Разбира се Краси - само че аз ползвам официалната статистика от Берлин, така че със сигурност има изкривявания.
Представените цени са за тристайно жилище, 80кв, немебелирано, 30 годишно.
В моето кьоше - Dahlem, Steglitz, Zehlendorf е от най-скъпите места за закупуване - кв. метър е от порядъка на 3000 - 4000 Евро. Като мога да кажа, че това са и най-тихите и спокойни части на Берлин и съм страшно доволен, че живея тук. Много зеленина, страшно чист въздух, тихо, спокойно. Недостатък - ако не живееш в близост до S-U-Bahn, ставаш силно зависим от автобуси - Х83, М11, М82, Х11. В пиковите часове са на 10 минути, довозват сравнително бързо до железниците, но въпреки това се губи време. Едно мое слизане до Центъра (Mitte) отнема минимум 30-40 минути - все пак са и около 15км до Фридрихщрасе по права линия.
Евтини жилища има все още в най-отдалечените райони - Spandau, Staaken, Frohnau, Blankenfelde, Buch, Falkenberg, Lichtenrade, Köpenick. Там има жилища с цена под 2000 Евро кв. метър. Това са и кварталите, в които се правят компромиси с разстоянията - имат отлично довозване до транспортни хъбове, но и едно слизане до центъра вече приближава час, както и разстоянието - над 30, дори 40км.
В панелните комплекси в Източен Берлин положението е приемливо - Марцан, Хелерсдорф, Хоеншьонхаузен държат цени от средно 2000 Евро на кв. метър. Друг е въпросът, че аз там не бих искал да живея за постоянно - нощно време са свърталище на крайнодесни групи и особено по Ес-бана не е безопасно за чужденци, които твърде много бият на очи.