Author Topic: Градски и жп транспорт в Румъния  (Read 150058 times)

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: Градски и жп транспорт в Румъния
« Reply #360 on: 25.07.2023, 11:27:15 »
… Между Тимишоара и Крайова беше нощ и спах повечето време, не можех да следя скоростта. Но 7 часа между двата града не ми звучи много бързо. …
При нощните влакове не се гони скорост, пътува се достатъчно време, че да не те изсипят и събудят на крайната гара по никое време… За близо 7 часа сън и аз си мечтая…  :rolleyes:
« Last Edit: 27.08.2023, 11:31:06 by difian »

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #361 on: 25.07.2023, 13:41:10 »
Е аз се опитвах да спя, ама не ми се удаваше много. По принцип не мога да спя във влак. А един от кушета кашляше през минута в продължи поне 3-4 часа. Направо ме вбеси. Климатикът духаше много студено сигурно затова се разкашля той.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #362 on: 17.09.2023, 22:32:13 »
Не знам дали някой е пускал в някоя тема новината, че през декември 2023 г. Румъния пуска влак от Русе до летището в Букурещ по новомодернизираната директна линия Гюргево-Букурещ, който ще се движи със 160 км/ч и ще има 4 влака на ден. Хората са доста напреднали, още едно потвърждение, пускат ни бърз модерен влак до Русе, а ние не си мърдаме пръста да модернизираме линиите до Русе. Предпочинаме за усвояваме европарите по джобовете, вместо да ги влагаме в реални дела.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #363 on: 17.09.2023, 22:46:29 »
Да, май влаковете ще са на частник. Новината я имаше в групата Българи в Румъния и имаше снимки на мотрисите. Много добра новина, ще е много по-удобно отиването до Букурещ и готините места в Румъния като Синая, Брашов, Предел, Сигишоара и тн. Особено за Русенци ще е много по-удобно да ходят на планина в Синая или на Предел, отколкото примерно на Банско или на Боровец, дори и Трявна.

Учудва ме Румънците колко бързо и колко много дръпнаха напред. До неотдавна беше много зле при тях, и влаковете и ГТ, а сега е като в централна Европа. Навсякъде климатизирани вагони, частни превозвачи, на гарите съобщават на Румънски и Английски, имат доста международни влакове. Даже казват, че в Румъния стандарта вече минава или скоро ще мине този в Унгария. В Букурещ имат почти 30 нощни линии, в курорта Синая има малки автобусчета Ситаро, ел.табла по спирките и автомати за билети, като в Швейцарски курорт. Нищо чудно че се чуват слухове, че искат да ги отделят от нас за Шенген и да ги приемат преди нас.

Междудругото в Румъния има и много готина ж.п. линия по черноморското крайбрежине Констанца-Костинещи-Мангалия почти по брега на морето и там пускат от двуетажните им вагони. Ще е готино ако Румънците пуснат и влак Констанца-Варна през Добрич, понеже идват доста Румънци насам може би ще е доста удобен, вместо през Горна.
« Last Edit: 17.09.2023, 22:48:34 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #364 on: 18.09.2023, 11:11:20 »
Влак през Добрич е прекалено заобиколен и трасетата не са в добро състояние, съответно няма възможности за високи скорости. Времепътуването ще е значително по-голямо от директен автобус Варна-Констанца през Балчик и надали ще има много желаещи пътници.  :rolleyes:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #365 on: 18.09.2023, 23:30:01 »
Всъщност не точно. Варна-Констанца с автобус го дават 4 часа. Вероятно заради граничната проверка. Варна-Дуранкулак с автобус от автогара Варна го дават над 2 часа по разписание.

По най-груби сметки с влак Варна-Констанца би било около 4.30. От Варна до границата с влак е 3 часа, Изобщо не е чак толкова голяма разликата, но комфортът ще е в пъти по-висок. Имай впредвид че с автобус не се знае в какво задръстване ще висиш лятото на границата, може и часове да си отвисиш. Та нищо чудно времената да са доста сходни. Не е кой знае колко по-обиколно, не знам обаче какво е състоянието на линията от Негру Вода до Меджидия. Преди си имаше МВ оттам.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #366 on: 19.09.2023, 07:47:32 »
Какво общо има линията Констанца - Мангалия с нефункциониращата Меджидия  - Негру Вода ?
Изобщо сме се нагледали на големи румънски инфрапроекти - магистрали и жп на хартия и на тотално несъответствие наживо. Румънската НКЖИ е за убиване подобно на нашата. Отсечката Букурещ  - Гюргево не функционира от повече от 20 години заради някакъв мост. То Амазонка да беше, а не Арджеш,  да го бяха направили. И след толкова време - модернизирана еднопътна и неелектрифицирана! Може би чакат новия Дунавмост, ако този не позволява ККМ?
А иначе е похвално, че имат частни пътнически оператори. Това е индикация, че протаканата дерогация на БДЖ е контрапродуктивна.
« Last Edit: 19.09.2023, 07:52:08 by blagun »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #367 on: 19.09.2023, 10:57:57 »
Граничните проверки на автобуси и влакове отнемат сходно време при добра организация. Линията през Добрич има намаления 40 km/h и ще трябва сериозен ремонт за да се премахнат и да се намали забележимо времепътуването.  :rolleyes:
« Last Edit: 19.09.2023, 11:04:15 by V.Peichev »

