Author Topic: Спомени...  (Read 54324 times)

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Спомени...
« Reply #300 on: 20.02.2024, 21:40:46 »
Продължавам с рекламите на някогашни български производители.

XI - Придворна парфюмерийна фабрика "А. Паппазов"

XII - Събирателно дружество "Гума - братя Сотирови" Пазарджик.

XIII - зъбни колела от твърда пресована кожа "Н. Бенишев  - София "

XIV - I-ва българска концесионирана фабрика за ютени изделия "Кириль"

XV - I-ва българска фабрика за кадифета, плюшове и др. А. Д фабрики Варна и Княжево

XVI - Железарско-техническо индустриално заведение "Котва"

XVII - фабрика "ИЛГЕ" Илия Георгиев

XVIII - Ликьорно-конячна фабрика и винен скалд "ВИНИКОЛА-НЕКТАРЬ" А. Д. София

XIX - фабрика за полюлеи

XX - "Балкания Лимитедь"
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #301 on: 27.02.2024, 16:55:14 »
София 100, изглеждат интересно.

Повечето бири сега са доста водни. Някъде може би през лятото на 99-та година пуснаха разнообразие от бири в магазините на Димитровград. Сякаш до тогава винаги имаше бира във всеки град най-вече от близкия пивоварен завод.
Тогава до нас това беше Астика. По онова време беше една от най-силните марки българска бира - горчива и хард.
Спомням си, че за водна бира се пиеше Ариана. Стана модерна и Каменица - до преди няколко години беше доста по-неизвестна.
Загорката си се пиеше още от преди 89-та, но беше някак по-балансирана марка.

Една от бирите която със сигурност не беше водна и по онова време, е Бекс. Харесвах вкуса й. В края на 90те се появи и варненската ММ, но от бирите предпочитам Бургаско. Астика си спомням, беше харесвана от фешънки. Имаше и доста реклами, чадъри в заведенията. То не само Астика, де.

И никой не разбра, че Vbox-а вече няма да е същият. Още една легенда си отива в историята. А помните ли дата.бг?
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #302 on: 27.02.2024, 22:27:40 »
Бургаскко я пия сега, но през комунизма беше една от най-гадните български бири.
Като ходихме на море беше най-голямата мъка на калеко ми (свако и още не знам как се нарича в България) да пие бургаската бира на черноморското. Аз нали дете - пробвал съм ама са ми гадни всички модели и нямам мнение. Външно все в бутилки. После взехме да носим каси с Астика в Ладата.
Аз бира пропих май чак като студент и то май във Варна.
Киснех в едни заведения около 18ти блок на МЕИто. Значи ще да е било лятото на 97ма. Помня имаше Каменица от Пловдив и Каменица от Бургас. И имаха разлика само в някакъв надпис по етикета. Тогава пиех и ММ във Варна.
95-96та нямам спомен пил ли съм бира. Ракия и твърд алкохол съм пил покрай завършванията, ама за бира не помня. 96та помня проблеми с хляба и чакане на опашки в различни градове. Сякаш обаче покрай мъкненето на хляб от Калофер към хижа Рай имам спомен за едни бутилки в поточета....

Не помня и кога и как съм почнал сутрин да пия кафе. Доста години съм ставал без никаква нужда от сутрешно кафе. Нямам никакъв спомен кога съм го пропил всяка сутрин.
За цигарите, обаче помня най-силно!
Пропуших като студент във втори курс за сесията зимата. Имах един приятел дето като му писне да учи и си палне цигара пък аз преди изпит само стрес. Гледах го, гледах го и реших да паля!
Цената им беше на равностойността по сегашните пари на около 86 ст.
Пушех Виктори, Мелник - още имаше цигари в пакет. После излезе Виктори медиум, бяло и т. н.
Имаше и ментолови цигари - примерно зелено GD.

