Author Topic: Новини от София  (Read 1360153 times)

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Re: Новини от София
« Reply #6200 on: 17.05.2024, 12:57:19 »
Този 1% са някакви по-скоро пожелателни данни, а не официални такива.
Разбира се, че не са. Това е съчинение на Ялта в опит да покаже колко са малко, без да осъзнава, че всъщност 1% е много повече отколкото си мисли.

Тошко пак се заяжда. Аз никъде не съм писал за 1 % !
А преброяването е неточно, защото е извършено по време на корона епидемията.
И някой искам да ми обясни как точно се извършва преброяването ? Защото ни е знаем за популиската стъкмистика, наречена статистика.

И зададох въпроси, на които май никой не желае да отговори. Значи ли това че не познавате материята и само вятър на клавиатурите си правите, или работното време си уплътнявате ?
« Last Edit: 17.05.2024, 12:58:56 by я л т а »

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #6201 on: 17.05.2024, 13:29:21 »
Моя грешка. Fafan го написа, ама то е същата работа.

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6202 on: 17.05.2024, 13:34:15 »
Е на Фафан главата не е на моите рамена.
И пак питам: на въпросите ми няма ли кой да отговори ?

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6203 on: 17.05.2024, 15:14:56 »
И пак питам: на въпросите ми няма ли кой да отговори ?
Пейчев може да те насочи към компетентното лице  :D Че аз му нямам координатите.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6204 on: 17.05.2024, 15:33:34 »
Има кой да отговори на въпросите - протопрезвитер Кусан Хадавян tivan@armenianchurch-sofia.org. Следващите инстанции са временния архиерей на арменската епархия архиепископ Датев Акобян arhiepiscopie@armeana.ro и Негово Светейшество католикос Карекин II Нерсисян divanatun@etchmiadzin.am, но са сериозно претоварени и се чака дълго за разглеждане.  :)

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #6205 on: 17.05.2024, 16:42:39 »
Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"

😲Дойде моментът да разкрием на кои ретро автобуси утре, събота, 18-ти май, ще можете да се повозите по безплатната атракционна автобусна линия, по случай Европейска нощ на музеите – София 2024. Напомняме, че линията се движи на интервал от 20 минути от 18 до 24 часа и ще осигури връзка между музеите, метрото и нощния транспорт.
‼️ Присъединяваме се към призива на Транспорт за София за нощта на музеите да използвате градски транспорт.
🚌Първият автобус е Mercedes Benz O305G на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура". Автобусът е произведен през 1983 г. Първоначално се е движил в Бремен и Хановер, Германия, като през 2006 г. пристига в България.
🚌Вторият автобус е двуетажният MAN A39 Lion's City DD ND313 на „Столичен Автотранспорт“ ЕАД. Автобусът е произведен през 2009 г. Първоначално се е движил в Берлин, Германия, като през 2024 г. пристига в България.
🚌Третият автобус е Чавдар 130 на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура". Автобусът е произведен през 1994 г. Първоначално се е движил на летище Бургас, където е превозвал пътници между терминала и самолетите.
🚌Четвъртият автобус е Икарус 260 на Икарус 260 и 250 България. Автобусът е произведен през 1990 г. Дълги години се е използвал от завод „Динамо“ в Сливен като ведомствен автобус за работниците.
🚌Петият автобус е Икарус 280 на Икарус 260 и 250 България. Автобусът е произведен през 1995 г. Дълги години се е движил в Унгария, като през 2024 г. пристига в България. С покупката му собствениците отбелязват 50 години движение на този модел автобуси у нас.
🧐Очаквайте и публикация с разписание на всеки един от автобусите за всички спирки.
🎉Приятно пътуване!
📸: Yasen_N, Марио Евстатиев, Икарус 260 и 250 България

храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6206 on: 17.05.2024, 17:29:19 »
Аз искам да попитам Фафан какво предлага той? Защото каквото и да предложи някой тук, на абсолютно всяко предложение той е на контра, обаче досега той не е дал свои идеи, а само плюе. Какво предлага? Като има колчета-що имало колчета, като няма, ще каже-що велоалеята е опасна. Единственото, което съм чул от него е някаква обединена Бус-велолента, удобно забравявайки, че Патриарха е еднпосочен, но от велоалея има нужда и в двете посоки.
« Last Edit: 17.05.2024, 17:32:11 by Chezare »
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6207 on: 17.05.2024, 17:32:47 »
Пейчев може да те насочи към компетентното лице  :D Че аз му нямам координатите.
[/quote]

Има кой да отговори на въпросите - протопрезвитер Кусан Хадавян tivan@armenianchurch-sofia.org. Следващите инстанции са временния архиерей на арменската епархия архиепископ Датев Акобян arhiepiscopie@armeana.ro и Негово Светейшество католикос Карекин II Нерсисян divanatun@etchmiadzin.am, но са сериозно претоварени и се чака дълго за разглеждане.  :)

Простовато банални сте и двамцата, особено втория, той е като :Едно си баба знае, и едно си бае" И дали е баба- в акъла де ?

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6208 on: 17.05.2024, 17:38:21 »
Единственото, което съм чул от него е някаква обединена Бус-велолента, удобно забравявайки, че Патриарха е еднпосочен, но от велоалея има нужда и в двете посоки.

За да съм контра както казваш и да не си наруша традициите ще застана в контра и по този въпрос. Защо да е необходима точно велоалея в обратната посока? Движението в обратната посока традиционно и от години е по Скобелев и Васил Левски, ако Патриарха беше двупосочен като едно време разбирам, ама той от много време е еднопосочен.

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #6209 on: 17.05.2024, 18:49:20 »
Имаш ли предложение как да се направи безопасна велоалея от Скобелев до Графа по Васил Левски? Защото нито през тунела, нито отгоре виждам как би могло да стане.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6210 on: 17.05.2024, 19:00:43 »
Имаш ли предложение как да се направи безопасна велоалея от Скобелев до Графа по Васил Левски? Защото нито през тунела, нито отгоре виждам как би могло да стане.
От Патриарха до НДК има как да се направи велоалея, а в района на НДК най-безопасно е през площада

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6211 on: 17.05.2024, 20:51:34 »

Никога не карам от там когато съм с колело, избягвам големите булеварди защото първо въздуха ми е твърде мръсен за да го дишам и второ не ми се струва достатъчно безопасно. От Руски паметник винаги карам по Македония, Солунска и Графа за да стигна Попа и после нататък Борисовата градина, като от пл. Македония до Солунска слизам и бутам колелото за да пресека. Карането по малки улици със спокойно движение което не е по-бързо от велосипеда е просто по-приятно.

А иначе сега предстои поредното препроектиране на тунела, един шанс да се вкара и велоалея отгоре в проекта, и то истинска а не такава организирана като временна организация.
« Last Edit: 17.05.2024, 22:37:08 by fafan »

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #6212 on: 17.05.2024, 23:24:51 »
🧐Очаквайте и публикация с разписание на всеки един от автобусите за всички спирки.
🎉Приятно пътуване!
Благодаря! :fan:

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6213 on: 20.05.2024, 13:53:32 »
Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"

😲Дойде моментът да разкрием на кои ретро автобуси утре, събота, 18-ти май, ще можете да се повозите по безплатната атракционна автобусна линия, по случай Европейска нощ на музеите – София 2024. Напомняме, че линията се движи на интервал от 20 минути от 18 до 24 часа и ще осигури връзка между музеите, метрото и нощния транспорт.
‼️ Присъединяваме се към призива на Транспорт за София за нощта на музеите да използвате градски транспорт.
Това е пример за една чудесна идея, лошо планиране и ужасна реализация.

І. Идеята.
Като цяло идеята да има ретро автобуси в деня на музеите е много добра. Така се получава още една своеобразна музейна експозиция на колела.

Друг е въпросът какво прави двуетажния автобус в списъка. Той не е много ретро.

