten-zurueck-li.2170855

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Днес е поредният ужасен ден с Дойче бан. Немците биха казали Das kannste dir nicht ausmalen.
Нищо не пътува навреме. Тръгнах от Баргтехайде в 4:46 по тъмно навреме и навреме стигнах в Хамбург. Там показаха връзката ми на таблото като навреме. След това й сложиха 45 минути закъснение, а след това написаха, че е отменен. 2 часа стърчах на студа, както и още тълпи от хора. Защото всички влакове отменени, поголовна сеч.
Пътувам за Давос. Излезе ми връзка за Цюрих през Бремен. И него отмениха. Съобщението е за бърза помощ в участъка Хамбург Хамбург -Юлцен. Влакът за Цюрих, който минава през Бремен, не е по засегнатото трасе. След 2 часа кибичене в Хамбург едно интерсити дойде и тръгна за Виена. Качих се на него до Касел. Претъпкано, хората стърчат, няма къде да се разминеш.
В Касел съобщиха връзката за Цюрих за навреме. Минаха 10 минути, те се сетиха да съобщят, че има 40 минути закъснение. А във виенския влак на пристигане в Касел съобщиха, че ще има престой и закъснение с 25 минути в Касел, защото персонал, който се сменя закъснява с друг влак.
100% от влаковете днес не са навреме. И то не само заради бурите. За оригиналната ми връзка от Касел за Манхайм пишеше, че поради вандализъм има промяна в маршрута и се пътува до Хайделберг, вместо до Манхайм...
Вандализъм, бърза помощ, която спира всички влакове за цели два часа как стават тези работи???
След като си работил съвестно до последно предния ден, не можеш да се зарадваш, че си излязъл в отпуска, защото още в първия й ден ляво-зелени некадърници не са си свършили работата от години и са довели държавна компания, чиято задача е да осигурява нуждите на населението, до тотална разруха и хаос!
« Last Edit: 23.12.2023, 12:37:01 by yogimax »
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Странна логика - да затвориш за 2 часа участък без да осигуриш алтернативен транспорт. За толкоз време тука ще извозят хората поне.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Странна логика - да затвориш за 2 часа участък без да осигуриш алтернативен транспорт. За толкоз време тука ще извозят хората поне.

Да извозиш стотиците отменени влакове през цяла Германия при положение че в момента минава урагана "Золтан" и има официално предупреждение всички да си седят по домовете и да следят указанията на аварийните служби и да не предприемат безсмислени пътувания за 2 часа, как си го представяш? Изглежда че yogimax пак е тръгнал не когато трябва не накъдето трябва и сега всички други са му виновни, само той е чиста вода ненапита, вместо да следи указанията на ляво-зелено правителство се размотава по гарите и ругае.
« Last Edit: 23.12.2023, 14:25:24 by fafan »