Не съм съгласен, че са единици. Бих казал, че недобросъвестните водачи в столичния градски транспорт са мнозинство. Под недобросътвестни разбирам такива, които системно нарушават правилата, според които трябва да се случва тяхната работа.
Най-обичам дребни душички, които си бъркат в носа и никога не правят нищо, но гледат сакън някой да не сбърка според нечии казармени правила - същински старшина в тоталитарна държава. "Аз може за нищо да не ставам, ама ей сега ще ви разкатая фамилията на всички и ще ви покажа кон боб яде ли". Класика в жанра, в държава като нашата можеш да станеш полицейски началник, началник на всякакви прости чиновници, ако си слагаш подписа където ти кажат, че и главен прокурор някой ден. Не дай Боже, но е факт.
Ясно написах системно нарушаване на правилата. Ще добавя и съзнателно и целенасочено.
Аз смятам, че всеки прави грешки. Човешко е. Ако някой е сгрешил, осъзнал е грешката си и се е извинил - това е чудесно. В такъв случай аз никога не бих се заяждал с човека, камо ли да искам да сигнализирам за случилото се.
Но ако някой целенасочено и създнателно нарушава правилата (особено, когато е за лична изгода), тогава не смятам, че оплакването от тези действия е израз на дребнавост. Всъщност е израз на гражданско съзнание.
Например, когато водач целенасочено и съзнателно натисне газта, за да мине на червено - това е грубо нарушаване на правилата и не е грешка. Това е съзнателно действие, срещу което всеки съвестен гражданин би трябвало да възрази и да сигнализира!
И нещо конкретно по темата:
Във
Facebook пост в групата "Забелязано в София" има
снимка как шофьор по
А305 е закрил една от камерите за видеонаблюдение, за да не го снима.
Обаче не пише инвентарния номер на автобуса.
(Прикачам снимката, за да могат всички да я видят)Ето това е пример за съзнателно и целенасочено нарушаване на правилата. Нали няма как това да се е случило "по погрешка". Възразяването срещу подобно действие не е дребнавост.