Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780725 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #700 on: 27.01.2013, 09:21:40 »
Блоковете 12* в Младост са от 50-те - тогава им е била модата. Сигурно са за военните, точно тогава се е разраствал военно-казарменият комплекс "Червено знаме". Баща ми като курсант в Морско училище-Варна (1952-56) си спомня, че са били настанени там (в казармите, разбира се, не в блокчетата) за участие във военна спартакиада (отварям скоба - такива мероприятия се правеха за 5к-годишнина от 9 септември и включваха представления на стадион с маршируване, разни акробатически пирамиди и т.н. Нещо като представленията на нацистите в Нюрнберг. В Югославия даже са се правели ежегодно в чест на рождения ден на Тито. В Прага - кв.Страхов имаше нарочно построен за целта стадион с квадратно поле). Подобни блокчета има и на други места - по Найчо Цанов до Арена-запад, по Горнобански път и т.н. Разбира се, блокчетата са били извън тогавашните граници на града: източната граница до войната е била по Яворов-Ситняково, а в края на 50-те - по Самоков и околовръстната жп линия (а тя е преместена - до войната е вървяла през Изток-Шипчевски проход-Ситняково до гара Подуене).

Последните къщи около сегашната МС Мусагеница мисля, че посрещнаха 21-ви век, а от село Дървеница има остатъци между ул.Въртопо и дерето, където са селските гробища.
« Last Edit: 27.01.2013, 09:33:59 by blagun »

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #701 on: 27.01.2013, 15:01:35 »
Това не е за учудване,
Понеже съм лаик по темата, бях останал с впечатление, че панелното строителство е по-скоро нискоетажно (9-12 етажа) та затова ме впечатли снимката от Москва и реших да я публикувам.

У нас няма панелки на повече от 8 етажа поради факта че над 9 този тип конструкция става много скъпа срещу анти земетръсно осигуряване. В източния блок панелките са ги ограничили на по 10 етажа по скоро поради естетически съображения. И сега в Източна Германия могат да се виждят тези чудеса. В Русия очевидно е още по-различно. Там студеният климат си казва думата, а не е тайна че многоетажните сгради се топлят по-лесно, особено ако не владееш топлоизолационната наука!
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #702 on: 27.01.2013, 21:51:10 »
И у нас открих панелни блокове на 10 етажа, даже напред в темата съм качил снимки. За сега такива видях в Дупница и Кюстендил, и то са някакви по-красиви и разчупени, като на 10-тия етаж има и големи панорамни тераси. Явно са някаква разработка на комбината в село Копиловци.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #703 on: 28.01.2013, 22:08:52 »
За Русия съм почти сигурен, че си ги строят още заради екстремният климат.

Ето освен Норильск, още един град разположен почти толкова на север-Воркута, на този клип има интересна разходка с кола из града, интересна е обстановката и планировката на града, междублоковите пространства и големите паркинги пред блоковете.

А това е разходка в града при минус 40 градуса

Пътя до там е доста екстремен, интересно обаче, че е възможно да се достигне до там със сериен автомобил, или май това на филмчето е 1-ви опит, но все пак накрая успяват да стигнат до Воркута. Е няма такъв път :D Може да има и автобусна линия, автобусите са високопроходим камион с каросерия от автобус отгоре, в клипа се разминават с такива. Даже част от пътя минава върху замръзнала река. Обаче пък си имат влак, ж.п.линия с пътническо движение от Москва.

« Last Edit: 28.01.2013, 22:22:32 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #704 on: 28.01.2013, 22:53:00 »
Преместих си част от мнението в автомобилната тема, че тук си е оффтопик.

Самият град Воркут е пълна мизерия...
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #705 on: 30.01.2013, 17:54:05 »
Един от панелните блокове зад автостанция Гео Милев е на 9 етажа. Номенклатурата е Бс-69-Сф  :)
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #706 on: 30.01.2013, 20:11:16 »
Те повечето от този тип са на 9 етажа, срещат се във всички квартали, строени през 80-те години ;)

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #707 on: 02.02.2013, 01:46:59 »
Колеги, бл.152 в Дружба-1 каква служба изпълнява? Щото е тип общежитие като тези на Електрото в Банишора, но гледам, има цялостно сменена дограма без топлоизолация, което е адски съмнително за обикновен жилищен блок. Също така има един блок по-надолу по Искърско, посока Гео Милев, който е като Китайската стена и също е тип общежитие. Интересно ми е каква функция имат.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #708 on: 02.02.2013, 13:51:14 »
Колеги, бл.152 в Дружба-1 каква служба изпълнява?
Бивше общежитие,- ремонтирано с разпродадени апартаменти от стаи състоящи се в един ред,- преходни.
Спрете си просташките мнения !

