Понеже ме питате и знам от личен опит какво е реалното положение, ще ви кажа. Не е само до географската ширина. Канада е изцяло широко отворена на север, няма планини, които да задържат студения арктичен въздух. Единствените планини са в западната част, до тихоокеанското крайбрежие. Резултатът е изключително дълга и тежка зима, често с вятър, което допълнително влошава нещата. Три седмици след Нова година при мен беше минус 40 градуса, не можеш да излезеш навън. Отделно Калгари е на 1300 метра надморска височина. Иначе летата са хубави, да. Около Торонто и големите езера нещата се влошават от много високата влажност. А в Монреал масово зимата има метри сняг, като си чистиш колата, все едно чистиш лед с четка за зъби. Отделно там от север често вали леден дъжд, с вятър, който тутакси замръзва и става страшна пързалка по улиците. Ако все пак се случи зимата да е мека, то няма лято - лятото от 30 дни в месеца поне 25 дена е облачно и вали дъжд непрекъснато. Единствено в района на Ванкувър и Виктория зимите са меки, но пак има сняг, заради Тихия океан. Но там за сметка на това лятото почти винаги е дъжделиво - ако има 3-4 слънчеви дни през юли и август, е голям късмет.
С две думи нищо общо с климата в България, нищо, че и на двете места се води "умерен" и че географската ширина е близка. В България ако стане много студено зимата, то ще е от ден до пладне - максимум 10тина дни и това е. Но явно в Канада са му свикнали на студа, та масово ходят със сандали и с джапанки посред зима!