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #368 on: 27.09.2023, 12:35:41 »
Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч

https://money.bg/macro/novi-barzi-vlakove-shte-se-dvizhat-ot-ruse-do-letishteto-v-bukuresht-sas-160-km-ch.html?utm_source=news.bg&utm_medium=article&utm_campaign=sidebar

Само не разбрах за 3 часа ще се стига от София до летището в Букурещ или от Русе до там.  :D Ама като е готово, ще видим.
За 1 час и 20 минути ще се стига до летището в Букурещ и ще има по 4 влака на ден. Изключителен подарък ни правят румънците. Край с плащанията по 100 евро за такси до гара де норд в Букурещ. Ще си пътувам вече с тези влакчета. Щом са по 4 на ден, все един ще пасва на връзката ми за Европа. Докато БДЖ продължава да "усвоява" парите докато други ги влагат. Защо по другите географски ширини може, само у нашата не???

Offline Saruman

• Запален по ГТ
    • Yahoo Instant Messenger - saruman_1989
    • View Profile
    • Железниците Днес
« Reply #369 on: 27.09.2023, 14:21:22 »
Това е Фейк глупост! Линията е невъзможно да е готова до края на годината. Запитан частният превозвач заяви, че няма никакъв интерес от обслужването на международни влакове. По същият начин запитак CFR, от там заявика, че за България се предвижда единствено 2-та международни влакове (единия Крайова - Видин, а другия Букурещ - Русе), като когато линията е готова, линията ще се обслужва от 3 чифта влакове.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #370 on: 27.09.2023, 14:32:03 »
Източник, линкче нещо?

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #371 on: 27.09.2023, 15:17:10 »
Дано по-скоро приключат с линията Гюргево-Букурещ - обикалянето през Виделе е неприятно.  :rolleyes:

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #372 on: 27.09.2023, 15:45:45 »
Само 4 чифта на ден? Маршрутките/автобусите от Гюргево до Букурещ мисля бяха на всеки час, надали ще привлекат много хора така.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #373 on: 27.09.2023, 15:55:59 »
Между Русе и Гюргево няма удобна връзка.  :rolleyes:

Offline Spas237

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #374 on: 27.09.2023, 16:01:24 »
Вече вероятния срок за завършване на Гюргево - Букурещ е записан като март 2024
https://cfr.ro/wp-content/uploads/2023/09/Stadiu-proiecte-CFR-Aug-2023.pdf
Погледнете тук проект номер 10.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #375 on: 27.09.2023, 16:07:37 »
Да видим дали пак няма да е поредната влашка пушилка! Излишно е да изпадате в телешки възторг преди да тръгнат влаковете. Много вероятно е да изчакват приемането ни в Шенген, тъй като преминаването от Русе до Гюргево-север с двете гранични проверки надвишава пътуването от Гюргево-север до Букурещ.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #376 on: 27.09.2023, 16:52:45 »
Обиколката през Виделе отнема малко  повече от два часа - 15:00 тръгване от Гюргево, 17:08 пристигане в Букурещ по разписание. За смяна на локомотива и граничен контрол се губи по-малко време. :rolleyes:
« Last Edit: 27.09.2023, 17:39:25 by V.Peichev »

Offline KillKill

• Наистина съм луд
  • o_o
    • View Profile
« Reply #377 on: 07.10.2023, 07:50:01 »
Китайчета за Букурещ, на скоро едно от този модел е изгоряло само 1-2 месеца след доставката, но не помня в кой град е било. https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-26544794-foto-cum-arata-autobuzele-electrice-cumparate-primaria-capitalei-cand-vor-veni.htm

Online bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #378 on: 10.10.2023, 12:49:28 »
Интересно е, че в статията автобусите се споменават като БМЦ, но вероятно те са им вносител. 1000-та бройки Ситаро вече са пределна възраст и въпреки че взеха 130 нови хибридни Ситарота, вече гледат евтинийката и са тръгнали по нашия път.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #379 on: 10.10.2023, 23:36:26 »
Един съчленен Отокар в Букурещ до Триумфалната арка, и едно Ситаро Хибрид в курорта Синая. Харесва ми как си поръчват автобусите там обаче, с изцяло затворена кабина за шофора, тапицирани седалки и едновременно климатик и големи отваряеми прозорци за преходните сезони.

Фен на автобусите ЧАВДАР