Author Topic: Асансьори  (Read 24787 times)

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Re: Асансьори
« Reply #60 on: 04.01.2021, 13:20:11 »
Всички асансьори, произведени от Асансьорния завод от края на 60-те години насетне, са производство по лиценз на ASEA-Graham - Швеция (днес част от KONE).
Ето един от оригиналите:

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #61 on: 04.01.2021, 17:33:43 »
Ето един асансьор, на който шахтната врата е с механична брава/заключалка. Това май че са първите асансьори в България.

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #62 on: 04.01.2021, 22:19:01 »
Ето един асансьор, на който шахтната врата е с механична брава/заключалка. Това май че са първите асансьори в България.

Абсолютно същият имах в моя блок, където живях като дете. В квартал Лозенец. От този асансьор развих фобия към асансьорите. Отвратителен е и беше доста нестабилен. Само някой да си мръдне ръката и цялата кабина се клатеше. Подът потъваше, което пък значеше, че има "изискване" за килограми, при които може да потегли. С две думи, ако тежиш 25 килограма, асансьорът няма да те отчете. Едно съседско дете така веднъж баща ми го извика на нашия етаж, защото просто не беше достатъчно тежко да задейства асансьора. Отделно беше, че когато не се ползва му изгасваше лампата. Не знам дали това е заводски направено, но предполагам е.
Пп не е един от първите асансьори в България, а може би един от първите модели местно производство. В България има къде, къде по-стари асансьори. Примерно в дворецът е от края на 19в. Конкретно този асансьор трябва да е модел края на 50те началото на 60те, защото блокът ми беше построен 62ра.

Всички асансьори, произведени от Асансьорния завод от края на 60-те години насетне, са производство по лиценз на ASEA-Graham - Швеция (днес част от KONE).
Ето един от оригиналите:

Личи си че шведите са го направили по-добре, но и нашите са се справили прилично с изработката. Това между другото не е първият ни лиценз за техника от Швеция, но може би, обаче най-успешен.
« Last Edit: 04.01.2021, 22:43:01 by Pesho1991 »

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #63 on: 05.01.2021, 09:29:35 »
Ето още един ASEA-Graham със светещи индикатори за етажа, на който асансьорът се намира:

Също така са лицензни (но вече от KONE, които към този момент са се слели с ASEA-Graham) и асансьорите с автоматични врати, произвеждани от края на 70-те предимно за административни и обществени сгради. Ето един оригинален:

Такива има например в НДК, а ако не се лъжа, в най-високите блокове в Зона Б-5 също са такива.

Offline Citaro

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #64 on: 05.01.2021, 10:23:51 »
Подобни с пъзгащи врати има и във високите блокове в Дружба 2-блокове 226/7 и т.н.

« Last Edit: 05.01.2021, 13:18:15 by blagun »

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #65 on: 05.01.2021, 14:55:52 »
Забелязъл съм едни по- специфични тънкости в шахтните врати, например че на тези с големите прозорци( които се съчетават както с кабини с решетки, така и кабини без) са с по- различна изработка, в сравнение с тези с малките прозорци, които както казвате са на asea- graham. А също ми е интересно защо тези с малките прозорци винаги са с кабини без решетки? Каква е причината, та да не са с решетки? Вратите с големите прозорци могат, а тези с малките- не.
https://photos.google.com/photo/AF1QipPpkk4TIBDBo9N_i_VFCO0aBMahssE5Px7hqf16  ето няколко снимки в детайлите.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #66 on: 05.01.2021, 15:10:57 »
Помните ли асансьорите в ЦУМ.....Тъпчехме се в тях като сардели, качваха те директно на последния етаж, надолу не возеха никого, движeха се празни. Обслужваха ги много злобни лелички.....Бяха с прибиращи се една в друга врати...
« Last Edit: 05.01.2021, 21:27:47 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #67 on: 09.01.2021, 14:51:07 »
Намерих документ за асансьорите в Университета по Архитектура,Строителство и Геодезия. Oт 11 до 21 страница показва типа и вида асансьор в съответното общежитие или сграда на уни-то, кога е монтиран и други характеристики.

Обръщам внимание на асансьорите в двете високи сгради на УАСГ, които са на ZREMB. Явно в България през комунизма не е имало само асансьори на schindler и asea-graham