Author Topic: Карти и билети за пътуване в ГТ / Таксуване  (Read 484810 times)

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Не щеш ли 5 лева да е? Билет с право на прекачване ти е реално дневната карта за 4 лева. Да пускат един 90 мин. за 2 лева и да се приключва с тази 20 годишна драма...

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Да пуснат билет за 1 лев за 1 превозно средство до 3-4 спирки до 30 минути, и 2 лв. за 90 минути и неограничено прекачване в посоката на пътуване, ми се струва най-логично.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Ако билетът за единично пътуване без право на прекачване е 1.60 лева, то не би ли трябвало този с право на прекачване да е 2.00 - 2.50 лева?
Не. По скоро не трябва да съществува еднократен билет, а само такъв за ХХ минути.
Защото ако се кача за 2 спирки на линия ХХ, а след това за още 2 на линия YY, ще плащам по-скъпо.
Но ако се кача на 111 от край до край, тогава виж-плащам по-евтино, въпреки че първия път съм пътувал 10-15 минути,а във втория-колегите да кажат колко минути е курса на 111 в час пик. :crazy:
И нека погледнем Бургас- о, изненада- има само билет 1.30 за 45 минути, ако си с ел.карта, а ако нямаш- 1.50 без право на прекачване.
« Last Edit: 09.03.2021, 13:30:55 by Chezare »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Намерих изгубена електронна карта на улицата. Възможно ли е да я върна в бюро на ЦГМ?

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
За София е нужен билет 90 минути с прекачвания - освен 111 има още няколко дълги линии с времепътуване между крайните спирки над 60 минути при това с допълнителни забавяния делник заради задръствания. В Бургас и Варна линиите са значително по-къси освен някои крайградски и билет за 60 минути е напълно достатъчен. :rolleyes:

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
Ако картата е персонализирана може да потърсиш собственика във фейсбук. На мен така ми върнаха изгубена карта и то в Холандия. Ако не предполагам е най-разумно да я предадеш в бюро на ЦГМ.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
https://www.24chasa.bg/novini/article/9780670

От утре плащаме билет за автобус в София с банкова карта

Другата седмица ЦГМ внася в СОС предложение билетът за пътуване да е за 30 и 60 минути

От утре системата ще дава възможност картите за градски транспорт да се зареждат онлайн през уеб портала на Центъра за градска мобилност. Също така от
вторник започва и безконтактното разплащане с дебитни или кредитни карти в наземния градски транспорт. Това съобщи
директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, който показа визията на новите пластики на картите за пътуване.
Всеки, на когото картата му за пътуване, изтича може да я подмени с новите пластики. Старите пластики са валидни, не е необходимо хората да ходят и да ги сменят. Този процес на подмяна ще
продължи една година. Старите карти обаче няма да може да се зареждат онлайн. При получаване на новата пластика се създава профил с телефон и имейл. След това притежателят
на картата трябва да си направи профил в системата със същия телефон и имейл, за да се регистрира. Така картата му автоматично ще бъде добавена във вашия портфейл. Може да
започнете и обратно - първо на сайта на ЦГМ да създадете профила си, а след това в пункт на ЦГМ само да продиктувате вашия имейл или телефон и да получите новата карта. Освен това с
новата система ще може да се изпращат напомнителни съобщения, че наближава времето, в което вашата карта за пътуване изтича, уточни Дилчев.
От пускането на единичния електронен билет за пътуване до момента през приложението mpass са купени около 100 000 еднократни билета и близо 67 000 дневни карти. Тази възможност също е
част от новата тикет система за пътуване в градския транспорт. Тя струва 83 млн. лв., като сумата ще се изплаща на части до 2028 г.

