Author Topic: Нужни ли са маршрутките в София?  (Read 132920 times)

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Re: Нужни ли са маршрутките в София?
« Reply #40 on: 14.07.2009, 10:33:15 »
Знам! Знам, а и не само аз за десетки катастрофи.
Но имам и десетки примери, в които хората оправдават маршруткаджиите. Само попитайте някой, който ползва всеки ден такова какво ще ви каже. Коментарите ще са от рода на "гадно, ужасно, натъпкани като риба в консеврва, шофьорът кара картофи, но поне е бързо".
Една позната с възхищение разправяше за шофьор на маршрутка, която с лявата ръка държал баничка, която хапвал, говорел по телефона без хендсфрий, като го бил опрял до лявото ухо с глава, държал волана с дясната ръка, сменял скоростите с лакът и карал с 80 км по Христо Ботев.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #41 on: 14.07.2009, 11:14:08 »
Билетчета не е ли издавал!?

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #42 on: 14.07.2009, 11:53:44 »
Билетчета не е ли издавал!?

Освен със задника си не виждам с какво друго :P. Обикновено билетчетата ги дават тези, които стоят на предната седалка.

Аз съм се возил 6 или 7 пъти в маршрутка и винаги съм бил очарован. Единият път стоях отпред и трябваше да давам билети, да връщам ресто, а после да набирам шофьора по телефона, за да си проверява силата на звука.

Сега се сещам, че основният проблем на маршрутките е, че нямат табели долу вдясно от водача!

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #43 on: 14.07.2009, 11:56:18 »

Сега се сещам, че основният проблем на маршрутките е, че нямат табели долу вдясно от водача!
Нищо не пречи и на тях да им изготвиш някоя табелка.  :D :P :D

Offline assen55

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #44 on: 14.07.2009, 12:19:39 »
"гадно, ужасно, натъпкани като риба в консеврва, шофьорът кара картофи, но поне е бързо".
В БГ сме върха на егоизма...важното е аз да стигна бързо, не зависимо колко неефективно и с куп нарушения на какво ли не правилници, закони и т.н. и колко други ще изпреваря и прецакам. Никаква толерантност. Пък и независимо колко ми е неудобно в случая да седя като "..стриди в машрутките...." .
Надявам се на скорощтна смърт на маршрутките.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #45 on: 14.07.2009, 12:25:10 »
Знам. А посоченият от мен пример от моята приятелка - тя го разказваше с истинско възхищение пред поне 5 човека.

А аз бих го предал по съвсем друг начин, ама няма да е културно тук.

Дефакто аз не знам имало ли е случай, в който да се возя в марпрутка и да съм бил доволен. Сещам се за декември 2001 г., когато трябваше да ходя до Кметство Кремиковци и чаках съответната маршрутка 45 мин. на минус 2 градуса на Шератон. След което отказах да платя, защото не заслужават и поне 5 возещи се почнаха да ме ругаят, че ако не искам да плащам да слизам веднага. Платих си, но продължих да искам обяснение имат ли разписание, защо 45 мин. поне не е имало, но отново бях скастрен от ПЪТНИЦИ, че ако не ми харесва да сляза веднага и да спра да им надувам главите. Аз попитах що за стадо са - да се гаврят с тях(защото и други бяха чакали по над половин час) и да си траят, и резултатът беше, че за една бройка вместо пред кемтство Кремиковци, щяха да ме пратят в селото.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #46 on: 20.07.2009, 15:53:48 »
Здравейте! А това значи ли, че от ъжна болница до НБУ мога да ползвам маршрутки 27 и 29? Мерси много за отговорите
Не минават покрай Окръжна болница. Може да ги вземете от колелото на 5-ти километър (Винарово колело) или от Плиска.

Варианта на blagum беше страхотен. Много бързо се придвижих до НБУ.
Благодаря!

Offline Gordon

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #47 on: 20.07.2009, 16:07:59 »
Има ли някъде разписание на маршрутките и има ли вариант за абонамент при ползването им?

Offline T1000

• Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
« Reply #48 on: 20.07.2009, 16:12:56 »
Разписание може да се намери в няколко интернет страници, но то невинаги е точно, а и шофьорите постоянно не го спазват, тъй като умишлено изостават или избързват според конкурентите (преди 2 седмици някъде, слушах как си разправяха по телефоните за един дето е тръгнал на -12 :rolleyes:). А абонамент... те такова не признават :D
I'll be back®

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #49 on: 21.07.2009, 02:37:38 »
Те искат, ако може, да им платиш двойно, ти за абонамент говориш.

