Author Topic: Снегопочистване  (Read 91610 times)

Offline voodoo

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
Re: Снегопочистване
« Reply #440 on: 23.01.2024, 22:40:35 »
За мен общината трябва да чисти навсякъде, където собственикът не го направи, без значение дали имотът се ползва или не и след това да си събере разходите в десетократна стойност като глоба. Когато бръкнат веднъж дълбоко в джоба на българина, следващият път ще чака с лопатата още преди да е заваляло.

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #441 on: 23.01.2024, 23:17:15 »
Този път се справиха добре с почистването на улиците,но с тротоарите не точно.Има друго интересно нещо за мен,ние сме длъжни да чистим пред нашия имот или обект и т.н.Ама слагаш нещо някъде на тротоара,плащаш си за тротоарно право на общината за да си го ползваш,а после трябва да си го чистиш и да си го оправяш ти.Ама има много спорни места,близко до метростанции и обществени места и никой не ги бара.Направи ми лошо впечатление на така наречената ни главна улица че до големи заведения тротоарите бяха заледени,ама толкова ли няма кой да почисти малко сняг,аз лично чистя от началото до края на сградата където работя,включително на два магазина и една пицария.

Offline snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
« Reply #442 on: 23.01.2024, 23:32:45 »
Реално погледнато - ако спазваме точно закона - трябва да се чисти от собственика/ наемателя на даден имот само пред самия имот - така реално се получава, че всеки край на тротоар преди кръстовище остава непочистен, защото почти няма сгради до самия бордюр. Интересно ми е общината дали чисти тези участъци?

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #443 on: 24.01.2024, 00:51:07 »
Реално погледнато - ако спазваме точно закона - трябва да се чисти от собственика/ наемателя на даден имот само пред самия имот - така реално се получава, че всеки край на тротоар преди кръстовище остава непочистен, защото почти няма сгради до самия бордюр. Интересно ми е общината дали чисти тези участъци?

От ъгъла на тротоара до ъгъла който сключват двата имота на кръстовището е една права линия под 45 градуса спрямо улицата, по тази линия следва двата съседни имота да си разделят работата, а не да оставят един непочистен квадрат да го чисти общината.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #444 on: 24.01.2024, 08:19:17 »
След актуализиране на данъчните оценки и повишаване приходите на общината трябва да поеме изцяло почистването на тротоарите ! Не може да се разчита, че нехайни хора като мен ще си чистят пред домовете !  :crazy: Майтап !
Също не смятам за справедливо аз да чистя четиридесетина квадрата тротоар, а жителите на около 50 апартамента в отсрещния блок нищо, че и да плащат по-малък данък от мен !

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #445 on: 24.01.2024, 12:39:35 »
То шаренията е видима, ама е интересно това с табелката "Пансион" явно е работещо, ама малко без желание да почисти дори малко и леда си го хваща и него. А интересно тия тротоари няма ли задължение на общината да почисти пред затворени, закрити или обекти дето не могат да се справят
Не само тези от пансиона, но и живущите в сградата пред която не е почистено също са задължени да си почистят прилежащата площ.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #446 on: 24.01.2024, 13:20:05 »
Казвате задължение на собствениците - добре. Ами пред запустели или необитавани къщи, или имоти? Реално в тоя контекст никой не може да задължи съседите им да им чистят пред тях. Точно както не може да задължаваме в района на кръстовищата. Ами тротоарите дето са около паркове, дерете на реки? Мисля че щом си плащаме всички общинските данъци, такси смет и такси за квото си искат е редно общината след като ни взима не малки суми пари да поеме задължението тя да почисти. Защото иначе за какво има община и за какво ги плащаме тия данъци.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #447 on: 24.01.2024, 13:58:02 »
Днес по обяд имах минаване през „Граф Игнатиев“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“ между „Милин камък“ и строителната гимназия. По „Граф Игнатиев“ прави впечатление, че единственото изначално почистено място явно е било точно около градинката при черквата „Свети Седмочисленици“, явно защото там тротоарът е широк и свободен, а „Зелени системи“ имат една мини фадрома, с която явно е било минавано точно оттам, но в останалата част на улицата положението е доста шарено, специално срещу черквата не беше чистено нищо и сега се борят няколко чистачки със секачи, а тактилните ивици са повсеместно затрупани. По въпросната отсечка на „Евлоги и Христо Георгиеви“ положението е почти същото и там сега се борят чистачки със секачи. В края на 2017 и началото на 2018 г. работих в магазина на „Немски център“ на „Андрей Сахаров“, който вече го няма и там казусът беше интересен. Блокът има доста голям отстъп от булеварда и свой собствен тротоар. Аз съм се опитвал да чистя снега не само на нашия тротоар, но и на булеварда, но при толкова широк тротоар без извозване не става, затова и в повечето случаи при такъв голям отстъп от блоковете собствениците/наемателите си чистат собствения тротоар, а този на булеварда остава непочистен докато не се намеси общината. В случая тогава си спомням, че изкараха мини фадрома в една събота и след това вече беше чисто, но само с човешка сила и при най-добро желание не става.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #448 on: 24.01.2024, 14:53:17 »
Би ми било интересно да разкажеш как стоят нещата с почистването в твоя студен север. ....
Колко на север да живее Икар?! По географска ширина си е направо в родната югозападна България:

« Last Edit: 24.01.2024, 14:57:19 by difian »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #449 on: 24.01.2024, 15:03:08 »
Мммм, виж сега, излишната пунктуалност действа дразнещо.  :D

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #450 on: 24.01.2024, 15:07:45 »
Все пак в Канада единствено крайбрежието на Британска Колумбия обикновено има мека и малоснежна зима, макар и влажна и ветровита. Останалата част има студена зима със сериозна снежна покривка.  :)

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #451 on: 24.01.2024, 15:41:29 »
Казвате задължение на собствениците - добре. Ами пред запустели или необитавани къщи, или имоти? Реално в тоя контекст никой не може да задължи съседите им да им чистят пред тях. Точно както не може да задължаваме в района на кръстовищата. Ами тротоарите дето са около паркове, дерете на реки? Мисля че щом си плащаме всички общинските данъци, такси смет и такси за квото си искат е редно общината след като ни взима не малки суми пари да поеме задължението тя да почисти. Защото иначе за какво има община и за какво ги плащаме тия данъци.
Редно е да се проучи въпроса, що е то запустяла и необитаема къща/имот? Нима няма собственици? Ролята тук е на общината, да не допуска да има такива сгради.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #452 on: 24.01.2024, 16:09:04 »
Ролята тук е на общината, да не допуска да има такива сгради.
Е как - ако собствениците са някъде - примерно в чужбина или в друг град няма как да ги накараме да си дойдат за да си изчистят. Според мен е редно на база данъците и събираните такси смет и всевъзможните такси да се поеме грижата за тротоарите. Защото все пак общината трябва да поема грижа за хората в града. Ако човек от Хаджи Димитър е по работа или по някаква друга причина в Орландовци това не значи да си носи едно гребло че да си изгребе пътечка да мине, щото видиш ли ти собствениците на дадени имоти са немарливи и са решили да си изчистят само пред входната врата

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #453 on: 24.01.2024, 16:16:16 »
Колко на север да живее Икар?! По географска ширина си е направо в родната югозападна България:

Преди години, един молдовски българин, живял в Квебек, ми доказваше, че по географска ширина Монреал бил като Кишинев :D

Този път се справиха доста по-добре. Дори в уличката пред моя блок в събота мина снегорин със спуснато гребло, а в неделя още в 7 сутринта имаше работници, които чистеха тротоарите. Разбира се, има какво да се желае още, но се усеща подобрение. Главните улици бяха абсолютно чисти, даже пътят до Златните мостове беше изчистен до асфалт :fan:

В Младост може да почистват по-добре. Колкото до Златните, какъв е трафикът там?
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #454 on: 24.01.2024, 17:53:15 »
Понеже ме питате и знам от личен опит какво е реалното положение, ще ви кажа. Не е само до географската ширина. Канада е изцяло широко отворена на север, няма планини, които да задържат студения арктичен въздух. Единствените планини са в западната част, до тихоокеанското крайбрежие. Резултатът е изключително дълга и тежка зима, често с вятър, което допълнително влошава нещата. Три седмици след Нова година при мен  беше минус 40 градуса, не можеш да излезеш навън. Отделно Калгари е на 1300 метра надморска височина. Иначе летата са хубави, да. Около Торонто и големите езера нещата се влошават от много високата влажност. А в Монреал масово зимата има метри сняг, като си чистиш колата, все едно чистиш лед с четка за зъби. Отделно там от север често вали леден дъжд, с вятър, който тутакси замръзва и става страшна пързалка по улиците. Ако все пак се случи зимата да е мека, то няма лято - лятото от 30 дни в месеца поне 25 дена е облачно и вали дъжд непрекъснато. Единствено в района на Ванкувър и Виктория зимите са меки, но пак има сняг, заради Тихия океан. Но там за сметка на това лятото почти винаги е дъжделиво - ако има 3-4 слънчеви дни през юли и август, е голям късмет.
С две думи нищо общо с климата в България, нищо, че и на двете места се води "умерен" и че географската ширина е близка. В България ако стане много студено зимата, то ще е от ден до пладне - максимум 10тина дни и това е. Но явно в Канада са му свикнали на студа, та масово ходят със сандали и с джапанки посред зима!
По рейс и по жена не се тича!