ІІ. Планирането.

1. Има три групи хора, които се возиха на тези автобуси:
- любители на ретро автобусите, за които основният фокус на вечерта е да се повозят на всичките модели.
- хора, които ползват линията, за транспортиране между различните музеи/галерии.
- комбинация от първите две: хора, които хем биха искали да се повозят на ретро автобуси, хем биха искали да посетят повече музеи/галерии и т.н.

2. И трите групи бяха доста прецакани.
- първата група е прецакана, защото автобусите се препълват и те не могат са да се насладят на пътуването в ретро автобус - да се разходят вътре, да разгледат отделните компоненти.
- втората група е прецакана, защото автобусите се препълват и пътуването е некомфортно. А също така заради препълването, автобусите се бавят и разписанието не се спазва. и дори се стига до повреждане на автобусите, което означава отпадане на курсове. За което пък хората нямаше откъде да получат информация и съответно им се разваляха плановете. 
- третата група е най-прецакана, защото трябва да избира на кое да обърне внимание - на автобусите или на музеите/галериите. Ясно е, че няма как да се разгледат всички обекти от събитието, защото повечето от тях само бяха отбили номера като са направили вход свободен само за 3-4 часа. Но на всичкото отгоре и автобусната линия с ретро автобуси се движи по същото време. Да се чудиш как да ги съвместиш двете неща - да разглеждаш ретро автобусите или да разглеждаш музеите...

3. Добро планиране на ретро - музейна линия би било следното:
- организира се ретро линия само с ретро автобуси през деня, преди започване на вечерната програма на музеите и галериите. Така хората ще могат хем да се повозят на всички ретро автобуси, хем после да имат време за музеите.
- ретро линията да има определен маршрут само с няколко спирки, на които хората може да се качват и слизат. Така ще се разграничи от останалия градски транспорт и няма да се качват хора, които просто искат да се транспортират нанякъде.
- в автобусите по ретро линията да има допълнителен персонал, който да следи за максимален брой пътници за съответния автобус. Този брой трябва да е преценен така, че да може да се пътува по начин, че хората да се насладят и да разгледат автобуса отвътре. Персоналът трябва да следи един човек да не се вози повече от един курс, за да има възможност за всички, които имат интерес, да се качат.

4. Допълнително можеше да се планира транспорт за обиколка на обектите:
- вечерта вече може ЦГМ да организира допълнителен безплатен транспорт с няколко линии, които свързват всички музеи и галерии.
- тези линии трябва да са обикновени возила, за да не привличат излишен интерес. Тяхната функция е само превозване между обектите на нощта на музеите. Затова двуетажния автобус не е добра идея, защото ще привлече хора, които просто ще искат да се возят на него, а това ще отнеме капацитет за хората, които искат да се придвижват между музеите.
- тези линии трябва да имат ясно разписание (което е предварително обявено на сайта на ЦГМ), за да може да хората да планират посещенията си в музеите.
- трябва да излиза информация по електронните табла по спирките, както и в интернет.
- може би добра идея би било една основа линия с дълги автобуси MAN и още 2-3 допълнителни линии с малките електрически бусчета, които да покриват обектите, които са встрани от основната линия.

ІІІ. Реализацията.

Пълен провал!

1. Имаше претъпкани автобуси, в които не можеш да се качиш. Нищо чудно, че два автобуса са се повредили.

2. Публикуваното разписание не се спазваше. Със закъснение от 5-10 минути пристигаха автобуси, които не отговарят на модела, който се очаква за конкретните час и минути на дадена спирка. Това разочароваше някои хора, които очакват определен модел автобус.

3. Два автобуса са се били повредили, за което нямаше как хората да получат информация от никъде. Трябваше да се пусне информация за линията по електронните табла по спирките и в интернет. И преди някой да каже, че не може, защото това не е съществуващ маршрут - в автобуса, в който се возих, имаше гласово оповестяване на спирките, което очевидно работеше чрез GPS. Това значи, че някой си е направил труда да програмира маршрута. Единствено е оставало да се върже към системата на ЦГМ.