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile
« Reply #50 on: 21.07.2009, 11:44:43 »
На мен маршрутките ми харесват и съм твърдо ЗА тях. Мога да посоча няколко причини за това:
1. Възможност да се слезе на произволно място по маршрута на съответната линия.
2. От време на време може и да нарушават ЗДП (Закона за движение по пътищата), но се движат сравнително по-бързо от градския транспорт, особено тролеите.
3. Някои линии правят връзка на забутаните села с центъра на София. Аз например живея в Дружба-1. През този квартал минават:
• маршрутка 12 - САМО ТЯ прави директна връзка на Дружба-1 с жк. Надежда;
• маршрутка 18 - тя прави ДИРЕКТНА връзка на на Дружба-1, кв. Васил Левски, Сухата Река, Требич, Курило, Кривина и гр. Нови Искър със Сточна Гара, Централна гара и Централна Автогара. (Моля да не посочвате автобус 404 като алтернатива до Централна гара, защото бившата СКГТ (сега обединена с Центъра за Градска Мобилност) по непонятни причини е пуснала този автобус по такъв маршрут, че да обслужва САМО Дружба-2, а за Дружба-1 са оставени само две мижави спирки в част от южната страна на квартала. Още по-озадачаващо при 404 е защо той е пуснат ДА ВЪРВИ по бул. Проф. Цветан Лазаров, заобикаляйки Дружба-1?!?);
• маршрутка 19 - единствената директна линия до жк. Овча Купел (Ако се ползва градски транспорт, ще се наложи да се правят поне три прекачвания.);
• маршрутка 30 - тя тръгва от Летище София и свързва Дружба-1 с Ларгото, а също така е и ЕДИНСТВЕНАТА ДИРЕКТНА ВРЪЗКА НА КВАРТАЛА с неформалния център на Люлин (Кооперативния пазар);
• маршрутка 35 - това е ЕДИНСТВЕНИЯ редовен транспорт, който свързва Димитър Миленков, Кривина и още няколко забутани около Околовръстното квартала с голяма част от центъра – Орлов Мост, Кино Одеон, НДК, Петте Кьошетта, Руски Паметник. Тя също така прави връзка и с търговските центрове "The Mall" на бул. Цариградско шосе и "Mall of Sofia", както и с жилищните комплекси Илинден, Западен Парк и Люлин. (Градският транспорт в повечето от селата, които маршрутка 35 обслужва, е много рехав и нередовен. Например кв. Димитър Миленков освен автобус 14 до Автостанция Изток има само един мижав автобус 10, който свързва квартала само със северната част на Дружба-1 и минава ВЕДНЪЖ НА ЦЯЛ ЧАС!).
И още нещо: в момента маршрутка 42 е единствената линия, която върви по ЦЕЛИЯ бул. Цариградско шосе от единия до другия му край (т.е. от ул. Димитър Пешев до Орлов мост. НИТО ЕДНА от линиите на Центъра за градска мобилност ЕООД няма такъв маршрут.)

Така че аз съм категорично против маршрутките да се махнат!

Едит: маршрутките с номера 19 и 30 са закрити и вече не съществуват. :(
« Last Edit: 17.06.2010, 12:32:22 by Unicode »

