Author Topic: Паркиране  (Read 138675 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Паркиране
« Reply #560 on: 07.10.2019, 21:10:19 »
И малко ел класико от Британското посолство. :D

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #561 on: 16.01.2020, 16:42:05 »
ЦГМ иска зелена зона между "Александър Малинов", "Йерусалим", Цариградско шосе и "Андрей Сахаров"

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/platenoto-parkirane-sofiya-mozhe-da-obhvane-i-mladost

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #562 on: 16.01.2020, 18:25:42 »
ЦГМ иска зелена зона между "Александър Малинов", "Йерусалим", Цариградско шосе и "Андрей Сахаров"

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/platenoto-parkirane-sofiya-mozhe-da-obhvane-i-mladost
Е то остана ли някъде да няма зона вече... Оляха се с тая Зелена зона. Не разбраха ли, че колкото повече я разширяват, толкова повече изтласкват колите да паркират по другите квартали. Следващото ще е Дружба, Западен парк и Орландовци. :angry:
Трябва да се правят ПАРКИНГИ, а не да се чертае зона за платено паркиране на места, на които до вчера са обикаляли с паяка, защото е забранено!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #563 on: 16.01.2020, 18:50:10 »
В Младост по-добре да направят първо зелена зона около Бизнеспарка. Иначе е ясно, че в края на мандата цяла София ще е синя и зелена зона  :D

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #564 on: 16.01.2020, 18:53:05 »
Иначе е ясно, че в края на мандата цяла София ще е синя и зелена зона  :D
Дано. Това единственият шанс да се спре  с безобразното паркиране по тротоари и зелени площи
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #565 on: 16.01.2020, 19:43:04 »
Иначе е ясно, че в края на мандата цяла София ще е синя и зелена зона  :D
Дано. Това единственият шанс да се спре  с безобразното паркиране по тротоари и зелени площи

Ще се спре като се строят паркинги, а не блок до блок и мол до мол!
Да припомням ли колко тротоари са станали изведнъж на на синя и зелена зона, особено по центъра? Ама ако си спреш колата по същия начин в квартала ела гледай кво става.....

Offline T_4

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #566 on: 17.01.2020, 00:13:18 »
В случая съм съгласен с Емо. При последното си прибиране в София ми направи впечатление, че положението с колите е тотално излязло от контрол. Паркира се в градинки, по тротоари, по кръстовищата... :help: Бях шокиран от множеството "шофьори", които бяха паркирали в началото на пресечки както в центъра, така и по кварталите. Имам бегъл спомен от времената, когато карах курсовете, че паркирането на 3 метра от кръстовище е забранено. Изглежда, че това изобщо не се спазва и няма воля да се глобяват нарушителите.

В някакъв момент няма да е лошо да се организира кампания за даването на коли, ръждясващи пред блока, на скрап.  Не са никак малко, а и ще се освободят места за паркиране.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #567 on: 17.01.2020, 00:34:12 »
В случая съм съгласен с Емо. При последното си прибиране в София ми направи впечатление, че положението с колите е тотално излязло от контрол. Паркира се в градинки, по тротоари, по кръстовищата.

Ми как няма да е така, след като милиционерите обикалят с автомобили, все едно София е пет милиона квадратни километра............. Да не мислиш че техни величества ще слизат от колите да пишат нещо на отсъстващи водачи ? Това е безхаберие, поради неспособност главите да им раждат правилни решения.
Спрете си просташките мнения !

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #568 on: 17.01.2020, 08:10:52 »
Милиционерите до толкова вече ги мързи да си вършат работата, че подминават очевидни и тежки нарушения. Преди няколко дни един се изсили да изпреварва през насрещното и едва не се натресе челно в идващата насреща патрулка. Патрулката просто го заобиколи и си продължи сякаш такава дреболия не заслужава вниманието им.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #569 on: 17.01.2020, 10:43:57 »
Ами те самите полицаи често пъти спират в нарушение, не ползват мигачи и т.н. Но трябва да се работи в посока повече обществени паркинги, докато има терени за тях все още. Платените зони само отместват проблема, не го решават кардинално. Също и подобрен градски транспорт в съчетание с по-високи данъци за колите би накарал някои хора да си ги продадат. В момента има сигурно едно 20% коли, които са паркирани, не се карат въобще, а само заемат място.

