Author Topic: БДЖ - обща тема  (Read 568718 times)

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Re: БДЖ - обща тема
« Reply #2240 on: 23.07.2022, 21:31:49 »
Автобусите от София до морето са доста разредени, в сравнение с преди.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Bulgaria111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #2241 on: 23.07.2022, 21:40:28 »
Предполагам. А и някои автобусни фирми фалираха и може би заради това повече пътници пътуват с влаковете, дано БДЖ имат достатъчно вагони...

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #2242 on: 23.07.2022, 22:03:05 »
Моят коментар е, че, макар и по заобиколен начин, но се случва съвсем логичното - да бъдат намалени до минимум онези автобусни линии, които се дублират с железопътни направления. Подкрепям с две ръце, с изискването ръководството на БДЖ да осигури съответните условия за, ако не комфортно, то поне нормално придвижване. Тук някаква роля има и ръководството на НКЖИ - да преценяват по-коректно нуждите и в кои участъци е най-належащо да бъдат разпределяни текущо-отпуснатите средства. Визирам планирания ремонт на участък Дъбово - Твърдица. Считам, че има (много) по-належащи за ремонт от него :!
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2243 on: 23.07.2022, 23:46:34 »
Най-важното е да има достатъчно място за пътниците, да има климатик лятото и отопление зимата, във вагоните да е чисто и влаковете да не са толкова бавни.  ;) Не на последно място персоналът да е любезен.

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2244 on: 24.07.2022, 12:18:20 »
Да, има повече пътници, по една или друга причина са принудени да пътуват пак с БДЖ. Но условията не са се променили кой знае колко, в сравнение с преди 20 години. Само някои композиции са с климатик и то на пътническите влакове, и това, че има вече електронни билети, е някакъв плюс. Спалните вагони също са предимство, но много бързо се изкупуват билетите. Има още много какво да се желае, така че да се върнат за постоянно пътниците.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2245 on: 24.07.2022, 14:28:56 »
Ами колко вече процедури за доставка на нови влакове и вагони провалиха? Зорлем купиха 15 Смартрона, без да правят сметка какво ще мъкнат подир опашката си....
По рейс и по жена не се тича!

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2246 on: 08.08.2022, 00:18:50 »
А това според вас не е ли излишно хабене на разходи да има влак и автобус (пак на БДЖ) почти по едно и също време? Поне по мое мнение автобусът е излишен, аз не виждам някаква причина и той да се движи, а не само влака. ;)

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2247 on: 08.08.2022, 10:23:47 »
А това според вас не е ли излишно хабене на разходи да има влак и автобус (пак на БДЖ) почти по едно и също време? Поне по мое мнение автобусът е излишен, аз не виждам някаква причина и той да се движи, а не само влака. ;)
Автобусът е най-вероятно за Асеновград, а влака за Димитровград/Свиленград.  ;)

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2248 on: 08.08.2022, 10:29:23 »
Влакът в 11:23 е за Свиленград, автобусът в 11:30 е само до Крумово за прекачване на влак за Асеновград.

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2249 on: 08.08.2022, 10:34:12 »
Влака също минава през Крумово, така че предполагам, че може пътниците да се качват на него и така автобуса става излишен.  ;)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2250 on: 27.09.2022, 12:33:47 »
И каква вина има по-точно превозвача, че има авария? Все едно да тръгнеш на път и примерно да има свлачище на пътя и да казваш че автомобила ти е скапан че си закъснял, докато разчистят пътя.

Другото е от липса на персонал. То няма кой да работи по сегашните линии, от къде да ти ги намерят тези шофьори и автобуси? Или да събудят някой в 6 часа сутринта в единствения му почивен ден например да идва на работа? Колко биха се съгласили? Аварии стават навсякъде по света. Защо не кажеш същото, че имаше катастрофа на магистрала Тракия и тези които са тръгнали с кола също са пътували с 2-3 часа закъснение?

А за това че някой бил груб...всичко зависи ответната страна как и в какъв момент какво попита. Представям си вашите въпроси, как все някой ви е крив и груб. Как пък аз до сега един път не съм срещнал груб, ами дори се поздравяваме и си пожелаваме лек ден. Нали знаеш, каквото попитало, такова се обадило. В цялата работа под стрес и в стремеж да пуснат движението максимално бързо, последното нещо което трябва да правят служитлите е да отговарят на детски въпроси на нагли "фенове"

А за двамата хубавци, които в 10 и нещо сами са отказали да им заверят билетите за Варна за следващия влак, който е след 15-20 минути на София север, като компенсация направо думи нямам що за тъпи хора има. Вместо да изчакат 15-20 минути и да пристигнат във Варна в 17 и нещо, ще дадат още толкова пари за автобус, ще се връщат обратно до автогарата, ще пътуват 7 часа без вода и тоалетна и ще пристигнат в 22 посред нощите, впредвид кога има автобус , който може да хванат. Всеки си заслужава съдбата...
« Last Edit: 27.09.2022, 12:41:02 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2251 on: 27.09.2022, 13:07:51 »
Заяждат се за дреболии, като например ако е закупен билет за друг влак, но цената е една и съща,както и маршрута и отказват да го приемат и се държат арогантно. (А това реално не е пътуване гратис)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2252 on: 27.09.2022, 14:40:35 »
Не е, но правилата са такива. В тарифата ясно е казано, че пътник с билет за друг влак се счита за пътник без билет. Може да се качиш на влак, тръгваш най-рано един час преди този, за който имаш билет, във всички останали случаи трябва заверка, включително ако си си изпуснал влака. Ако се качи ж.п. контрола, ще накажат кондуктора. В Европа обикновено билетите са без номер на влака и може да се качиш на който влак искаш, кондукторът слага печат с номера и датата при проверката, но в БДЖ не е така....
По рейс и по жена не се тича!

