Author Topic: Новини от София  (Read 1360304 times)

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Re: Новини от София
« Reply #6120 on: 12.05.2024, 16:57:08 »
Ето това:

https://lunarlights.eu/instalations/word-at-risk-bg/

Отидете и го вижте (тази вечер е последна).

И после пак защитавайте дейности, които унищожават природата...

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #6121 on: 12.05.2024, 17:22:11 »
Господи слез и си прибери вересиите..............

Няма да споменавам никове- те си знаят.
Фантасмагориите им нямат нищо общо с реалността. Ще дойде време и друга песен ще запеят !

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6122 on: 12.05.2024, 17:37:17 »
Всички тези вредители може да бъдат оправени само с ограничения и тежки данъци и такси.

Точно този тип хора от примера ти нито ограничения, нито данъци и такси ще ги оправят - единствено можем да се надяваме децата им да надрастнат комплексите им.
Малко тези хора ми приличат на БГ пушачите - кутийките и по 30 лв да са те пак ще си пушат.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #6123 on: 12.05.2024, 19:58:16 »
Но те не са мнозинство. Просто са по-нагли.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6124 on: 13.05.2024, 10:46:13 »

Инженерите в СДВР се захващат с новата маркировка на Патриарха

"Позицията на СДВР е, че проектът за новата маркировка в центъра на София по бул. "Патриарх Евтимий" не е съгласуван по надлежния ред. Към 8 ч. все още няма внесен документ от Столична община в "Пътна полиция". Това заяви пред БНТ комисар Николай Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР.

Според него трябва да се прегледа по проект маркировката, допълнителните съоръжения по спирките, велоалеите и др. Ще трябва поне едномесечен срок на инженерите на СДВР да се запознаят с проекта и да дадат адекватно и компетентно становище, уточни Крушарски...".

https://news.bg/regions/inzhenerite-v-sdvr-se-zahvashtat-s-novata-markirovka-na-patriarha.html

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6125 on: 13.05.2024, 14:15:20 »
Проектът е минал задължителното съгласуване през малка транспортна комисия, в която членуват именно СДВР с всичките й поделения (КАТ, Пожарна и т.н.), експлоатационните дружества. Това не е частен инвестиционен проект, за който инвеститора да обикаля през Софийска вода, ЧЕЗ-МЕЗ и сие… Проектът се гледа по законосъобразност в компетенцията на всеки един от участващи експерти-представители на институции и организации.
Ако беше така, нямаше АМ Струма през Кресна да се лашка 20 години за ОВОСИ-МОВОСИ. Малката транспортна комисия е консултативен орган, там са присъствали катаджия, пожарникар и т.н., но това не е равносилно на съгласуване. А и не съм сигурен, че сега е изпълнен точно до последната линия проектът от 2018 г.
Разбира се, това не значи, че като не е минала съгласувателна процедура, трябва тутакси да се заличи всичко. Пак давам пример с АМ Струма - участъкът Перник-Долна Диканя не е съгласуван от 20 години, но ни съществува, макар и с понижена категория. Вероятно ще се даде срок за съгласуване. Вероятно ще има и някои промени. Да се надяваме, че към тях ще се подходи разумно, а не политически-площадно. Изненадан съм, че някои ППДБ и най-вече еСеС-талибани включиха л@йномтетите срещу свой - Трайчо Трайков. Някои просто са забравили за режима на приемане-предаване.

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #6126 on: 13.05.2024, 15:07:15 »
Трайчо Тайков безгръбначно взе страната на недоволните и просто поиска да се върне старото положение, за което си зажлужава критиките. Това си е в негов стил, не се сещам някога да е имал твърда позиция за нещо.
« Last Edit: 13.05.2024, 15:09:01 by Sofia »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6127 on: 13.05.2024, 17:11:11 »
Градският транспорт като алтернатива за евтино и бързо придвижване
Според Калоян Карамитов е трябвало хората да бъдат по-добре запознати с новите предложения

"Новият проект за реорганизация на движението на ключови места в центъра на София доведе до масово недоволство и протести от страна на живущите в района, но и на всички граждани на столицата. Такива протести са ценни за развитието на устойчива градска среда - в това е убден урбанистът Калоян Карамитов от “Екипът на София”

Според него е нормално такива проекти да са противоречиви. “За да има яснота какво се случва, да се успокоят и гражданите, че няма да има толкова драстични промени, е необходимо да се подходи с повече предварителна комуникация“, обоснова тезата си пред БНР Карамитов.

Той е на мнение, че е трябвало гражданите да бъдат по-добре запознати с новите предложения, а това не е направено, тъй като този проект не е от новите и е заложен от няколко години.

"Може би се подцени необходимостта от комуникация, защото проектът бе комуникиран преди 4 или 5 години. Разчиташе се, че хората така или иначе са запознати с този проект и няма какво повече ново да се каже за него. Трябваше да се мине в друга форма на партньорство между общината и гражданите. Самото проектно решение е изключително полезно за града“, каза урбанистът.

"Екипът на София" смята, че новата велоалея по бул. “Патриарх Евтимий” ще бъде ключова връзка за създаване на велосипедна мрежа в центъра на града. Карамитов сподели, че е направен реверанс към живущите на “Витошка” относно повечето паркоместа, а да не бъдат намалявани. И допълни още, че в последните 10-20 години Столична община влага много редства в стимуране използването на градски транспорт и устойчива мобилност.

"Не е казано, че трябва колите да бъдат забранени, но трябва да е ясно, че когато има алтернатива, която е по-бърза и по-евтина, е съвсем логично човек да избере другият начин на придвижване. Трябва приоритизиране и именно тук бус лентите са средство за това. Осигуряването на алтернативни възможности се случва точно чрез такива трасета. Наблюдава се и тенденция хората да не избират автомобила си, тъй като той е по-бавният начин за придвижване, особено ако се включи и времето за търсене на паркомясто", уточни Калоян Карамитов."

https://www.dnes.bg/sofia/2024/05/13/gradskiiat-transport-kato-alternativa-za-evtino-i-byrzo-pridvijvane.607241

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6128 on: 13.05.2024, 17:12:46 »
Не ви ли идва на ум, че по Патриарха отново живеят от "по-равните" и "по-специалните"?
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #6129 on: 13.05.2024, 22:29:48 »
Т.Т. отдавна е лесно манипулируем заради миналото си.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #6130 on: 14.05.2024, 11:47:26 »
https://www.facebook.com/transportzasofia

За Нощта на Музеите на 18 май ще се движи ретро автобусна линия от Политехническия музей през музеите и галериите в центъра до Националния исторически музей.

Подвижният музей ще се движи през 20 минути между 18:00 и 00:30 часа, а автобусите са Mercedes O305G, Ikarus 260, Ikarus 280 и Чавдар 130.

Линията се организира благодарение на Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура", ПМП Груп и Столичен автотранспорт.

храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #6131 on: 14.05.2024, 16:42:48 »
https://www.facebook.com/transportzasofia

За Нощта на Музеите на 18 май ще се движи ретро автобусна линия от Политехническия музей през музеите и галерии
И Чавдар 11М4 също
« Last Edit: 15.05.2024, 20:13:00 by blagun »

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #6132 on: 14.05.2024, 16:43:56 »
11М4 няма да се движи. Официалната информация е в източника, който съм цитирал в предходното ми мнение.
Автобусите са Mercedes O305G и Чавдар 130 на Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура";
Ikarus 280 на "Столичен автотранспорт" ЕАД
Ikarus 260 и Ikarus 280 на ПМП Груп 7 - фейсбук страница "Икарус 260 и 250 България"
« Last Edit: 14.05.2024, 16:48:51 by viktorlc »