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
« Reply #570 on: 17.01.2020, 14:49:28 »
От друга страна, нещо което трябва да бъде много по-добре контролирано в София от полицията или ЦГМ са МПС-тата, паркирани неправилно или оставени на "аварийки". Например, това постоянно се случва в най-дясната лента на бул. Б-я между Каблешков и Гоце Делчев в посока Центъра. Факт е, че там няма бус лента, обаче коли или минибусове, оставени на аварийни пречат на движението. Това е един малък пример и съм сигурен, че има много такива в столицата. Трябва да бъдат сложени камери или някаква активна алтернатива, която да отчита нарушителите и да ги санкционира, защото с този манталитет (и от нарушителската, и от другата) доникъде няма да стигнем в този Европейски Съюз. :neznam:

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #571 on: 17.01.2020, 20:44:21 »
И пак идва проблема с паркингите, ако имаш къде да си паркираш колата, няма да я оставяш където ти падне дори и на "аварийки". Реално, на много места могат да се направят паркинги, но никой не иска да вложи пари за нещо от което после няма да събира такса...

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #572 on: 17.01.2020, 23:51:46 »
За мен един от големите проблеми е, че няма определени, маркирани места за спиране на доставчици, куриери. В много градове на запад има такива, маркирани с жълт цвят и надпис Loading. Голяма част от бусовете за зареждане спират в нарушение и на аварийки поради липса на място.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #573 on: 18.01.2020, 09:37:17 »
В момента има сигурно едно 20% коли, които са паркирани, не се карат въобще, а само заемат място.
Да, но има и друга страна на нещата. Брат ми например не си кара колата в града. Тя в момента е на платен паркинг по определена причина, но по принцип той в града с кола не се движи, затова през по-голямата част от времето колата стои пред блока, което разбира се е добре, той се придвижва екологично, но сега и сметка, че въобще има кола, която не кара ежедневно ли трябва да му се търси? Аз съм по същия начин освен ако през седмицата се наложи да съм шофьор на баща ми и събота и неделя обикновено си поделяме карането един ден аз с моята кола, друг той с неговата.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline Северен мраз

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #574 on: 21.01.2020, 13:33:52 »
За да се въведат масово платени зони из кварталите трябва да се предложи алтернатива. Иначе си остава лесен, но малоумен начин за запълване на хазната или отчитане на дейност. Там, където не презастроиха кварталите има някакви възможности да се направят етажни паркинги...

Offline niki88z

• Наистина съм луд
  • Извън релси!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 387296800
    • View Profile
    • Email
« Reply #575 on: 21.01.2020, 14:18:22 »
За да се въведат масово платени зони из кварталите трябва да се предложи алтернатива. Иначе си остава лесен, но малоумен начин за запълване на хазната или отчитане на дейност. Там, където не презастроиха кварталите има някакви възможности да се направят етажни паркинги...
Съвсем наскоро изчетох книгата „Пешеходен град“ на Джеф Спек, в която са описани доста стъпки в тази насока, които са приложени в Америка. В самата книга има много статистика, проучвания и сравнения с някои Европейски градове и се подчертава, че някои от мерките са директно приложими и на Стария континент.
Та... всъщност платеното паркиране е един от малкото начини (които трябва да се прилагат едновременно) за отказване на повече хора от автомобила и насочването им към градски транспорт или велосипеди, тротинетки и ходене пеша.

Мисля, че на всички в този форум е ясно, че докато има къде да паркираш безплатно около дома си и работното си място - никой няма да се пренасочи към ГТ, та ако ще и всички превозни средства да са последни модели и климатизирани.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #576 on: 21.01.2020, 14:32:37 »
Имам наблюдения от Люлин 10 около бившия супермаркет Принцеса, където през деня масово паркингите около блоковете са заети от приходящи ползващи метрото!