Offline Jimi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #51 on: 21.07.2009, 15:17:16 »
Аз също подкрепям маршрутките много по-бързо се пътува с тях и удобно(ако ги хващаш от 1-ва спирка като мен  :P :D). Правят директна връзка от точка А до точка Б на където си се запътил и както Unicode каза спират на място където ти посочиш. В час пик разбира се не са по-бързи от метрото, но не на всички хора метрото им е удобно. Най-вече на ж.к. Люлин 5 и 6.
През Люлин минават маршрутни таксита № 1,3,6,14,16,23,25,30,31,32,35 и 39.
Ако имаше абонаментни карти за маршрутките сигурно щях да ги ползвам много често, но уви няма. Чрез горе посочените линии слава Богу, че ги има може да се стигне до:
№ 1 - Люлин 5 - Mall of Sofia - НДК - Попа - СУ - Орлов мост - Плиска - ТУ - Младост 2
№ 3 - Люлин 1 - Орион - Сливница - ЦУМ - СУ - Плиска - МБАЛ Св. Анна - Младост 4
№ 6 - Люлин 3 - Mall of Sofia - ЦУМ - СУ - Орлов мост - Плиска - ТУ - Младост 4
№ 14 - Люлин 5 - Тодор Александров - ВМА - НДК - Попа - СУ - МБАЛ Св. Анна - Младост 4
№ 16 - Люлин 5 - Mall of Sofia - НДК - Попа - СУ - Орлов мост - МБАЛ Св. Анна - Дружба 2
№ 23 Люлин 1 - Община Люлин - Тодор Александров - ЦУМ - СУ - КАТ - ТУ - Студентски град
№ 25 Метро 2 - Люлин 1 - Сливница - ЦУМ - СУ - Попа - Хемус - Хладилника - Бистрица
№ 30 Филиповци - Община Люлин - кино Арена - Mall of Sofia - ЦУМ - СУ - Дружба 1 - Летище София
№ 31 Банкя - Община Люлин - Орион - Надежда 1 - Връбница 2 - Свобода - Илиянци
№ 32 Люлин 5 - Красна поляна - Красно село - Южен парк - Хемус - Токуда болница - Дианабад - Студентски град
№ 35 Люлин 1 - Царица Йоана - Маll of Sofia - НДК - Попа - СУ - Дружба 1 - Казичане - Кривна
№ 39 Люлин 5 - Орион - Надежда 1 - Централна гара - Дондуков - Сухата река - Левски Г
07 септември 2009 г. - Съединението на Западна и Източна София

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #52 on: 21.07.2009, 15:52:22 »
@Unicode
1Тази възможност създава твърде често конфликтни ситуации и е твърде често в нарушение на правилника за движение.Ако всеки можеше да си спира където си иска,градския нямаше да има спирки.
2Движат се по-бързо именно защото нарушават закона и се движат с превишена скорост.Иначе е вярно ,че градският е значително по-бавен от колкото може да бъде.
3Ти искаш да имаш директна връзка със всеки квартал ли?!?И до овча купел е абсурд да пътуваш с 3 прекачвания-тоест 4 транспорта.ТМ20 до гео милев и автобус 11(1 прекачване) А 404 не е директна връзка с централна гара,само че Дружба 1 си има гара Искър с което е
привилигирована спрямо други квартали.
Квартал Д миленков си има чисто нови автобуси с климатик(пак привилигирован) и си е село и точно за това няма връзка с центъра.С оглед на това колко братя има в района на гара искър изобщо не трябва да има никаква връзка със София,камо ли с центъра.

Един добър градски транспорт би обезмислил съществуването на маршрутките.
« Last Edit: 21.07.2009, 17:28:29 by Dragon »

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #53 on: 29.07.2009, 15:34:33 »
И още нещо: в момента маршрутка 42 е единствената линия, която върви по ЦЕЛИЯ бул. Цариградско шосе от единия до другия му край (т.е. от ул. Димитър Пешев до Орлов мост. НИТО ЕДНА от линиите на СКГТ няма такъв маршрут.)

Искаш да кажеш 37?!

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile
« Reply #54 on: 29.07.2009, 20:48:43 »
И още нещо: в моменmа маршруmkа 42 е еguнсmвенаmа лuнuя, kояmо вървu nо ЦЕЛИЯ бул. Царuграgсkо шосе оm еguнuя gо gругuя му kрай (т.е. оm ул. Дuмumър Пешев gо Орлов мосm. НИТО ЕДНА оm лuнuumе на СКГТ няма mаkъв маршруm.)
Исkаш gа kажеш 37?!
Наистина ли е маршрутка №37?
« Last Edit: 30.09.2009, 01:42:36 by Unicode »

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #55 on: 29.07.2009, 21:59:52 »
Да. 42 няма от много време.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #56 on: 03.08.2009, 12:34:49 »
А 47 има ли? Че вчера ми предлагаха някакви табели от нея.

Offline martin4o

• View Profile
    • Email
« Reply #57 on: 03.08.2009, 12:39:53 »
По мои спомени се движеше от ж.к.Захарна фабрика, но другата крайна точка ми убягва.

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #58 on: 03.08.2009, 15:28:26 »
Може и да са я спрели, защото бусовете миналата седмица бяха пракирани в гаража на М Травел в Обеля.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #59 on: 03.08.2009, 19:11:47 »
По мои спомени се движеше от ж.к.Захарна фабрика, но другата крайна точка ми убягва.
Село Бистрица. Често се разминаваме с нея по Жолио Кюри, ако не я видя за няколко дни, ще докладвам.