Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780842 times)

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #400 on: 19.04.2012, 23:23:55 »
Снимки се намират с търсене и късмет. Щом няма в любителските сайтове, чиято мисия е да търсят и показват архивни кадри, ние ли да ти помогнем...?  ;)

Не се сещам точно за какво вкопаване говориш, но такова нещо няма. Основите все са си в земята. Може би правилно си предположил, че булевардът е на по-високо ниво, за да е като дига при преливане на реката, а може естественият релеф на терена да отивам към по-ниско при сградите, трета версия е да е за шумоизолиране, както например има изкуствени насипи на  Околовръстното при Овча Купел 2 или покрай Ляпчев и Младост 1...

Offline celebrity

• Напредващ
  • програмист
    • View Profile
« Reply #401 on: 19.04.2012, 23:26:47 »
Ами вибрациите при преминаващ камион и тролей по улицата са се увеличили след реконструкцията на това място. При едно земересение недай си боже, това може да бъде опасно и стените им да се напукат. Още повече, че тези блокове са още от 60-те.

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #402 on: 20.04.2012, 12:48:39 »
Има ли европейски пари за оправяне на външния вид на блоковете в София? Би било страхотно ако пребоядисат сивите панелки в различни цветове или още по-добре да ги разрисуват - панелка-картина. Искам сивите панелки да преливат от цветове. Ето примери: http://zem.ru/kcfinder/upload/images/dtku.jpg и http://realty.irr.ru/files/realty/domania_content/image/ramenskoe2.jpg

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #403 on: 20.04.2012, 17:58:19 »
да, би било страхотно :) винаги съм мечтал за това! откъде са тези снимки?

Offline iashu

• Маниак
    • View Profile
« Reply #404 on: 20.04.2012, 18:01:44 »
като живеещ в сива панелка имам да си кажа, че не се чувствам отчаян от дома си и не бих изпаднал в еуфория ако ме задължат да ми е толко шарено.

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #405 on: 20.04.2012, 22:06:03 »
Дори да не се чувстваш отчаян и дори да не стане толкова шаренко, сигурен съм, че би се радвал да се освежат по някакъв естетичен начин.

Offline vass

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #406 on: 20.04.2012, 22:33:43 »
Тези шаротии са стотици пъти по-отблъскващи от сегашното състояние на сградите според мен.  :crazy: Надминават кича. Трябва просто да се боядиват с по-приятни цветове, по подобие на новото строителство, но не и такива рисунки.  :)

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #407 on: 20.04.2012, 23:31:16 »
Чак пък по-отблъскващи.. Е, предполагам, че всеки си има вкус. На мен лично ми е поомръзнало от оранжевите блокчета, а.к.а. "ново строителство"
Разбира се, не че навсякъде трябва да е шарения, но тук-таме, ще е интересно и туристически атрактивно.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #408 on: 21.04.2012, 00:23:08 »
Новини напоследък не слушате, не гледате и не чете ли?

Конкретно този брой на Строителство Градът беше посветен на това, отделно по доста медии се писаха неща, последното което гледах беше за лиспа на кандидати за един от районите и лошо и рискови схеми...

http://stroitelstvo.info/archive.php?broi=3059

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #409 on: 21.04.2012, 01:52:13 »
Сетих се за една интересна история, която ни разправяше един колега от работата.

Той живял преди време, в блок модел общежитие, и един ден решил да ходи да метне неизядени банани и ябълки в джибрето в мъзето. Било студена зима, минус 15 градуса та слиза той и какво да види-всичките ПВЦ тръби от клозетите се спукали от студа, и там където са спукани замръзнало и се образували сталактити, сталагмити и сталактони от фекалии, а там където всичко успяло да се изкапе и зее отворена дупка-на пода под дупката планина от фекалии, висока около 1 метър. Та после колегите го бъзикаха, че от него джибре повече няма да взимат.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #410 on: 25.04.2012, 14:25:22 »
да, би било страхотно :) винаги съм мечтал за това! откъде са тези снимки?