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #709 on: 02.02.2013, 20:23:19 »
Като си търсех боксониера гледах именно в блокове модел общежитие, като най-евтиното, и точно в този, който Кайзер му каза китайската стена. За разлика от другите, дето бяха егати кочините, с апартаменти по 25 квадрата, в този боксониерите имаха още една малка стаичка за кухня отделно и бяха поне 40 квадрата, и като цяло този блок беше доста добре, 17 етажа са 3 входа, много стабилно ЕПК строителство, трамвая ти спира под носа.  Ама лошото беше, че блока беше яко задлъжнял със сметки за това се отказах донякъде от него. Интересното беше, че вътре клозетите бяха с клекало, вместо стандартните ама гадното е че няма тераси.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #710 on: 02.02.2013, 21:34:03 »
Интересното беше, че вътре клозетите бяха с клекало, вместо стандартните ама гадното е че няма тераси.

Наистина доста странно за блок с по-луксозни стаи (визирам, че имат и кухничка). При такъв случай банята и тоалетната едно ли бяха?

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #711 on: 02.02.2013, 21:41:40 »
Да едно бяха, общо около 40 квадрата една боксониера, при стандартните са около 25-28, за тоалетните и мен ме учуди. Ама е било нещо като "луксозно" общежитие, не е панелно а е ЕПК и отвън е с каменна облицовка вместо измазано, вътре в самия блок е имало стол, също фабрично си има и топлоизолация, както и собствен трафопост.
« Last Edit: 18.02.2013, 12:15:55 by blagun »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline nikkin

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #712 on: 20.02.2013, 17:20:53 »
Сетих се за още нещо-никъде не сме споменали, че от серия БС-2-69 също има челни секции, подобно на тези при Бс-69-Сф. Такива челни секции например има в блокове 463, 465, 466, 467, 469-за тези се сещам сега в Младост 4, по ул.406.
Да, според мен Unicode говореше точно за тях. При поглед отгоре се вижда, че имат по-различна форма. Предполагам, че са от времето преди самия край на производството на Бс-2-69 (около 1980 г.) и са връстници на ексепименталния жилищен район в Лозенец. Иво, можеш ли някой път да снимаш една от тях от трите страни, за да се опитам да направя разпределението?

Да, ето направих снимки и на челните секции на 2 от тези блокове, и на другият тип панелни блокове, за които стана въпрос(на последната снимка). С тези секции изглежда красиво, жалко че са малко разпространени. Особено хубаво е както в случая в Младост 4, където 3 от стаите гледат на изток а пред тях няма нищо, само поле и сигурно имат много хубава гледка. Доколкото знам са построени някъде през 1979-та-1981-ва година, ще питам едни познати, които живеят в такъв.

Здравейте! Поздравления за чудесната тема! Толкова много информация няма другаде! От скоро живея в блок тип БС-2-69 и както разбирам от цитатите по-горе, блока е от последните от този тип. Сторен е 1982. Намира се в Стелбище. Това е чертежа на крайната секция с който разполагам. Наистина много рядко срещано разпределение с 3 югоизточни помещения. Радвам че все пак намерих информация тук :) Интересно ми е какво представлява това пространство между стълбищната клетка и терасата на кухнята? Има го и в останалите номенклатури.
« Last Edit: 20.02.2013, 17:23:53 by nikkin »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #713 on: 20.02.2013, 19:13:10 »
Ха, де добър въпрос. Без да съм сигурен, това нещо трябва да е тръба, за изхвърляне на боклук, като някъде долу да има кофа в която да се събира. Виждал съм такива изпълнения в провинцията. Жалко че не функционират. Трябва на всеки етаж да има отвор и откъм стълбищата.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #714 on: 20.02.2013, 20:22:27 »
Товва е точно както казва Иво - шахта за изхвърляне на боклук. Обикновено водят в общото мазе, но на малко места са направени дупките в таваните на общите мазета, за да се изсипва боклука доку. Там е трябвало да има кофи, които се изхвърлят периодично. Поради тази причина обикновено и външните входове на общите мазета са с полегат вход б ез стълби - за да може да се изкарват кофите. Тази система така и не е заработва.
To those who don't believe no explanation is possible, to those who do believe no explanation is necessary

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #715 on: 20.02.2013, 21:58:20 »
Така наречения сметоотвод. По спомени на мои близки, понеже битовите отпадъци са се изхвърляли направо, без да са в плик, се е разнасяла зловонна миризма, придружена от армии хлебарки. По тази причина и бързо бързо хората спират да ги използват. В моя блок на всяка площадка между етажите има малко помещение с отвор към сметоотвода и мивка. Боклука трябва да пада в кофа, в помещение разположено между гаражите.
« Last Edit: 20.02.2013, 22:01:21 by Stahlgewitter »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #716 on: 20.02.2013, 22:21:27 »
Ахахахахахахаха, вижте едно предблоково пространство в Младост 3, пред блока на една приятелка. Не че и при мен във Младост 2 няма такива, ама само при новото строителство е така, при старо за сефте виждам да е така и ми направи смях

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #717 on: 20.02.2013, 22:24:02 »
Нормално,впредвид,че там паркират коли.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #718 on: 20.02.2013, 22:36:11 »
Паркоместата са малко и затова навсякъде се паркира по градинките. При някои панелни блокове едно време пък така и не са асфалтирали.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #719 on: 20.02.2013, 22:44:19 »
Такава крайна секция като от снимките на колегата е доста рядка - виждал съм я на 2-3 блока. А този сметовод с каква тръба е и какъв е "входът" й?