През комунизма цигарите нямаха фолио. Кутията и пакета си бяха само от хартия. Но по черноморието бяха с фолио и аз много се впечятляввх как яко изглежда лъскаво.
Тям за първи път видях и цигари с друг цвят на филтъра като черна или чисто бяла цигара.
« Last Edit: 27.02.2024, 22:40:33 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #303 on: 15.03.2024, 00:35:13 »
Филмче на западногермански туристи, почивали на българското Черноморие през август 1980 г. Много дълго и подробно. Вижда се още неоплескания Слънчев Бряг. Кометите. Несебър. Доста хладно облачно дъждовно време. Това е влошаването след 10 август 1980 г. До 10 август е било горещо и сухо, но след 10 август рязко застудява и почти целият август е скапан после хладен и с чести дъждове, дори на морето. Сядат и на ресторант, където си поръчват бира, швепс и кола кола.
« Last Edit: 15.03.2024, 00:39:49 by yogimax »
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #304 on: 19.03.2024, 15:43:52 »
Страхотно видео, благодаря ти! С видеоклипове придобиваш още по-добра представа как е изглеждал Слънчака едно време, и да направиш сравения.
И ако направим един мост към Ютуб файла със запис на една паметна за теб касетка, който си пуснал в музикалната тема, ще напиша моите спомени, свъразни с касетки и летни хитове.

1996

Най-големите хитове на 1996 г. Macarena, Coco Jambo, California, Jovanotti.
Да споменем и 1997 г. с Ecuador, Samba Di Janeiro, Aicha, Gina G - Ti Amo, Gala - Freed From Desire и много други.

1998

Страхотна касетка. Добре помня и мога да изтананикам всички песни освен A4 и B8.
Изобщо, 1997 и 1998 бяха години с най-много летни хитове, които не могат да се поберат в една касетка. Дори не съм сигурен че и две са достатъчни...
Това бяха годините когато с брат ми и сестра ни работихме на Кранево. За нас в онези нелеки и сиви времена тази лятна работа беше като клавиш Esc. Времето беше много хубаво през 1995 и 1996, почти не валеше. През 1997 г. някъде към края на юли заредиха се дъждове и така до края на август, почти всеки ден облаци и дъждове. Спомням си как няколко пъти през почивните дни дъжда ме заварваше в морето. Повечето бягаха към брега за да се скрият някъде и да си скрият хавлиите. Но имаше и доста такива които не реагираха и продължаваха да се къпят в морето. През юни 1998 г. времето беше дъждовно само от време на време, но пък морето беше студено. Затопли се чак след 10 юли. Ако правилно помня, някъде в средата на юли няколко дни поред валеше. Една наша позната туристическа мениджърка се оплакваше че такова време й влияе на настроението. Но ние я окуражавахме. За някои туристи времето не беше толкова важно, за друго са идвали :crazy:

2006 г. края на август е доста облачен, но началото на септември става за плаж. Поне така изглежда на видеата от Албена и Кранево, пуснати от мен в тази тема: https://forum.gtsofia.info/index.php?topic=10222.msg100310034#msg100310034
« Last Edit: 19.03.2024, 15:58:59 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #305 on: 19.03.2024, 20:47:02 »
Точно така беше. Лятото на 1997 г. беше много хладно и дъждовно. Горите бяха пълни с гъби. 1996 г. юни и юли бяха много сухи, всичко беше изгоряло от суша, но от началото на август заваля почти всеки ден имаше валежи с гръмотевици, поне в Жеравна, където бях на почивка тогава. През лятото на 1998 г. имаше единични студени северозападни нахлувания със силен вятър и превалявания от дъжд. Това е и държало морето студено. По-скоро през юли бяха тези студени нахлувания, през август времето беше по-добро.
Иначе и аз съм работил в Кранево едно лято 2008 г. По време на европейското първенство по футбол.
Песента Макарена звучеше на стадиона в Горна Оряховица, където бях на мач през август 1996 г. В един много зрелищен мач Шумен победи там с 4-2. На фона на песните на 80-те, тези хитове от 90-те ми бяха примитивни и тъпички, и сега ми се виждат такива. Но ако ги сравняваме със сегашните, са по-добре, стават за слушане.

„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #306 on: 20.03.2024, 12:12:42 »
И аз гледах на Кранево едно световно, това във Франция 98. Не че аз не се вживявах, но имахме колега който мноооого се вживяваше. И първия червен картон на това първенство, получен от Анатоли Нанков, и 6:1 в полза на Испания, която също отпадна, без да събере необходим брой точки за плейофите, и целувките по плешивината на Бартез, абе изобщо, много ярко първенство беше.
През 2008 г. не съм ходил на Кранево. Като си помисля че за последно съм се отбивал там чак през 2006 г. Влязох и в едно от любимите ми заведения там, дългогодишния барман Миро вече го нямаше, бил се преориентирал към Слънчев бряг.