От гр.Раменское, Московска област :)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #411 on: 17.05.2012, 13:37:24 »
Видях наживо въпросният наклонен 12-етажен блок в Русе, за който стана въпрос в статията на предишната страница. Оказа се, че е точно до ж.п.гарата и ме учуди-верно е много наклонен, с просто око се забелязва и то доста отдалеч. Може би наистина е около 1 метър отклонението. Иначе представлява доста красив и оригинален блок, строен някъде през 60-те, на 12 етажа с огромни външни тераси и мраморна облицовка, и стъклени парапети на терасите, като цяло хубава архитектура и красива сграда надминала някак времето си като е строена. Като него има още 2 еднакви. Изглеждаше ми да е наклонен по дължина, откъм страната която гледа към Дунав. Ама като гледам това кво яко строителство е, по половин метър дебели стени само от бетон и желязо, нищо чудно макар и в този си вид да надвижее и новите блокове, цъфнали наоколо. Както наклонената кула в пиза се накланя ама не пада вече стотици години, точно защото е строено много здраво. Ама наживо си изглежда малко страшно, такава огромна маса така килната на една страна. Дано измислят нещо да го закрепят, че то е грехота, такава красива сграда на такова хубаво място да се събори. Жалко че не направих снимки, но беше по време на кратък престой на влака на Русенската гара и фотоапарата ми остана при моите познати в купето във влака докато слезнах за 10-тина мин.
Благун в Русенската тема е качил снимки и на друг наклонен блок, явно силното земетресение от 7-ма степен преди около 40 години си е оказало влияние и е наклонило не един блок. Добре че са ги строили толкова масивно навремето и не само са спасили хората живущи вътре, ами и близо 40 години по-късно още си живеят хора, ако сега стане такова земетресение не ми се мисли какво ще стане с новите блокове. Имам познати, които живеят в подобен на наклонения блок, малко по-надолу по булеварда към центъра, казва се блок Пушкин и е забележително какви са огромни апартаментите вътре и колко са дебели стените, по половин метър.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #412 on: 17.05.2012, 13:44:08 »
Аз много искам да ми снимаш една стена с ролетка, да ги видя тия стени по "половин метър". Относно новото строителство - обяснявано е десетки пъти - на хартия е по-устойчиво сеизмично. На практика сигурно поне половината сгради са строени компромисно, но пък "преустройството" на панелките без строителни книжа и амортизацията гарантира, че по-голямата част от тях също не отговарят на проектната им устойчивост.
Та с едно изречение - да не дава Господ!!!
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #413 on: 17.05.2012, 13:48:53 »
Благун в Русенската тема е качил снимки и на друг наклонен блок, явно силното земетресение от 7-ма степен преди около 40 години си е оказало влияние и е наклонило не един блок. Добре че са ги строили толкова масивно навремето и не само са спасили хората живущи вътре, ами и близо 40 години по-късно още си живеят хора, ако сега стане такова земетресение не ми се мисли какво ще стане с новите блокове.
Блок "Русия" до гарата е ЕПК, не панел. И наклонък му е нищо в сравнение с отплесването на един вход от панелния блок "Калофер" - http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=273.msg282571#msg282571. При това няма нищо общо със земетресението, тъй като бл.Калофер е строен по-късно.
Разбира се, дебелината на стените няма никакво значение, ако основата поддаде, а тъкмо такива са двата случая. Дебелите железобетонни стени гарантират ниска звукова и топлинна изолация, а и липса на гъвкавост за преустройство на помещения. Тъкмо това води до разрушителни мераци особено в приземните етажи, които са пагубни, както Гьорев посочи.
 Русе е върху мека почва льос, затова основите трябва да се изпълняват прецизно. Но пък тъкмо меката почва го спаси от разрушения през 1977, за разлика от Свищов и Две могили, които са на твърда скала.
« Last Edit: 17.05.2012, 13:58:16 by blagun »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #414 on: 17.05.2012, 14:00:48 »
Мда ЕПК е, мен много ми хареса архитектурата, някакси много оригинално са строени, с тия огромни панорамни тераси и големи прозорци.

giorev, те тия блокове в Русе са по-особени, вътре доколкото знам почти няма носещи стени, самите блокове са тесни и издължени, като всичко се носи от външните калкани и на колони посредата, точно те са много дебели, и особено както са облицовани с мрамор изглеждат внушително и много масивно. Под прозорците пък са облицовани с декоративни плочки. За това и вътре е много просторно, стаите не са като кутийки, ами примерно два прозореца отвън може да са на една стая, а пред стаите по дължина на целият блок има големи изнесени доста навън панорамни тераси. Нямам идея как такава масивна структура може да се наклони толкова, дано все пак направят нещо по въпроса.

А този на снимките на Благун ми изглежда да почти същият модел, като БС-VІІІ-СФ.

