Ето един асансьор, на който шахтната врата е с механична брава/заключалка. Това май че са първите асансьори в България.
Абсолютно същият имах в моя блок, където живях като дете. В квартал Лозенец. От този асансьор развих фобия към асансьорите. Отвратителен е и беше доста нестабилен. Само някой да си мръдне ръката и цялата кабина се клатеше. Подът потъваше, което пък значеше, че има "изискване" за килограми, при които може да потегли. С две думи, ако тежиш 25 килограма, асансьорът няма да те отчете. Едно съседско дете така веднъж баща ми го извика на нашия етаж, защото просто не беше достатъчно тежко да задейства асансьора. Отделно беше, че когато не се ползва му изгасваше лампата. Не знам дали това е заводски направено, но предполагам е.
Пп не е един от първите асансьори в България, а може би един от първите модели местно производство. В България има къде, къде по-стари асансьори. Примерно в дворецът е от края на 19в. Конкретно този асансьор трябва да е модел края на 50те началото на 60те, защото блокът ми беше построен 62ра.
Всички асансьори, произведени от Асансьорния завод от края на 60-те години насетне, са производство по лиценз на ASEA-Graham - Швеция (днес част от KONE).
Ето един от оригиналите:
Личи си че шведите са го направили по-добре, но и нашите са се справили прилично с изработката. Това между другото не е първият ни лиценз за техника от Швеция, но може би, обаче най-успешен.