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6133 on: 15.05.2024, 09:49:43 »
Аз като живеех на Княз Борис 160 във вътрешната кооперация , стана пожар . Пожарните спряха на улицата . Вероятно трябва да бъде съборена предната кооперация за да има достъп пожарната до вътрешната кооперация?
Входът - https://www.google.com/maps/@42.7009977,23.3201633,3a,75y,93.91h,78.85t/data=!3m6!1e1!3m4!1syHnW5AV3eKqDf7l95OIG5A!2e0!7i16384!8i8192?authuser=0&entry=ttu
Вътрешната кооперация - със сменения покрив - https://www.google.com/maps/place/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80,+%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D0%9A%D0%BD%D1%8F%D0%B7+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+I%E2%80%9C+160,+1000+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/@42.7010742,23.3204677,36m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x40aa85662aada13b:0xa5b6ab3ff2a408e2!8m2!3d42.7011081!4d23.3203749!16s%2Fg%2F11csjl7810?authuser=0&entry=ttu

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6134 on: 15.05.2024, 12:54:09 »
https://lunarlights.eu/instalations/word-at-risk-bg/
Ще го преразкажа за тези, които не са успели да го видят.

В една палатка, която беше във формата на полусфера, прожектираха върху вътрешните стени документална анимация. Започва с въпроса какво бъдеще очаква всички деца, които в този момента са в утробите на майките си. И след това се разказва какви са резултатите от глобалното затопляне до днес. дават се данни как средната температура не е мърдала с хилядолетия, а в само в последните няколко десетилетия се е вдигнала с един градус и нещо. Казват колко се повишило нивото на моретата. казват с колко ще се повиши, ако температурата се вдигне само с още един градус. Ако не ме лъже паметта - 75 сантиметра. как за последните 30 години са изсечени гори с територия, която е колкото четири пъти тази на България. И изсичането е направено само заради бизнес. а това води до големи горещини и после големи и опустошителни бури. И после разправят колко пластмаса е замърсила природата. много добре направена анимация, на която показваха как пластмасата пречи на дивите животни. Дори някои животни бяха нарисувани все едно са направени от пластмаса и боклуци. ако се продължи със същото темпо, до 2050 година в световния океан ще има повече пластмаса отколкото морски обитатели. и накрая поне завърши с положителна нотка за надежда. може всичко това да се забави или дори да спре, ако всички направим някаква промяна.

Господи слез и си прибери вересиите..............

Няма да споменавам никове- те си знаят.
Фантасмагориите им нямат нищо общо с реалността. Ще дойде време и друга песен ще запеят !
Ти си от тези, които само хвърлят някакви думи, без един път да се аргументират.

Кажи с кое не си съгласен? Че няма глобално затопляне? Че природата не е на ръба на унищожаване? Че автомобилите не вредят на природата, на човешкото здраве, на обществото?

Всички тези вредители може да бъдат оправени само с ограничения и тежки данъци и такси.

Точно този тип хора от примера ти нито ограничения, нито данъци и такси ще ги оправят - единствено можем да се надяваме децата им да надрастнат комплексите им.
Смятам, че има хора, които ще бъдат ограничени, ако се направят много тежки данъци и такси. Но също така съм съгласен, че има и много такива, които ще стоят гладни, ама ще бъдат гъзари да ходят навсякъде с кола.

Много сте ми интересни. Смятате, че хората няма да се променят от "меки" мерки като данъци и такси, а в същото време отхвърляте "твърдите" мерки, които едно тоталитарно управление може да направи.

единствено можем да се надяваме децата им да надрастнат комплексите им.
Как го вярваш това? Деца, които ги карат с кола на детска градина, които ги карат с кола на училище, които ги карат с кола на разходка, на които им се купува кола на 18 години? Тези деца буквално се закърмват с кола.

Ако не се въведат крути мерки, няма да има промяна. Даже със сигурност ще става по-зле. Ама говоря за мерки, които не са най-демократичните. но ще са добро. 

я л т а е прав за едно нещо. С времето ще има все повече коли и културата на ходене до кенефа с кола ще се увеличава. но това ще става не защото така е редно, правилно или природосъобразно. А защото нещата са оставени без контрол.

Инженерите в СДВР се захващат с новата маркировка на Патриарха

"Позицията на СДВР е, че проектът за новата маркировка в центъра на София по бул. "Патриарх Евтимий" не е съгласуван по надлежния ред. Към 8 ч. все още няма внесен документ от Столична община в "Пътна полиция". Това заяви пред БНТ комисар Николай Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР.

