На мен маршрутките ми харесват и съм твърдо ЗА тях. Мога да посоча няколко причини за това:
1. Възможност да се слезе на произволно място по маршрута на съответната линия.
2. От време на време може и да нарушават ЗДП (Закона за движение по пътищата), но се движат сравнително по-бързо от градския транспорт, особено тролеите.
3. Някои линии правят връзка на забутаните села с центъра на София. Аз например живея в Дружба-1. През този квартал минават:
• маршрутка 12 - САМО ТЯ прави директна връзка на Дружба-1 с жк. Надежда;
• маршрутка 18 - тя прави ДИРЕКТНА връзка на на Дружба-1, кв. Васил Левски, Сухата Река, Требич, Курило, Кривина и гр. Нови Искър със Сточна Гара, Централна гара и Централна Автогара. (Моля да не посочвате автобус 404 като алтернатива до Централна гара, защото бившата СКГТ (сега обединена с Центъра за Градска Мобилност) по непонятни причини е пуснала този автобус по такъв маршрут, че да обслужва САМО Дружба-2, а за Дружба-1 са оставени само две мижави спирки в част от южната страна на квартала. Още по-озадачаващо при 404 е защо той е пуснат ДА ВЪРВИ по бул. Проф. Цветан Лазаров, заобикаляйки Дружба-1?!?);
• маршрутка 19 - единствената директна линия до жк. Овча Купел (Ако се ползва градски транспорт, ще се наложи да се правят поне три прекачвания.);
• маршрутка 30 - тя тръгва от Летище София и свързва Дружба-1 с Ларгото, а също така е и ЕДИНСТВЕНАТА ДИРЕКТНА ВРЪЗКА НА КВАРТАЛА с неформалния център на Люлин (Кооперативния пазар);
• маршрутка 35 - това е ЕДИНСТВЕНИЯ редовен транспорт, който свързва Димитър Миленков, Кривина и още няколко забутани около Околовръстното квартала с голяма част от центъра – Орлов Мост, Кино Одеон, НДК, Петте Кьошетта, Руски Паметник. Тя също така прави връзка и с търговските центрове "The Mall" на бул. Цариградско шосе и "Mall of Sofia", както и с жилищните комплекси Илинден, Западен Парк и Люлин. (Градският транспорт в повечето от селата, които маршрутка 35 обслужва, е много рехав и нередовен. Например кв. Димитър Миленков освен автобус 14 до Автостанция Изток има само един мижав автобус 10, който свързва квартала само със северната част на Дружба-1 и минава ВЕДНЪЖ НА ЦЯЛ ЧАС!).
И още нещо: в момента маршрутка 42 е единствената линия, която върви по ЦЕЛИЯ бул. Цариградско шосе от единия до другия му край (т.е. от ул. Димитър Пешев до Орлов мост. НИТО ЕДНА от линиите на Центъра за градска мобилност ЕООД няма такъв маршрут.)
Така че аз съм категорично против маршрутките да се махнат!
Едит: маршрутките с номера 19 и 30 са закрити и вече не съществуват.