Понеже сте пропуснали, аз като горд жител на Морската столица(майка ми и дядо ми(баща й) са родени във Варна), а пък родом от Третата българска столица Велико Търново(баща ми също там е роден) сметнах, че е редно да напиша няколко реда. Баба ми(по майчина) линия е от Пловдив, но никога не съм живял там и нямам наблюдения. Темата и на мен ми хареса, защото винаги ми е било интересно и съм обръщал внимание на рег. табели. Та:
Първо: ВА ако някой не знае, то е съкращение от
Българска(та)
Армия, или по-точно от латинската транскрипция и/или английския превод
Bulgarian
Army. Номерата са 6-цифрени ВА ****** черен шрифт на бял фон. СР идва от Гражданска Защита, или по-точно от английския превод
City(или
Citizen)
Protection. Интересното на тези номера е, че са със
син шрифт на бял фон и формат CP *****.
На
всички видове
ремаркета серията е с формат E* тоест примерно В **** E*, като съм виждал и с някои гласни напр. EA и EE.
Второ - град Варна: на едната ни, очевидно стара кола(която все още имаме в движение, номерът й беше от серията В **** АВ). Вече не си спомням другите серии какви бяха. От новите. Първо излезе В **** AT, но тя беше единствена с буква А(може би защото има ВТ **** АС/АХ/АМ, както и ЕВ **** АА и EB **** AB и са щели да се повтарят). После почнаха със "С": В **** CB/CC/CK/CX/CP/CM/CH/CT. B **** CA няма, може би пак заради повторение с от на други градове, а B **** CE/CO/CУ защо няма, незнам.
После излезе серия "К": В **** KA/KB/KC/KK/KM/KH/KP/KX/KT. Защо няма В **** KE/KO/KУ пак незнам.
След това излезе серия "Р": В **** РA/PB/PC и в този момент излезе първата серия със знамето на Европейския съюз, а именно В **** PX. Последваха я B **** PK/PH/PP/PT/PM. Също незнам защо няма В **** PE/PO/PУ. И накрая(отскоро - година-две) се появи серия "Н": В **** HA и НВ. В момента сме на В **** НС.
Трето - град Велико Търново. Там първата серия, която видях преди 11-12 години някъде(тогава се преместихме да живеем във Варна) беше ВT **** AC. Знам, че има и BT ****AT/AH/AP/AX/AK/AM. След това ВТ **** BA/BB/BH и някъде около номера ВТ 7000 ВН приблизително се е появило европейското знаме. С него има серии ВТ **** BM/BC(за тази не съм сигурен), както и ВТ **** BP.
Някой ако знае нещо повече, нека допълни.
За Добрич съм виждал серии TX **** TX/HX/KX/AX/CX/ВХ.
Тук за многото серии за Варна и Велико Търново не претендирам, че съм ги написал в правилния хронологичен ред, в който са се появили, просто изброявам първо тези, за които се сетя най-напред.
едит: ето една
уикипедийска статия по темата.
![:)](https://forum.gtsofia.info/Smileys/novi/smile.gif)