Сред хитовете на 90те имаше и доста тъпи песнички, но като цяло бяха много оптимистични и светли евроденс парчета. Освен това всички класации бяха завладяни от латино. И през следващото десетилетие имаше яки хитове като Las Ketchup или молдовците от O-Zone. После Gagnam Style, Uptown Funk. Или носталгираме, или сега наистина няма толкова ярки хитове.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #307 on: 20.03.2024, 22:27:36 »
1998 г. бях в сесия по време на световното. Имах на уча и да се явявам на изпити. 4 курс. В края на юли заминах от Шумен за Жеравна с влак през Карнобат, оттам влак за Сливен, а от Сливен автобус на Жеравна. В същия ден си купих вестник Меридиан Мач и вътре имаше голяма статия с интервю за младата надежда Стилиян Петров.
Тогава си го имаше директния бърз сутрешен влак Шумен-Бургас. Вече от много години е спрян. Има някакъв нощен само през лятото, който минава през града в 3 ч. през нощта, когато на никого не му е нужен. Сега ако искам да отида от Шумен до Жеравна през Карнобат и Сливен с влак, няма да паснат многото връзки.
Точно през това лято гледах често канала VH 1 и следните две песни ги записах на видео и ги въртях до изтъркване, мислейки си, че 1978 г., когато те са снимани, е била много отдавна. А сега спрямо 1998 г. са минали още повече години, отколкото между 1998 и 1978 г. Шокиращо. Гледах си само стари песни тогава, а актуалните за тогава минаваха и заминаваха покрай ушите ми.

« Last Edit: 20.03.2024, 22:29:27 by yogimax »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #308 on: 21.03.2024, 12:26:14 »
Ние в онези години нямахме кабел и VH1. Разчитахме на това което даваха по ефирните телевизии, и всъщност, не беше никак малко. По Канал 1 и Ефир 2 в по-късните часове често даваха клипове, по Нова имаше предавания за музика като предаването на Полиграм със Саня Армутлиева. По 7 дни даваха записи от MCM. Записвал съм нещо от тези клипове на видео.
YMCA е световен хит, който се е прераждал няколко пъти, да не говорим за всевъзможни ремикси. Парчето от Брилянтин ми звучеше прекалено кичозно.
В онези години в Кранево се слушаше и много Руки Вверх, една страхотна руска денс група. В края на сезона 97 едни русначета ми подариха тяхна касетка. После цяла зима си писах с тях и с други приятели. Та в едно от писмата си поръчах чрез тях новия албум на Руки Вверх. В онези години нета беше слаб и неразпространен и си пишехме хартиени писма. За 98 година не дойдоха, причината май беше кандидатствания в университети, но ми пратиха чрез един познат компакт диска, та пътувах от Кранево чак до Летище Варна да си взема диска.

Много ги слушах. Туристите ми презаписваха и различни денс компилации като "Двигай попой" ("Движи дупето"). Едно семейство ми подари книга "Рок звезда" на Джаки Колинз. В онези години бяха много популярни бестселърите на Сидни Шелдън, Дийн Кунц, Робърт Лъдлъм, Джон Гришам, Кен Фолет, Джаки Колинз.

https://rapidlinks.org/upload/7/14352497317.jpg

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #309 on: 21.03.2024, 16:04:51 »
Приятелите ми имаха кабелна още от 1993 г. и си гледаха мачове и филми много. Баща ми не искаше да включваме кабелна, защото твърдеше, че тези кабели дето ги провисват, са нелегални и ще ги спрат. Колкото и да съм хулен по социални медии заради баща ми, не сме имали абсолютно никаква материална изгода от това, че е бил прокурор. Той беше рядко честен човек. Един път им раздали банани от работата и той ги донесе. Някъде 1987 г. беше. Само това. Майка ни отряза по половинка на мен и сестра ми, а другите ги скри да ги пази за нова година, да не ги изядем дотогава.  :laugh:
Нямахме нито видео нито касетофон до края на соца. Чак есента на 1991 г. купих един касетофон Aciko, а видео 1993 г.
1996 г. се появи бледа кабелна на нашия телевизор, без да е от нас. Явно от съсед. Можеше да се виждат няколко канала, включително VH1, Евронюз, немски също. Това ме зариби да си прекараме и най-накрая той се съгласи януари 1998 г. прекарахме кабелна.

Offline AROS

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #310 on: 21.03.2024, 22:24:34 »
Незнам, едно време на Несебър 1994 г след световното 14 - 24 август бях на море като малък в един тогава хотел Динамик, висока кула и често въртяха парчетата Think about the way, The rhythm of the night, United, No communication, No good, The return of inocense, 7 seconds... и често по сергиите най големият хит беше касетката Най големите на лято 94, последвана от още 15 издания и едно новогодишно издание Най големите на 1994/95. Други нашумяли тогава компилации бяха Dance chart, Party People, DJ Hits.
« Last Edit: 21.03.2024, 22:28:24 by AROS »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #311 on: 26.03.2024, 16:37:41 »
yogimax, ние бяхме без кабелна, но пък имахме видео. Записахме се в една от кварталните видеотеки. Един от първите филми които гледахме, беше Командо с Шварценегер. Аматьорски дублаж, преводачът пелтечеше. В една от сцените Командо поглежда списанието което чете дъщеря му, вижда Бой Джордж и я пита: "защо не го кръстят Гърл Джордж?". Така че и музиката от 80те не се е харесвала на тогавашните възрастни. Повечето видеокасети бяха непрофесионално дублирани. На едната почти не се чуваше българския дублаж на фона на англоезичния оригинал. VH1, Евронюз не съм гледал, нямаше как. Повечко програми сме имали в средата на 90те когато се появиха Нова, 7 дни, имаше още руска и френска телевизия безплатни.

AROS, да, тази компилация на Baby Records я помня. Добра колекция имаш, гледам че си ги събрал. Беше една от най-популярните през 90те. Тогава още нямаше компилации по лиценз, но тази компилация беше подкрепена от FM+. От 1995 г. става популярна една друга компилация MTV Super Hits, някъде до 1998-99 г. излизат около десетина части. Вече имаше и официални компилации, но там имаше по 1-2 истински хита, останалите бяха просто онези песни, за които въпросните звукозаписни компании имат права. Имаше и страхотна компилация на евъргрийни "World Hits Forever" от 4 части, но не мога да я намеря в нета сега, да видя песните. Песните бяха от различни години, от 60те насам, може би. Една друга поредица "Golden Hits" предлагаше по-стари хитове, започвайки от 50те, и беше на Балкантон. По морето се продаваха пиратски копия. Балкантон не са предполагали че и тях ще ги копират пиратите.
Динамик наистина е като кула: https://drive.google.com/drive/folders/1sZRiAPi4Df5_iBBwxCCMbdhIVybtdEv8?usp=sharing
Там има няколко такива, мисля че единия беше Естреа. Гледам че вече е саниран.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #312 on: 27.04.2024, 14:12:08 »
I - Реклама на велосипед "Балкан" с 18-цолови гуми, публикувана на гърба на сп. "Болгария" №4/ 1974г.

II - Реклама на шампоан "Сигма", публикувана  на гърба на сп. "Болгария" №6/ 1981г.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #313 on: 21.05.2024, 20:34:03 »
Пропагандни лозунги във ВНВВУ - Долна Митрополия от 60-те и 80-те години.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #314 on: 22.05.2024, 10:27:39 »
Пропагандни лозунги във ВНВВУ - Долна Митрополия от 60-те и 80-те години.
ВВС бяха известни като род войски с най-добро хранене, включително за обикновените бойци.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #315 on: 22.05.2024, 21:26:38 »
Реклама на къмпинг Чая от 60-те години, предназначена за съветски туристи.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #316 on: 24.05.2024, 15:11:10 »
  Честит 24 май! По повод на днешният празник се връщам 28 години назад във времето, за да си припомня моята първа среща с буквите, и магията от прочитането и разбирането на думите. Но първо бе писането. Как да свикне детската ръка, която до вчера предимно е рисувала всевъзможни неща със сложните движения по време на писане?
  В първи клас имаше учебни тетрадки по писане и краснопис. В първата пишехме бастунчета, ченгелчета, лулички и колелца.
Някои са писали тези неща още в детската градина, но за всеки случай и в училище се започваше с това. Имаше зададен наклон и разстояние, които трябваше да се спазват между отделните знаци. Тетрадката ми беше цялата в червено, понеже някакси не ми се удаваше да спазвам горните изисквания. Учителката ми в 1. клас Маргарита Ангелова не се уморяваше на поправя с червен химикал всяка моя криволица, изписвайки предупредително в края на всеки лист с нейния безупречен калиграфски почерк: Спазвай разстоянието! , Спазвай наклона! , Не бързай, старай се повече! Отначало не можех да прочета съветите и, и с това се занимаваше майка ми, която никак не беше доволна от видяното. Всичките ми писания бяха абсолютно отвесни и ръбати, без никакво разстояние помежду си.
Този вертикален почерк запазих до края на втори клас, след което в 3. клас започнах да наклонявам буквите надясно, изписвайки ги заоблено, което донякъде се вписваше в изискванията за краснопис. Много години трябваше да изминат, за да разбера, че краснописът, който толкова ме мъчеше в училище е бил руски скоропис.
 Интересно е, че четенето при мен дойде някак преди да мога да пиша добре. Беше истинско вълшебство! Дума по дума, ред след ред, скок след скок и страниците шумоляха, създавайки усещането, че съм се придвижил на огромно разстояние.
В края на първи клас, след тържеството на буквите и завършването, получихме първият списък със задължителна литература, която да прочетем през лятото. За около месец бях прочел всичко, без никакви принуди или подканвания от страна на родителите ми или бабите.
 Грамотността и знанията не са даденост, нека да ги ценим и да се стремим към тях! Да бъдем благодарни на учителите за техният благороден и самоотвержен труд!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #317 on: 24.05.2024, 17:41:15 »
Училището изостава от реалностите. Наблягането на краснописа е реликт от времена на писарушки, молби, писани на ръка и пр. Доста по-полезно е да се изучава БДС- подредба на клавиатурата,  съобразена с особеностите на българския език, за разлика от фонетичната подредба.

Изучаването на суха граматични теории вместо наблягане на практически упражнения по правопис също не способства за добрата грамотност.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #318 on: 24.05.2024, 18:51:58 »
Училището изостава от реалностите. Наблягането на краснописа е реликт от времена на писарушки, молби, писани на ръка и пр. Доста по-полезно е да се изучава БДС- подредба на клавиатурата,  съобразена с особеностите на българския език, за разлика от фонетичната подредба.

Изучаването на суха граматични теории вместо наблягане на практически упражнения по правопис също не способства за добрата грамотност.
Напълно съгласен съм с твоите констатации. Старанията, положени за краснопис са едни от най-безплодните. Българското образование се приспособява към новите реалности бавно и колебливо, промените се случват много трудно. Но все пак мисля, че в последните 10 години сме свидетели на някаква частична еволюция към по-добър подход при преподаването на дисциплините, спрямо преди.
С родителите ми(родени в края на 60-те години) често сме коментирали, че разликите в съдържанието на учебниците по тяхно и по мое време не са генерални, като изключим отпадането на съветската литература на руски в 10 клас, както и част от новото тълкувание на историята на България и света.
  Например първият ми буквар и читанка в 1 клас бяха издание от 1990г.,  и на страниците им присъстваха доста илюстрации на дечица със сини и червени връзки на вратлетата, но все пак без да се назовава казионната им принадлежност.
  Мисля, че  един от основните проблеми на днешното образование, наред с изоставането от световните тенденции и реалности е дисциплината и задържане на вниманието на учениците по време на учебни занятия. Имам усещането, че дисциплината спада с всяка следваща година. Има училища в София, които са се превърнали в маймунарници, по думите на мои познати и състуденти, които учителстват в тях...

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #319 on: 24.05.2024, 19:50:54 »
Много ми липсва този ден тук в Германия. Много празнична атмосфера имаше в България особено през соца. И химнът на Кирил и Методий...толкова красива песен и музика! Вдъхновяваща. Дядо ми освен това имаше рожден ден на 24 май и винаги след манифестация се събирахме за обяд у тях, цялата рода. И през 90-те и началото на 2000-те също.