4. При обаждане на информационния телефон на ЦГМ, се е получавал отговор, че тази атракционна линия се организира от частна институция и те нямат никаква информация. Резил! Уж с подкрепата на Столична община, а пък не са ангажирали ЦГМ за съдействие/контрол.

5. двуетажния автобус е неподходящ. Първо - не е ретро. А в музея Земята и хората слушах едно семейство с деца, което разказваше за травматичното им пътуване с този автобус. По маршрута имало много клони и други препятствия, които издавали стряскащи (за деца) звуци, когато се блъскали по конструкцията на автобуса. Това е травмирало както техните деца, така и други деца, които са били на втория етаж. Имало разревани деца.

6. Маршрутът и спирките не бяха информирани към гражданите по най-добрия начин.
- Не беше ясно дали автобусите по специалната линия спират по всички съществуващи спирки на МГТ или не. Някои от шофьорите не са спирали на всички спирки.
- В подробното разписание по модели автобуси беше отбелязана спирка Хотел Хемус. Но не беше изяснено откъде точно минават автобусите и как обслужват въпросната спирка в посока център - дали по маршрута на тролейбус 7 (и спират на спирка Хотел Хемус срещу входа на мола) или по основното платно на Арсеналски и след това по основното платно на Черни връх (и спират на спирка Хотел Хемус за автобус 94).

Аз чаках на спирката на автобус 94. Според разписанието трябваше да дойде Икарус 280. 7-8 минути след обявените час и минути по разписание се зададе двуетажния автобус по основното платно на Арсеналски. Викам си - поне съм познал коя е спирката. Да, ама не. От основното платно на Арсеналски двуетажният автобус зави в обособеното трасе, което е в средата на Черни връх. Така спирка Хотел Хемус остана необслужена. С компанията, в която бях, се придвижихме с редовния градски транспорт, но това ни костваше провал на плановете. Имахме доста стегнат график, с който целяхме да обиколим повече обекти. Но заради тази случка не успяхме да влезем в два обекта от нашия график. (поне видях, че долният етаж на автобуса беше препълен с народ, което прави автобуса по-стабилен и безопасен)

7. Служителите и уредниците в музеите не бяха и чували за подобна атракционна линия. Може би не е лоша идея тази информация да беше разпространена до всички обекти, покрай които минава линията, за да може служителите там да бъдат полезни на посетителите.

Такива идеи са много добри, но когато планирането и реализацията им се случат по толкова несериозен начин, това компрометира бъдещи подобни инициативи. Много лесно провалът от онази вечер може да се използва при политическото говорене като аргумент, че не трябва да се правят подобни неща.

Уж хора, които разбират от транспорт, че чак са си направили сдружение, а пък не могат да организират едно такова транспортно събитие. Аз, който не разбирам професионално от транспорт, ще го планирам по-добре. С удоволствие съм съгласен да ми ползвате идеите от по-горе за догодина.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #6214 on: 20.05.2024, 14:27:20 »
Аз не съм съгласен с това крайно изказване.
Идеята и планирането: отлични. Икарусът на ЦГМ не е могъл да излезе, сменили са го с двуетажен. Логично и разумно. Но не е имало добра координация с шофьора му, затова не спрял на Хемус.
За това че е трябвало да се движат през несъществуващия ден на музеите, няма смисъл да коментирам. Има нощ на музеите и тогава е времето на музейните автобуси.
Маршрутът беше отлично подбрам, като само 2 музея останаха извън него.
Няма как частни автобуси да се свърат с GPS системата на ЦГМ. Само един от 5-те беше на ЦГМ.
Единствена забелжка от мен: недостатъчен капацитет. Надявам се догодина автобусите да са двойно повече. Определено интерес имаше.