Предстои Центърът за градска мобилност да внесе за обсъждане в Столичния общински съвет предложение за нова методика за таксуване в градския транспорт, която предвижда билетчето за
пътуване да важи за определено време. Предложението ще бъде внесено следващия понеделник. То предвижда билет за 30 минути и за 1 час, като това е срокът за валидиране, а превозните
средства, които могат да се сменят са неограничен брой. Решението трябва да вземе СОС, обясни Дилчев.
До няколко месеца новите опции за пътуване с наземния транспорт ще бъдат въведени и в метрото. Дилчев уточни, че е избързано с пускането на тези опции за наземния градски транспорт
заради пандемичната обстановка, поради която дълго време водачите не продаваха билети.  Част от новата тикет система е и видеонаблюдението в градския транспорт, което работи вече
няколко месеца. Справката на ЦГМ сочи, че инцидентите в градския транспорт след пускането на видеонаблюдението, са намалели.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
60 минути не е достатъчно, има линии, чиито курсове в посока са по-дълги от 60 минути, например А 70. Трябва да е 90 минути.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
60 минути не е достатъчно, има линии, чиито курсове в посока са по-дълги от 60 минути, например А 70. Трябва да е 90 минути.

Еми тогава ще трябват две билетчета. Така през задната врата се въвежда зониране, което също е оправдано, има много дълги селски линии, които трупат солидни загуби.

Сайтът вече е пуснат: https://webportal.sofiatraffic.bg/
« Last Edit: 10.05.2021, 17:59:15 by fafan »

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
Въпроса е дали в тези 60 минути трябва да си завършил цялото пътуване, или е достатъчно да си се валидирал в последното превозно средство?! В Бургас билета е валиден 45 минути от първата валидация. На теория може на 44 минута да се валидираш в 3то превозно средство и билета пак ти е валиден до слизането, било то и час и половина от първоначалната валидация.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
или е достатъчно да си се валидирал в последното превозно средство?!

Би било логично, иначе ако седиш 2 часа затворен в автобуса в задръстване пак ще трябва да се валидираш.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ако най-сетне го направят билета да бъде с неограничен брой пътувания в рамките на 90 минути, както е почти навсякъде, доста линии рядко щастие на по половин-един час ще могат да бъдат пратени в историята, като трамвай единица, 75 и т.н., като оставят по-малко, но по-начесто.
По рейс и по жена не се тича!

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
На пръв поглед нещата изглеждат доста добре измислени. Сайтът също е повече от приличен, естетичен е и е доста елементарен за навигиране, което е много важно за такава система. Ще видим като започнат да изтичат картите, доколко адекватно е направено самото зареждане онлайн.
Чак съм изненадан. :D

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Не пречи да има билети 60 и 90 минути. 70 е рядка крайградска линия, но има и натоварени градски като 83 и 111 с курс в посока над 60 минути.  :rolleyes:

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
Важно е времето на качване в превозното средство, остатъка е бонус за клиента - гъдел, така и така е платил!!! В мегаполис като София, 60 мин. са недостатъчни. Делението наземен vs подземен транспорт, също е тъпо, при положение, че общината е една и съща. Защо не и влак + ГТ, както някъде е ферибот + ГТ.

"Кажи му Аго, да му стане драго!"
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
По новините казаха, че подмяната на пластиката ще е безплатно. В сайта обаче има такса 2 лв. Някой има ли повече информация?

Offline Citaro

• Запален по ГТ
    • View Profile
Днес си смених пластиката на моята карта,която изтича другия месец. Не се вземат 2 лв.,безплатно е. До изтичане на старата карта си важи старата.

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
Днес си смених пластиката на моята карта,която изтича другия месец. Не се вземат 2 лв.,безплатно е. До изтичане на старата карта си важи старата.

Благодаря. Искаха ли снимка в паспортен формат или автоматично се преиздава картата със същата снимка?

Offline Citaro

• Запален по ГТ
    • View Profile
На мен ми сложиха снимката от личната карта, която стои леко казано отвратително, но ;)...

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Онлайн мисля, че можеш да се снимаш с телефона и да си качиш снимка в профила ти, която могат да ползват за картата.
храна за мозък - http://www.banitza.net/