Offline Северен мраз

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #577 on: 23.01.2020, 09:03:07 »

Та... всъщност платеното паркиране е един от малкото начини (които трябва да се прилагат едновременно) за отказване на повече хора от автомобила и насочването им към градски транспорт или велосипеди, тротинетки и ходене пеша.

Мисля, че на всички в този форум е ясно, че докато има къде да паркираш безплатно около дома си и работното си място - никой няма да се пренасочи към ГТ, та ако ще и всички превозни средства да са последни модели и климатизирани.
А къде ще си държиш колата, след като и около дома ти е платено, а нямаш гараж към блока? И как точно това ще накара хората да оставят колите си - да ги продадат ли? И ако ще се плаща за да седи около блока не е ли по-добре да се ползва - така или иначе се плаща? Да, има логика в послдното ти изречение предвид манталитета на г-жа и г-н Балкански, но много неща куцат. Без алтернативи за паркиране в кварталите И едновременно с това наистина адекватен ГТ (защото "адекватен" според много хора в тоя форум е трамваи по най-чудновати места), платенето паркиране там си остава крайно неудачна мярка.

Offline niki88z

• Наистина съм луд
  • Извън релси!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 387296800
    • View Profile
    • Email
« Reply #578 on: 23.01.2020, 15:56:03 »
Ще ти отговоря, макар, че ще се отклоня от темата за паркирането.
Както казах платеното паркиране е само една от мерките, които може (трябва) да се предприемат. Може би, в предишното си мнение не се изразих достатъчно ясно, че въпросните мерки трябва да се приложат не една по една, а заедно.

Крайните квартали в момента са предимно „спални“ и по тази причина генерират пътникопоток основно в пиковите часове за пътувания от дома към учебното заведение или работно място и обратно. Редно е кварталите и индустриалните зони да бъдат все по-многофункционални райони - тоест, освен офиси или домове - да има магазини, заведения - ресторанти, кафенета и барове, учебни заведения, условия за разходка и развлечение (кино, театър, парк, детска площадка, фитнес на открито и т.н.). Така ще се регулира в известна степен (да, малка) нуждата да се прекосяват по-големи разстояния с автомобил.
С идеята, че задръстванията ще намалеят се разширяват улици и булеварди, но на практика така само се стимулира още повече придвижването с автомобил. Изграждането на големи обществени паркинги, (независимо, дали платени или безплатни) има същия „стимулиращ“ ефект. Ако на определени места (главно в центъра) се намали броя на лентите за движение, за сметка на увеличен брой и дължина на бус-лентите, (ширина на) тротоарите и велоалеите, премахнат се бутоните за пешеходци от светофарите и се коригира обществения (не само градски) транспорт - тогава постепенно хората ще се откажат от използването на автомобил.
Разбира се, стъпката, която беше направена тази година с промяната на данъка също е от значение.
Ако правилата се спазваха и при ГТП автомобилите наистина се проверяваха стриктно в т.ч. и за наличието на „катализатор“...  :rolleyes:

ПП: Книгата е наистина интересна и има доста полезна информация. :)

Offline Марин Петров

• Маниак
    • View Profile
« Reply #579 on: 25.01.2020, 22:09:45 »
Тука си говорите само за симптоматично решение на проблема - строежи на паркинги, още инфраструктура и т.н. ама така не решавате проблема. ами само го замазвате за известно време. И после става още по-голям проблем. Между другото такова е модерното мислене и подход към всеки проблем - борим се само със симптомите. а за самия причинител на проблема никой не мисли.

А проблема е ясен - твърде много МПС. както в движение по инфраструктурата, така и паркирали навсякъде. Решението - мерки за силно ограничаване броя на МПС на територията на София. И малко по малко ще се реши проблема от корена му. А не само симптомите.