Реализацията: закъснения имаше заради задръстването около СУ и Мария Луиза, от двете страни на затворения за пешеходци участък. Въпреки това до към 22:00 бяха в разумните граници от 5-10 минути. Шофьорите не почиваха и компенсираха. За по-късно не знам.
Единственото подценяване на събитието според мен дойде от Сдружение Икарус... Единият им автобус отпадна още в началото на вечерта. Другият остана без неутрална предавка. На всяка спирка шофьорът гасеше двигателя и палеше на първа скорост. Ня знам дали си е изкарал последния курс.

Като цяло от мен (и сина ми) адмирации и се надявам инициативата да се повтори с по-голям капацитет.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #6215 on: 20.05.2024, 14:31:47 »
Относно закъснението голяма вина за него имаше затварянето на Царя само до Военния клуб. Само на последния курс успях да мина навреме. Още в началото чаках 10 минути да ме пуснат на Президентството. Полицаите не знаеха че има разкрита автобусна линия, нещо за което е отговорна СО, защото със заповед на кмета линията бе разкрита. Съобщаването на спирките не е свързано с ЦГМ, а със собствен модул. Изобщо това, което се описва е добре, но на практика и това което стана не беше малко.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #6216 on: 20.05.2024, 14:38:38 »
Основният проблем дойде от Пътна полиция, които нямаха достатъчно екипи. Имаха само два. Затова бяха затворили Цар Освободител от Ларгото до Раковски, вместо от Ларгото до СУ. В резултат на това имаше огромно задръстване между СУ и Раковски, което водеше до закъснение от 10 минути всеки курс, въпреки тръгването навреме от НИМ. Пак по вина на Пътна полиция и въпреки изричното искане на Столична община, не се осигуриха два патрула, които да регулират движението на НИМ и неговия паркинг, което доведе до нуждата на един от курсовете 10-15 момчета от автобуса да слезнат и да преместят с тласъци един Фолксваген, което доведе до ново забавяне.
По отношение на автобусите Икарус - колегите се справиха прекрасно! Повредите, които са се появили, е нямало как да бъдат установени предварително. А и все пак трябва да се има предвид, че това са исторически автобуси. Не са нови и не може да се изисква от тях да се държат като нови.

Линията като цяло беше много успешна. Пътниците бяха радостни и подходиха с разбиране. По предварителни данни, пътниците, които се возиха на автобусите по линията са около 4500.

Относно закъснението голяма вина за него имаше затварянето на Царя само до Военния клуб. Още в началото чаках 10 минути да ме пуснат на Президентството. Полицаите не знаеха че има разкрита автобусна линия, нещо за което е отговорна СО, защото със заповед на кмета линията бе разкрита.

В крайна сметка се оказа, че СО е подала информация за линията на Пътна полиция, но някой там не е свел тази информация до полицаите на терен.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #6217 on: 20.05.2024, 14:40:59 »
Само на последния курс успях да мина навреме.
Ти някой от автобусите ли си управлявал?

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #6218 on: 20.05.2024, 14:42:24 »
Мерцедеса.
Макар и не с перфектна организация, за пръв път се организира подобно мероприятие, принтова от доброволци ентусиасти. По-голямата част си имаме работа и правим това със собствени сили и средства. Който смята че може и по-добре нека заповяда да помогне с каквото може.
« Last Edit: 20.05.2024, 14:45:09 by RADOCVET »
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6219 on: 20.05.2024, 15:16:17 »
Отстрани винаги изглежда по-лесно, отколкото е в действителност. Ние, българите, сме царе да седим отстрани и да даваме акъл, но, като трябва да се свърши някаква работа, желаещите реално да помогнат, са единици.
Поздравявам момчетата за хубавата идея и добрата организация! Да, винаги може по-добре, и, надявам се, при следващи подобни събития да има повече информация, по-добра координация между различните институции, и автобусите да се движат навреме и безаварийно. Вижда се, че има голям интерес към такива събития, така че има потенциал дори за редовна ретро автобусна линия, с билети. При положение, че е безплатна линията, няма как да гониш и следиш кой колко време се вози.