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2253 on: 27.09.2022, 16:11:04 »
Може да се качиш на влак, тръгваш най-рано един час преди този, за който имаш билет
Случвало се е някои кондуктори да откажат и да приемат такива билети за следващ влак, не само за предишен. Иначе все още ли има жп контрола, аз не съм виждал такава от 5-6 години и то само в бързите влакове.
« Last Edit: 27.09.2022, 16:17:58 by Bulgaria111 »

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2254 on: 27.09.2022, 16:31:19 »
Аз съм пътувал така до Перник неведнъж, с билет за следващ влак. Купувал съм си и електронен, те се издават 3 часа предварително, и няма как за най-скорошния влак. Не е имало проблеми.
Даже веднъж реших да се повозя от Перник през Разменна, и ми издадоха билет за друг влак през Владая, понеже системата не работела както трябва.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2255 on: 27.09.2022, 17:02:11 »
В Европа обикновено билетите са без номер на влака и може да се качиш на който влак искаш, кондукторът слага печат с номера и датата при проверката, но в БДЖ не е така....
Обратното е. "В Европа" обикновено най-евтината тарифа също е с билет за фиксиран влак. Билетите, които важат за целия ден и можеш да се качиш на който искаш влак са по тарифа, която е най-скъпа и на практика почти никой не пътува с такива.
Разликата при БДЖ не е, че има само билети с фиксиран влак, а че няма такива без фиксиран влак, които обаче щяха да са на двойна цена.

Ще ползвам темата за отговор на романите на Vasko, които не мога да се напъна да прочета, но предполагам какво съдържат, затова ще опиша ситуация с DB и Berlin Hbf (Централната гара в Берлин). Подчертавам, че там системата е създадена с основната цел смущенията да не се случват, затова са много редки, но когато все пак се случат, бъркотията е тотална.
На 23.09 влак от Хамбург за Прага е обявен на 1-ви коловоз (това е на подземното ниво, където трябва да бъде и по график). Поради повреда на осигурителната техника и пълно спиране на движението по цялото направление, 20 мин след часа на заминаване, влакът е пренасочен и обявен на 11-ти коловоз (това е 4 етажа по-нагоре). 700 човека тръгват с куфари и чанти по ескалатори и асансьори към най-далечния край на гарата. След още 15 минути влакът е обявен отново на 1-ви коловоз и тълпата тръгва да се преселва обратно в мазето, където на коловоза влакът изобщо не е обявен и докато всички се чудят дали правилно са разбрали или са прецакани, влакът се появява там без никаква информация на таблото. Отделно, всичко се съобщава само на немски при положение, че половината пътници не са немскоговорящи.
С това не оправдавам БДЖ и НКЖИ, които в цялата страна общо имат 5-пъти по-малко влакове отколкото на гореспоменатата гара, но дори DB, които са (бяха) символ на железница са способни на такава каша.

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2256 on: 27.09.2022, 17:20:36 »
В Европа обикновено билетите са без номер на влака и може да се качиш на който влак искаш, кондукторът слага печат с номера и датата при проверката, но в БДЖ не е така....
Аз съм пътувал в автобус от София до Пловдив с билет за друг час, попитах дали мога да се кача и ми отговориха,че може, има места, така че явно наистина само в БДЖ е такова положението.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2257 on: 27.09.2022, 19:44:06 »
[ но дори DB, които са (бяха) символ на железница са способни на такава каша.

Да де, ама DB плащат обезщетения като оплетат работите. БДЖ не знам какво плаща ако изобщо.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2258 on: 27.09.2022, 20:05:33 »
Да де, ама DB плащат обезщетения като оплетат работите. БДЖ не знам какво плаща ако изобщо.
Има и доста други разлики, най-вече в честотата на случаите спрямо количеството влакове, но е факт, че и там е възможно да те пратят в последния момент в другия край на гарата и обратно. Вероятно поне няколко десетки пътници изобщо са изпуснали влака докато се ориентират в суматохата, но това не е толкова страшно, защото след час има друг.

Просто тяхната система е много зле приспособена за работа при отказ и напълно спира, а нашата обратно, поради честите откази се е нагодила да работи и когато не е в ред (защото никога не е в ред). При две съвсем аналогични дерайлирания в Люцерн и в София, гарата в Люцерн с 3 пъти повече влакове от цяла България напълно спря работа, а тази в София продължи да функционира практически без проблеми.

Да не се бърка с някакво шовинистично възхваляване на нашата железница. Ще перефразирам, че приспособяването към болна система не е признак на добра организация.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2259 on: 02.10.2022, 17:19:36 »
Току що се разминахме с влак го- Стара Загора в чийто състав имаше зелен вагон серия 47 чист и лъскав. От поне 25 години не бях виждал в зелено, браво ако пак са решили така да ги боядисват. Много им отива зеленото, както и предишното синьо. Снимка по късно че са голям формат и сега не мога да ги обработя.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР