Author Topic: Коронавирус  (Read 473897 times)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Re: Коронавирус
« Reply #4420 on: 04.11.2021, 14:30:21 »
Тъй като и аз съм учен, мисля че трябва малко обяснение. Точно добрите учени променят мненията си при представяне на нови, неразглеждани преди факти и доказателства. Колегите, които държат на своето въпреки събрани нови доказателства трябва  да попаднат в тази твоя графа "учени".
Естествено, че си променят мнението... но не за една седмица и то в съответствие на това, кое е вървежно в момента на световната сцена. Науката няма навика да се променя радикално за толкова кратко време, особено по отношение на процеси, които се развиват с месеци.
Експеримента с ковид вече е въртян година и нещо. Статистиката е красноречива - при ваксинираните смъртността и страничните ефекти се наблюдават стотици до хиляди пъти по-рядко. Дори и да не вярваш на конкретен учен, статистиката не е на база мнение, а на база на стотици милиони заразени и няколко милиарда ваксинирани. И извадките не са социологически, а пълни.
Аз ли криво го пиша, вие ли криво го разбирате?!?! Аз се ваксинирах още през лятото и напълно съм съгласен, че ваксините имат очаквания положителен ефект. Обаче въпреки това, въпреки създалата се ситуация и въпреки законовата възможност, държавата не прави задължителна ваксинационна кампания, а насилва хората да се ваксинират доброволно.
И въпреки малкото нежелани реакции от ваксините, те все още са много повече от тези при класическите ваксини. Иначе нямаше да се говори за фонд за обезщетения на пострадалите от ваксини.

А красноречивата статистика показва и че там, където мерките бяха по-леки преди да се появяват ваксините и смъртността беше по-малка. Аз не съм противник на ваксините като най-безболезнен изход от положението, но съм много против тезата, че паническото въвеждане на мерки и ограничения миналата година беше сполучлива идея.
« Last Edit: 04.11.2021, 14:39:29 by bdz43r »

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #4421 on: 04.11.2021, 14:52:06 »
Аз ли криво го пиша, вие ли криво го разбирате?!?! Аз се ваксинирах още през лятото и напълно съм съгласен, че ваксините имат очаквания положителен ефект. Обаче въпреки това, въпреки създалата се ситуация и въпреки законовата възможност, държавата не прави задължителна ваксинационна кампания, а насилва хората да се ваксинират доброволно.

Разбрахме се!
Не съм съгласен, че държавата трябва да кара всички насила поголовно да се ваксинират. Но държавата трябваше още от лятото да започне да прави живота на ваксинираните неудобен. Това, което се случва в момента със сертификатите и рестрикциите към неваксинирани според мен е правилния подход. Практичните хора (а те са може би към 2/3 от населението) ще се ваксинират за да могат да не си нарушават ежедневието. Паниката в момента се създаде, защото държавата цяло лято не упражняваше тази своя мека сила и реши да прилага всичките мерки отраз, наведнъж и от днес за утре. А скокът в бройката ваксинирани за мен подтвърждава хипотезата ми за това, че повечето българи спадат в категорията практици. Досега нямаше причина да си ваксиниран в ежедневието, сега вече има.
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4422 on: 04.11.2021, 15:05:17 »
За човек под 40 години без хронични заболявания рискът от преболедуване е по-малък в сравнение с този при ваксинация, имунитетът е по-траен и качествен и това определено е по-добрият вариант. За децата да не говорим - при тях страничните реакции от ваксините са по-тежки и чести, преболедуването е леко или безсимптомно с много редки изключения.  Трябва да се ваксинират пенсионерите особено настанените в социални институции, хронично болните, работещия с тях персонал и т.н., за останалите не трябва да има принуда - по-добре е да преболедуват леко или безсимптомно и да изградят висококачествен естествен имунитет. Евентуално в бъдеще ако се появи по-читава ваксина от цял инактивиран или атенюиран вирус може да се провежда масова ваксинация. :rolleyes:

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4423 on: 04.11.2021, 15:10:53 »
На българина, докато не му бръкнат в джоба, не спазва никакви мерки и правила. Дали ще е за шофиране с превишена скорост и след употреба на алкохол, дали ще е за изхвърляне на боклук, дали ще е за незаконна сеч или друго. Сигурен съм, че ако въведат някакви глоби за неваксинирани, набързо всички ще се ваксинират, без много мрънкане  :devil:
За съжаление, няма по-ефикасен, работещ инструмент за масова ваксинация.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4424 on: 04.11.2021, 15:13:31 »
Без адекватна ваксина от цял вирус много хора ще хитруват - ще плащат за фалшиви сертификати, за противопоказания и т.н. Много биха предпочели дори да платят глоба пред риска от ваксинация, при която не се получава пълноценен имунитет.  :)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4425 on: 04.11.2021, 15:24:09 »
Сигурен съм, че ако въведат някакви глоби за неваксинирани, набързо всички ще се ваксинират, без много мрънкане  :devil:
Глобите са въведени отдавна в административнонаказателните разпоредби на Закона за здравето. Но те се отнасят само за задължителните ваксини... каквато тази не е, въпреки формата на косвена принуда. На мен това ми е недоволството - или е задължително или не е, а не хем е уж доброволно, хем ако не го направиш си в неравноправно положение.
Но не знам за държава, която да го е направила задължително... населението в другите държави може да е изпълнително и да се е ваксинирало, но дори в Италия, където почти 90% са ваксинирани и се обмисля отпадане на сертификатите, ще останат 10% неваксинирани... на които вече никой няма да иска сертификат или тест и логиката пак пропада.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4426 on: 04.11.2021, 16:53:42 »
Не съм съгласен, че държавата трябва да кара всички насила поголовно да се ваксинират. Но държавата трябваше още от лятото да започне да прави живота на ваксинираните неудобен.

Би ли му обяснил като си учен, защо на мен преболедувалия държавата ще ми прави живота неудобен?
За какъв точно спорт?
Вие учените нямахте ли намерение да предпазвате живота на хората? Аз с какво го застрашавам? Че са минали 11 месеца? Ами те и след ваксина ще минат! Демек зорът не е да се ваксинирам, а зорът е да се ваксинирам непрекъснато! Ама това не изглежда ли подозрително? Да си бия ваксина при първоначалната уговорка - само 2 пъти,а после се оказва нещо друго. Е така както се разбират в движение някои неща е точно това, което притеснява хората. Да не се окаже в движение, че имат нещо дето са си го причинили с информирано съгласие.

Също така никой не може да каже смислена причина да се ваксинират деца на 5 години. И на децата ми ли трябва да стъжнява живота държавата? Демек да го прави още по-неудобен! Значи са и малко досегашните неща!
Ама извинявай - вие не сте ли в Германия, за да ви е удобен живота? Тогава защо ви е малко това в България и искате още?!
Все си мислих, че то е да се пази живота на хората, а не да се спортува биене на инжекции!

Освен това Вие в Германия, докато си биехте Бионтех, демек Пфайзер с немски корен, тука нашите "мозъци" бяха купили 4.5 млн. Астра Зенека и се канеха като най-евтина да набодат цялото население с нея.
Обаче на Запад дали заради това, че Великобритания е извън ЕС реши да ВИДИ, че едни хора умират от ваксината! Нашите нямаше намерения да го виждат и си викаха - всичко е супер, Ковида убива повече отколкото Астра Зенека!
Накрая вече нямаше как!
И сега хората като видяха как ги лъжеха, че няма проблем, докато умираха другаде - вече не вярват на никой!
Ще отречеш ли, че имаше при Астра Зенека реална опасност за живота и здравето на хора, която информация пробваха да я скрият, омаловажат и неглижират - което успя за 10-14 дни най-много!

Защо после искаш някой да го забрави?

П.С. Това и обяснява фактите на @bdz43 - какво щеше да стане, ако държавата беше задължила някой да се набоде с нещо, което после се оказва опасно? Щеше да има искове за стотици милиони лева.
« Last Edit: 04.11.2021, 17:01:45 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4427 on: 04.11.2021, 19:34:53 »
Не съм съгласен, че държавата трябва да кара всички насила поголовно да се ваксинират.
Ами тя в момента точно това прави - всички послания са, че всички поголовно трябва да се ваксинират, а който откаже ще му се прави гаден живота за наказание. Правилният начин е, ако ваксинацията не е задължителна, тя да се стимулира, а не обратното да се наказва, макар и косвено.

Това са похвати, които са характерни за много частни и някои държавни фирми с феодално отношение към служителите си, но не може да е държавна политика.
Затова и няма да сработи и ще е по трудния начин - който няма имунитет, ще го придобие, който не успее ще умре и като останат предимно ваксинирани и преболедували, нещата ще се решат от само себе си.
« Last Edit: 04.11.2021, 19:37:52 by bdz43r »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4428 on: 05.11.2021, 10:06:21 »
Много ме дразни позицията на Мирослав Боршош, че антигенните тестове на учениците, трябва да се раздават вкъщи и родителите да си ги правят на децата!
Ако тая работа бъде направена - ще е все едно половината пари да се броят хвърлени в коша за боклук!
Има родители, чиито деца по-леко боледуват по принцип и редовно си ги захвърлят полу-здрави на училище - с хреми, кашлици и подобни! Съответно напляскват заболяванията на тези, които по-тежко боледуват. а някои направо изпоразболяват и нас вкъщи като ни правят на парцали за 1 седмица!
И какво иска Боршош?! При леки симптоми, а те на деца при Ковид са лека по презункция - антигенния тест да си го направят сами на себе си - да видят дали няма да заразят някой на работа и някое началство да им се озвери, а детето да го заведат с техния отрицателен резултат?!
Украйна, победа!

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #4429 on: 05.11.2021, 12:51:35 »
Те са в предизборна кампания и не трябва да очакваш да говорят смислени неща.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4430 on: 05.11.2021, 13:29:53 »
Да, обаче в съобщението за родителите от училище казват, че ние ще правим тестовете. Това от преди час.
Следователно те и налагат решението си върху училищата по стара традиция - решават, че те ще командват. Пък и по тоя начин сигурно се готвят да кажат - то не работи като мярка - заключете децата!

Пък какво пречи в някой малък град да почнат да ги събират, ако не им искат да предават този опасен отпадък и да ги продадат на лаборатория?! Те в лабораторията на село може да си нямат такива дето се плюело в торбичка и да се котира при бабите!
Примерно -50-60 лв на месец - не е лошо!
« Last Edit: 05.11.2021, 13:36:56 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #4431 on: 05.11.2021, 13:39:25 »
Все още се удивявам, как хората се опъват за глупости.
При нас децата си правят 2 PCR-а седмично вкъщи. Включват мобилното приложение, сканират си документа, снимат се как правят гаргара и пускат физиологичния разтвор в тубичката. След това пускат теста в произволен контейнер и готово. Най-досадната част от всичко това е, че гаргарата трябва да бъде цели 60 секунди.
А иначе, в понеделниците правят и по един бърз тест първия част, защото все пак PCR-ът излиза чак вечерта.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4432 on: 05.11.2021, 14:02:16 »
Ами те не се опъват! Просто не съм съвсем сигурен дали ще са отговорни към децата.
Аз не мога да си представя, как си ги водят болни на училище и на градина по принцип, обаче факта си е факт!
На мен изобщо няма да ми е добре да заведа детето в училище, а то примерно да е болно и да има нужда да е опъне на леглото за няколко часа.
« Last Edit: 05.11.2021, 14:04:09 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4433 on: 05.11.2021, 15:53:01 »
Малките ги водят, въпреки че така разболяват и другите деца. Принудени са, защото бугарашките "фирмаджии" като вземеш системно, дори два - три пъти, да излизаш в болничен, независимо дали защото ти си болен или заради детето, намират начин да ти посочат вратата. Отделно колегите, които и твоята работа трябва да вършат, демек да работят повече и извънредно, почват да те гледат на една страна. Братовчед ми все той си взема болничен, когато племенницата се разболее (а тя е хремава често), понеже жена му е на хубава работа, с много хубави пари, шефката ги разкарва по чужбина на на фирмени разноски, но колежка си взела два пъти болничен заради болното си дете и я съкратили. В Канада и САЩ пък работодателят е длъжен да ти пази работата, ако се разболееш, но не и да ти плаща болнични. Някои фирми плащат, но някои не.
По рейс и по жена не се тича!

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4434 on: 06.11.2021, 02:19:10 »
Все още се удивявам, как хората се опъват за глупости.

Не че се опъват, просто не им се занимава - нито на учителите, нито на помощния персонал, а в частност - и на някой родители. Ето това е истината. И от там насетне се започват с оправданията, оплакванията и дори юридическите хватки само и само да не се занимават. Естествено, не всички родители са такива, но на една част също не им се занимава и им е най-лесно да оставят детето в училище/детската градина за да могат да си пият спокойно кафето поне за 8 часа.
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4435 on: 06.11.2021, 18:50:39 »
И двете ми деца сами си правят тестовете. Единствемата ми задача е да ги подсетя, ако са забравили. Децата по принцип са си доста оправни и лесно се адаптират към промени. При мас, възрастните е по-трудно.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4436 on: 07.11.2021, 12:48:47 »
Във връзка с тия неща като при вас и при нас - попаднах по бТВ на много грозна за мен сцена! Сега ще прозвуча сигурно като няой пенсионер от едно времешните, обаче по принцип не се смятам за "кон с капаци" и рядко се раздразвам от уж невинни репортажчета.
Та в викат по Тв-то дай да видим как е в Германия и включват тяхната кореспондентка от там - тоя път вкъщи.
До тука супер, обаче какво ме раздразни?!
Ще дават как правят антигенен тест на тяхното малко детенце - което сигурно е в първи клас! И имат някакъв тест с чертички. Слагат му там слюнка от детенцето и оня обяснява! Нешия вчера падна в локва и се простуди леко от това и има малко сополки. Затова сега правим теста вкъщи за да видим утре сава ли за училище. И го пита - какжи (някакво си обръщение), колко чертички има на теста? И детенцето "Айн"! И кореспондентката - една чертичка! Супер - вече съм спокойна. Нямаш коронавирус и утре ще сме на училище!
Та:
Първо - кореспондентка на телевизия, пък детенцето само разбира бъкгарски - ама иначе отговаря с "Айн", вместо с "едно".  Значи уж кореспондет на мейнтрийм медия - пък детенцето почти германче станало! Че то сега е момента да се чувства българче, щото в немско училище няма да го възпитат това усещане!
Второ - ного прехвалената немска система, ама ще си заведе детето хремаво на училище! Ако няма Ковид здраво ли се води вече?! Не и ли дреме, че ще зарази съучениците? Това. че е настинало не означава, че хремата не е от вирус, а означава, че му е паднала имунната бариера от студа и го е хванало нещо!

Та виждам и аз какво е примерното!
Украйна, победа!

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4437 on: 07.11.2021, 15:39:56 »
В петък обявиха за Австрия 2G - само преболедували и ваксинирани за да ходиш на фризьор, ресторант и т.н.
В момента явно има огромни опашки за ваксиниране. Напомня ми на ефекта в България отпреди седмица, ама това е следващото ниво.
Разбира се, аз продължавам да съм на мнение, че чисто и просто трябва да изискват тест за всички, понеже в момента ваксинираните почти не се тестват и са инкубатор на вируса.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4438 on: 07.11.2021, 15:48:25 »
Ако искат тест на ваксинираните, те няма да имат причина да се ваксинират, а аз смятам, че масовата ваксинация с чисто комерсиална цел е основната идея на цялото упражнение.

Иначе в един момент се оказва, че сме в противоречивата и меко казано безумна ситуация, едновременно да се пазим от заразяване, но да получаваме привилегии, ако не сме успели да се опазим...

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4439 on: 07.11.2021, 16:00:05 »
Едно решение на горния проблем е тестът на ваксинираните да важи 3 дена, или пък за тях да се признава и бърз тест. Варианти има, но тук нещата опират и до политика и финансови интереси, разбира се.