ЕДИТ: сега видях дооточненията в горния пост за почвата в Русе. И все пак някой, който разбира от строителство може ли да каже дали такъв наклон е опасен, или може още 10-ки години да си седят така, без нищо да се случи, създавайки единствено неудобство че стаите са леко под наклон?
« Last Edit: 17.05.2012, 14:04:09 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #415 on: 17.05.2012, 15:37:44 »
И все пак някой, който разбира от строителство може ли да каже дали такъв наклон е опасен, или може още 10-ки години да си седят така, без нищо да се случи, създавайки единствено неудобство че стаите са леко под наклон?
То е ясно, че наклонът няма да остане в сегашното си положение, а ще се увеличава, ако не се вземат мерки.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #416 on: 17.05.2012, 15:56:25 »
Наклонената кула в Пиза я закрепиха, като замразиха почвата около нея и инжектираха бетон, който стягайки, образува легло (основа), върху което да се крепи кулата. Бяха изчислили, че кулата е била много близко до срутване, заради големият ъгъл на отклонение, като с тази интервенция са я поизправили, но не изцяло, за да си бъде все пак наклонена. Освен с помощ от държавата, друг начин не виждам да се реши проблема в Русе. Трябва да се пресметне дали тази интервенция би била по-евтина, отколкото ново строителство на сграда и разрушаване на съществуващата.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #417 on: 17.05.2012, 16:09:03 »
Ами значи може същото да се приложи и за блоковете в Русе. За панелните не знам колко си струва, зависи от цената, но за високия до гарата определено да, все пак е красива сграда и на хубаво място, даже на топ място в града. Освен това ще се наруши архитектурния ансамбъл от 3-те еднакви такива блока. Прословутата кула в Пиза, ми изглежда че е още по-наклонена от блоковете в Русе, значи трябва да може. За какво все пак хората плащат данък сгради, поне в такива ситуации трябва държавата да помага според мен.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline vass

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #418 on: 18.05.2012, 02:07:25 »
Ами значи може същото да се приложи и за блоковете в Русе. За панелните не знам колко си струва, зависи от цената, но за високия до гарата определено да, все пак е красива сграда и на хубаво място, даже на топ място в града. Освен това ще се наруши архитектурния ансамбъл от 3-те еднакви такива блока. Прословутата кула в Пиза, ми изглежда че е още по-наклонена от блоковете в Русе, значи трябва да може. За какво все пак хората плащат данък сгради, поне в такива ситуации трябва държавата да помага според мен.
За мен не е красив, не знам. Нищо особено. А данък не се плаща за това. По тази логика трябва да ми ремонтират апартамента, когато има нужда. Ясно е, че не е строено добре, щом не е изследван теренът и не са взети мерки за упрекване преди строежа, та в този контекст какво те кара да мислиш, че самият блок е строен качествено не знам. Вероятно ново строителство ще излезе по-евтино. От друга страна си прав, че държавата трябва да се намеси, както го прави при пострадалите от наводнения примерно. Дано не се стига до трагедия.  :/

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #419 on: 21.05.2012, 12:46:03 »
За мен не е красив, не знам. Нищо особено. А данък не се плаща за това. По тази логика трябва да ми ремонтират апартамента, когато има нужда. Ясно е, че не е строено добре, щом не е изследван теренът и не са взети мерки за упрекване преди строежа, та в този контекст какво те кара да мислиш, че самият блок е строен качествено не знам. Вероятно ново строителство ще излезе по-евтино. От друга страна си прав, че държавата трябва да се намеси, както го прави при пострадалите от наводнения примерно. Дано не се стига до трагедия.  :/

Принципно и аз съм твърдо против държавата да плаща ремонти на частни сгради, НО когато и ако са застрашени човешки животи, тогава твърдо трябва да се намеси. Все пак такива ситуации са много редки и инцидентни. По-добре отколкото да стане беля.

Друг е въпроса, ако този блок наистина се е наклонил още през 1977-ма година от голямото земетресение, хората защо нищо не са направили по въпроса 35 години?

Да не говорим, че този блок и съседните 2, които са същите, когато са строени през 1967-ма, 1968-ма година са строени за богоизбрани хора и партийни величия и други хора въобще не са могли да припарят там. Та тези хора като са имали власт, защо не са направили нещо по въпроса още тогава, това за времето е било луксозно строителство, вътре апартаментите са по 80-100 квадрата.

Фен на автобусите ЧАВДАР