Според него трябва да се прегледа по проект маркировката, допълнителните съоръжения по спирките, велоалеите и др. Ще трябва поне едномесечен срок на инженерите на СДВР да се запознаят с проекта и да дадат адекватно и компетентно становище, уточни Крушарски...".

https://news.bg/regions/inzhenerite-v-sdvr-se-zahvashtat-s-novata-markirovka-na-patriarha.html
Там сигурно живее някой МНОГО важен. Цялата държава вече е ангажирана с този проблем. Някъде четох, че и организациите на ресторантьорите са се присъединили към протестиращите. Както и таксиметровите шофьори.

Май само църквата още не е дала становище.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6135 on: 15.05.2024, 13:10:40 »

Там сигурно живее някой МНОГО важен. Цялата държава вече е ангажирана с този проблем. Някъде четох, че и организациите на ресторантьорите са се присъединили към протестиращите. Както и таксиметровите шофьори.

Май само църквата още не е дала становище.

Всъщност е редно и църквата да даде становище, все пак имат храм на Патриарха. Ако се окаже че не са си дали благословията може да им се махне велоалеята пред „Свети Георги“.

Ти защо мислиш конкретно че точно един конкретен не е доволен и против? Може да са няколко и общината да се е объркала с неправомерно действие?

Ето и Диков какво казва по въпроса, него не го бяхме включвали още. Мисля че косото паркиране по Патриарха се въведе именно по негово време.

Арх. Петър Диков: Промените на движението в центъра са като правени от хора, които нямат книжка

"„Аз имам чувството, че всички тези проекти са направени от хора, които не са се качвали на кола и нямат шофьорска книжка.“ Това коментира в ефира на bTV Radio архитект Петър Диков, бивш главен архитект на София и председател на Управителния съвет на  Съюза на българските архитекти, по повод промените, свързани с организацията на движението в центъра на града, косото паркиране обратно на движението, велоалеите и местата за паркиране.

„Оправданието, че това е съгласно Наредбата за комуникационно-транспортните системи в урбанизираните територии  е абсолютно фалшиво твърдение, защото тази наредба аз съм я правил. Никъде не е указано, че трябва да се паркира при косо паркиране на заден ход. Първо е груба грешка велоалеите от двете страни на булеварда. Тези велоалеи както са направени, те освен че пречат за обслужването на сградите, освен, че пречат на движенето, те са несъстоятелни и за самите велосипедисти. Аз самият съм велосипедист много отдавна, карам колело в София, знам проблемите на велосипедното движение, между другото аз съм одобрявал първите проекти за велоалеи в София, както е направена еднопосочна велоалея, която е много тясна, тя не дава възможност да се изпреварва един велосипедист, който кара по-бързо, който има спешна нужда да стигне по-бързо до мястото ,където е тръгнал, пред него ако има някой, който кара със скоростта на пешеходец, този няма как да го изпревари. Дублирането на велоалеята от северната страна на булеварда също е груба грешка, защото става засичане на велосипедната алея със спирките на градския транспорт, тези спирки са дадени да се пресичат по безумен начин между спрелия автобус и навеса на спирката, което е и много рисково и опасно и за тези, които ползват градския транспорт, и за велосипедистите.“, посочи арх. Диков.

„За мен най-същественото е да се представи все пак проектът, по който се прави тази промяна и да се обявят авторите на този проект, защото елементарното нещо е, че всяка организация или реорганизация, всяко строителство или всяко нещо, което се прави в града би трябвало да има съответния проект, който е минал по процедурите, които изисква законът, да е одобрен и да е влязъл в сила. До тук слушаме само идеолозите, те не казват нищо ново, казват неща, които доста години ги говорят, но странното е, че няма насреща проектантите, които да обяснят мотивите. А иначе критики по отношение на това, което се направи има много. Най-същественото е, че това преустройство на организацията на движението за съжаление доста влошава нещата, много непрофесионално е направено, самите граждани не го приемат, но гражданите са ползватели на тази градска среда и аз мисля, че тяхното мнение категорично трябва да се чуе, защото всички, които управляват нещо не го управляват заради себе си, а заради хората, които са ги избрали.“, каза още бившият главен архитект на София."

https://tribune.bg/bg/obshtini/arh-petar-dikov-promenite-na-d/

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6136 on: 15.05.2024, 13:13:55 »

Арх. Петър Диков: Промените на движението в центъра са като правени от хора, които нямат книжка

А той какво има в черепната си кутия? Вероятно и изветряла лимонада вече няма. Съсипа с некадърността си София , пък сега - голям експерт!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6137 on: 15.05.2024, 13:27:41 »
Мисля че косото паркиране по Патриарха се въведе именно по негово време.
Не е въведено от него, има го още от 90-те, по времето на гл. арх. Стоян Янев и кмета Стефан Софиянски.
Иначе еднопосочни велоалеи има на много места по света, даже това е по-честият вариант, отколкото двупосочна в едното платно. Който бърза, изпреварва отстрани. Тествано наскоро от мен в Берлин, там има велоалеи и по тротоарите, и по пътните платна, зависи от ситуацията.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #6138 on: 15.05.2024, 14:45:18 »
Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"

🎉Готови ли сте за Европейска нощ на музеите – София 2024?
☀️В събота се очаква времето да е топло и слънчево, за разлика от днес.
⏰Публикуваме разписанието на линията, като са показани часовете на преминаване само на някои възлови спирки от маршрута на атракционната линия. Иначе общо спирките са 17 броя във всяка от двете посоки на маршрута.
🏦Национален политехнически музей / National Polytechnic Museum се обслужва от спирката "ул. Св. св. Кирил и Методии" с код 2170, разположена на кръстовщето на ул. Опълченска и бул. Сливница. Моля, имайте предвид, че музеят приема посетители само до 22 часа, затова планирайте посещението му по-рано.
🌜Линията спира по бул. Цар Освободител и по бул. Тодор Александров на спирките на нощния транспорт, като така сме осигурили прекачване на него за последните курсове.
🚊Традиционно, линията прави връзка с четирите линии на метрото в различни части на маршрута й.
🎉Приятно пътуване!

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #6139 on: 15.05.2024, 14:46:54 »
Кажи с кое не си съгласен? Че няма глобално затопляне? Че природата не е на ръба на унищожаване? Че автомобилите не вредят на природата, на човешкото здраве, на обществото?
Не съм съгласен с еднопосочното мислене на власт имащите, и на такива като теб също !
Като вредят автомобилите, на ниска скорост и в задръствания вредят поне десет пъти повече !
Какъв е смисъла булевард да го превърнеш в уличка ?
По цял свят взимат мерси за ликвидирането на задръстен трафик, а у нас обратното, и с популистки мерки.

я л т а е прав за едно нещо. С времето ще има все повече коли и културата на ходене до кенефа с кола ще се увеличава. но това ще става не защото така е редно, правилно или природосъобразно. А защото нещата са оставени без контрол.

И според теб "контрол" значи забрана на движение с автомобили ли ?
Да имаш понятие що е демокрация ? Дали знаеш че държавата това сме ние хората ?
Дали имаш представа че избраните от нас, трябва да работят в полза на народа, а не в негова вреда ?
Дали имаш представа че в Швейцария за да управляваш велосипед трябва да имаш лиценз и застраховка, а тук никой нищо не изисква ?
Като си правиш изводите трябва да погледнеш и от другата страна на барикадата, а и отляво, и отдясно също. Това прави умният човек, а глупците знаят само да плюват !
Определени калпави глави чудейки се как да намалят трафика в централната градска част, се занимават с такива популистки мерки, защото са некадърни да се справят със статуквото.
Ще мине време, ще одъртеете и помъдреете, с натрупан жизнен опит, и ще си промените мненията на 180 градуса, пък дано да си спомняте дефектните ви мнения.
Хипитата от 60-те и 70-те години на миналия век, минали всички етапи на противопоставяне, всякакви наркотици, одъртяха и станаха най големите пуритани.